Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gruodžio 24d. 16:00

Įvairiais būdais ruoštos bulvės prie kalėdinio kepsnio: 14 receptų, iš kurių išsirinks kiekvienas

Orkaitėje keptos bulvės
123RF.com nuotr. / Orkaitėje keptos bulvės

Nors prie kalėdinio kepsnio verta patiekti įvairiausių daržovių – šviežių, virtų, apkeptų, – be skaniai paruoštų bulvių šventinis stalas taip pat sunkiai įsivaizduojamas. Skaninkite jas prieskoniais, apvoliokite ančių taukuose ir kepkite, išradingai supjaustykite – bulvės taip pat gali tapti nekasdieniu garnyru!

Receptai
Receptas: Orkaitėje keptos bulvės
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 96
Kaip gaminti

1. Bulves gerai nušveiskite, supjaustykite skiltelėmis, sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą, apšlakstykite aliejumi.

2. Česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su džiūvėsėliais, rozmarinų šakelėmis, druska, pipirais, aitriąja paprika ir užbarstykite ant bulvių.

3. Kepkite karštoje orkaitėje apie 20 min.

Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Džiūvėsiai: 50.00 g (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, malti)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (miltelių, pagal skonį)
Rozmarinai: 20.00 g (švieži, pagal skonį)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Orkaitėje keptos bulvės su šonine
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 75
Kaip gaminti

1. Neskustas bulves virkite 15 minučių, nusunkite, atvėsinkite ir nulupkite.

2. Išilgai perpus perpjautas šoninės juosteles patepkite garstyčiomis ir medumi.

3. Šonine apvyniokite bulves.

4. Bulves sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 12–15 minučių.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Bulvės: 10.00 vnt. (mažų)
Kumpis: 5.00 riekės (plonos juostelės šaltai rūkyto kumpio arba šoninės)
Garstyčios: 2.00 arbat. š.
Medus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Švediškos bulvės („Hasselback Potatoes“)
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.8 / 77
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Šviežias bulves gerai nuplaukite.

3. Svarbiausia, ruošiant šį švedišką bulvių patiekalą, dailiai ir teisingai supjaustyti bulves. Turite supjaustyti jas labai plonais, apie 3 mm storio, kuo lygesniais griežinėliais, tačiau neperpjauti visiškai, t. y. viena bulvės pusė turi būti visiškai nepažeista, „laikyti“ visus griežinėlius kartu. Nors taip supjaustyti bulvę iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti itin lengva, taip nėra – bulvė gana kieta, o aštrus peilis kartais ima... ir perpjauna ją perpus. Kad taip nenutiktų, galite imtis gudrybių:

I variantas. Jeigu naudojate nedideles bulves, dėkite jas į valgomąjį šaukštą (taip, lyg įdėtumėte kiaušinį). Kadangi šaukštas yra gaubtas, jo sienelės neleis peiliui perpjauti bulvės per pusę, apsaugos nuo galimos nesėkmės.

II variantas. Jeigu pasirinkote didesnes bulves, kurios netelpa į šaukštą, naudokite medinius pagaliukus (pvz., sušių lazdeles). Padėkite dvi lazdeles abipus bulvės: peilis, pjaunant bulvę, atsitrenks į pagaliukus, ir galėsite jaustis saugūs, kad bulvė išliks sveika, bus gražiai supjaustyta.

4. Jeigu visos bulvės pusės nelabai lygios, galite vieną jos pusę plonai nupjauti taip, kad gautumėte plokščią paviršių. Tokiu būdu bulvė tvirčiau laikysis ant pagrindo ir bus lengviau ją supjaustyti.

5. Bulves iš visų pusių aptepkite šlakeliu alyvuogių aliejaus. Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.

6. Per šį laiką nedideliame prikaistuvyje sumaišykite sviestą, alyvuogių aliejų ir labai smulkiai sukapotas česnako skilteles. Pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps, o česnakas ims skleisti aromatą. Jeigu nenorite naudoti prikaistuvio, sviesto, aliejaus ir česnakų mišinį apie minutę galite kaitinti mikrobangų krosnelėje, paskui labai gerai sušmaišyti. Perkoškite per sietelį ir pašalinkite česnakus. Paruoštą mišinį atidėkite į šalį.

7. Praėjus pirmosioms 15 kepimo minučių, išimkite bulves iš orkaitės. Šepetėliu aptepkite jas maždaug puse pasiruošto sviesto ir aliejaus mišinio. Peiliu atsargiai šiek tiek praskleiskite griežinėlius, kad šio mišinio patektų ir į tarpelius. Dėkite skardą atgal į orkaitę ir dar apie 20 min. kepkite.

8. Praėjus šiam laikui, dar kartą pakartokite tą patį: apšlakstykite bulves likusiu aliejaus ir sviesto mišiniu. Vėl stenkitės, kad jo patektų tarp bulvių griežinėlių. Apibarstykite žiupsneliu druskos ir pipirais. Kepkite dar 20–30 minučių, kol bulvės bus gražios aukso spalvos. Iškepusios bulvės turi būti apskrudusios ir traškios išorėje, o viduje – minkštos.

9. Iškepusias bulves išimkite iš orkaitės, jei norite, apibarstykite dar žiupsniu druskos, pipirų ir mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, ir nedelsiant patiekite. Patiekti jas galite kaip garnyrą arba kaip pagrindinį patiekalą

Plačiau skaitykite: Švediškos bulvės (Hasselback Potatoes)

Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt. (šviežios vidutinio dydžio)
Alyvuogių aliejus: 8.00 valg. š.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Aštrios bulvės
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.9 / 11
Kaip gaminti

1. Nedidelę citriną pamirkykite sodoje, gerai nušveiskite, nusausinkite ir įdėkite į šaldymo kamerą. Bulves labai gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir su lupenomis iškepkite orkaitėje druskoje – taip paruoštos bulvės būna ypatingo skonio.

2. Iškepusias bulves pravėsinkite, nulupkite, supjaustykite gabalėliais. Užšalusią citriną sutarkuokite smulkia trintuve su žievele ir baltąja vaisiaus dalimi. Česnakus susmulkinkite, sukapokite.

3. Aitriąją papriką išvalykite, sukapokite, imbierą sutarkuokite. Džiūvėsėlius sumaišykite su aitriosiomis paprikomis, česnakais, citrina, imbierais, pagal skonį berkite druskos ir žalumynų. Bulves išdėliokite į  dubenėlius, apšlakstykite lydytu sviestu ir užberkite prieskonių mišinio.

Ingredientai
Bulvės: 6.00 vnt. (nedidelės)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. tarkuotos)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (gabalėlis žaliosios)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šaknies)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (kapotų petražolių ir kalendrų)
Sviestas: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pikantiškos bulvytės
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 25
Kaip gaminti

1. Šiam patiekalui atrinkite vienodo dydžio nepažeistas bulves. Jas gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, nušveiskite šepetėliu.

2. Sudėkite bulves į puodą, užpilkite vandeniu ir pavirkite apie 10 min.

3. Grūstuvėje sugrūskite kmynus, išspauskite česnaką. Nedideliame dubenyje sumaišykite aliejų, džiovintas petražoles ir rozmarinus, grūstus kmynus  ir česnaką, pasūdykite, įmaišykite žiupsnelį pipirų.

4. Nusunkite bulves, perliekite šaltu vandeniu, nusausinkite. Kai bulvės šiek tiek pravės, supjaustykite jas skiltelėmis. Odelės nenulupkite.

5. Sudėkite bulvių skilteles į kepimo indą, apšlakstykite aromatiniu aliejumi, atsargiai pamaišykite. Pašaukite į iki 180–200 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepkite, kol bulvės suminkštės ir gražiai apskrus. Patiekite kaip garnyrą prie mėsos patiekalų arba kaip užkandį su grietinės ar majonezo padažu.  

Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (nedidelės)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Petražolės: 4.00 g (džiovintų)
Rozmarinai: 4.00 g (džiovintų)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Gaiviosios bulvių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.8 / 38
Kaip gaminti
  1. Neluptas bulves gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
  2. Perpjaukite pusiau vyšninius pomidorus.
  3. Marinuotus agurkus supjaustykite nedideliais kubeliais arba sutarkuokite stambia trintuve. Jei agurkų žievelė kietoka, ją nulupkite. Sudėkite agurkus į sietelį, kad nusivarvėtų.
  4. Sumaišykite jogurtą su grietine, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Įmaišykite į padažą marinuotus agurkus.
  5. Sukrėskite padažą ant bulvių, sudėkite pomidorų puseles ir atsargiai išmaišykite. Prieš patiekiant salotas palaikykite šaltai. Bulvių salotas galima valgyti vienas arba patiekti kaip garnyrą prie šaltos mėsos ar žuvies patiekalų.

Kulinaro patarimas: bulvių salotas galite maišyti ir su majonezu, pagardinti šaukšteliu tarkuotų krienų, kapotų krapų ar svogūnų laiškų.

Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Pomidorai: 6.00 vnt. (vyšniniai)
Agurkai: 2.00 vnt. (marinuoti)
Jogurtas: 100.00 ml (natūralaus)
Grietinė: 100.00 ml (neriebios)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis stambiai maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvių skiltelės
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 36
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir atidėkite į šalį.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, česnakinę druską, džiovintą rozmariną, druską, pipirus ir rūkytą papriką. Išplakite šakute iki vientisos masės.
  3. Bulves gerai nuplaukite, nušveiskite, bet nenuskuskite. Aštriu peiliu perpjaukite išilgai per pusę. Tuomet tas puses supjaustykite plonomis skiltelėmis.
  4. Suberkite bulvių skilteles į dubenį su prieskonių ir aliejaus mišiniu. Išmaišykite labai kruopščiai – kiekviena bulvės skiltelė turi būti tolygiai pasidengusi šiuo mišiniu.
  5. Sudėkite bulvių skilteles ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite apie 30 minučių. Kepimo laiko viduryje apverskite bulves ant kitos pusės. Prieš išjungdami orkaitę, peiliu patikrinkite, ar bulvės viduje jau minkštos ir iškepusios.
  6. Išjunkite orkaitę. Leiskite bulvėms atvėsti apie 5 minutes. Patiekite karštas arba kaip šaltą užkandį su vištienos kąsneliais ir padažu.
Ingredientai
Bulvės: 3.00 vnt. (3 didelės ar 5 mažos šviežios)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 10.00 g (1 arbat. š. česnakinės druskos ir 1/2 arbat. š. paprastos)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Juodieji pipirai: 5.00 g (šviežiai malti)
Paprikos: 2.00 g (malta rūkyta)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Orkaitėje keptos bulvės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 45
Kaip gaminti
  1. Neskustas bulves virkite 15 minučių, nusunkite, atvėsinkite ir nulupkite.
  2. Apibarstykite druska, pipirais, prieskoniais.
  3. Šoninės juosteles pertepkite garstyčiomis ir medumi.
  4. Šonine apvyniokite bulves bei apriškite jas svogūnų laiškais.
  5. Bulves sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  6. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 12-15 minučių.

Recepto autorė: Gintarė

Ingredientai
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (10 vnt.)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Prieskoniai: (pagal skonį) 1.00 žiupsnelis
Garstyčios: 2.00 valg. š.
Bulvės: 10.00 vnt. (mažų)
Šaltai rūkytos šoninės: (plonų juostelių arba kumpio) 10.00 vnt.
Medus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saldžiųjų bulvių lazdelės
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 67
Kaip gaminti
  1. Saldžiąsias bulves nulupkite, nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite stambesniais šiaudeliais.
  2. Apibarstykite bulves išvardintais prieskoniais, smulkintais česnakais, pasūdykite, apšlakstykite aliejumi ir išmaišykite.
  3. Dėkite į skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje, apie 20–25 min. (laikas priklausys nuo to, kaip stambiai supjaustytos bulvės).
  4. Keptų saldžiųjų bulvių šiaudeliai skanu su česnakiniu varškės, majonezo ar jogurto padažu, su šviežių daržovių salotomis. Tinka kaip garnyras prie mėsos patiekalų.
Ingredientai
Bulvės: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio saldžiosios bulvės (batatai))
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 2.00 valg. š.
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis (rūkytų saldžiųjų paprikų miltelių (gali būti ir nerūkytų))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Bulvės pagal indišką receptą
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 27
Kaip gaminti

1. Bulves išvirkite su lupenomis pasūdytame vandenyje ir nusunkite.

2. Kalendrą ir aitriuosius čili pipirus smulkiai supjaustykite.

3. Dubenyje sumaišykite jogurtą, vandenį, maltą ciberžolę, čili, kuminą, cukrų ir druską.

4. Puode įkaitinkite aliejų ir minutę maišydami pakepinkite kumino sėklas.

5. Sumažinkite karštį ir supilkite jogurto mišinį. Maišydami pašildykite apie 3 minutes iki vidutinio karščio.

6. Sudėkite kalendrą, aitriąją papriką ir virtas bulves.

7. Sumaišykite ir pakaitinkite 5–7 minutes, retkarčiais pamaišydami.

8. Patiekti šiltą.

Jei nemėgstate aštriai – sumažinkite arba nedėkite aitriųjų čili pipirų.

Ingredientai
Bulvės: 12.00 vnt.
Kalendros: 1.00 sauja (šviežios)
Jogurtas: 1.00 st.
Vanduo: 1.00 st.
Ciberžolė: 0.25 arbat. š.
Aitrioji paprika: 0.50 arbat. š.
Kuminai: 1.50 arbat. š. (0,5 šaukštelio malto ir 1 šaukštelis sėklų)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Čili pipiras: 1.00 g (jei mėgstate aštriau, dėkite 2)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvių košė su žalumynais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 18
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, išvirkite sūdytame vandenyje, nukoškite ir sutrinkite.
  2. Suberkite sūrį ir gerai išmaišykite.
  3. Supilkite jogurtą, įberkite muskato riešuto, smulkintų krapų, svogūnų laiškų ir dar kartą išmaišykite.
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Bazilikai: 1.00 sauja (lapeliai; nebūtinai)
Krapai: 1.00 sauja
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Parmezano sūris: 100.00 g
Jogurtas: 200.00 g (natūralus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Česnakinė bulvių košė su sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 28
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, išvirkite ir dar karštas sutrinkite.
  2. Česnakus susmulkinkite ir pakepinkite svieste.
  3. Į sutrintas bulves tiesiai iš keptuvės sukrėskite apkeptus česnakus, suberkite sūrį, pasūdykite.
  4. Grietinėlę tik pašildykite, supilkite ją į bulvių košę ir viską gerai sumaišykite. Jei košė pernelyg tiršta, įpilkite dar šiek tiek grietinėlės arba virinto vandens.
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (pagal poreikį)
Parmezano sūris: 200.00 g
Grietinėlė: 150.00 ml (pagal poreikį)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvės normaniškai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.9 / 13
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite storais 1–1,5 cm griežinėliais. Nupjaukite porų žaliuosius galus ir šaknies galiuką ir taip pat supjaustykite 0,5 cm storio griežinėliais. Šoninę supjaustykite nedideliais kubeliais.

2. Storadugniame puode ištirpinkite sviestą ir sumeskite šoninės gabalėlius, pakepkite minutę, kol pakvips, o tuomet suberkite porus. Pakepinkite dar minutę, o tuomet suberkite bulves ir užpilkite 250 ml vandens – nemaišykite!

3. Įberkite druskos, pipirų ir troškinkite ant vidutinio karščio ugnies 15 min. Stebėkite, kad ant dugno visada būtų šiek tiek vandens ir troškinys nepradėtų svilti.

4. Beveik paruošus patiekalą supilkite grietinėlę, patroškinkite dar minutę, o tuomet puodą uždenkite ir leiskite 5 min. pastovėti. Valgykite, kol dar karšta.

Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg (geriau tų rūšių, kurios virdamos ne taip subyra)
Porai: 2.00 vnt.
Sviestas: 30.00 g
Šoninė: 150.00 g (karštai rūkytos)
Grietinėlė: 50.00 ml
Vanduo: 250.00 ml
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Prancūziškas bulvių apkepas „Gratin Dauphinois“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.4 / 30
Kaip gaminti

1. Nuskuskite bulves ir supjaustykite jas itin plonais griežinėliais – idealu, jei pažvelgus į tokį griežinėlį, jis net šiek tiek persišviestų. Sviestą išlydykite. Česnakus labai smulkiai sukapokite ar sutrinkite.

2. Į keraminį ar stiklinį indą įpilkite porą šaukštų lydyto sviesto ir klokite sluoksnį bulvių, užpilkite šaukštą lydyto sviesto, pabarstykite druska, prieskoniais, česnakais ir vėl klokite sluoksnį bulvių. Taip suklokite visas bulves, vis sulaistydami sviestu ir pabarstydami prieskoniais.

3. Viršutinį sluoksnį vėl apliekite sviestu, papuoškite lauro lapais ir dėkite į karštą orkaitę – ji turi būti įkaitusi iki 200 °C. Kepkite 45–50 min., kol apskrus viršus.

4. Jei norite daugiau skonio, kiekvieną bulvių sluoksnį galite pabarstyti trupučiu tarkuoto sūrio – tinka parmezanas, čederis ar „žementalis“.

Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg (nelabai krakmolingų)
Sviestas: 100.00 g
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Kviečiame anties

Video

02:08
01:11
02:10

Esports namai

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką