-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Misija įmanoma: ką daryti, kad vaikai maitintųsi sveikiau

Sveika mityba – raktas į gerą savijautą ir grakštų kūną. Jau seniai praėjo tie laikai, kai leidome sau kimšti bet ką, bet visi tėvai anksčiau ar vėliau susiduria su vienu sunkumu. Kaip išmokyti teisingai maitintis mažuosius. Neretai sunkiausia vaikams įsiūlyti žuvį, nors tai – labai vertingas ir skanus produktas.
Upėtakis marokietiškai
Upėtakis marokietiškai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sveikai paruošta kokybiška žuvis neturėtų atbaidyti net išrankiausių mažųjų valgytojų.

Sveikai paruošta kokybiška žuvis neturėtų atbaidyti net išrankiausių mažųjų valgytojų.Galite būti tikri, šioje kovoje jūs ne vieni. Žuvies patiekalais vaikus vargiai suvilioja ir įvairios mokymosi įstaigos. Dauguma jų teisinasi – vaikai žuvies tiesiog nemėgsta, jiems nepatinka specifinis žuvies kvapas. Tačiau nėra padėties be išeities. Sveikai paruošta kokybiška žuvis neturėtų atbaidyti net išrankiausių mažųjų valgytojų.

Žuvies produktai lietuviams lengvai prieinami dėl gerai išvystytos žuvininkystės ūkių veiklos. Daugiau nei 50 proc. žuvų ūkiuose auginamos ekologiškai, todėl jų mėsa švari, joje nėra pesticidų ar kitų pavojingų medžiagų. Tobulėjant žuvų auginimo metodams šiuo metu akvakultūros įmonėse pavyksta išauginti ne tik tokias įprastas žuvis kaip karpis, plačiakaktis, karosas ar Nacionaline Lietuvos žuvimi paskelbtas lynas, bet ir žymiai egzotiškesnes rūšis – upėtakius, lašišas ar eršketus.

Kad ir kokiu žuvies patiekalu pamėgintumėte sudominti atžalas, nauda sveikatai bus neabejotina. Pasirinkus liesesnes žuvis augs raumenų masė, o riebios organizmui suteiks vertingų omega-3 riebiųjų rūgščių. „ Omega-3 riebalų rūgščių mūsų organizmas pats nepasigamina, todėl jas svarbu gauti su maistu. Jos svarbios smegenų, širdies, kraujagyslių veiklai, stipresniam imunitetui palaikyti,“ – omega-3 rūgščių privalumus vardija Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė.

Visas naudingąsias žuvies savybes paaiškinti vaikams gali būti sudėtinga, todėl siūlome nedelsti ir pademonstruoti žuvų produktų privalumus praktiškai.

Žinoma, visas naudingąsias žuvies savybes paaiškinti vaikams gali būti sudėtinga, todėl siūlome nedelsti ir pademonstruoti žuvų produktų privalumus praktiškai. Aktyvaus laisvalaikio ir žvejybos portalas KABLYS.lt ir Nacionalinė akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacija siūlo pasigaminti du netradicinius žuvies patiekalus, kuriuos netruks pamėgti ir mažiausi šeimos nariai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Laužome mitus: žuvis – brangus malonumas. Ar tikrai?

Receptai:

Įdarytas karpis

  • 1-1,5 kg dydžio karpis;
  • 2 vidutinio dydžio morkos;
  • 2 svogūnai;
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 stiklinės manų kruopų;
  • 0,5 stiklinės džiūvėsėlių, stiklinė pieno;
  • žuvies prieskoniai;
  • druska;
  • žalumynai;
  • 100 g lašinukų arba šoninės;
  • 1 kiaušinis.

Karpį nuskusti, išvalyti ir nuplauti. Išimti žiaunas ir akis. Atsargiai nulupti karpio odą perpjaunant pagrindinį nugarkaulį prie uodegos ir galvos. Išimti iš žuvies mėsą ir kaulus. Svogūnus ir morkas smulkiai supjaustyti ir kepinti alyvų aliejuje 5 min. Žuvies mėsą sumalti kartu su lašinukais ir dėti į dubenį.

Sudėti atvėsintus svogūnus su morkomis, džiūvėsėlius, piene išbrinkusias manų kruopas, įmušti kiaušinį, sudėti prieskonius. Gautą masę gerai išmaišyti ir atsargiai sukimšti į žuvies odą. Perforuotą puodą uždėti ant tokio pat skersmens puodo su vandeniu. Žuvį dėti į perforuotą puodą ir virti ant garų apie 1 val. Tada gerai atvėsinti, papuošti žalumynais ir patiekti ant stalo.

Upėtakis avižiniuose marškinėliuose

Reikės:

  • 1 upėtakio filė
  • druskos pagal skonį
  • žiupsnelio pipirų
  • mėgstamų žuvies prieskonių
  • 2 šaukštų garstyčių
  • kelių saujų avižinių dribsnių
  • alyvuogių aliejaus
  • citrinos sulčių

Jeigu upėtakis su oda, dėkite jį oda į apačią į aliejumi išteptą skardą. Viršų apibarstykite druska, pipirais ir mėgstamais žuvies prieskoniais, tada tolygiu sluoksniu užtepkite garstyčias.

Dribsnius sumaišykite su trupučiu aliejaus ir berkite ant žuvies. Gerai prispauskite rankomis, dar pašlakstykite aliejumi ir dar gražiai apspaudykite.

Kepame orkaitėje griliaus režimu maždaug 15 minučių, kol žuvis iškeps, avižiniai dribsniai gražiai apskrus. Patiekiant apšlakstykite citrinos sultimis.

Žuvininkystės
Žuvininkystės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius