Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vakarienės tamsoje iššūkiai: žuvį painioja su mėsa, nebeatpažįsta kruopų

Lietuvoje jau šeštąjį sezoną organizuojamos vakarienės visiškoje tamsoje leido įsitikinti, kad lietuvių valgiaraštyje labai svarbią vietą užima kiauliena. Kodėl? Nes ją valgydami net visiškoje tamsoje „Dine in the Dark“ vakarienių dalyviai visada sėkmingai įvardija. O štai tokie, atrodo, įprasti produktai kaip ryžiai, valgomi tamsoje, jau kelia abejonių.
„Dine in the Dark“ vakarienės akimirka
„Dine in the Dark“ vakarienės akimirka / Organizatorių nuotr.

Dar dažniau klystama bandant atspėti įvairias daržoves ar atskirti mėsą nuo žuvies. Nors vakarienių tamsoje organizatoriai nesiekia būtinai klaidinti svečių, painiavą nulemia žmonių fiziologinės, įgimtos savybės ir, remiantis kasdieniu maisto vartojimu, susiformavę įgūdžiai bei receptorių jautrumas.

Sukuriame intrigą, kai vakarienių dalyviai, ragaudami maisto, žino, jog tai „iki skausmo“ pažįstama, bet jiems sunku įvardinti patiekalą.

„Kuriant vakarienių tamsoje meniu didžiausias dėmesys skiriamas produktų tekstūrai, skoninėms savybėms ir gaminimo būdui – kepta, virta, kepta ant griliaus, virta lėtuoju būdu ar cirkuliatoriuje. Taip sukuriame intrigą, kai vakarienių dalyviai ragaudami maisto žino, jog tai „iki skausmo“ pažįstama, bet jiems sunku įvardinti patiekalą. Taip pat patiekaluose derinami panašias skonines ir tekstūrines savybes turintys produktai, pavyzdžiui, obuolys ir slyva, žuvis ir mėsa“, – pasakoja vakarienių tamsoje Kaune pradininkė Ingrida Gustienė.

Organizatorių nuotr./„Dine in the Dark“ vakarienės dalyviai
Organizatorių nuotr./„Dine in the Dark“ vakarienės dalyviai

Pasak jos, tamsoje kai kurie žmonės sunkiai atskiria žuvį nuo mėsos, brokolį nuo kalafioro, painioja įvairias kruopas – grikius, perlines ar bulgur kruopas.

„Jei valgytojai teisingai atspėja kiaulieną, įvardija ryžius, kaip jie patiekti, jiems žymiai sunkiau pasakyti. Taip pat ryžius maišo su bulgur kruopomis. Tam įtakos turi ir mūsų virtuvės pastangos patiekalus padaryti nenuobodžius ir nekasdienius“, – sako viešbučio „Daugirdas“ restorano savininkė I.Gustienė.

Organizatorių nuotr./„Dine in the Dark“ vakarienės patiekalas
Organizatorių nuotr./„Dine in the Dark“ vakarienės patiekalas

Jos vadovaujama restorano virtuvė vakarienėms tamsoje ruošia atskirą meniu, kuris skiriasi nuo paties restorano. „Ruošiant patiekalus restorano svečiams, daug dėmesio skiriama jų patiekimui, paskutiniams akcentams prieš nešant į salę, nes žmonės visų pirma valgo akimis. Geras patiekalo pateikimas gali lemti, ar patiekalas patiks. Tamsoje svarbiausios tampa skoninės savybės, nes netekus gebėjimo matyti, paaštrėja kiti – skonio pojūčiai“, – sako pašnekovė.

„Vakarienės visiškoje tamsoje yra daugiau spektaklis, kurio dalyviai turi remtis savo juslėmis. Negalėdami matyti, jie gali užuosti ir užčiuopti maistą. Juk kvapas gali labai daug pasakyti. Vis tik, svečiai tamsoje taip pasimeta, jog tai pamiršta, o lytėti maisto apskritai nesame pratę – valgome įrankiais, – pasakoja I.Gustienė. – Jei tarp vakarieniaujančių tamsoje pasitaiko tokių, kurie bando valgyti rankomis, metę įrankius į šoną, jiems atsiveria „lytėjimo matymas“. Šiai informacijai smegenyse susijungus su jau turima, spėjimai apie patiektą maistą būna žymiai tikslesni.“

Organizatorių nuotr./„Dine in the Dark“ vakarienės akimirka
Organizatorių nuotr./„Dine in the Dark“ vakarienės akimirka

Yra ir tokių klientų, kurie sugrįžta pavakarieniauti tamsoje, atsiveda draugus, kad ir jie sudalyvautų šiame socialiniame-gurmaniškame eksperimente. Tam, kad jis netaptų rimtu išbandymu, vakarienės organizatoriai prašo, registruojantis būtinai paminėti gyvybiškai svarbias alergijas. „Dine in the Dark“ organizatoriai taip pat atsižvelgia ir į vegetarų bei veganų pageidavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius