Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kaip tinkamai naudoti daržoves ir vaisius

Vaisiai ir daržovės
Fotolia nuotr. / Vaisiai ir daržovės
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Kiek kartų esate išmetusi pernokusį bananą arba graudžiai raudojusi pjaustydama svogūną? Kiek sykių norėjosi keiktis, kai vėl į kremą prikrito spaudžiamos citrinos sėklyčių, o obuoliai, dar nespėjus įmaišyti jų į pyrago tešlą, tapo rudos spalvos?

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Pasirodo, visų šių nesėkmių ir kartais erzinančių smulkmenų galima išvengti. Tereikia žinoti keletą kulinarinių gudrybių! Šįkart jums paruošėme šūsnį patarimų apie vaisius ir daržoves: kaip juos išsirinkti, paruošti ir ilgiau išlaikyti šviežius. Žinant šias mažas gudrybes, maisto ruošimas taps lengvesnis, laikas virtuvėje – malonesnis, o maistas – skanesnis.


VAISIAI


Vaisiai
Fotolia nuotr. / Vaisiai

Ananasai

Ruošdami želę su vaisiais, nenaudokite šviežių ananasų – juose yra fermentų, kurie neleidžia želei sustingti. Vietoje šviežių naudokite konservuotus ananasus.  

Bananai

  • Jei norite kuo greičiau prinokinti bananus, įdėkite juos į popierinį maišelį su obuoliu. Palaikykite porą dienų.
  • Jeigu turite stipriai prinokusių bananų, neskubėkite jų išmesti – išsaugokite kepiniams. Sutrinkite bananus iki tyrės konsistencijos, supilkite į plastikinį maišelį ar šaldymui tinkamą indelį ir laikykite šaldiklyje, kol norėsite sunaudoti.

PLAČIAU APIE TAI SKAITYKITE STRAIPSNYJE „PUIKŪS BŪDAI, KAIP PANAUDOTI PERNOKUSIUS BANANUS“.

Citrinos (ir kiti citrusiniai vaisiai)

  • Rinkitės pačias geriausias citrinas. Pagal savo dydį, jos turi būti sunkios. Vadinasi, citrinų odelė nebus labai stora.
  • Tam, kad iš citrinų išspaustumėte kuo daugiau sulčių, pasinaudokite vienu iš šių patarimų:

– Leiskite citrinoms atšilti iki kambario temperatūros, o tuomet, spausdami jas delnais, „pakočiokite“ ant kieto paviršiaus, kol pajusite, kad citrinų odelė suminkštėjo.

– Citrinas (ar kitus norimus citrusinius vaisius), prieš pjaustydami ir spausdami sultis, panardinkite į karštą vandenį ir palaikykite kelias minutes.

– Pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie 10–20 sekundžių.

  • Išspaudę sultis iš citrinos, neišmeskite jos puselių. Verčiau užpilkite jas šaltu vandeniu ir dėkite į šaldytuvą – turėsite puikų gaivinamąjį gėrimą.
  • Išsaugokite citrinų, žaliųjų citrinų ar apelsinų žieveles. Suberkite į sandarų indelį ar plastikinį maišelį ir laikykite šaldiklyje. Kai į pyrago tešlą prireiks įberti šaukštą citrinų žievelių, užteks išimti jas iš šaldiklio.
  • Jeigu spaudžiate citrinų sultis ir nenorite, kad patektų sėklyčių:

– ant dubenėlio uždėkite sietelį, į kurį sukris sėklytės ir nepateks jų į sultis;

– panaudokite gabalėlį švaraus audinio. Uždenkite juo prapjautą citrinos puselę ir tik tuomet pro audinio gabalėlį spauskite sultis.

  • Kad apsaugotumėte obuolius, bananus, avokadus, persikus ar kriaušes nuo parudavimo, apšlakstykite juos citrinų ar žaliųjų citrinų sultimis.
  • Jei norite itin gražiai nulupti apelsiną ir pašalinti baltą odelę, prieš jį lupdami, 5 min. palaikykite verdančiame vandenyje.

Džiovinti vaisiai

  • Jei maisto smulkintuvu norite susmulkinti džiovintus vaisius, prieš tai atšaldykite juos šaldymo kameroje.
  • Jeigu razinos yra kietos ir išsausėjusios, storadugniame puode užvirinkite šiek tiek vandens. Į verdantį vandenį suberkite razinas ir išjunkite ugnį. Palikite razinas pastovėti vandenyje apie 5 min., tuomet išimkite ir gerai nusausinkite.
  • Kad razinos kuo ilgiau išliktų šviežios, laikykite jas šaldytuve.

Obuoliai

  • Kad neparuduotų kubeliais ar griežinėliais supjaustyti obuoliai, apšlakstykite juos citrinų sultimis. Taip pat neparuduos, jei panardinsite obuolius į obuolių sultis.
  • Obuolių odeles galite nulupti ir bulvių skustuku – tai daug paprasčiau, lengviau ir greičiau, nei nupjaustyti jas peiliu.

 DARŽOVĖS 


Daržovės
Fotolia nuotr. / Daržovės

Agurkai

  • Rinkitės tvirtus, skaisčiai žalią odelę turinčius agurkus. Venkite tų, kurie yra minkšti ar turi pažeistą odelę.
  • Jeigu nemėgstate agurkų su didelėmis sėklomis, rinkitės tik mažus – šių sėklos bus mažos. Beje, paprastai mažesni agurkai turi ryškesnį ir sodresnį skonį.

Bulvės

  • Geriausia rinktis taisyklingos gražios formos bulves plonomis odelėmis. Venkite bulvių, kurios turi mėlynų dėmių, akučių ir kitų pažeidimų.
  • Nelaikykite bulvių kartu ar netoli svogūnų. Dėl svogūnų bulvės greičiau ims pūti.
  • Bulvės iškeps greičiau, jeigu prieš kepimą palaikysite sūdytame vandenyje.
  • Šias daržoves galite nuskusti dieną prieš jas ruošiant ir iki kitos dienos laikyti šaldytuve. Nuskustas bulves tiesiog sudėkite į dubenį, užpilkite šaltu vandeniu (kad bulvės būtų apsemtos) ir įlašinkite kelis lašelius acto. Dubenį su bulvėmis laikykite šaldytuve.
  • Jeigu norite, kad virdamos bulvės geriau išlaikytų formą, į vandenį įlašinkite kelis lašelius acto.

Česnakai

  • Rinkitės tvirtus česnakus su nepažeistais lukštais. Venkite tokių, kurie yra minkšti ar pradėję vysti.
  • Česnakų skilteles lengviausiai išlukštensite tuomet, jei apie 15 sek. pakaitinsite jas mikrobangų krosnelėje.
  • Jeigu nuluptą česnaką norite ilgiau išlaikyti šviežią, įdėkite jį į sandariai uždaromą stiklainėlį, užpilkite alyvuogių aliejumi ir laikykite šaldytuve. Tokiu būdu laikomas česnakas išliks šviežias ir kvapus apie savaitę. Kvapų alyvuogių aliejų taip pat galėsite panaudoti ruošdami salotas.

Grybai

  • Tam, kad kuo ilgiau išlaikytumėte grybus šviežius, laikykite juos šaldytuve, popieriniame maišelyje arba originalioje grybų pakuotėje. Nelaikykite grybų plastikiniuose maišeliuose ar sandariuose indeliuose, nes tuomet jie sugers drėgmę ir greičiau suirs.
  • Kai valysite grybus, stenkitės naudoti kuo mažiau vandens, nes vanduo „išplauna“ grybų skonį ir kvapą. Norėdami išvalyti grybus, naudokite šepetėlį.
  • Jei tai nebūtina, nenulupkite grybų, nes būtent išorinis jų sluoksnis turi sodriausią skonį.

Moliūgai

  • Sėklas iš moliūgų labai lengvai pašalinsite ledų kaušeliu.
  • Norėdami ilgiau išsaugoti moliūgus, galite juos užšaldyti: supjaustytus kubeliais ar iš moliūgų paruošus tyrę.

Morkos

  • Rinkitės tvirtas ir vidutinio dydžio morkas, kurios yra gražios oranžinės (šviesiau ar tamsiau) spalvos. Venkite žalsvo atspalvio morkų ar morkų su dėmelėmis.
  • Norėdami ilgiau išlaikyti morkas šviežias, nupjaukite jų viršūnėles – tai neleis morkoms greitai suvysti.
  • Jei šios daržovės jau pradėjo vysti, nupjaukite jų viršūnėles ir sustatykite į šaltą vandenį. Tai padės atgaivinti morkas, jos taps traškesnės.
  • Atminkite, nuskustos morkos yra saldesnės, nes jų odelės turi švelniai kartų poskonį.

Aitriosios paprikos

  • Aitriąsias paprikas ilgiau išlaikysite šviežias, jei išimsite iš jų sėklytes.
  • Jeigu pjaustote šias paprikas, nepamirškite, kad rankų, kuriomis laikote jas, negalite dėti prie akių, lūpų, veido ir kitų jautrių kūno vietų. Aitriųjų paprikų aliejus gali suerzinti odą ar net sukelti alergiją, todėl būtina būti atsargiems. Vos tik supjaustysite aitriąsias paprikas, nedelsiant švariai nusiplaukite rankas.

Pomidorai

  • Rinkitės šviesiai raudonos spalvos tvirtus pomidorus, turinčius sodrų kvapą. Venkite minkštų, suvytusių arba ryškiai raudonų, pernokusių pomidorų. Sodrus šių daržovių aromatas labai svarbus – dažniausiai nekvapūs pomidorai būna blankaus skonio.
  • Jeigu norite kuo greičiau sunokinti pomidorus, sudėkite juos į rudą popierinį maišelį ir palaikykite per naktį tamsioje vietoje. Kitas variantas – galite sudėti šias daržoves į dubenį su obuoliu, uždengti ir palaikyti per naktį.
  • Pernokusius pomidorus atšviežinsite, jei per naktį palaikysite juos šaltame pasūdytame vandenyje.
  • Nelaikykite šaldytuve dar tik nokstančių pomidorų, nes šalta temperatūra sustabdo nokimo procesą. Be to, tokių pomidorų skonis nebus sodrus.
  • Norėdami lengvai nulupti pomidorų odeles, jų apačioje įpjaukite peiliu X ženklą. Įdėkite juos į verdantį vandenį, 10 sek. pavirkite ir perdėkite į šaltą vandenį. Pomidoro odelė nusilups labai lengvai.
  • Norėdami pašalinti iš pomidoro sėklas, perpjaukite jį per pusę ir išspauskite lyg citriną. Pašalinsite sėklas ir sulčių perteklių.

Salierai

  • Rinkitės salierus su tvirtais, trapiais stiebais. Venkite jų su pradėjusiais gelsti ar rusti lapais.
  • Suvytusius salierus galite atvėsinti pamerkę juos į šaltą vandenį ir palaikę jame kelias valandas. Jei į vandenį įdėsite šiek tiek ledukų, užteks salierus lediniame vandenyje palaikyti apie valandą.

Salotos

  • Rinkitės tvirtas ir skaisčiai žalios spalvos salotas. Venkite salotų, kurių spalva yra blanki.
  • Nepjaustykite salotų peiliu! Plėšykite jas rankomis, nes tai padės išsaugoti ryškią salotų spalvą ir geresnį skonį.

Svogūnai

  • Rinkitės tvirtus, kietus ir pagal savo dydį sunkius svogūnus, kurių lukštai yra visiškai sausi. Venkite minkštų svogūnų drėgnu paviršiumi.
  • Jeigu jums reikalinga tik pusė svogūno, sunaudokite viršutinę pusę – svogūno dalis šalia šaknies ilgiau išliks šviežia.
  • Tam, kad neverktumėte pjaustydami svogūnus, galite išbandyti šias priemones:

– pjaustykite po tekančiu vandeniu;

– nulupkite svogūną, perpjaukite per pusę ir, panardinę į vandenį, palaikykite 10 minučių;

– prieš pjaustydami svogūną, palaikykite jį šaldytuve, kol bus šaltas;

– netoli vietos, kur pjaustote svogūną, uždekite vieną ar kelias žvakes;

– svogūnams pjaustyti visuomet naudokite tik labai aštrų peilį;

– netoliese pasistatykite ventiliatorių, kuris svogūnų išskiriamą kvapą pūstų tolyn nuo jūsų;

– sulaikykite kvapą ir nekvėpuokite, kol pjaustote svogūną.

  • Norėdami pašalinti svogūnų kvapą nuo rankų, paimkite gabalėlį citrinos, pamerkite jį į druską ir užspauskite šios citrinos sulčių ant savo rankų. Gerai įtrinkite, tuomet gerai nuplaukite vandeniu ir nusausinkite.
  • Kad kepti svogūnai būtų traškesni, prieš kepdami juos, pjaustytus ar kapotus svogūnus palaikykite piene.

Žalumynai

  • Rinkitės žalumynus, kurie sodrūs ir šviežiai kvepia, yra skaisčios spalvos, tvirti ir dar nepradėję vysti. Venkite žalumynų storais ir labai tvirtais stiebais.
  • Žalumynus plaukite švelniai, bet atidžiai, o tuomet gerai nusausinkite. Lengviausiai nusausinsite juos, nesulaužydami lapelių, su gerai vandenį sugeriančiu popieriniu rankšluosčiu.
  • Laikykite žalumynus šaldytuve, nedideliais ryšeliais suvyniotus į popierinius rankšluosčius ir įdėtus į plastikinius maišelius. Prieš užrišdami šiuos maišelius, išspauskite iš jų orą. Taip laikomi žalumynai ilgiau išliks švieži ir traškūs.

Žiediniai kopūstai

  • Rinkitės tvirtas ir vidutinio dydžio žiedinio kopūsto galvas. Aplink kotą jie turi turėti žalius lapelius. Nepirkite žiedinių kopūstų, kurių lapeliai aplink kotą yra pageltę, arba tokių, kurių žiedynėliai pradėjo ruduoti ar yra su dėmelėmis.
  • Kai nupjaustote žiedinių kopūstų žiedynėlius, jų kotelius galite supjaustyti kubeliais ir suberti į salotas – tai salotoms suteiks traškumo.

Daugelis patarimų iš www.recipetips.com.

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką