Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš kur gauti Omega-3 rūgšties vegetarams?

Nereikia niekam įrodinėti, kad Omega-3 rūgštys yra būtinos mūsų sveikatai ir grožiui. Jų naudingas savybes galima vardinti ilgai. Šios polinesočiosios rūgštys leidžia sumažinti kraujospūdį, apsaugo širdį nuo ligų, depresijos, skatina smegenų veiklą ir suteikia odai bei plaukams blizgesio.
Kalafioruose taip pat gausu Omega-3 rūgščių
Kalafioruose taip pat gausu Omega-3 rūgščių / Smitten Kitchen, Flickr.com

Omega-3 šaltiniu yra laikomi riebi žuvis ir žuvų taukai. Tačiau mes vis dar neįpratę valgyti žuvies taip dažnai, kaip reikėtų, o štai jei žmogus yra veganas, vegetaras arba žaliavalgis, tuomet kyla klausimas, kur gauti naudingų organizmui rūgščių?

Čia pateiksime alternatyvių produktų sąrašą, kuriuose yra pakankamai Omega-3 rūgščių. Žinoma, šių rūgščių galima rasti ir kituose produktuose, kurių nerasite šiame sąraše. Tačiau čia išskirsime tuos produktus, kuriuose yra reikiamas Omega-3 ir Omega-6 santykis. Idealus santykis – 1:4 arba 1:3. Didesnė Omega-6 koncentracija nėra naudinga ir netgi žalinga – kai kuriais atvejais ši rūgštis gali iššaukti vėžio atsiradimą, diabetą ar alergiją.

Linų sėmenys arba aliejus

Linų sėmenys yra labiausiai rekomenduojamas Omega-3 šaltinis. Jį galima saugoti šaldytuve, taip jis ilgiau išlaiko naudingas savybes. Tačiau šios sėklos yra beskonės, todėl iš jų atskirų patiekalų nepagaminsite. Linų sėmenimis galima apibarstyti košes arba virti kartu su kitomis kruopomis. Kepiniuose linų aliejus gali pakeisti kiaušinį: Linų aliejaus 1 arbatinis šaukštelis turi 7890 g Omega-3 rūgšties.

Kanapių sėklos

Labai gaila, kad šis augalas nėra kultivuojamas. Tačiau būtent kanapių sėklose yra daugiausiai mums tokių naudingų rūgščių, taip pat čia idealus Omega-3 ir Omega-6 santykis (1:3). Kanapių sėklas patiekaluose galima naudoti taip pat, kaip ir linų sėmenis. Jos pakeičia gyvulinius riebalus, jas galima berti į košes ir kepinius. Kanapių sėklose yra daug mineralų ir retų polinesočiųjų riebiųjų rūgščių.

Kalafiorai

Nedaugelis žino, kad kalafioruose yra daug Omega-3 riebiųjų rūgščių, todėl vegetarams tai puikus pasirinkimas, apsaugantis širdį. Be Omega-3 rūgščių čia yra ir kitų maistingų medžiagų širdžiai, tokių kaip kalis ir magnis. Norint išsaugoti naudingas maistines medžiagas, kalafiorus reikia gaminti ant garų ir ne ilgiau nei 5 minutes ir 55 sekundes – būtent tokį laiką. Prie kalafiorų puikiai tinka citrinų sultys ir šaltojo spaudimo alyvuogių aliejus.

Humusas

Humusas yra gaminamas sumaišant maltus turkiškus žirnius, sezamų sėklų pastą ir įvairius prieskonius. Šiame patiekale nėra cholesterolio. Daugiau nei 50 proc. sudaro turkiški žirniai. Vienoje humuso stiklinėje yra apie 300 mg Omega-3 rūgščių.

Portulaka

Ji tinka į salotas, ši žolelė suteikia patiekalams aštrų prieskonį, o vienoje porcijoje yra iki 400 ml Omega-3 rūgščių. Portulakoje taip pat yra labai daug A vitamino, kalcio, kalio ir geležies.

Briuselio kopūstai

Vienoje briuselio kopūstų porcijoje yra apie 430 ml Omega-3 rūgščių. Ir iš jų galima paruošti puikių vegetariškų patiekalų.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius