-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV – tokia žiema, kokios nematė 50 metų: prisnigo net 5 metrus

Žiema JAV kelininkus užklupo netikėtai. Bet galima suprasti, kai sniego vietomis priversta tiek, kiek nematyta net 50 metų. Aplink Tahojaus ežerą Nevados-Kalifornijos pasienyje gruodį iš viso prisnigo 492 cm – buvo pagerintas daugiau nei 50 metų galiojęs rekordas.
Žiema Kalifornijoje
Žiema Kalifornijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vakarinėms JAV valstijoms sunkiai sekasi tvarkytis su didžiulėmis pūgomis ir staigiu temperatūros kritimu. Šią savaitę Šiaurės Kaliforninoje prisnigo daugiau nei 70 cm, o žiema paralyžiavo eismą ir sukėlė elektros energijos dingimus.

Gruodžio mėnesio sniego kiekis – rekordinis Nevados ir Kalifornijos pasienyje. Teritorijos aplink Tahojaus ežerą visuomet garsėjo aukštomis pusnimis, tačiau šiemet jos rekordinės.

Šią savaitę paskelbta, kad netoli UC Berkeley Central Sierra Snow Lab per gruodžio mėnesį prisnigta tiek, kad sniego danga pasiekė 492 cm. Iki šiol rekordine žiema buvo laikyta 1970-ųjų gruodis, kai sniego storis siekė 456,4 cm.

Šiemet žiema pasižymėjo ir tuo, kad vos per 24 valandas iškrito apie 99 cm sniego. Prognozuojama, kad per visą gruodį kritulių kiekis pasieks net 508 cm.

Nors daliai žmonių tiek sniego sukėlė daug iššūkių, bet klimatologai tikina, kad gamtai tokia žiema – į naudą. Klimatologas Danas McEvoy'us aiškino, kad iš pradžių sniegas krito aukštesnėse vietovėse, buvo drėgnesnis. Tuomet temperatūra ir sniego kiekis krito, o tai gerai, pavyzdžiui, vandens lygio palaikymui.

Šios vietovės kenčia nuo ilgalaikės sausros, o gausus sniegas gerokai padidino vandens atsargas, maitinančias šiame regione įrengtas užtvankas.

„Tai buvo įspūdingas gruodis, – sakė jis. – Turiu paminėti, kad sausra nėra pasibaigusi. Kad ji pasibaigtų, mums žiemomis reikia pūgų.“

Spalio viduryje „Los Angeles Times“ perspėjo, kad Tahojaus ežero vandens lygis buvo toks žemas, kad jo nebepakako išmaitinti vienintelei iš jo ištekančiai upei – Truckee. Dėl to buvo kilęs rimtas pavojus lašišų migracijai ir turizmui.

Apie katastrofišką situaciją kalbėta ir kitame ežere – Orovilio. Iš didelio ežero tebuvo likusi bala.

Daugiau apie rekordinę žiemą kitose šalyse skaitykite:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius