-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 07

Infliacija šokdina ir šaltibarščių kainas: už porciją – ir pustrečio, ir 9 eurai

Vasarą retas restoranas savo meniu neturi šaltibarščių – lietuviškos klasikos, kurios bent kiek šiltesnę dieną teiraujasi ir vietiniai, ir turistai. Žinoma, šią šaltą sriubą verčiausia ruošti namie, tačiau kartais diena pilna skubos, pagaliau, smalsu, kaip ją gamina virtuvės šefai. Vilniuje šaltibarščių galima rasti ir valgyklų tipo kavinėse, ir prabangių viešbučių tavernose, tai labai lemia ir jų kainų skirtumus – produktai tie patys, o kaina gali skirtis ir 3 kartus.
Šaltibarščiai.
Šaltibarščiai. / Shutterstock nuotr.

Kaip atspirties tašką pasitelkėme prieš ketverius metus publikuotą šaltibarščių testą ir tikrinome, kaip per tą laiką kiekvienoje vietoje pasikeitė šaltibarščių kaina. Vienur ji kito minimaliai, kitur šoktelėjo ir dvigubai. Iš 9-ių tąsyk aprašytų vietų poros jau nebeliko – tai irgi vienas iš indikatorių, jog restoranai pastaraisiais metais išgyvena ne pačius sočiausius metus.

Štai lietuviškų patiekalų restoranas „Katpėdėlė“ sostinės Pilies gatvėje prieš ketverius metus šaltibarščiais siūlė vaišintis už 2,7 Eur. Šią vasarą klasikiniai lietuviški šaltibarščiai čia kainuoja daugiau kaip euru brangiau – 3,90 Eur. Kiek pigesni, 3,50 Eur, šaltibarščiai su feta. Pastarieji graikišku sūriu gardinti šaltibarščiai už lietuviškus pigesni tik todėl, kad yra meniu naujiena. Abeji šaltibarščiai, kaip įprasta, patiekiami su bulvėmis.

Veganai taip pat ruošia šaltibarščius, įprastus pieno produktus pakeisdami augalinėmis alternatyvomis. Prieš ketverius metus restorane „RoseHip“ šaltibarščių porciją buvo galima suvalgyti už 3 Eur, šiais metais tų pačių savininkų „RoseHip Vegan Bistro“ šaltibarščiai kainuoja 5,50 Eur.

Strelkabelka nuotr./„Rosehip“ šaltibarščiai
Strelkabelka nuotr./„Rosehip“ šaltibarščiai

Populiariame lietuviškų patiekalų restoranų tinkle „Etno dvaras“ (anksčiau – „Forto dvaras“) bent jau sostinės centre visada nemažai turistų. Prieš ketverius metus šaltibarščiai, kurie čia žymimi Lietuvos kulinarinio paveldo fondo ženkliuku, kainavo 2,95 Eur. Dabar jie kainuoja lygiai 1 euru daugiau – 3,95 Eur. Pasak restoranų tinklo atstovų, palyginus su praėjusiais metais šaltibarščių kaina kito nedaug, tad šis pabrangimas – tolygaus nepaliaujamo kainų augimo rezultatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius