Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl miegoti reikia tamsoje?

Viena iš dažniausiai pasitaikančių infarkto priežasčių – tai chroniška nemiga. Normalus miegas yra būtinas mūsų sveikatai ir gerai savijautai. Ir dar vieną svarbią išvadą padarė mokslininkai: miegoti reikia būtinai naktį ir būtinai tamsoje. Kodėl?
Nepamirškite išjungti šviesos eidami miegoti
Nepamirškite išjungti šviesos eidami miegoti / Flickr.com

Už miego režimo kaitaliojimą yra atsakinga smegenų kankorežinė liauka – mažutis organas, sveriantis apie vieną gramą ir esantis smegenų centre. Nepaisant šio dydžio, ji yra labai svarbi žmogaus organizmui, nes reguliuoja gyvybiškai svarbias organizmo funkcijas. Jos dėka šviesos metu išsiskiria serotoninas – laimės hormonas. Jei serotonino yra pakankamai, jūsų nuotaika bus puiki ir gyvenimas džiugus. Jei serotonino trūksta, tuomet jausitės pavargę ir linkę į depresines nuotaikas.

Serotoninas – dienos hormonas, o kai už lango temsta, epifezis išskiria kitą hormoną – melatoniną, atsakingą už sveiką miegą. Tamsa ir naktis – štai dvi pagrindinės sveiko miego sąlygos. Jis išskiriamas tik tamsiuoju paros metu, veikia žmogų migdančiai, taip pat padeda sureguliuoti nervinę, imuninę sistemas ir širdies veiklą. Be to, jis jaunina ir leidžia prailginti gyvenimą.

Jei melatonino trūksta, prasideda stresas ir nemiga, taip pat sutrinka visų organų ir sistemų veikla, kas skatina ir rimtas sveikatos problemas.

Viso šito nebūtų, jei klausytumėme natūralių organizmo poreikių: keltumėmės su aušra, eitumėme gulti saulei nusileidus. Gamta negalėjo numatyti, kad žmonės išras elektrą ir ilgai vakaros, o naktį taip pat atsisakys tokio gyvybiškai svarbaus hormono.

Reikia žinoti, kad aktyviausiai melatoninas išsiskiria nuo 12 iki 2 valandos nakties. Per šias dvi valandas būtina ne tik ilsėtis, bet būtina miegoti, kadangi būtent šiuo metu organizmas išskiria pakankamai melatonino savo atsinaujinimui. Todėl nesistebėkite, kad būtent tada miegama giliai.

Žmonės, pasirinkę naktinį gyvenimo būdą, turi žinoti, kad dienos miegas nekompensuoja naktinio. Net ir po bemiegės nakties jūs negalėsite atsimiegoti dieną, nes organizmas dieną šio hormono neišskiria.

O ką daryti, jei jūsų miegą trikdo miesto šviesos, reklaminės iškabos, žibintai? Visų pirma, įsigykite iš tiesų tamsias užuolaidas. Arba minkštus miegui skirtus akinius. Taip jūs apgausite epifezį ir priversite jį gaminti melatoniną.

Atminkite, kad prisižadinę naktį ir įjungę šviesą, jūs iš karto nutraukiate šio hormono gamybą, todėl staiga prisižadinus ir išsibudinus, vėliau užmigti yra labai sunku.

Melatonino kiekis su metais mažėja, todėl mažyliai miega žymiai daugiau nei suaugę žmonės, o senolius kankina nemiga.

Tačiau tai nereiškia, kad negalima susigrąžinti šio hormono gamybos. Visų pirma, pakluskite savo biologiniams ritmams – dieną būdraukite, o naktį miegokite. Antra, dienos metu būkite kuo ilgiau gryname ore ir, jei įmanoma, mėgaukitės saule. Trečia, atminkite, kad vaistai, kava, alkoholis ir nikotinas mažina melatonino gamybą. Ketvirta, į savo maisto racioną įtraukite kuo daugiau produktų, kuriuose yra triptofano rūgštis – jos yra šiuose produktuose: kiaušiniuose, neriebioje mėsoje, pupelėse, moliūgo sėklose, riešutuose. Taip pat jo rasite ir kukurūzuose, ryžiuose, avižose, pomidoruose, bananuose.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius