Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kvapnus, sodraus skonio datulių ir bananų keksas

Žodis „keksas“ sufleruoja, jog kalba sukasi apie desertinį kepinį, kuriuo malonu lepintis, tarkime, po pietų ar prie popietės arbatos. Tačiau niekas pernelyg aršiai jūsų nebars, jei riekelę šio kepinio suvalgysite ryte pusryčiams ar, žymiai geriau, po jų: datulių prisodrintas kepinys suteiks energijos ir garantuos gerą nuotaiką visai dienai.
Pyragas su datulėmis
Pyragas su datulėmis / Vida Press nuotr.

Ingredientai (1 pailgai kekso formai):

  • 200 g Medjool datulių, be kauliukų, stambiai supjaustytų;
  • 120 g rudojo cukraus;
  • 60 g sviesto (ir dar šiek tiek kepimo formai patepti);
  • 160 ml vandens;
  • 60 g graikiškų riešutų arba pekaninių karijų;
  • 1 didelis kiaušinis, kiek paplaktas;
  • 200 g savikėlių (self-rising) miltų (jei tokių neturite, į paprastus miltus įberkite nubrauktą šaukštelį kepimo miltelių);
  • 0,5 arbat. šaukšt. sodos;
  • 1 bananas, nuluptas ir sutrintas (jums reikia apie 100–120 g tyrės);
  • 0,5 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • žiupsnis druskos.

Gaminimas:

1. Į nedidelį prikaistuvį dėkite datules, sviestą, berkite cukrų, supilkite vandenį ir kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps. Palaukite, kol mišinys užvirs, o tada nukelkite nuo kaitros, perpilkite gautą mišinį į didelį dubenį bei leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, paberkite ant plačios skardos riešutus, pakepinkite apie 5 min., kol kiek pakvips, o tada išimkite iš orkaitės ir, kai tik galėsite, stambiai sukapokite.

3. Orkaitės temperatūrą padidinkite iki 190 laipsnių. Pailgą kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi (taip, kad jis dar kyšotų viršuje – bus lengviau už tų galų suėmus iškelti keksą) ir plonai patepkite sviestu.

4. Į praaušusią sviesto, datulių ir cukraus masę supilkite kiaušinį, išmaišykite, sudėkite bananą, suberkite sodą, vėl išmaišykite.

5. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus (jei naudojate paprastus miltus – berkite ir kepimo miltelius) ir druską. Įsijokite šį mišinį į skystąją masę, suberkite ir pakepintus bei sukapotus riešutus ir gerai, tačiau atsargiai išmaišykite – svarbu, kad neliktų sausų miltų, tačiau tešlos geriau nepermaišyti.

6. Krėskite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą, dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40 min. arba kol į keksą įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.

7. Atsargiai iškelkite keksą su visu kepimo popieriumi iš formos, leiskite pravėsti ir skanaukite!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius