Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ieškantiems receptų Joninių savaitgaliui: grilio meistras siūlo išbandyti rūkytus šonkaulius

„Žmonės pradėjo domėtis ir kepti ne tik šašlykus ar dešreles ant pagaliukų. Receptais dalijamasi socialiniuose tinkluose, BBQ kultūra auga vos ne geometrinės progresijos greičiu“, – sako vienas žinomiausių Lietuvoje BBQ ir grilio patiekalų meistrų, maisto tinklaraštininkas ir receptų knygų autorius Kristupas Krivickas, dar vadinamas tiesiog KK.
Grilio meistras Kristupas Krivickas ir jo kepti šonkauliai
Grilio meistras Kristupas Krivickas ir jo kepti šonkauliai

Pasak K.Krivicko, yra šimtai būdų, kaip pasigaminti maisto, pasitelkus į pagalbą gyvą ugnį, ir tūkstančiai receptų, kaip tai padaryti skaniai.

„Žmonės Lietuvoje mėgsta gaminti maistą patys, todėl natūralu, kad anksčiau ar vėliau tai turėjo nutikti. Šašlykas taip pat nėra pamirštas, bet grilio entuziastai žino ir moka nepalyginamai daug daugiau nei prieš kelerius metus, dalijasi receptais, patarimais – tai labai draugiški ir geranoriški žmonės. BBQ hobis yra labai užkrečiamas ir, kartą susigundžius, vargu, ar įmanoma sustoti. Aš pats mielai dalijuosi įvairiais receptais socialiniame tinkle, savo paskyroje „Kristupo Krivicko BBQ užrašai“, – Centrinio Kauno turgaus pranešime žiniasklaidai cituojamas pašnekovas.

Neseniai antrąją knygą „Ugnis šneka, dūmas šnibžda“ šia tema išleidęs K.Krivickas labiau koncentruojasi į naujus, originalius BBQ ir grilio patiekalų receptus.

„BBQ ir grilio klasika yra jautienos krūtininė, plėšyta kiauliena, jautienos ir kiaulienos šonkauliai, viščiukas, mėsainiai, dešrainiai ir kiti puikūs patiekalai. Dauguma jų atkeliavę iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Bet lietuvis turi savo skonį ir tvirtą nuomonę, tad mes atrandame savo klasikinius patiekalus. Vienus – naujai, kitus adaptuojame – iš močiučių krosnių perkeliame į šiuolaikiškas kepsnines. Dzūkiškos bandos, kugelis, čeburekai ant grilio, rūkyta šoninė, žuvies patiekalai, įvairūs troškiniai, jūrų gėrybės, įvairūs desertai, net šakotis. Galima vardyti nesustojant – kuriame savo BBQ klasiką“, – sako K.Krivickas.

Vienai gražiausių vasaros švenčių – Joninėms – grilio meistras siūlo pasigaminti netikėtą patiekalą, kuris tikrai pradžiugins naujienų ištroškusią kompaniją.

Rūkyti šonkauliai su granatų balzaminio kremo glazūra

Ingredientai:

  • kiaulienos šonkaulių;
  • BBQ prieskonių mišinio kiaulienai;
  • sviesto.

glazūrai:

  • 125 ml alaus;
  • 30 ml Red-hot original padažo;
  • 60 ml granatų balzaminio kremo;
  • 3 valg. šaukšt. cukraus.

garnyrui:

  • šviesios duonos, pvz., čiabatos;
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • smulkintų petražolių;
  • mažų kukurūzų burbuolių;
  • nedidelių grybų;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Visus glazūrai skirtus ingredientus sumaišome ir pašildome, kol ištirps cukrus.

2. Čiabatą supjaustome, patepame aliejumi, pabarstome smulkintomis petražolėmis.

Pakepinta čiabata
Pakepinta čiabata

3. Kukurūzus ir grybus metame į ketaus keptuvę, įpilame truputį aliejaus, barstome druska, pipirais.

Garnyras prie šonkaulių
Garnyras prie šonkaulių

4. Nuplėšiame nuo šonkaulių vidinės pusės plėvelę, pabarstome prieskoniais. Rūkome (mėsa į viršų) 110–130°C temperatūroje apie 1,5–2 valandas, o tada su gabalėliu sviesto vyniojame į foliją ir kepame (mėsa žemyn) tokioje pačioje temperatūroje apie 40–60 minučių. Išvyniojame, dedame ant grotelių (mėsa į viršų), pakeliame temperatūrą iki 150°C.

5. Naudojame antro aukšto groteles – šonkaulius perkeliame į antrąjį aukštą, kad būtų patogu glazūruoti, šalia sudedame čiabatą, po apačia – keptuvę su kukurūzas ir grybais. Jiems turėtų užtekti bendro laiko (apie 20 minučių) iki šonkaulių gaminimo pabaigos (jei ne, dar keletą minučių pakepkite, kai duoną ir mėsą jau ištrauksite iš kepsninės).

6. Čiabatą, vieną kartą apversdami, kepame apie 15–20 minučių.

7. Šonkaulius glazūruojame naudodami maistui skirtą teptuką. Palaukiame apie 10 minučių, kol glazūra karamelizuosis, ir tepame antrą sluoksnį. Dar 10 minučių – ir šonkauliai paruošti, taip pat ir čiabata.

Rūkyti ir iškepti šonkauliai
Rūkyti ir iškepti šonkauliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius