-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: mielinės susuktos bandelės su varške

Kokia visgi laimė, kai namuose yra šviežių mielinių bandelių! Daugeliui pats mielinės tešlos minkymas, kildinimas, formavimas, o labiausiai – kvapas namuose kepant yra pats geriausias meditacijos seansas!
Nida Degutienė ir jos keptos bandelės
Nida Degutienė ir jos keptos bandelės / Nidos Degutienės nuotr.

Aš pastaruoju metu įsigudrinau bent pusę iškeptų bandelių iškart užšaldyti. Suvalgytumėm ir visas, didelių pastangų čia nė neprireiktų! Bet koks gerumas po kokios savaitės išsitraukti vis naują porciją, net pasišildyti (atšviežinti) orkaitėje, tarsi ką tik iškeptos būtų, ir vėl iš naujo mėgautis šiais nepabostančiais nostalgiškais kepiniais.

Naminės bandelės pirktines lenkia šviesmečiais, net jei anos ir geriausiose kepyklėlėse keptos...

O jei jau kalbame apie mielinius kepinius, tai mielių ir varškės derinys man yra skonio tobulybė. Gaila, kad „valdiškose“ bandelėse tos varškės paprastai būna vos keli grūdeliai... O jau kai pati gaminu, tai oho, kiek varškės prikraunu, kad varškės ne mažiau nei tešlos kliūtų. Ką čia bekalbėt – naminės bandelės pirktines lenkia šviesmečiais, net jei anos ir geriausiose kepyklėlėse keptos...

Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės susuktos bandelės su varške
Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės susuktos bandelės su varške

Na ir ne paskutinis elementas čia – cukrus. Maniškės tokios saikingai saldžios, kad vis pagalvoju, jog jei kokiu šaukšteliu cukraus dar mažiau būčiau dėjusi, tai turbūt jau ir pikantiškos taptų. Tad jei jūs prie saldumo labiau pratę, gali ir nepakakti... Nors visada galima daugiau cukraus pudros užberti arba net cukriniu glajumi patepti (labiausia čia tiktų cukraus pudra, sumaišyta su citrinų sultimis).

Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės susuktos bandelės su varške
Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės susuktos bandelės su varške

Mielinės susuktos bandelės su varške

Ingredientai (12 vnt.)

mielinei tešlai:

  • 20 g šviežių mielių (arba 10 g sausų);
  • 80 g cukraus;
  • 250 ml pieno;
  • 540 g miltų;
  • ¾ arbat. šaukšt. druskos;
  • 2 kiaušiniai;
  • 75 g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto.
Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės susuktos bandelės su varške
Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės susuktos bandelės su varške

varškės įdarui:

  • 500 g varškės (riebesnės, 9 proc.);
  • 2 kiaušinių tryniai;
  • 60 g cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 50 g sviesto.

patepimui:

  • 1 kiaušinis;
  • 1 valg. šaukšt. vandens;

glajui:

  • 1 stiklinė cukraus pudros;
  • 2–3 valg. šaukšt. citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros! Pasiruoškite 2 kepimo skardas: jas išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Pasidarykite mielių mišinį* (jei naudojate sausas mieles, šio mišinio nereikia, tiesiog jas sumaišykite su miltais ir iškart minkykite tešlą): dubenėlyje mieles sutrinkite kartu su 1 šaukštu cukraus, tada įpilkite ¼ stiklinės šilto pieno, išmaišykite, įberkite 3 šaukštus miltų, ir viską gerai išmaišykite. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite apie 10–20 minučių pastovėti, kad visa masė gerai suputotų.

3. Dideliame dubenyje arba elektrinio kombaino inde sumaišykite visus birius ingredientus: miltus, druską ir likusį cukrų. Supilkite mielių mišinį, likusį pieną įmuškite kiaušinius ir užminkykite tešlą. Minkant, pabaigoje supilkite tirpintą sviestą ir minkykite apie 8–10 minučių, kol tešla taps labai labai elastinga. Uždenkite indą virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltai, kad tešlos tūris padvigubėtų (apie 1,5 val.)

4. Per tą laiką, kol tešla kyla, sumaišykite visus įdarui skirtus ingredientus: pakaks varškę sutrinti šakute, įmaišyti trynius ir cukrų ir vanile ir išsukti kartu su minkštu sviestu.

5. Iškilusią tešlą sumaigykite. Ant miltais pabarstyto stalviršio iškočiokite tešlą į 50x35 cm stačiakampį. Jį visą tolygiai padenkite varškės įdaro sluoksniu. Ilgąją kraštinę užlenkite link vidurio taip, kad užsidengtų apie ⅓ tešlos ploto. Tada imkite kitą ilgąją tešlos kraštinę ir užlenkite ant užlenktos pirmosios. Švelniai paspausdami sulipdykite pailgą stačiakampį su viduje esančiu įdaru. Tada supjaustykite visą šį gabalą į 12 juostelių. Imkite kiekvieną juostelę ir laikydami už kraštų pasukite tarsi spiralę du kartus. Guldykite į paruoštą kepimo skardą.**

6. Kai visos bandelės bus suformuotos, abi skardas uždenkite virtuviniais rankšluosčiais ir palikite pakilti apie 30 min.

7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros (su ventiliatoriaus funkcija)

8. Mažame dubenėlyje suplakite kiaušinį su vandeniu. Šiuo mišiniu patepkite kiekvieną bandelę ir pašaukite kepti. Kepkite apie 20 minučių, arba kol gražiai pagels. Išimkite ir pravėsinkite. Galite dar šiltas bandeles padengti glajumi (sumaišykite cukraus pudrą su citrinų sultimis iki tirštos konsistencijos ir šia mase padenkite bandeles), arba tiesiog pabarstykite cukraus pudra.

Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės susuktos bandelės su varške
Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės susuktos bandelės su varške

Pastabos:

*nepamirškite, kad mielių mišiniui ingredientus naudokite iš tų kiekių, kurie aprašyti sudėtyje (ne papildomai).

**lankstymo ir paruošimo video esu įdėjusi savo Instagram reels skyrelyje

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius