-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: salierų ir obuolių sriuba su česnakiniais skrebučiais

Įžengus į rudenišką etapą neišvengiamai tenka prisiminti skanias, geras, tirštas, maistingas sriubas! Juk sriuba yra tas geras maistas, kuris paruošiamas iš anksto, geriausia, jei didesniais nei viena porcija kiekiais. Juk kai pareini namo po darbų pavargęs, sušlapęs ir išalkęs, sriuba yra jaukumo ir namų šilumos garantas, savotiška laimės piliulė, kuri greitai grąžina savijautą į normalias vėžes!
Nida Degutienė ir jos virta sriuba
Nida Degutienė ir jos virta sriuba / Nidos Degutienės nuotr.

Štai todėl sriuboms aš visuomet skiriu didelį dėmesį ir retai kada užsukę pas mane į svečius šaldytuve nerasite puodo sriubos... Sriuboms, beje, skyriau ir vieną savo naujos knygos „Nidos receptai“ skyrių, nes koks sezonas bebūtų, aš nesutikčiau praleisti nė vienos dienos be sriubos!

Jei manote, kad visas iki vienos sriubas jau esate ragavę, spėju, kad tokios dar neteko skanauti. Salierai ir obuoliai – skamba rudeniškai, tiesa?

Nidos Degutienės nuotr. /Salierų ir obuolių sriuba su česnakiniais skrebučiais
Nidos Degutienės nuotr. /Salierų ir obuolių sriuba su česnakiniais skrebučiais

Čia nerasite bulvių, o sriubos tirštumą išgausite iš šakninių daržovių, obuolių ir porų. Švelni it šilkas sriubos konsistencija visai smagiai kontrastuos su traškiais raugintos duonos skrebučiais. Juos, beje, kepant pagardinau česnakais, čiobreliais ir tarkuota citrinos žievele. Skonių ir tekstūrų balansas lėkštėje tiesiog pražydo! Siūlau paragauti ir jums!

Ingredientai:

sriubai:

  • 2 šaukštai sviesto;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 2 porai (tik balta ir šviesiai žalia jų dalis), gerai nuplauti ir supjaustyti;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 1 saliero šaknis (apie 600 g), nuskusta ir supjaustyta kubeliais;
  • 3 saliero stiebai, supjaustyti;
  • 2 pastarnokai (nedideli), nulupti ir supjaustyti;
  • 1 obuolys (rūgštesnis), nuluptas, be sėklų, supjaustytas;
  • 1 lauro lapas;
  • 1,5 litrai vištienos (arba daržovių) sultinio;
  • 100 ml grietinėlės.

skrebučiams:

  • 3 riekės kvietinės duonos su raugu;
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 4 čiobrelių šakelės;
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė;
  • 1 česnako skiltelė, susmulkinta arba sutarkuota;
  • druskos.
Nidos Degutienės nuotr. /Salierų ir obuolių sriuba su česnakiniais skrebučiais
Nidos Degutienės nuotr. /Salierų ir obuolių sriuba su česnakiniais skrebučiais

Gaminimas:

1. Puode storesniu dugnu ištirpinkite sviestą kartu su aliejumi, suberkite pjaustytus porus, įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų. Kepinkite ant vidutinės ugnies apie 7–8 minutes, t. y. kol porai visiškai suminkštės ir jau pradės karamelizuotis. Suberkite pjaustytus salierus (šaknį ir stiebus), pastarnokus ir obuolius, ir toliau maišydami pakepinkite apie 5–6 minutes, kol jos pradės minkštėti.

2. Įmeskite į puodą lauro lapą, supilkite sultinį, užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir uždengtame puode virkite apie 30–35 min., kol daržovės visiškai suminkštės.

3. Kol sriuba verda, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Išklokite nedidelę kepimo skardą kepimo popieriumi. Suplėšykite duoną didokais gabalėliais. Dubenyje sumaišykite aliejų, čiobrelius, citrinos žieveles, česnakus ir žiupsnį druskos. Tada į šį mišinį suberkite suplėšytus duonos gabalėlius ir gerai juos apvoliokite, paspausdami, kad visas padažas susigertų. Išberkite duonos gabalėlius vienu sluoksniu kepimo skardoje ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 15 min., t. y. kol gražiai apskrus.

4. Iš sriubos išimkite lauro lapą, supilkite į puodą grietinėlę. Blenderiu (ar kokteiline) sutrinkite sriubą iki vientisos šilkinės konsistencijos.

5. Prieš patiekiant pašildykite, paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų. Patiekite sriubą plačiuose dubenėliuose, pabarstę skrebučiais.

Nidos Degutienės nuotr. /Salierų ir obuolių sriuba su česnakiniais skrebučiais
Nidos Degutienės nuotr. /Salierų ir obuolių sriuba su česnakiniais skrebučiais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius