-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sausi pusryčiai: kada tai geras pasirinkimas rytui, o kada – desertas? Naudingi patarimai

Jokia paslaptis: jei tik namuose yra spalvinga sausų pusryčių dėžutė, ir vaikų, ir suaugusiųjų rankos ryte savaime link jos tiesiasi. Juk ne veltui ir „Maximos“ projekto #palyginome herojaus Martyno vaikai sutartinai dėjo sausų pusryčių dėžutes į prekių krepšelį. Akivaizdu viena: šio produkto variantų yra begalė, tad pirkėjams verta skirti minutę kitą ir pastudijuoti etiketes, o vėliau namuose susikurti kuo vertingesnių pusryčių derinių.
Sausų pusryčių įvairovė
Sausų pusryčių įvairovė / Vida Press nuotr.

Yra sveikuolių, kurie sausus pusryčius smarkiai peikia, yra ir žmonių, kurie juos valgo kasdien. Panašu, jog neteisūs nei vieni, nei kiti: sveiki pusryčiai yra patogus pasirinkimas skubant, o jų sudėtis gali būti išties nebloga. Žinoma, kasdien pusryčiams valgyti vien juos nėra protinga – įvairovė svarbu, tad košės ar iš vertingų produktų paruošti sumuštiniai yra puikios alternatyvos.

Štai keli mitybos specialistų pateikiami orientyrai, ko reikėtų paisyti, renkantis sausus pusryčius:

  • Kuo mažiau cukraus, tuo geriau. Jei norite išsirinkti kuo vertingesnius sausus pusryčius, pirmiausia etiketėje ieškokite skaičių, nurodančių cukraus kiekį 100 g produkto. Jei jo 5 g ir mažiau, galima pirkti ir pusryčiauti. Jei cukraus 10 g ir daugiau, pirkti taip pat niekas nedraudžia, bet mitybos specialistai siūlo neapgaudinėti savęs – jūs nusipirkote desertą, tad ir valgykite jį tuo metu, kai ateina laikas desertui.
  • Kuo daugiau skaidulų ir baltymų, tuo geriau. Kai cukraus kiekį išaiškinote, panagrinėkite skirtingose etiketėse nurodomus baltymų bei skaidulų kiekius 100 g. Kuo skaičius didesnis, tuo produktas vertesnis dėmesio.
  • Kuo greičiau tirpsta skystyje, tuo labiau perdirbti. Šio eksperimento parduotuvėje neatliksite, tačiau labai greitai tą padarysite namuose. Jei subėrus dribsnius į dubenėlį ir užpylus pienu jie labai greitai ima tirpti, težti, produktas yra stipriai perdirbtas, taigi, mažiau mums vertingas.
  • Vertingosios avižos. Sausų pusryčių pagrindu tampa patys įvairiausi grūdai – kukurūzai, ryžiai, grikiai, avižos. Daugelis mitybos specialistų sutinka, jog vertingiausios šiame rinkinyje yra avižos. Tiesa, idealu, jei jos yra pilno grūdo ir nėra lydimos įvairių labai saldžių priedų.
Vida Press nuotr./Sausi pusryčiai
Vida Press nuotr./Sausi pusryčiai

Kaip pasakoja „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė, šiame prekybos tinkle klientai gali rinktis net iš kelių šimtų rūšių sausų pusryčių. Kas nusipelnė didžiausio dėmesio? „Pastebime, kad populiariausi sausi pusryčiai mūsų parduotuvėje yra iš sausų pusryčių vaikams kategorijos, antroje vietoje, tačiau žymiai atsiliekantys, kukurūzų dribsniai. Taigi, nestebina, kad ir kampanijos metu rinkdamiesi pusryčius vaikai iš karto lentynoje pamatė savo mėgstamą variantą. Net devyni iš dešimties populiariausių sausų pusryčių vaikams yra lietuvių gamintojų. Taip pat džiaugiamės galėdami savo klientams pasiūlyti ir ekologiškų dribsnių – avižų, grikių, kukurūzų, ryžių, miežių, rugių, speltos.“

Kokiais priedais pagardinti?

Jei ilgai buvote įpratę valgyti saldžius sausus pusryčius, kurie, kaip dabar paaiškėjo, yra desertas, greitai persiorientuoti ir iškart su apetitu kirsti visiškai becukrius dribsnius gali būti sunku. Ir vis tik verta rinktis produktą su kuo mažiau cukraus, o pasaldinti šiais būdais:

  • Įberkite į dubenėlį mėgstamų šviežių ar šaldytų uogų ar banano, mango, persiko ar slyvų gabalėlių. Jei pasibaigė jūsų mėgstamų vaisių ar uogų sezonas, pasidairykite jų parduotuvių šaldikliuose. Juk paprastai šios gėrybės būna užšaldytos pačiame sunokimo pike, o šiuolaikinės užšaldymo technologijos leidžia išsaugoti daugumą vertingųjų savybių.
  • Išbandykite ir įvairių džiovintų vaisių. Tiesa, juos būtinai nuplaukite ir nusausinkite, o didesnius dar ir pasmulkinkite, kad būtų patogiau valgyti. Dar vienas variantas vaisių ir uogų mėgėjams – liofilizuotos (šaltyje džiovintos) gėrybės, kurių nesunkiai rasite ir „Maximos“ lentynose.
  • Saldumo pojūtį gali suteikti tokie prieskoniai kaip cinamonas ar vanilė (galite naudoti lašelį jos pastos);
  • Kol priprasite prie mažiau saldžių pusryčių, į dubenėlį įpilkite šaukštelį skysto medaus ar klevų, agavų sirupo. Tai irgi saldikliai, tačiau geriau nei perdirbtas cukrus.
„Scanpix“ nuotr./Granola
„Scanpix“ nuotr./Granola

Kuo užpilti?

  • Klasikinis pasirinkimas – pienas, tačiau jis verčiau tebūna liesesnis. Jei naudojate jogurtą, verta rinktis be jokių saldžių priedų. Itin patogus yra natūralus, geriamos konsistencijos jogurtas, kokio siūlo ir Lietuvos gamintojai. Galite išbandyti ir variantą su pasukomis ar kefyru.
  • Jei renkatės pieno pakaitalus, labiausiai tiks ryžių, migdolų, kokosų ar kanapių pienas. Tačiau ir šiuo atveju studijuokite pakuotes – toks pieno pakaitalas turėtų būti be pridėtinio cukraus. Tiesa, augaliniai pieno pakaitalai vargiai tiks vaikams iki 5 metų, mat juose yra itin mažai baltymų.
123RF.com nuotr./Įvairių rūšių augalinis pienas
123RF.com nuotr./Įvairių rūšių augalinis pienas

Pasak „Maximos“ komercijos vadovės V.Drulienės, ištikimiausias sausų pusryčių palydovas yra pienas. O net 8 iš 10 perkamiausių pieno pasirinkimų yra lietuviški. „Matome, kad pirkėjai dažniausiai renkasi didesnę – 900 ml–2 litrų pieno pakuotę ir didesnio riebumo produktus – nuo 2 iki 3,5 proc. riebumo. Sparčiai populiarėja įvairūs augaliniai gėrimai: migdolų, avižų, ryžių, sojų, kokosų, lazdyno riešutų, netgi kanapių sėklų gėrimai pakeičia tradicinį pieną. Iš augalinių gėrimų šiemet pirmauja migdolų skonio gėrimas „Alpro“. Besiplečiantis asortimentas yra naudingas ne tik laktozės netoleruojantiems, bet visiems, nes suteikia galimybę atrasti naujų skonių. Pavyzdžiui, šiemet išplėtėme migdolų gėrimų pasirinkimą, jų pardavimai per pusmetį, palyginti su pernai, išaugo apie 60 proc. Kitas stulbinamai populiarus ingredientas – kokosai. Iš jų pagamintų augalinių gėrimų pardavimai per metus paaugo daugiau nei du kartus“, – pasakoja prekybos tinklo atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius