-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 12 /16:12

Sostinės kelininkai valo mažesnes gatves, bet sniegas jaukia visus planus

Vilniaus gatves prižiūrinti bendrovė „Grinda“ pranešė, kad sostinės gatvėse jau išbarstyta 1000 tonų druskos, valymo darbai tęsiami, tačiau vairuotojų prašo kantrybės. Vilniaus meras Remigijus Šimašius pripažįsta, jog su tokiu kiekiu sniego tvarkytis itin sudėtinga, tačiau žada, kad pirmadienio popietę bus pradėti valyti ir kiemai. Vakarop „Grinda“ pranešė, kad jau valo mažesnes gatves, bet nesiliaujantis sniegas jaukia planus.
Pirmadienio rytas po stipraus snygio
Lietuvos keliuose siaučia pūga / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Visoje Lietuvoje sekmadienį siautė pūga. Stipriai pustė ilgiau nei 12 val. Nors vyrauja klaidinga nuomonė, kad stipriai sningant kelininkai nedirba, patikiname, kad gatves intensyviai (nepertraukiamu režimu) pradėjome valyti jau nuo pusiaudienio, maždaug 15 val. Iki prasidedant rytiniams eismo srautams, „Grindos“ žiemos technika atliko 200 reisų ir gatvėse išbarstė apie 1000 t druskos.

VIDEO: Perspėja būti atsargiems kelyje: plikledis, provėžos ir šlapias sniegas kelia pavojų net patyrusiems vairuotojams

Snygiui aprimus, specializuota technika dar kartą nuvalė ir druska nubarstė visus prižiūrimus maršrutus, tad šiuo metu gatvių paviršius daugiausia padengtas pažliugusiu, tirpstančiu sniegu“, – feisbuke rašo „Grinda“.

Eismas vyksta be didesnių trikdžių, nurodo bendrovė, tačiau IV–V prioritetų gatvėse (jungiamosiose, privažiuojamosiose, aptarnaujančiose) eismo sąlygos gali būti sudėtingos.

VIDEO: Eismo sąlygos ypač sudėtingos: dėl pažliugusio sniego automobilių kolonos juda vos 30-40 km/val. greičiu

„Norime paprašyti visų kantrybės, nes iškritus tokiam dideliam kritulių kiekiui, 1707 „Grindos“ prižiūrimų gatvių nedelsiant nuvalyti iki „juodo asfalto“ standarto – nėra įmanoma. Gatves šiandien ir toliau valysime prioriteto tvarka. Pirmiausia bus valomos gatvės, kuriomis vyksta viešojo transporto eismas. O tik vėliau – aptarnaujančios ir pagalbinės.

Laukia dar labai daug darbo“, – rašoma feisbuke.

Valo mažesnio eismo gatves

Vakarop „Grinda“ pranešė, kad kelininkai juda į mažesnio eismo intensyvumo gatves.

„Snygiui vis atsinaujinant, pakartotinai siunčiame žiemos techniką į I–III priežiūros kategorijų gatves. Tarp jų yra 580 miesto gatvių, kuriomis nuolat kursuoja viešasis transportas ir fiksuojami didžiausi transporto priemonių srautai.

Tačiau jau galime skirti daugiau dėmesio ir mažesnio eismo intensyvumo gatvėms. Šiuo metu mūsų technika (greideriai ir traktoriai) dirba Dvariškių, Santariškių, Netimero, Švarno, Gulbinėlių, Veliuonos, Kurklių, Gulbinų, Zebedeno, Prašiškių, Žiedų, Linų, Pavilnio, Drebulės, Smalinės, Gilužio, Įsruties, Ribiškių Didžiojoje gatvėse. Taip pat valomi ir Tuputiškių serpantinas bei Ribiškių takas.

Remiantis dabartinėmis sinoptikų prognozėmis, snigs visą naktį. O tai reiškia, kad visą naktį dirbsime ir mes“, – pranešė savo paskyroje feisbuke įmonė.

Kas ir kur turi valyti šaligatvius?

Vilniaus savivaldybė sekmadienį skelbė, kad sostinės pėsčiųjų takai ir šaligatviai bus pradėti valyti pirmadienio rytą, pasibaigus snygiui. „Grinda“ primena, kas ir kur turi valyti šaligatvius.

Kad būtų aiškiau, kur kreiptis dėl šaligatvių ir kiemų valymo, dalijamės įmonių priežiūros zonų pasiskirstymu:

UAB „Ekonovus“ žiemą valo šaligatvius miesto Centre (Žvėryno, Naujamiesčio, Šnipiškių, Vilkpėdės, Naujininkų, Žirmūnų, Senamiesčio ir Rasų seniūnijos), Senamiestyje (Senamiesčio ir Naujamiesčio seniūnijos), Pašilaičiuose (Pašilaičių, Justiniškių, Šeškinės, Viršuliškių seniūnijos);

VIDEO: Sostinės stoties rajone dėl snygio stoja eismas, troleibusams padeda spec. tarnybos

UAB „Stebulė“ – Antakalnyje (Antakalnio seniūnija), Žirmūnuose (Verkių, Žirmūnų ir Šnipiškių seniūnijos), Verkiuose (Verkių seniūnija), Aukštuosiuose Paneriuose (Panerių ir Naujininkų seniūnijos), Naujojoje Vilnioje (Naujosios Vilnios, Rasų ir Antakalnio seniūnijos), Salininkuose (Naujininkų, Naujosios Vilnios, Panerių ir Rasų seniūnijos), Žemuosiuose Paneriuose (Panerių, Grigiškių ir Vilkpėdės seniūnijos);

UAB „Šilėja“ – Pilaitėje (Pilaitės seniūnija);

UAB „Ecoservice“ – Lazdynuose (Lazdynų ir Karoliniškių seniūnijos);

UAB „VSA Vilnius“ – Fabijoniškėse (Fabijoniškių, Šeškinės ir Verkių seniūnijos).

R.Šimašius: bus nuvalyti ir kiemai

Vilniaus meras Remigijus Šimašius padėkojo visiems, kurie tvarkėsi su sniegu, ir pastebėjo, kad pirmadienio rytą spūstys buvo net mažesnės nei įprastą pirmadienį.

„Pūga vakar ir šiąnakt buvo didžiulė. Paradoksas, tačiau visos mūsų kameros ir kiti davikliai rodo, kad šiandien kamščių mažiau nei eilinį pirmadienį, ir dėl to turiu dėkoti ne tik „Grindai“, bet ir vilniečiams, kurie arba anksčiau išjudėjo į darbus, arba pasirinko dirbti per nuotolį. Aišku, batai pilni šviežio sniego ne tik pas mane.

„Grinda“ dirba be perstojo – barstė prieš pūgą, valė iškart po pūgos nuo 2 val. nakties, ir valo toliau. Nuvažiavo apie 10 000 km (palyginimui – mieste gatvių iš viso yra 2000 km), išbarstė apie 1000 tonų druskos. Sinoptikai sako, kad tai buvo tiesiog stiprus snygis su pūga, o net ne stichinis ar juolab katastrofinis snygis. Bet čia šiek tiek funfact – kritulių kiekį sinoptikai matuoja vertikaliais vamzdeliais, tad tikėtina, kad per pūgą į juos pateko mažiau nei jo matome aplinkoje. Aš sniego matau iki pusės blauzdų. O pustė, beje, taip, kad net sniego valytuvo vėžės išnykdavo per kelias minutes.

Snygis baigėsi 5 val. ryto, ir dabar situacija mieste keičiasi jau ne valandom, o minutėm. (...)

Keliavusieji pėsčiomis ar viešuoju transportu pagrįstai sakys, kad pėsčiųjų takų valymas juda sunkiai, bet ir čia progresas – minutėmis: mieste vien pėsčiųjų takų valymui dirba 230 vnt. technikos ir 453 žmonės. Dirba, beje, nuo 2–3 val. nakties. Į kiemus tvarkytojai geriausiu atveju keliaus jau po pietų. Taip, kiemui verta išsitraukti kastuvą.

Valome toliau. Jei pas jus dar nenuvalyta – ateis eilė visoms gatvėms ir takams“, – savo paskyroje feisbuke rašo meras.

Keliuose gali būti iki 20 cm sniego

Pirmadienio rytą dėl buvusio ir besitęsiančio snygio sudėtingos eismo sąlygos išlieka visoje Lietuvoje, pirmadienį ryte pranešė Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD).

Valstybinės reikšmės kelių dangos slidžios, su pažliugusio ar puraus sniego provėžomis, kurios daug kur siekia 15–20 cm. Ypač sudėtingos eismo sąlygos Šiaulių apskrityje ir Ignalinos bei Švenčionių rajonuose.

Mažesnio eismo intensyvumo rajoniniai keliai visoje šalyje išlieka provėžoti, slidūs, vietomis padengti prispausto, pažliugusio ar puraus sniego sluoksniu iki 20 cm.

VIDEO: Vilniuje Batoro gatve link Naujosios Vilnios – itin sudėtingos vairavimo sąlygos

AB „Kelių priežiūra“ slidžius kelių ruožus valo ir barsto, tačiau dėl snygio kelių dangos greitai vėl padengiamos nauju sniego sluoksniu, todėl vairuotojų prašoma atsižvelgti į kelių būklę ir meteorologines sąlygas bei rinktis saugų, o ne maksimaliai leistiną greitį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius