Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: kepti kiaulienos šonkauliai su viskio ir klevų sirupo glazūra

Lipnūs glazūruoti šonkauliukai jau seniai tapę kultiniu visų grilio meistrų patiekalu, todėl jį privalote išmėginti ir jūs. Tiesa, patiekalui pagaminti pagal šį receptą prireiks keleto netradicinių ingredientų. Tačiau jūsų triūsą, prižadu, atpirks ypatingi kulinariniai potyriai. Nes jūs juk negalite nugyventi šios vasaros taip ir nesužinoję, kaip turi atrodyti, kokio skonio turi būti patys skaniausi pasaulyje kiaulienos šonkauliai! 
Nida Degutienė ir jos ruoštas patiekalas
Nida Degutienė ir jos ruoštas patiekalas / Nidos Degutienės nuotr.

Pirmiausia nusipirkite gerų kiaulienos šonkaulių. Skaičiuokite maždaug 1 kg termiškai neapdorotų šonkaulių dviem rimtiems valgytojams (vyrams) arba 3 merginoms (gerai, 4-ioms labai nevalgioms merginoms arba vaikams).

Šonkauliukus pirmiausia reikės apvirti. „Sultinio“, kuriame juos virsite, ingredientų sąrašas gal ir neatrodys patikimai. Bet pasitikėkit manim, supilkit viską, kas ten parašyta, ir ramiai laukite rezultato.

Padažas, arba glazūra, – tai šio recepto „vinis“. Neprašausite pro šalį, net jei pasigaminsite jo šiek tiek daugiau.

Padažas, arba glazūra, – tai šio recepto „vinis“. Neprašausite pro šalį, net jei pasigaminsite jo šiek tiek daugiau. Patikėkite, jei nesulaižysite su šiais keptais šonkauliais, tai tikrai suvalgysite su kitais mėsiškais (grilio ir nebūtinai grilio) patiekalais. Ir prašau, neklauskite, kuo pakeisti vieną ar kitą ingredientą. Darykite taip, kaip parašyta, arba ieškokite kito recepto.

Šonkauliukus, aišku, geriausia kepti grilyje. Idealu – kamado tipo. Tačiau jei tokio neturite, iškepsite šonkauliukus ir orkaitėje, nesijaudinkite. Na, trūks šiek tiek to dūmo kvapo, bet grilio neturėjimas tikrai neturi būti priežastis neišmėginti šio patiekalo.

Nidos Degutienės nuotr. /Kepti kiaulienos šonkauliai su viskio ir klevų sirupo glazūra
Nidos Degutienės nuotr. /Kepti kiaulienos šonkauliai su viskio ir klevų sirupo glazūra

Priedai? Turbūt pamiršite, jog tokių ant stalo buvo! Geriausias priedas bus kalnas popierinių servetėlių lipniems pirštams nusivalyti ir glazūra, kurios liks nuo kepimo – ja pasilaistysite šonkaulius juos valgydami.

Kiaulienos šonkauliai su saldžia viskio ir klevų sirupo glazūra

Ingredientai (4–6 asm.):

  • 2 kg kiaulienos šonkauliukų;
  • 1,5 stiklinės (375 ml) švelnesnio obuolių acto (arba ryžių acto, arba pabrandinto raudonojo vyno acto);
  • 2 litrai vandens;
  • 6 lauro lapai;
  • 3 cinamono lazdelės;
  • 1/2 stiklinės (90 g) rudojo cukraus;
  • 1/4 stiklinės (75 g) rupios druskos;
  • 1 svogūnas, perpjautas į 4 dalis.

viskio ir klevų sirupo glazūrai:

  • 1 stiklinė (250 ml) viskio (arba burbono);
  • 1/2 stiklinės (125 ml) klevų sirupo;
  • 1/2 stiklinės (125 ml) obuolių acto (arba pabrandinto ryžių acto);
  • 1/4 stiklinės Vorčesterio padažo;
  • 1 šaukštas Dižono garstyčių;
  • 1 šaukštelis rūkytos paprikos miltelių;
  • 1 šaukštas rupios druskos.

Gaminimas:

1. Pirmiausia išvirkite šonkaulius (tą galite padaryti likus 1–3 dienoms iki kepimo). Dideliame puode sumaišykite actą, vandenį, suberkite lauro lapus, cinamono lazdeles, cukrų, druską, įdėkite svogūną. Užkaiskite ir užvirinkite. Sudėkite į puodą šonkaulius, sumažinkite ugnį ir troškinkite uždengtame puode apie 40–50 minučių, arba kol šonkauliukai taps minkšti.

Nidos Degutienės nuotr. /Apvirti kiaulienos šonkauliai
Nidos Degutienės nuotr. /Apvirti kiaulienos šonkauliai

2. Kol šonkauliukai verda, įkurkite grilį ir pasigaminkite glazūrą: visus ingredientus sudėkite į nedidelį puodą, sumaišykite, virkite ant vidutinės ugnies mažiausiai 8–10 minučių, arba kol padažas sutirštės, jo tūris sumažės apie ketvirtadaliu. Atidėkite į šalį.

3. Jei šonkauliukus kepsite kamado tipo grilyje, įkaitinkite jį maždaug iki 230 laipsnių. Įtaisykite konvektorių arba apvyniokite jį prieš tai aliuminio folija, arba uždenkite specialiu aliuminio folijos padėkliuku nešvarumams surinkti. Uždėkite špižines groteles. Groteles prieš kepimą patepkite aliejumi.

4. Jei šonkauliukus kepsite orkaitėje, įkaitinkite ją iki 220 laipsnių.

5. Išimkite šonkauliukus iš skysčio, kuriame jie virė, skystį išpilkite. Klokite šonkauliukus mėsinga puse į apačią ant grilio grotelių, arba tą patį padarykite gilioje kepimo skardoje arba kepimui skirtame stiklo ar keramikos inde. Patepkite viršutinę šonkauliukų dalį glazūra, ir pašaukite kepti apie 15 minučių. Kepant grilyje galite dar kokį kartą patepti šonkauliukus glazūra.

Nidos Degutienės nuotr. /Kepami kiaulienos šonkauliai su viskio ir klevų sirupo glazūra
Nidos Degutienės nuotr. /Kepami kiaulienos šonkauliai su viskio ir klevų sirupo glazūra

6. Apverskite šonkauliukus kita puse ir vėl gausiai patepkite glazūra. Orkaitėje kepkite dar apie 15 min., o grilyje – turėtų pakakti apie 8–10 min.

7. Iškepusius šonkauliukus dar kartą patepkite glazūra ir patiekite kartu su likusia glazūra kaip padažu valgant.

Nidos Degutienės nuotr. /Kepti kiaulienos šonkauliai su viskio ir klevų sirupo glazūra
Nidos Degutienės nuotr. /Kepti kiaulienos šonkauliai su viskio ir klevų sirupo glazūra

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius