Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip susitvarkyti su serbentų kekėmis: verdame uogienes, kepame pyragus ir kitus gardėsius

Juodieji serbentai – daugelio vertinama uoga, raudonieji – kiek kuklesni, tačiau irgi puikūs, baltieji (kitų vadinami geltonaisiais) – žymiai retesni, bet ir jie vis dar auginami. Iš visų šių kekėmis nokstančių gėrybių galima paruošti nuostabių atsargų žiemai, o ir pasimėgauti „čia“ ir „dabar“, tarkime, įvairiausiuose kepiniuose ir ne tik juose.
Pyragas su juodaisiais serbentais
Pyragas su juodaisiais serbentais / Strelkabelka nuotr.
Šaltanosiai virtinukai su serbentais
Receptas: Šaltanosiai virtinukai su serbentais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 27
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g
Pienas: 100.00 ml
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (vynuogių kauliukų)
Serbentai: 1.00 st. (juodųjų)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Spanguolės: 1.00 st. (saujelė džiovintų saldintų)
Brendis: (šlakelis) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Serbentus nuskabykite nuo šakelių ir perrinkite.
  2. Spanguoles užpilkite verdančiu vandeniu.
  3. Uogas sumaišykite su ruduoju cukrumi ir palikite pastovėti, kol cukrus ištirps.
  4. Miltus suberkite ant miltuotos lentos, suformuokite kauburėlį, viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite šiltą pieną, įmuškite kiaušinį, viską pagal skonį pasūdykite ir užminkykite tešlą.
  5. Kai ji pasidarys vientisa, supilkite aliejų ir dar paminkykite.
  6. Tešlą plonai iškočiokite, norimo dydžio stiklinaite ar puodeliu išspauskite skrituliukus, į kiekvieną dėkite po šaukštą uogų įdaro, kraštelius kruopščiai užspauskite, virtinukus meskite į verdantį  pasūdytą vandenį ir virkite apie 2–3 min., kol iškils į paviršių.
  7. Skanu tiekti su vaisių jogurtu arba plakta grietinėle.
Suskleisti
Ryžių dribsnių košė su juodaisiais serbentais
Receptas: Ryžių dribsnių košė su juodaisiais serbentais
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 23
Receptas
Ingredientai
Ryžių dribsniai: 75.00 g
Pienas: 500.00 ml
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 50.00 g
Serbentai: 1.00 puodelis (trinti juodieji serbentai arba kitos mėgiamos uogos)
Migdolai: 1.00 sauja (drožlės)
Kaip gaminti
  1. Į vidutinio dydžio prikaistuvį supilkite pieną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs.
  2. Suberkite ryžių dribsnius, maltą cinamoną, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Virkite kelias minutes, kol ryžių dribsniai suminkštės, tačiau vis dar nebus sukritę. Tuomet suberkite cukrų ir trintus juoduosius serbentus. Maišydami kaitinkite toliau, kol masė prikaistuvyje taps vientisos, kreminės tekstūros. Jeigu matote, kad košė tampa per tiršta, įpilkite dar šlakelį pieno ar virinto karšto vandens.
  3. Išvirtą košę paskirstykite į dubenėlius. Apibarstykite saujele migdolų riekelių, jei norite, papuoškite keliais juodaisiais serbentais ar kitomis uogomis.
  4. Patiekite nedelsiant. Skanaus!

Idėja iš: peppercornsinmypocket.blogspot.co.uk

Suskleisti
Juodųjų serbentų musas
Receptas: Juodųjų serbentų musas
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 18
Receptas
Ingredientai
Juodieji serbentai: švieži arba šaldyti 250.00 ml
Vanduo: 700.00 ml
Cukrus: 1.00 st.
Manų kruopos: 6.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Į puodą supilkite 3 stiklines vandens ir užvirkite. Sutrinkite juoduosius serbentus. Sudėkite į sietelį ir šaukštu pertrinkite dar kartą. Į verdantį vandenį sudėkite serbentų išspaudas, užvirkite ir virkite lygiai minutę. Nukoškite, išspaudas išmeskite. Skystį vėl užvirkite, suberkite cukrų.
  2. Neskubėdami ir maišydami suberkite manų kruopas ir ant nedidelės ugnies maišydami virkite 10–12  minučių.  Nukelkite nuo ugnies, supilkite išspaustas serbentų sultis, sudėkite vaniliną ir apie 3 minutes plakite plakikliu. Supilkite serbentų sultis ir dar plakite 5 minutes. Išpilstykite į dubenėlius ir atvėsinkite.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30 minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Sumuštiniai su serbentais
Receptas: Sumuštiniai su serbentais
4 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.5 / 15
Receptas
Ingredientai
Juoda duona: 1.00 vnt. (kepalėlis su grūdais)
Varškė: 300.00 g (grūdėta)
Serbentai: 1.00 st. (sauja raudonųjų)
Kaip gaminti

1. Duoną supjaustykite plonomis riekėmis, jas perpjaukite per pusę. Ant kiekvienos uždėkite po kupiną šaukštą nuvarvintos grūdėtosios varškės.

2. Papuoškite raudonaisiais serbentais.  

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Serbentų džiulepas
Receptas: Serbentų džiulepas
6 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Sultys: 200.00 ml (serbentų)
Citrinos: 2.00 vnt. (100ml sulčių)
Sirupas: (mėtų) 100.00 ml
Cukraus sirupas: 50.00 ml
Serbentai: 2.00 st. (švieži arba šaldyti)
Ledas: 2.00 sauja
Kaip gaminti

1. Sultis sumaišykite su sirupais.

2. Pridėkite daug ledukų ir šaldytų ar šviežių uogų. Jei turite šviežių mėtų, patrinkite porą lapelių stiklinėje, o šakelių pridėkite prieš dėdami ledukus.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Pyragaičiai su juodaisiais serbentais
Receptas: Pyragaičiai su juodaisiais serbentais
10 asmenims
Pagaminsite per 5 val. 40 min.
3.6 / 7
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 150.00 g (Biskvitui)
Cukrus: 120.00 g (Biskvitui ir įdarui 4 šaukštai. Užpilui 3 šaukštai.)
Miltai: 300.00 g (Biskvitui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (Biskvitui)
Biskvitui; pakelis 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (Biskvitui nutarkuotų trečdalio citrinos žievelių. Įdarui pagal skonį citrinos sulčių ir nutarkuotų citrinos žievelių. Užpilui keli šlakeliai citrinos sulčių.)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (Biskvitui)
Uogų sirupas (keli šaukštai mėgstamų uogų) biskvitui 4.00 valg. š.
Maskarponės sūris: 500.00 g (Įdarui)
Varškė: 200.00 g (Įdarui; riebios)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (Užpilui)
Serbentai: 250.00 g (Užpilui; juodųjų serbentų)
Druska: 1.00 arbat. š. (Biskvitui; žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros sviestą gerai išsukite, po truputį berkite cukrų ir sukite, kol masė taps puri.

2. Kiaušinius išplakite iki putų atskirame dubenyje, pamažu įmaišykite sviesto ir cukraus mišinį, visus reikalingus pagardus ir kepimo miltelius. 

3. Tešlą gerai išmaišykite ir sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą stačiakampę skardą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min.

4. Maskarponę, varškę ir cukrų elektriniu plakikliu išplakite iki vientisos masės, įspauskite citrinos sulčių ir suberkite nutarkuotas žieveles.

5. Paruoštą įdarą krėskite ant uogų sirupu sulaistyto atvėsinto biskvito. Pastatykite į šaldytuvą, kad sustingtų.

6. Uogas pakaitinkite, sumaišykite su cukrumi, krakmolu, citrinos sultimis. Kai atvės, tolygiai paskirstykite ant pyrago ir dar porą valandų palaikykite šaldytuve.

Tiekdama supjaustykite gabalėliais.

Pagaminsite per 1 val. 40 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Suskleisti
Kuršėnų vyniotinis
Receptas: Kuršėnų vyniotinis (improvizacija su juodųjų serbentų uogiene)
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.4 / 14
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (biskvitui)
Cukrus: 4.00 valg. š. (biskvitui)
Miltai: 4.00 valg. š. (biskvitui)
Sviestas: 180.00 g (kremui)
Varškė: 180.00 g (kremui)
Sutirštintas pienas: 130.00 g (saldintas - kremui)
Juodųjų serbentų uogienė (pertepimui) 100.00 g
Kaip gaminti

1. Paruoškite biskvitą: kiaušinių trynius ir cukrų išplakite iki purumo, į juos sudėkite miltus ir gerai išmaišykite.

2. Tada atskirai iki standumo išplakite baltymus. Juos šaukštu atsargiai įmaišykite į tešlą (maišykite tol, kol ji taps vientisa).

3. Skardą išklokite kepimo popieriumi (jį ištepkite plonai sviestu - tada biskvitas neprilips) ir ant jo tolygiai paskirstykite tešlą (galima šaukštu, galima pilti tiesiog iš dubens ir pakreipiant skardą tai į vieną, tai į kitą pusę, leisti tešlai pasiskirstyti per visą skardos plotą).

4. Kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 12-15 min. Svarbu neperkepti, nes tada biskvito negalėsite susukti, jis pasidarys trapus, todėl atidžiai stebėkite, kad smarkiai neparuduotų. Iškepusį biskvitą dar karštą iš karto susukite į ritinėlį ir palikite atvėsti.   

5. Paruoškite kremą: iki purumo išplakite sviestą (jis turi būti kambario temperatūros). Plakant po truputį supilkite sutirštintą saldintą pieną.

6. Varškę pertrinkite per sietelį, sudėkite į sviesto - sutirštinto saldinto pieno masę ir gerai išmaišykite.

7. Tada išvyniokite biskvitą, sutepkite jį juodųjų serbentų uogiene, tada - paruoštu kremu ir vėl suvyniokite bei padėkite į šaldytuvą dviem - trim valandom (aš suvynioju jį į foliją, nes kartais kremas pradeda bėgti per kraštus). Prieš patiekdami galite pabarstyti milteliniu cukrumi (bet nebūtinai, skanu ir be jo :) ).  

PASTABĖLĖ: jei mėgstate mažiau saldų ir mažiau riebų vyniotinio įdarą (kaip kad aš), galite dėti mažiau sviesto ir daugiau varškės.

Facebook kepinių konkurso receptas

Autorė Vilija Belevičienė

Suskleisti
Baltymų tortas su raudonaisiais serbentais
Receptas: Baltymų tortas su raudonaisiais serbentais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
4.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Sviestas: 140.00 g
Cukrus: 390.00 g
Miltai: 140.00 g
Kepimo milteliai: 3.00 arbat. š.
Migdolai: 70.00 g (malti ir 2 valg. š. plokštelių)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. tarkuotų žievėlių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Grietinėlė: 200.00 ml
Sūris: 120.00 g (tepamas grietinėlės)
Varškė: 150.00 g (liesa)
Želė: 1.00 st. (pusė st. želės cukraus)
Serbentai: 300.00 g (raudonieji)
Kaip gaminti

1. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Sviestą ir 140 g cukraus trinkite, kol pasidarys puri masė. Įmaišykite trynius. Miltus, kepimo miltelius, maltus migdolus ir šaukštą citrinų žievelių sumaišykite, suberkite į sviesto masę ir išsukite.

2. Dvi maždaug 26 cm skersmens silikonines formas ištieskite kepimo popieriumi, įdėkite po lygiai tešlos, paviršių išlyginkite. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių.

3. Kiaušinių baltymus su trupučiu druskos plakite, kol susidarys standžios putos. Įmaišykite 150 g cukraus ir plakite, kol ji ištirps. Baltymų masę sukrėskite į silikoninę formą. Kepkite 150 laipsnių orkaitėje 35–40 minučių.

4. Grietinėlę su likusiu cukrumi plakite tol, kol susidarys standžios putos. Grietinėlės sūrį, varškę, likusias citrinų žieveles, želės cukrų sumaišykite ir įmaišykite į plaktą grietinėlę.

5. Pusę kiekio grietinėlės ir varškės masės užtepkite ant vieno iškepusio papločio, apibarstykite puse kiekio serbentų. Uždėkite kitą paplotį, užtepkite likusią varškės masę ir pabarstykite likusiais serbentais. Ant viršaus uždėkite baltymų paplotį ir 30 minučių laikykite šaldytuve. Prieš patiekiant apibarstykite migdolų plokštelėmis.  

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

Suskleisti
Tortas su juodaisiais serbentais ir ramunėlėmis
Receptas: Tortas su juodaisiais serbentais ir ramunėlėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 45 min.
4.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Miltai: 140.00 g (torto pagrindui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (1 1/2 šaukštelio - torto pagrindui)
Cukrus: 190.00 g (70 g torto pagrindui, 80 g ramunėlių putėsiams ir 40 g juodųjų serbentų putėsiams)
Sviestas: 40.00 g (torto pagrindui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (1 didelis - torto pagrindui ir 3 tryniai ramunėlių putėsiams)
Jogurtas: 120.00 ml (torto pagrindui)
Vanduo: 120.00 ml (70 ml ramunėlių arbatai ir 50 ml putėsiams)
Ramunėlės: šaukštas arbatai ir 4 šaukštai ramunėlių putėsiams 5.00 valg. š.
Medus: 2.00 arbat. š. (ramunėlių arbatai)
Želatina: 4.00 arbat. š. (2 šaukšteliai ramunėlių putėsiams ir 2 šaukšteliai juodųjų serbentų putėsiams)
Grietinėlė: 420.00 ml (riebi plakamoji - 250 ml ramunėlių putėsiams ir 170 ml juodųjų serbentų putėsiams)
Serbentai: 250.00 g (juodieji - juodųjų serbentų putėsiams)
Kaip gaminti

Torto pagrindo gaminimas:

  1. Į dubenį išsijokite miltus su kepimo milteliais. Suberkite cukrų, išmaišykite. Ištirpinkite ir atvėsinkite sviestą.
  2. .Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinį, sviestą ir jogurtą. Gautą masę supilkite į sausus ingredientus ir maišykite, kol gausis vientisą tešlą.
  3. 20-22 cm skersmens kepimo formą atsegamais kraštais sutepkite sviestu. Supilkite tešlą, išlyginkite viršų ir pašaukite į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę 20-25 minutėms. Ar torto pagrindas iškepė, patikrinkite mediniu smeigtuku: įsmeigtą į pagrindo vidurį turėtumei ištraukti neaplipusį tešla.
  4. .Ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti. Iš kepimo formos išimti nereikia.

Ramunėlių arbata:

  1. Nedideliame puode arba arbatinuke užvirkite vandenį.Suberkite ramunėles, supilkite medų, uždenkite ir palikite pritraukti 15 minučių. Tuomet arbatą nukoškite į puodelį.

Ramunėlių putėsių gaminimas:

  1. Įį nedidelį puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir ramunėles. Uždenkite ir leiskite užvirti.
  2.  Skysčiui užvirus, puodą atidenkite, ugnį sumažinkite ir virkite tol, kol skystis ims tirštėti ir burbuliuoti – virsti sirupu. Jei turi maisto gamybai naudojamą termometrą, virkite, kol skystis pasieks 114 laipsnių temperatūrą.
  3. Želatiną užpilkite keliais šaukštais vandens ir palikite išbrinkti. Tuomet ištirpinkite garų vonelėje.
  4. .Iki purumo išplakite grietinėlę.
  5. Elektriniu plaktuvu plakite kiaušinių trynius, kol pabals.
  6. Sirupui sutirštėjus, puodą nukelkite nuo ugnies ir palikite kelioms minutėms atvėsti. Tuomet per sietelį po truputėlį pilkite į trynius ir nuolat plakite. Labai svarbu, kad sirupas nebūtų per karštas, antraip sutrauks trynius.
  7. Supilkite tirpintą želatiną toliau plakdami, kol putėsiai sutirštės ir jų padvigubės.
  8. Sudėkite ir atsargiai įmaišykite grietinėlę.

Juodųjų serbentų putėsių gaminimas:

  1. Nuplautus ir nusausintus serbentus sutrinkite. Sudėkite į puodą, užberkite cukrumi ir ant vidutinės ugnies virkite, kol cukrus ištirps.
  2. Grietinėlę išplakite iki purumo.
  3. Keliuose šaukštuose vandens išbrinkintą želatiną sudėkite į serbentus ir, maišydamos šaukštu, ištirpinkite.
  4. Palikite juodųjų serbentų masę atvėsti iki kambario temperatūros. Sudėkite ir atsargiai įmaišykite plaktą grietinėlę.

Torto gamyba:

  1. Torto pagrindą subadykite šakute ir po truputėlį apipilkite arbata. Palaukite, kol ją sugers. Pagrindas turi būti drėgnas, tačiau ne skęsti arbatoje, tad visos arbatos gali ir neprireikti.
  2. Supilkite ramunėlių putėsius, išlyginkite viršų. Torto formą pastatykite į šaldytuvą 30 minučių, kad šiek tiek sustingtų.
  3. Ramunėlių putėsiams lengvai sustingus, supilkite juodųjų serbentų putėsius. Išlyginkite viršų ir palikite šaldytuve nakčiai.
  4. Tortą patiekite atvėsintą. Lengviau supjaustysite peilį pamirkiusios į karštą vandenį.

Patarimas. Labai svarbu tortą šaldytuve laikyti per naktį.

Receptas iš tinklaraščio „Duonos ir žaidimų“

Suskleisti
Nekeptas juodųjų serbentų putėsių tortas
Receptas: Nekeptas juodųjų serbentų putėsių tortas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 37
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 180.00 g (birių; torto pagrindui)
Riešutų sviestas: 4.00 valg. š. (lazdynų; torto pagrindui)
Citrinų kremas (lemon curd): 1.00 valg. š. (galima keisti riešutų sviestu; torto pagrindui)
Vanduo: 1.00 arbat. š. (galima keisti citrinų sultimis; torto pagrindui)
Serbentai: 400.00 g (juodųjų, putėsiams)
Medus: 4.00 valg. š. (arba daugiau – pagal skonį; putėsiams)
Želatina: 4.00 vnt. (lapeliai arba tiek, kiek reikia susitingdyti 1 l skysčio; putėsiams)
Jogurtas: 400.00 g (natūralaus graikiško; putėsiams)
Grietinėlė: 200.00 ml (plakamosios; putėsiams)
Kaip gaminti

1. Kepimo formos nuimamais kraštais dugną ištieskite kepimo popieriumi. Jei norite lengviau išimti tortą iš formos, galite kepimo popieriumi ištiesti ir formos šonus.

2. Elektriniame maisto kombaine sumalkite sausainius. Dėkite likusius produktus ir išsukite lipnią masę. Jei masė dar nepakankamai lipni, galite įpilti dar vieną arbatinį šaukštelį vandens ar citrinų sulčių.

3. Sausainių masę tolygiai paskirstykite kepimo formoje ir gerai suspauskite. Laikykite šaldytuve, kol prireiks.

4. Serbentus suberkite į puodą ir kaitinkite ant mažos kaitros, kol šiek tiek sukris. Sutrinkite juos į tyrę. Jei norite tolygesnių putėsių, tyrę galite perkošti per tankų sietelį. Į dar šiltą tyrę įmaišykite medų.

5. Dubenėlyje ištirpinkite želatiną 60 ml verdančio vandens ir įmaišykite ją į šiltą juodųjų serbentų tyrę bei palikite šiek tiek atvėsti. Įmaišykite šaltą jogurtą.

6. Šaltame dubenyje standžiai išplakite šaltą grietinėlę. Dėkite ją dalimis į juodųjų serbentų masę ir lengvai pamaišykite. Nepermaišykite!

7. Putėsius supilkite ant torto pagrindo. Tortą palikite sustingti šaldytuve per naktį.

8. Sustingusį tortą išimkite iš formos ir dekoruokite, kaip tik širdis geidžia. Nuotraukose tortas dekoruotas šaltyje džiovintų juodųjų serbentų ir braškių milteliais bei triufeliais. Tortą laikykite šaldytuve ir suvartokite per porą dienų.

Suskleisti
Pyragas su juodaisiais serbentais
Receptas: Pyragas su juodaisiais serbentais ir varške
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 41
Receptas
Ingredientai
Miltai: 280.00 g (180 g pagrindui ir 100 trupinių masei)
Cukrus: 310.00 g (150 g pagrindui, 110 varškės masei ir 50 g trupinių masei)
Sviestas: 185.00 g (125 g šalto pagrindui ir 60 g ištirpinto trupinių masei)
Grietinė: 90.00 g (12–15 proc. riebumo; pagrindui)
Krakmolas: 60.00 g (pagrindui ir dar 2 valg. šaukšt. varškės masei)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (pagrindui)
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š. (pagrindui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagrindui)
Serbentai: 500.00 g (šaldytų (arba vyšnių, spanguolių); įdarui)
Cukraus pudra: 2.00 valg. š. (įdarui)
Varškė: 400.00 g (9 proc.; varškės masei)
Kiaušinių tryniai: 2.00 vnt. (varškės masei)
Kaip gaminti

1. Tešlai skirtus visus produktus sumaišykite elektriniame virtuvės kombaine. Sudėkite ją į kepimo popieriumi išklotą 23×30 cm skardą ir delnais lengvai paspauskite prie dugno*.

2. Varškės masės produktus gerai išmaišykite ir paskleiskite ant tešlos viršaus. Ant viršaus suberkite uogas, sumaišytas su cukraus pudra.

3. Trupiniams ranka išmaišykite visus produktus ir pirštais tolygiai patrupinkite ant pyrago viršaus.

4. Kepkite iki 170 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą. Jei pyrago vidurys dar neiškepęs, pakepkite ilgiau.

*Knygoje rašo, kad maišyti reikia iki trupinių masės, bet man trupiniai neišėjo, tešla buvo lipni. Ir šiek tiek bijojau, kad galėjo kepimo milteliai blogai išsimaišyti. Todėl kitą kartą pirmiausia permaišyčiau sausus produktus ir tik tuomet jau viską dėčiau į kombainą. Nors realiai viskas gerai išėjo.

Suskleisti
Antiena su juodųjų serbentų-porto padažu, bulgur ir salotomis
Receptas: Antiena su juodųjų serbentų-„porto“ padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Antis: 2.00 vnt. (krūtinėlės)
Pankolių sėklos: 2.00 arbat. š. (grūstų)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Bulgur kruopos: 60.00 g
Mėtos: 30.00 g (šviežių)
Vynas: 200.00 ml („porto“)
Apelsinai: 1.00 vnt. (sultys)
Serbentai: 50.00 g (juodųjų)
Sviestas: 20.00 g
Salotos: 200.00 g (Romaninių (1 didelė gūžė arba 2 mažesnės))
Kaip gaminti

1. Anties krūtinėlių odelę įpjauname įstrižai, pabarstome grūstomis pankolio sėklomis, druska, šviežiai grūstais juodaisiais pipirais, užpilame šlakelį aliejaus ir viską tolygiai paskirstome rankomis.

2. Bulgur kruopas užpilame verdančiu vandeniu ir uždengus dangčiu paliekame 15 minučių. Supjaustome mėtas ir sumaišome su išbrinkusiomis bulgur kruopomis, porą šaukštų alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos ir pipirų.

3. Į nedidelį puodą pilame „porto“ vyną ir apelsino sultis bei verdame, kol skysčio sumažėja perpus, tada dedame sviesto, jam ištirpus sudedame juoduosius serbentus ir dar kokias 5 minutes paverdame.

4. Įkaitiname grill keptuvę, dedame anties krūtinėles odele žemyn ir kepame uždėję lakštą kepimo popieriaus ir ką nors sunkaus ant viršaus, retkarčiais pavartydami, kad tolygiau iškeptų, ištekėtų maksimaliai taukų ir odelė būtų apskrudusi ir traški. Kepti iš viso prireiks 12–15 minučių. Iškepus dedame į lėkštę ir uždengiame folija.

5. Į tą pačią keptuvę įpilame šlakelį alyvuogių aliejaus ir kelias minutes kepame romaninės salotos lapus.

6. Į lėkštę dedame bulgur su mėtomis, tuomet pakeptų romaninės salotos lapų, o ant viršaus – pjaustytą anties krūtinėlę. Šalia pilame juodųjų serbentų ir „porto“ vyno padažą.

Suskleisti
Gira su raudonaisiais serbentais
Receptas: Gira su raudonaisiais serbentais
16 asmenims
Pagaminsite per 13 val.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 4.00 l
Serbentai: 1.00 kg (raudoni)
Cukrus: 450.00 g
Mielės: 20.00 g (20-30)
Kaip gaminti

1. Raudonuosius serbentus nuplaukite, nusausinkite ir sutrinkite mediniu šaukštu. Užpilkite verdančiu vandeniu, užvirkite, nukelkite nuo ugnies ir leiskite 2–3 valandas pastovėti.

2. Tuomet nukoškite, sudėkite 2–3 šaukštuose šilto vandens ištirpintas mieles. Suberkite cukrų ir citrinų rūgštį, išmaišykite. Palikite kambario temperatūroje 8–10 valandų. Tada girą nukoškite, supilstykite į tamsius butelius ir laikykite šaltai.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Raudonųjų serbentų ir žemuogių džemas
Receptas: Raudonųjų serbentų ir žemuogių džemas
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 22
Receptas
Ingredientai
Serbentai: 1500.00 g (raudonųjų)
Žemuogės 300.00 g
Vanduo: 600.00 ml
Cukrus: 1.00 g (kaip apskaičiuoti jo kiekį, žr. recepte)
Kaip gaminti

1. Švarius ir nuo šakelių nuskabytus serbentus sudėti į puodą, užpilti vandeniu ir ant nedidelės ugnies virti, kol uogos suminkštės.

2. Ant kito puodo uždėti sietelį, išklotą dvigubu marlės sluoksniu, supilti serbentų kompotą ir palikti per naktį vėsioje patalpoje.

3. Kitą dieną sietelyje likusius tirščius dar truputį nuspausti. Puode esantį skystį pamatuoti. Kiekvienam litrui skysčio imti 800 g cukraus. Viską supilti į puodą, užvirinti ir virti, kol ištirps cukrus.

4. Suberti švarias žemuoges, pavirti dar apie 10 min.

5. Džemas išviręs, kai ant lėkštės užlašintas lašas greitai sustingsta. Jei išskysta, reikia dar pavirti.

6. Gatavą džemą išpilstyti į stiklainius ir sandariai uždaryti.  

Suskleisti
Vyšnių uogienė su raudonaisiais serbentais ir avietėmis
Receptas: Vyšnių uogienė su raudonaisiais serbentais ir avietėmis
10 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.2 / 29
Receptas
Ingredientai
Vyšnios: 2.00 kg
Serbentai: 500.00 g (raudonųjų)
Avietės: 500.00 g
Cukrus: 1.00 kg
Kaip gaminti

1. Vyšnias nuplauti, nuvarvinti, išimti kauliukus. Raudonuosius serbentus nuplauti, nuvarvinti ir nubraukti nuo šakelių. Avietes perrinkti.

2. Paruoštas uogas suberti į puodą. Kai ant puodo dugno atsiras šiek tiek sulčių, maišant užvirinti, suberti cukrų ir, visą laiką maišant, virti dar 5 min.

3. Puodą nukelti nuo ugnies, nugraibyti paviršiuje susidariusias putas, dar kartą išmaišyti ir palikti 10 min. pastovėti. Tada sukrėsti į švarius stiklainėlius ir užsukti dangtelius.  

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius