-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: šašlykų legendos

Mėnesį paklajojus po Sakartvelą, daugybė žmonių klausia: ar dabar jau žinai geriausią šašlyko receptą? Būtent su šia šalimi daugeliui mūsų asocijuojasi kepsniai ant iešmo, nors toks kepimo būdas paplitęs visame pasaulyje, nuo Azijos iki Amerikų. Ir į klausimą apie geriausią šašlykų receptą nuoširdžiai atsakau: tikrai nežinau.
Šašlyko meistrystė
Šašlyko meistrystė / Jono Banio nuotr.

Tai vis dar yra puikus mėsos kepimo bandymų poligonas, kuriame gali suktis kiekvienas mėsos kepsnių mėgėjas, kurdamas ir naujus skonius, ir naujus būdus. Vieno recepto tiesiog nėra. O ir pats pavadinimas šašlykas yra tiurkų ir totorių kalbų vedinys, virtęs tarptautiniu žodžiu ir turintis daugybę pavidalų. Kartvelai kartais kepsnius ant iešmo vadina mcvadi. Bet dažniau – šašlyku.

Sakartvele labiausiai paplitęs yra riebesnės kiaulienos sprandinės kepsnys. Prie Lančhučio teko valgyti vos įkandamą, ant iešmo sumautą dideliais tarpais, mano galva – actu sugadintą, prie Lagodechio – ant iešmo gabalėliai lietė vienas kitą ir buvo jis gerokai sultingesnis.

Jono Banio nuotr. /Deginami vynuogienojai šašlykui
Jono Banio nuotr. /Deginami vynuogienojai šašlykui

Ten ir kepamas jis buvo ant senų vynuogienojų žarijų. Neprilygstamas skonis. Ir kaip sakė mus vaišinęs Merabas, nieko tam šašlykui nereikia. Svarbiausia – gera mėsa. Ir dar pridūrė patarlę: moters plaukai turi būti ilgi, o šašlykas – truputį neiškepęs. Tad siūlau savo tradicinį kepsnio ant iešmo receptą, kuris man buvo labai panašus į ragautą Lagodechyje.

Jono Banio nuotr. /Anot Merabo, moters plaukai turi būti ilgi, o šašlykas - truputį neiškepęs.
Jono Banio nuotr. /Anot Merabo, moters plaukai turi būti ilgi, o šašlykas - truputį neiškepęs.

Kepsninėje jau turi būti karštų anglių, o paruošti kepsnį jums užteks pusvalandžio. Nerekomenduoju kepti ant sudegusių pušų ar eglių malkų – mėsa gali gauti kartumo.

Pirmiausiai nusipirkite geros, riebesnės dalies kiaulienos sprandinės. Supjaustykite mėsą degtukų dėžutės dydžio gabalėliais, nupjaustykite tai, ko nereikia. Sudėkite į puodą su dangčiu (dangčio tikrai reikės). Plonais žiedais susipjaustykite svogūnų, šviežiai susigrūskite juodųjų pipirų. Dėkite viską ant mėsos ir minkykite tarsi duonos tešlą, išmasažuokite kiekvieną gabaliuką. Po dešimties minučių imkite puodą į rankas už rankenų ir nykščiais prilaikydami dangtį vertikaliai pakratykite puodą, kad mėsa viduje pasidaužytų tarp dugno ir dangčio. Dar paminkykite.

Verkite mėsą ant iešmo. Tarpų siūlau nepalikti, ji tada bus sultingesnė. Bet tai jau skonio reikalas, kiti mėgsta sausiau. Mėsą ant iešmo jau galim apibarstyti druska. Gniaužydami gabalėlius druską paskirstom tolygiai. Kepam priklausomai nuo karščio ir aukščio nuo žarijų. Ugnies neturėtų būti, sukiojame iešmus, kad visos pusės iškeptų tolygiai. Ar mėsa iškepusi – tikriname peilio įpjovomis.

Patiekti siūlau su nugesintais svogūnais, žalumynais, pomidorais. Gero apetito!

Jono Banio nuotr. /Šašlykas
Jono Banio nuotr. /Šašlykas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius