Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dovana – kulinarinė knyga: 10 įdomiausių naujienų apžvalga ir rekomendacijos

Metų pabaiga jau tradiciškai gausiau papildė kulinarijai, gastronomijai skirtų knygų lentynas knygynuose. Jei mėgaujatės maisto gaminimu ar turite šeimos narių, bičiulių, kuriems virtuvė – tikrų tikriausia kūrybinė aikštelė (o gal jie turi siekių, kad ji tokia taptų) – receptų rinkinys, skanių įkvėpimų albumas ar gastronomijos istorijos knyga gali tapti puikia dovana. Štai mūsų rekomendacijos!
Receptų ir gastronomijai skirtos knygos
Receptų ir gastronomijai skirtos knygos / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Išskirtinės knygos

Robertas Daskevičius „52 kartai. Maisto ir fotografijos idėjų knyga“

Naujutėlė, prieššventinę savaitę pristatyta žinomo fotografo Roberto Daskevičiaus knyga tiesiog idealiai pataiko į šventinių dovanų traukinį – didelės apimties, sunkiai nulaikoma vienoje rankoje, viliojančiu tamsiu viršeliu. Tačiau tai tik detalės, svarbiau, o kas gi knygos viduje? O ten – ilgo, su užsidegimu fotografo vykdyto projekto „52 kartai“ rezultatas ant popieriaus.

Autorius visus metus rengė šefų gamintų patiekalų, kurie galėtų tikti draugų vakarienei, fotosesijas, kalbino patiekalų kūrėjus – žymius šefus ir šefes, o tada visa tai kartu su receptais publikavo tinklaraštyje ir socialiniuose tinkluose. Taip išėjo net 52 labai skirtingos, tačiau įspūdingos, kūrybiškos fotosesijos, kurioms beliko sugulti į albumą primenančia knygą.

15min nuotr./Knyga „52 kartai“
15min nuotr./Knyga „52 kartai“

Gal ši knyga ir netaps rutininių darbo dienų vakarienių įkvėpėja, tačiau šventinių, nekasdienių – kuo puikiausiai. Vartyti ir skaityti ją – tikras malonumas: puiki spaudos kokybė, skanios maisto nuotraukos, stilingi šefų portretai ir mini interviu, o knygos pabaigoje – detalių receptų rinkinys. Žinoma, nemažai bus tokių, kam šis leidinys taps ne virtuvės, bet kavos stalelio knyga, gražaus interjero detale, tačiau toks vaidmuo irgi garbingas!

Maisto ir fotografijos idėjų knyga „52 kartai“
Maisto ir fotografijos idėjų knyga „52 kartai“

Renata Ničajienė „Sezoninių saldumynų istorijos“

Sunku būtų rasti kitą šiais metais pasirodžiusią kulinarinę knygą, kuri būtų tokia graži, nuoširdi, romantiška, o kartu labai išsami ir praktiška. Ir dar skirta sveikesniems kepiniams!

Tai Renatos Ničajienės, vienos žymiausių Lietuvos maisto tinklaraštininkių ir kulinarinių knygų autorių kūrinys, nusipelnantis kuo didžiausių komplimentų ir, žinoma, progos atsidurti po eglute. Autorė, kuriai itin svarbu sezoniškumas ir kuo natūralesni, maistingi ingredientai (tai galioja ir saldiems kepiniams!) veda skaitytoją per visus keturis metų sezonus ir siūlo kiekvienai savaitei/savaitgaliui po skanumyno receptą – jos nesyk išbandytą, adaptuotą, talentingo fotografių dueto nufotografuotą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Renata Ničajienė ir jos naujoji knyga
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Renata Ničajienė ir jos naujoji knyga

Ji taip pat dalijasi žiniomis apie ingredientus, mažomis skanumynų ruošimo gudrybėmis bei šiltais savo pasakojimais apie gyvenimą ir maistą visateisiu knygos herojumi tapusiame šeimos „Kurorto name“ Druskininkuose.

Stilinga, jauki, išsami nevienadienė knyga, kurią smagu dovanoti ar pasidovanoti!

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Renatos Ničajienės naujausioji knyga
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Renatos Ničajienės naujausioji knyga

Justina Ramanauskienė „Tortų knyga“

Dar viena saldumynų knyga, dar vienas džiaugsmas akims, o išsikepus tortą – ir skonio receptoriams. Šios taip pat šviežutėlės knygos autorė – tinklaraščio „Sugar to Dust“ autorė ir fotografė Justina Ramanauskienė, turinti nemenką gerbėjų būrį, taip pat ir socialiniame tinkle „Instagram“.

Šios autorės maisto nuotraukų stilių ilgainiui nesunku atpažinti: tamsus fonas, o jame išryškėja spalvingi, ryškių tekstūrų, nenudailinti, tačiau natūraliai gražūs patiekalai ar ingredientai – pradedant tortais, baigiant citrinų ar kriaušių kompozicijomis.

Į „Tortų knygą“ sugulė per 30 receptų ir jei jus gąsdina pats žodis „tortas“ bei sudėtinga jo gaminimo perspektyva, knyga tikrai gali padrąsinti ir įkvėpti. Autorė nesiima aukštojo konditerijos meno, nežaidžia su itin specifiniais ingredientais, bet siūlo jaukių, skanių, naminių ir dar labai gražių tortų receptus.

Puiki knyga, kurią smagu vartyti, valgyti akimis ir, žinoma, kepti pagal jos receptus tortus. Galima pradėti jau nuo šių švenčių!

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Justina Ramanauskienė „Tortų knyga“
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Justina Ramanauskienė „Tortų knyga“

Liudvika Didžiulienė-Žmona „Lietuvos gaspadinė, arba pamokinimai, kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“ (leidykla „Vaga“)

Tai naujai atgimusi pirmoji žinoma gastronominė knyga lietuvių kalba, kuri neabejotinai sudomins tuos, kam maistas nėra tik „energijos šaltinis“, bet taip pat ir istorinio paveldo dalis, tuos, kam įdomios senųjų patiekalų „šaknys“, mūsų akims dažnai jau kiek neįprasti jų gaminimo būdai, pagaliau XIX a. pabaigos Lietuvos realijos.

Knygos autorė Liudvika Didžiulienė-Žmona buvo neeilinė asmenybė ir nors esame nutolę nuo jos gyvento laikmečio per gerą šimtmetį, knygoje ją ir tuometinę maisto gaminimo kultūrą, istorines realijas priartina istorikai Anželika ir Rimvydas Laužikai – jie lydi skaitytoją savo komentarais, patikslinimais, knygoje gausu ir autentiškų nuotraukų, piešinių.

Smagi, žiniomis praturtinanti knyga – puiki dovana smalsuoliams, besidomintiems gastronomijos kultūra, paveldu, patiekalų kilme.

15min nuotr./Knyga „Lietuvos gaspadinė“
15min nuotr./Knyga „Lietuvos gaspadinė“

Jolita Bernotienė, Rasa Leonavičiūtė „Karalienės Bonos virtuvė“ (leidykla „aukso žuvys“)

Dar viena pažintinė gastronominė knyga, kviečianti keliauti į dar senesnius laikus, XVI a. ir susipažinti su Lietuvos didžiąja kunigaikštiene ir Lenkijos karaliene Bona Sforca.

Knygos bendraautorės paprastai, tačiau labai įdomiai pasakoja, kokia buvo ši istorinė asmenybė – kaip ji augo, brendo, buvo lavinama, kokia buvo valdovė, motina ir žmona bei, žinoma, ką valgė. Štai kodėl į knygą organiškai įterpti 29 receptai, pagal panašius, tikėtina, buvo gaminami patiekalai, kuriais mėgavosi Bona Sforca. Žinoma, jie adaptuoti mūsų laikų skoniui ir ingredientams, tad gali tapti neblogais kelrodžiais panorus pasigaminti šį tą originalaus ir karališko.

Knyga, kurią skaitysite su nemenku malonumu, besigėrėdami puikiomis iliustracijomis (net patiekalų iliustracijos yra pieštos!) ir elegantišku leidinio dizainu.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Karalienės Bonos virtuvė“
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Karalienės Bonos virtuvė“

Vertos dėmesio

Tinklaraštininkės „FeedMySister“, „Natūraliai saldu“ (leidykla „Alma littera“)

Ši knyga patenka į antrąjį penketuką tik todėl, jog pasirodė vasarą (neseniai leidykla pakartojo jos leidimą), tačiau dar jos neatradusiems tikrai verta atsiversti knygyne ir pamąstyti, kam ji patiktų.

Galime ir pasufleruoti! „Natūraliai saldu“ verta dovanoti ar pasidovanoti saldumynų mėgėjams, kurie nori įdomesnių derinių, mėgsta kuo natūralesnius ingredientus, ryškius ir drąsius skonius, o galbūt jau persivalgė tradicinių tortų, pyragų ir sausainių.

Įdomius, išsamius receptus ir trumpus bendraautorių seserų Astos bei Rūtos iš tinklaraščio „Feed My Sister“ komentarus lydi pasakiškos fotografės Šarūnės Zurbos nuotraukos. Knyga, kurią vartysite ir norėdami pasmaguriauti akimis, ir ieškodami skanėsto recepto!

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Natūraliai saldu“
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Natūraliai saldu“

Kristina Pišniukaitė „Ant medinės lentelės“ (leidykla „Alma littera“)

Tendencija leisti maisto tinklaraštininkų knygas vis dar ant bangos, o šiuo leidiniu ant popieriaus debiutuoja tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė, savo susidomėjimą maisto gaminimu pavertusi sėkmingu asmeninio verslo projektu.

Kaip autorė nė neslepia, dar gana neseniai maisto gaminimas jai buvo gana svetimas, tačiau susidomėjusi ir pradėjusi gaminti ji... nebegalėjo sustoti. Štai kodėl ši knyga galbūt nesudomins tų, kas turi daugiau patirties virtuvėje, jau ne vienus metu seka patyrusius užsienio maisto tinklaraštininkus, skaito virtuvės šefų knygas.

„Ant medinės lentelės“ labiau subalansuota atradimus virtuvėje dar tik darantiems naujokams, supratusiems, jog tą madingą košę su sveikais priedais ar rytietiškus suktinukus galima pasigaminti savomis rankomis, savoje virtuvėje. Ši knyga pataiko ir į šiuo metu karštą tendenciją atsisakyti kokių nors „piktų“ ingredientų – miltų, pieno, mėsos ar cukraus. Vieniems tai taps privalumu, kitus, neabejotinai, gal net suerzins.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kristina Pišniukaitė „Ant medinės lentelės“
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kristina Pišniukaitė „Ant medinės lentelės“

Jamie Oliver „5 ingredientai“ (leidykla „Alma littera“)

Žymusis Jamie Oliveris – neabejotinai vienas produktyviausių, o ir labai gerai į mitybos tendencijas pataikantis autorius, nieko stebėtino, kad lietuviškai pasirodo jau kažkelintoji knyga. Šiais skubančiais laikais naujausioji, pavadinta „5 ingredientai“, labai aktuali savo konkrečiais receptais, lengvu gamybos būdu, ji patrauks ir tuos, ką gąsdina ilgi ingredientų sąrašai.

Kaip ir liudija pavadinimas, Jamie Oliveris konstruoja patiekalus vos iš kelių ingredientų (neskaičiuojant tokių kaip druska, pipirai ar aliejus) ir nuostabu tai, kad jam tikrai pavyksta sukurti netikėtus derinius, viliojančius patiekalus, kurie traukia akį ir žadina apetitą jau nuotraukose.

Su išmanymu ir išmone sudėliota knyga, kurią smagu ir vien vartyti (kol kas) nesigilinant į receptus, tikėtina, patiks ir virtuvės naujokui, ir skubančiam maisto gaminimo fanatikui.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jamie Oliver „5 ingredientai“
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jamie Oliver „5 ingredientai“

Rita Šilenskienė, Edita Juodžbalienė, Birutė Čijunskienė „Sveikata nuo pirmo šaukšto“ (leidykla „Alma littera“)

Ar maistas pirmiausia turėtų būti sveikatos šaltinis ar net vaistas, o apie skonines savybes verta kalbėti tik vėliau – diskutuotinas klausimas. Kaip ir tai, kiek aktyviai turėtume kartoti valgytojams, koks blogis yra sviestas, pienas ar majonezas.

3 šios knygos bendraautorės – sveikos mitybos entuziastė, kulinarė ir dvi gydytojos – pasakoja apie tai, kas, JŲ manymu, yra sveikas maistas, pataria, kaip maitintis ir mažam, ir jaunam, ir brandžiam žmogui bei, žinoma, dalijasi receptais. Ši knyga tikrai ras savo skaitytoją, joje galima aptikti įdomių, diskutuotinų minčių, gausybę receptų idėjų. Kas, kad cepelinų iš kruopų receptas ir gali sukelti juoką. Juk juoktis taip pat sveika!

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Sveikata nuo pirmo šaukšto“
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Sveikata nuo pirmo šaukšto“

„Desertai. 365 receptai“ (leidykla „Terra Publica“)

Kam ruošti po skanėstą per savaitę, jei galima kasdien! Taip kiek juokaujant galima apibūdinti šią knygą saldžiu viršeliu. Joje būtent tiek receptų, kiek metuose dienų – kaip ir skelbia pats pavadinimas.

Ši knyga patiks tiems, kas vertina receptų gausą ir įvairovę vienoje knygoje, o autorių asmeniškumai ir kiekvieną receptą lydinčios nuotraukos gal ne tokios aktualios.

Skanėstai sudėlioti pagal mėnesius, leidinio pabaigoje rasite patogią rodyklę, tad po knygą patogu naviguoti ir ieškoti to, kas labiausiai vilioja šiandien.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Desertai. 365 receptai“
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„Desertai. 365 receptai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius