Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasakiškas kepinys: puri žydiška pynutė „chala“

Žymaus šefo Yotamo Ottolenghi knygoje „Jerusalem“ yra nuotrauka, kurią vis atsiverčiu tiesiog pasigėrėti, net jei tuomet nesirenku jokio recepto. Toje nuotraukoje užfiksuotas milžiniškas kalnas šviesios žydiškos duonos „chala“ („challah“) kažkur Jeruzalėje. Kai tik pasitaikė proga, išmokau kepti tokią duoną Vilniuje esančioje „Beigelių krautuvėlėje“, o kartą pabandžius, tikėkit manim, sunku sustoti – dabar kepu ją nuolatos.
Žydiška pynutė „chala“
Žydiška pynutė „chala“ / Vida Press nuotr.

Ingredientai (1 didelei „chalai“ arba 2 mažoms):

  • 200 ml šilto vandens;
  • 15 g šviežių mielių;
  • 500 g miltų;
  • 50 ml bekvapio, neutralaus skonio aliejaus (pvz., tinka kokybiškas saulėgrąžų);
  • 40 g cukraus;
  • 2 kiaušiniai;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • aguonų ir/ar sezamo sėklų (viršui apibarstyti).

Gaminimas:

1. Į didelį dubenį berkite miltus ir druską, išmaišykite, o tuomet padarykite duobutę. Į duobutę sutrupinkite mieles, užberkite šaukštelį cukraus ir įpilkite šlaką vandens – sumaišykite šiuos ingredientus iki tirštos košelės, ant viršaus užberkite šiek tiek miltų ir palikite šiltoje vietoje 15 min. – mielės „pabus“ ir pakils kauburėlis.

2. Į dubenį su miltais ir mielėmis supilkite likusį vandenį, suberkite cukrų, paplaktus kiaušinius (dėmesio, maždaug 3–4 šaukštus kiaušinių plakinio atsidėkite pynučių aptepimui), supilkite aliejų. Išmaišykite, o kai bus galima minkyti, pradėkite tą daryti. Minkyti reikia ilgai, bent 10 min. Jei turite elektrinį aparatą su tešlos minkymo antgaliu, kuo puikiausiai galite patikėti šį darbą jam. Tešla turi būti gana minkšta, elastinga, nebelipni.

3. Išminkytą tešlą suvoliokite į rutulį, kiek patepkite aliejumi ir dėkite į dubenį, pridenkite virtuviniu rankšluostėliu bei statykite valandai į šiltą vietą, kad pakiltų – tešla turi maždaug padvigubėti.

4. Pakilusią tešlą darsyk išminkykite. O tada imkitės formuoti „chalą“ – iš šio tešlos kiekio suformuosite vieną didelę arba dvi mažesnes, jūsų valia, – pailgas ar apvalias „chalas“. Kaip formuoti?

Šiame filmuke pamatysite 3 būdus, kaip supinti apvalią „chalą“:

VIDEO: How to Braid a Round Challah - Quick & Easy

O šiame išvysite, kaip paprasčiausiu būdu supinti pailgą „chalą“ (jums visiškai nebūtina suprasti vokiškai):

VIDEO: Flechten eines 2-Strang-Zopfes

5. Suformuotą „chalą“ ar „chalas“ dėkite ant didelės skardos, išklotos kepimo popieriumi, vėl pridenkite rankšluostėliu ir dar pusvalandį šiltai pakildykite.

6. Kol tešla kyla, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros (režimas – kaitinimas iš viršaus ir apačios, be ventiliatoriaus).

7. Pakilusias pynutes aptepkite kiaušinio plakiniu (nespauskite, švelniai, jums nereikia, kad duona suzmegtų), o tada pabarstykite sezamo sėklomis ar aguonomis.

8. Dėkite kepti. Vienai didelei „chalai“ prireiks 30–35 min., orkaitėje, jei formavote mažas – 25 min. Viršus turi būti gražiai rusvas.

9. Leiskite kiek atvėsti, o tada jau laikas skanauti!

Vida Press nuotr./Žydiška pynutė „chala“
Vida Press nuotr./Žydiška pynutė „chala“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius