-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: nekeptas varškės pyragas „Kiaušinienė“ Velykų stalui

Mąstote, kokį desertą pagaminti Velykoms? Turiu jums pasiūlymą! Po mėsiškų patiekalų puotos, pilno stalo gardumynų, kuriuos visus būtinai knietės išragauti, desertui pasirinkite ką nors gaivesnio, lengvesnio. Vienas desertų, kuriam neatsispiria net sočiausi svečiai – nekepti gaivūs jogurtiniai arba želės pyragai. Šis, kurį jums siūlau, nėra iš serijos „nulis kalorijų“, tačiau savo lengvumu ir gaivumu tikrai tiks ir patiks tokioms svarbioms šventėms, kaip Velykos. O ką jau bekalbėti apie deserto patiekimą, kuris tikrai nustebins, o gal net ir prajuokins jūsų svečius!
Nida Degutienė ir jos varškės pyragas „Kiaušinienė“
Nida Degutienė ir jos varškės pyragas „Kiaušinienė“ / Nidos Degutienės nuotr.

Juokingai atrodantis „pyragas“ labiau primena kiaušinienę su ryškiai geltonais kiaušinių „tryniais“ ir dar šiek tiek „neiškepusiu baltymu“. O pasmulkintos pistacijos čia labiau asocijuojasi su pabarstytais svogūno laiškais nei riešutais. Žodžiu, nuotaikingas pyragas, kuriam nesugaišite daug brangaus laiko, galite jį pasigaminti ir iš anksto. Be jokios abejonės, šis desertas tikrai pradžiugins ir nustebins jūsų svečius!

Nekeptas varškės pyragas „Kiaušinienė“

Ingredientai:

biskvitiniam pagrindui:

  • 2 dideli kiaušiniai;
  • 1/3 stiklinės cukraus;
  • 50 ml aliejaus (tiks, pvz., rapsų);
  • 100 g miltų, išsijotų;
  • 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.

varškės sluoksniui:

  • 500 g riebesnės varškės, tris kartus sumaltos;
  • 500 g maskarponės sūrio (šalto);
  • 200 ml gerai atšaldytos grietinėlės (36 proc. riebumo);
  • 3 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 pakelis citrininės želės (skirtas 500 ml vandens);
  • 6–7 valg. šaukšt. cukraus pudros (jei norite saldesnio deserto, dėkite daugiau).

viršutiniam „kiaušinių“ sluoksniui:

  • 2 indeliai konservuotų abrikosų puselių (šiek tiek puselių liks);
  • 500 ml kambario temperatūros abrikosų sirupo iš konservų;
  • 3,5 arbat. šaukšt. birios želatinos arba 4 lapeliai;

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160C laipsnių temperatūros. Kepimo skardos (25x35 cm) dugną išklokite kepimo popieriumi.

2. Visi ingredientai biskvitiniam pagrindui turi būti kambario temperatūros! Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Baltymus plakite (geriausia plakikliu), kol susidarys putos. Tada po šaukštą dėkite cukrų, nuolat plakdami, ir kitą šaukštą dėkite mažiausiai po 1–2 minučių plakimo, arba kol prieš tai buvusi porcija cukraus visiškai ištirps. Plakite, kol gausite labai standžias putas. Tada dėkite po vieną trynį, nuolat toliau plakdami. Pilkite labai plona srovele aliejų, nesustodami plakti. Pačioje pabaigoje atsargiai (geriausia silikonine mentele) įmaišykite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, kol ingredientai susijungs. Masę supilkite į paruoštą kepimo skardą, išlygindami paviršių.

3. Kepkite biskvitą apie 15–20 min. arba kol gražiai pagels. Išimkite iš orkaitės, visiškai atvėsinkite. Atsargiai išimkite iš skardos, nuplėškite nuo apačios kepimo popierių ir įdėkite biskvitą atgal į skardą (galite apversti aukštyn kojomis, kad pyragas pjaustant atrodytų estetiškiau).

4. Citrininę želę ištirpinkite 200 ml šilto vandens ir visiškai atvėsinkite, kartkartėmis pamaišydami, kad želė ne visiškai sustingtų, o tik sutirštėtų.

5. Elektriniu maišytuvu (plakikliu) gerai sumaišykite trintą varškę su maskarponės sūriu (geriausiai naudokite antgalį, skirtą baltymams plakti), tada suberkite cukraus pudrą ir supilkite grietinėlę, toliau plakite tol, kol masė ims tirštėti. Pabaigoje supilkite stingstančią citrininę želę ir citrinos sultis bei viską gerai sumaišykite. Šia mase padenkite biskvito sluoksnį ir išlyginkite paviršių.

6. Ant varškės sluoksnio išdėliokite abrikosų puseles, perpjauta puse į apačią, jas šiek tiek įspausdami į varškės masę.

7. Želatiną ištirpinkite keliuose šaukštuose karšto vandens ir palikite išbrinkti. Užkaiskite mažame inde želatiną ir pakaitinkite, kol ji visiškai ištirps (tik neužvirinkite, antraip želatina praras savo savybes ir masė nesustings), tada sumaišykite su kambario temperatūros konservuotų abrikosų skysčiu iš konservų indelio. Užpilkite šia mase visą pyrago pagrindą ir palikite sustingti. Prieš patiekiant galite pabarstyti smulkintais pistacijų riešutais.

Nidos Degutienės nuotr. /Nekeptas varškės pyragas „Kiaušinienė“
Nidos Degutienės nuotr. /Nekeptas varškės pyragas „Kiaušinienė“

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius