-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: ungurys ir starkis Nidoje. Itališkai pagaminti žuvies patiekalai

Kas nėra ragavęs Nidoje „Pas Joną“ rūkytos sultingos žuvies? Mes, dar neišvykę iš Italijos, svajojame, kaip Neringoje paragausime įdomiausių žuvų. To paties ryto rūkymo Jono kolekcijoje šįmet mus sudomino išskirtinai tik Kuršių mariose žvejų pagauta ir išrūkyta žuvis. Tradiciškai įdomiausia ir brangiausia marių žuvis, ungurys, buvo beveik metro ilgio. Supjaustytą riekelėmis kasmet jį maloniai ragaujame su „prosecco“ aperityvo metu. Bet šią vasarą mums kilo idėja ungurį panaudoti kitaip.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko nuotr.

Mūsų šeimininkės ponios Jolandos darželyje aptikome ne tik spalvingiausių Nidos lauko gėlių, kurios kasmet džiugina akį. Šįmet pastebėjome ir prieskoninių žolelių – pipirmėtės, mėtos, čiobrelių. Žolės įkvėpė mus „Pas Joną“ įsigytos rūkytos žuvies minkštąją dalį derinti su šviežiais prieskoniais.

Nidos turgelyje nusipirkome geltonųjų pomidorų, juos sutarkavome, nulupdami odelę, pakaitinome vos kelias minutes kartu su tyru alyvuogių aliejumi ir česnako skiltele. Smulkindami pomidorų masę elektriniu plaktuvu įmetėme gabaliuką ungurio minkštimo. Sriubos aromatas tapo itin rafinuotas. Jį dar sustiprinome laimo sultimis ir pipirmėtės lapeliais.

Derinys mus nustebino – rūkytos žuvies, žolelės ir citruso sapore (skonis ir kvapas) suskambėjo lygiavertėmis dar niekad nejaustomis gaidomis. Šaltsriubės skonį sustiprinome dar dviem riekelėmis ungurio. Karštos ir saulėtos dienos vakarienei šaltai paruošta sriuba atrodė estetiška ir paliko burnoje malonų poskonį.

Nustebome, kad mūsų tyras alyvuogių aliejus nė kiek „nesipyko“, o atvirkščiai, dar paryškino subtilų ungurio minkštosios dalies skonį. Mūsų baimę, kad patiekalas bus pernelyg riebus, nuramdė rūgštokas geltonas pomidoras ir aitri pipirmėtė.

Laukdami eilėje „Pas Joną“ nustebinome nidietį žuvies pardavėją pasidalinę mūsų planuojamu starkio paruošimo receptu. Iškart prisipažinome, jog šios Kuršių marių žuvies neplanuojame derinti su alumi, nors lietuviškas alus mums labai patinka. Kasmet prie rūkytos žuvies deriname vis naują vyną.

Šią vasarą iš Italijos atsigabenome puikaus Lacijaus baltojo corposo – stipraus, kūniško „Malvasia“ . Bet sultingos „Pas Joną“ įsigytos žuvies nenorėjome derinti nei su duona, nei su daržovėmis. Ir neapsirikome.

Vakarienei išsivirėme Gragnano spagečių, juos apšlakstėme tyru alyvuogių aliejumi ir apibarstėme smulkintu šviežiu aitriuoju peperoncino – pipiru. Juk mūsų vakarienė – itin soti, todėl šis pipiras padeda suvirškinti net sunkiausią spagečių padažą. O šį vakarą – ir mūsų stalo puošmeną – sultingą rūkyto starkio minkštimą. Vis dėlto mūsų patiekalui dar kažko trūko. Gaivaus, švelnaus, žoliško.

Dar kartą sugrįžę į ponios Jolandos darželį nusiskynėme pluoštą čiobrelių. Dar čiurkšlė laimo sulčių ir spagečių patiekalas tapo šventiškas, vertas unikaliosios Kuršių Nerijos ir mūsų šios vasaros eksperimento, užtikrinto atšiauriųjų Nidos žvejų.

Rūkytas ungurys geltonųjų pomidorų šaltsriubėje

Ingredientai (1 porcijai):

  • 3 vidutinio dydžio gerai prinokę pomidorai;
  • 1 žalioji citrina (laimas);
  • 3 valg. šaukšt. tyro alyvuogių aliejaus;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 3 gabaliukai 1 cm storio rūkyto ungurio;
  • šakelė pipirmėčių.

Gaminimas:

1. Švariai po šaltu vandeniu nuplaukite pomidorus. Nupjaukite jų viršūnėles ir sutarkuokite pomidorus stambia tarka.

2. Tyrame alyvuogių aliejuje pakaitinkite česnaką, kai pagels, pašalinkite. Supilkite į keptuvę sutarkuotų pomidorų tyrę. Pakaitinkite, kol sutirštės, lengvai pasūdykite.

3. Supilkite į atskirą indą ir įdėkite vieną riekelę ungurio (be odelės ir kaulo). Išsukite elektriniu plaktuvu, supilkite į gilią lėkštę.

4. Į lėkštę įpilkite šaukštą aliejaus, išmaišykite. Įspauskite laimo sulčių.

5. Patiekdami lėkštėje sriubos centre išdėliokite dvi ungurio riekeles, papuoškite pipirmėčių šakele, pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Rūkytas ungurys geltonųjų pomidorų šaltsriubėje
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Rūkytas ungurys geltonųjų pomidorų šaltsriubėje

Spagečiai su rūkytu starkiu ir čiobreliais

Ingredientai (1 porcijai):

  • 60 g spagečių formos pastos (mes naudojame Gragnano);
  • 1 rūkytas starkis;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1 žalioji citrina (laimas);
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • pluoštelis čiobrelių;
  • 1 šviežios aitriosios paprikos ankštelė.

Gaminimas:

1. Išvirkite pastą kietai – al dente.

2. Į keptuvę įpilkite tyro alyvuogių aliejaus, įmeskite česnako, kai pagels, pašalinkite.

3. Supilkite nukoštą pastą į aliejų, išmaišykite. Įspauskite laimo sulčių.

4. Patiekdami lėkštėje išdėliokite ant pastos starkio filė.

5. Susmulkinkite aitriąją papriką, supilkite ant pastos, pabarstykite čiobreliais.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Spaghetti su rūkytu starkiu ir čiobreliais
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Spaghetti su rūkytu starkiu ir čiobreliais

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius