Dabar populiaru
Publikuota: 2019 rugsėjo 20d. 09:30

Savaitgalio valgiaraštis: 25 receptai, sugrąžinsiantys atostogų prisiminimus

Itališka daržovių sriuba „Minestrone“
Mariaus Žičiaus nuotr. / Itališka daržovių sriuba „Minestrone“

Orai atvėso pernelyg greitai, tiesa? Rytais norisi suptis į pūkinę striukę, o vakarais – šildytis maistu. Galbūt sušildys ne tik karšti patiekalai, bet ir šiek tiek skanių idėjų iš šalių, kur nemažai lietuvių leido savo atostogas? Dalinamės receptais iš Italijos, Ispanijos, Graikijos, Portugalijos bei Turkijos. Skanaus!

Užkandžiai:

Receptai
Receptas: Ispaniškas cukinijų ir kumpio tapas
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 22
Kaip gaminti
  1. Cukinijas nuplaukite ir supjaustykite išilgai nestoromis riekelėmis.
  2. Šias riekeles įtrinkite smulkintų česnakų, aliejaus ir druskos mišiniu ir palikite bent 10 min. kad įsigertų.
  3. Tada sudėkite ant orkaitės grotelių ir kepkite, kol cukinijos suminkštės (apie 10 min.). Tik neperkepkite, nes cukinijos taps pernelyg minkštos ir negalėsite suformuoti gražių suktinukų.
  4. Leiskite cukinijoms kiek pravėsti, tada tepkite ant jų sūrio, dėkite plonai atpjauto kumpio ir susukite į suktinuką.

 

Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (nedidelių)
Sūris: 200.00 g (tepamo gali būti ir su žalumynais)
Kumpis: 200.00 g (Serano, galima rinktis ir kitą)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Graikiška baklažanų tyrė
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.8 / 5
Kaip gaminti
  1. Baklažanus nuplaukite, suraikykite riekelėmis ir 15 minučių įmeskite į verdantį vandenį.
  2. Nuplautas ir išvalytas paprikas supjaustykite juostelėmis ir penkias minutes palaikykite verdančiame vandenyje.
  3. Nuluptus svogūnus supjaustykite griežinėliais. Keptuvėje įkaitinkite du šaukštus aliejaus ir sumeskite nusunktus baklažanus. Suberkite svogūnus. Apkepkite, iki taps geltonos spalvos.
  4. Paprikas, pomidorus, baklažanus su svogūnais ir žalumynus sumalkite mėsmale. Sukrėskite į emaliuotą puodą, supilkite likusį aliejų, pagardinkite cukrumi, druska, viską gerai išmaišykite ir be perstojo maišydami pakaitinkite iki virimo.
  5. Suberkite pipirus, dar pamaišykite. Gautą tyrę išpilstykite į dešimt puslitrinių stiklainių, dėkite į puodą su karštu vandeniu ir kaitinkite apie valandą. Sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Baklažanai: 3500.00 g
Pomidorai: 750.00 g
Paprikos: 500.00 g (saldžiųjų)
Svogūnai: 750.00 g
Aliejus: 500.00 ml
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (saujelė įvairių mėgstamų)
Cukrus: 5.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 2.00 arbat. š. (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Portugališkos sardinių ir bulvių salotos su gražgarstėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.0 / 3
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
  2. Gerai išmaišykite bulves su 1 valg. š. aliejaus ir žiupsneliu druskos bei dėkite į skardą, išpurkštą kepimo aliejumi. Kepkite 15 minučių. Pamaišykite bulves ir kepkite dar 10 minučių, arba kol apskrus ir bus minkštos.
  3. Dideliame inde sumaišykite 2 valg. š. aliejaus, citrinų sultis, askaloninį česnaką, rūkytą papriką, česnaką ir ¼ arbat. š. druskos. Tada į dubenį sudėkite karštas bulves ir gerai išmaišykite su padažu.
  4. Įkaitinkite didelę keptuvę iki šiek tiek didesnio nei vidutiniško karščio. Popieriniais rankšluosčiais nusausinkite sardines. Pabarstykite jas likusia druska. Į keptuvę supilkite likusį aliejų, paskirstykite jį po visą keptuvę. Dėkite sardines ir kiekvieną pusę kepkite po 3 minutes, arba kol žuvis bus traški ir iškepusi.
  5. Ant 4 lėkščių sudėkite po 1,5 stiklinės gražgarsčių. Kiaurasamčiu išimkite bulves iš padažo ir sudėkite į lėkštes Likusiu padažu pašlakstykite žalumynus; ant žalumynų uždėkite po 2 sardines. Patiekite su citrinos skiltelėmis, pabarstykite pipirais.
Ingredientai
Bulvės: 700.00 g ((perpjautų išilgai))
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. ((košerinė))
Sultys: 3.00 valg. š. ((citrinų))
Aliejus: 1.00 arbat. š. ((purškiamas, kepimui))
Saldžiosios paprikos milteliai: 0.25 arbat. š. ((rūkyta))
Česnakai: 2.00 valg. š. ((smulkintas, askaloninis ir 1 skiltelė įprasto))
Sardinės: 8.00 vnt.
Gražgarstės: 4.00 sauja
Citrinos: 1.00 vnt. ((8 skiltelės))
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis ((šviežiai malti))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Itališka fokačija su trijų rūšių pagardais
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
4.6 / 5
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su druska.

2. Mieles susmulkinkite ir apibarstykite cukrumi. Sudėkite į šiltą vandenį ir maišykite, kol ištirps. Tuomet įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, išmaišykite.

3. Po truputį pilkite vandens ir mielių mišinį į miltus ir iš lėto maišykite. Kai tešla tampa tinkama minkyti, išverskite ją ant miltais pabarstyto stalo ir gerai išminkykite. Tada sukamaisiais judesiais suformuokite rutulį ir įdėkite jį į miltais pabarstytą indą, gausiai užpilkite alyvuogių aliejumi, uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai porai valandų, kad iškiltų (turi maždaug padvigubėti).

4. Skardą gausiai ištepkite aliejumi ir joje tolygiai paskirstykite iškilusią tešlą. Dar kartą palikite, kad pakiltų.

5. Tada pirštų galiukais gražiai paspaudykite visą paviršių ir vieną trečiąją dalį tešlos pabarstykite šviežiais rozmarinais, antrą dalį apdėliokite per pusę perpjautais pomidoriukais ir ančiuviais, o trečią dalį palikite tuščią (ant jos jau iškepus užtepsite mėgstamo tepamo sūrio ir uždėsite vytinto Parmos kumpio).

6. Kepkite iki 220°C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.

7. Ką tik iškepusią apipilkite vandens ir aliejaus mišiniu (50 ml vandens + 50 ml alyvuogių aliejaus), sumaišytu su persilado prieskoniais. Uždėkite likusius ingredientus, apibarstykite šviežiu rozmarinu.

Ingredientai
Miltai: 600.00 g
Vanduo: 400.00 ml
Mielės: 15.00 g (šviežių)
Druska: 12.00 g
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 0.50 st.
Parmos kumpis: 4.00 riekės
Tepamas sūris „Philadelphia“: 3.00 valg. š.
Pomidorai: 1.00 sauja (vyšninių)
Rozmarinai: 5.00 vnt. (šakelės)
Ančiuviai: 6.00 vnt. (vienetai)
Prieskonių mišinys Persiladas: 1.00 žiupsnelis (nebūtinai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Traškantys graikiškai kepti baklažanai alaus tešloje
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.3 / 8
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai paruoškite baklažanus. Nupjaukite galus ir suraikykite maždaug pusės centimetro storio griežinėliais. Sudėkite baklažanus į koštuvą ir pasūdykite. Palikite pusvalandžiui, tada gausiai nuplaukite vandeniu ir leiskite jiems išdžiūti.

2. Tuo metu pasiruoškite tešlą. Į dubenį supilkite alų ir po truputį dėdami miltus maišykite. Tešla turi būti nei per skysta, nei per tiršta, kad apliptų bakalažanus. Įdėkite druskos, pipirų ir pusvalandį atvėsinkite šaldytuve, kad tešla pastingtų.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir po vieną griežinėlį pamirkydami tešloje kepkite po kelias minutes kiekvieną pusę, kol gražiai pagels. Aliejaus turi būti gausiai.

4. Išdėliokite iškeptus griežinėlius ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai.

Galima valgyti vienus, tinka ir jogurtinis padažas su česnakais.

Ingredientai
Baklažanai: 2.00 vnt. (vidutiniai)
Alus: 350.00 ml (šviesaus)
Miltai: 200.00 g (gali reikėti kiek daugiau)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aliejus: 0.50 l (kepimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kuskusas turkiškai
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 26
Kaip gaminti

1. Kuskusą užpilkite verdančiu vandeniu. Uždenkite indą dangčiu ir pusvalandžiui palikite, kol kuskusas išbrinks.

2. Supjaustykite salotas, agurką ir pomidorą.

3. Pagaminkite padažą: išspauskite iš citrinos sultis, įdėkite pomidorų pastos, įpilkite sezamo aliejaus, suberkite smulkintą česnaką, prieskonių, pasūdykite ir gerai išmaišykite.

Jei norite, kad kuskuso salotos būtų ryškesnės spalvos, dėkite daugiau pomidorų pastos.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Ingredientai
Kuskusas: 1.00 st.
Agurkai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 40.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pomidorų pasta 2.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Salotos: 50.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Itališki pusryčių skrebučiai su pomidorų tyre
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 5
Kaip gaminti

1. Aliejų įkaitinkite ant vidutinio karščio keptuvės. Iškepkite kiaušinius iš abiejų pusių.

2. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su pomidorų tyre, majonezu bei prieskoniais.

3. Duonos riekeles pakepinkite skrudintuvėje.

4. Užtepkite duonos riekeles paruošta užtepėle ir užvoškite kiaušiniu.

Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Duona: 3.00 riekės (baltos)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Majonezas: 1.00 arbat. š.
Pomidorų tyrė: 1.00 valg. š. (tirštos)
Svogūnai: 0.50 vnt.
Druska: 3.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 3.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Sriubos:

Receptas: Ispaniška chorizo sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 17
Kaip gaminti

1. Dešrą supjaustykite kelių centimetrų gabaliukais, svogūną susmulkinkite, česnaką sutraiškykite, iš aitriųjų paprikų išimkite sėklytes ir smulkiai supjaustykite, bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite dešrą ir kelias minutes pakepinkite.

3. Sumažinkite karštį ir sudėkite svogūną, česnaką bei aitriąją papriką. Pakepinkite apie 10 minučių arba kol svogūnai suminkštės.

4. Į karštą sultinį puode sudėkite bulves, lęšius ir mišinį iš keptuvės.

5. Išmaišykite su paprikos milteliais, kmynais, druska ir pipirais ir užvirinkite.

6. Sumažinkite karštį, uždenkite ir virkite apie pusvalandį, kol išvirs bulvės. Patiekite karštą, apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Chorizo dešra: 250.00 g (arba kitokios aštrios)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (po vieną raudonąją ir žaliąją)
Bulvės: 1.00 kg
Lęšiai: 50.00 g (raudonųjų)
Daržovių sultinys: 0.50 l
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š.
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Petražolės: 1.00 sauja (papuošimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Itališka sriuba minestrone
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.2 / 5
Kaip gaminti

1. Į verdantį vandenį įmeskite sultinio kubelį, palaukite, kol ištirps.

2. Vienodais gabaliukais susmulkinkite daržoves, saliero ir poro stiebus, kopūstą. Suberkite viską į burbuliuojantį sultinį ir pavirkite 5 minutes.

3. Nupilkite tiek vandens, kad sriuba taptų tiršta.

4. Patiekdami sriubą gilioje lėkštėje suformuokite dosnų tyro „novello“ alyvuogių aliejaus „apskritimą“. Gausiai pabarstykite „parmigiano reggiano“ sūriu ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 100.00 g
Porai: 100.00 g
Morkos: 100.00 g
Salierų stiebai: 100.00 g
Cukinijos: 100.00 g
Kopūstai: 100.00 g (raudonojo)
Špinatai: 100.00 g (galima keisti burokėlių arba itališkos „bieda“ lapais)
Daržovių sultinys: 1.00 vnt. (kubelis)
Parmezano sūris: 100.00 g (idealu, jei tai bus „parmigiano reggiano“)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; šiežiai maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Trinta itališka pomidorų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 29
Kaip gaminti
  1. Puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų.
  2. Apkepinkite smulkiai pjaustytą svogūną ir salierą.
  3. Kuomet daržovės suminkštėja, berkite česnaką ir dėkite pomidorų pastą. Pakepkite 2–3 minutes.
  4. Tada suverskite konservuotus pomidorus, pilkite sultinį ir berkite apie 1 šaukštą cukraus.
  5. Uždenkite puodą ir virkite ant nedidelės ugnies apie 15 min.
  6. Į išvirusią sriubą berkite prieskonines žoleles ir sutrinkite trintuvu.
  7. Paruoštą sriubą patiekite su sūriu, skrebučiais, grietinėle ar pesto padažu.

Receptas iš tinklaraščio MAISTO KELIONĖS

Ingredientai
Česnakai: 3.00 skiltelės
Sultinys: 300.00 ml (daržovių ar vištienos)
Salierai: 3.00 vnt. (stiebai)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Pomidorai: 2.00 vnt. (skardinės - konservuotų)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml (kepimui)
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š. (1 - 2)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 valg. š.
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto baziliko ar raudonėlio)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Įvairūs rimtieji patiekalai:

Receptai
Receptas: Ispaniškas omletas
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.4 / 33
Kaip gaminti

1. Bulves švariai nuplaukite, suberkite į verdantį vandenį ir virkite su odele.

2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį alyvų aliejaus ir jame apkepinkite svogūną. Virtas bulves supjaustykite riekelėmis, sudėkite į keptuvę ir taip pat šiek tiek apkepkite.

3. Į dubenį įmuškite kiaušinius, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Gerai išplakite iki vientisos masės. Supilkitę šią kiaušinių masę į keptuvę (kiaušiniai turėtų tolygiai pasiskirstyti po keptuvę ir viską apsemti).

4. Kepkite omletą ant silpnos ugnies. Kai bus beveik iškepęs, užtarkuokite sūrio, apibarstykite smulkintomis petražolėmis bei svogūnų laiškais. Patroškinkite, kol sūris išsilydys.

5. Karštas omletas skaniausias su šviežiomis daržovėmis, ypač pomidorais.  

Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Bulvės: 6.00 vnt. (šviežios)
Sūris: 100.00 g (brandinto)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Alyvų aliejus 1.00 arbat. š.
Petražolės: 50.00 g (nebūtinai)
Svogūnų laiškai: 50.00 g (nebūtinai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Itališkas baklažanų apkepas „parmigiana“
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
4.2 / 16
Kaip gaminti

1. Baklažaną supjaustykite itin plonais griežinėliais. Sudėkite į koštuvą, apibarstykite druska, prispauskite iš viršaus ir palikite porai valandų, kad dingtų kartumas.

2. Tada imkitės padažo. Alyvuogių aliejuje pakepinkite svogūną ir česnaką, kad gražiai pageltonuotų. Italė Monia, kuri su manimi pasidalino parmidžianos receptu, sakė, kad kepant reikia sulaukti „kada svogūnai pradeda dainuoti“ – tada reikia pilti pomidorus. Įdėkite žiupsnį druskos, cukraus, pipirų ir šviežio baziliko. Virkite ant mažos ugnies maišydami, kol padažas sutirštės.

3. Baklažanus pakepinkite ant saulėgrąžų aliejaus iš abiejų pusių. Nusausinkite riebalus.

4. Tada kepimo inde apatiniame sluoksnyje sudėkite pusę baklažanų, kad padengtų visą plotą. Užpilkite pusę padažo. Užberkite sluoksnį smulkintos mocarelos, sluoksnį smulkinto parmezano.

5. Tada vėl klokite baklažanus, pilkite pomidorų padažą ir gausiai apibarstykite parmezanu. Pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, kol susidarys sūrio pluta. Patiekite karštą.

Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt. (didelis)
Konservuoti pomidorai: 250.00 g (smulkintų konservuotų savo sultyse)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Parmezano sūris: 2.00 sauja (tarkuoto)
Mocarelos sūris: 3.00 vnt. (rutuliukai)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Saulėgrąžų aliejus: 5.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (padažui ir baklažanams)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Bazilikai: 2.00 vnt. (šakelės)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Kugelį primenantis itališkas bulvių apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 22
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite ir sutarkuokite burokine trintuve. Tarkius sumaišykite su kiaušiniu, grietinėle ir bulvių prieskoniais. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį.

2. Plačią kepimo formą ištepkite sviestu ir dugną bei sieneles pabarstykite džiūvėsėliais. Sudėkite tarkius ir paspaudžiant išlyginkite.

3. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes.

4. Ant iškepusio pagrindo išdėliokite kumpį, paplėšytą sūrį, pabarstykite tarkuotu parmezanu. Vėl pašaukite į orkaitę ir kepkite dar apie 10 minučių, kol išsilydys sūris.

5. Patiekite pabarstę turimais žalumynais.

Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 g
Sviestas: 20.00 g
Džiūvėsiai: 1.00 sauja (maltų)
Bulvių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Sūris: 100.00 g (ementalio)
Gorgonzolos sūris: 100.00 g
Kumpis: 100.00 g (virto kiaulienos)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (laiškinių česnakų, baziliko arba rozmarino)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Turkiškai įdaryti pomidorai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 11
Kaip gaminti

1. Keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir kepkite smulkintus svogūnus kol jie suminkštės. Sudėkite ryžius ir pamaišykite. Įpilkite 500 ml vandens, suberkite druską, pipirus bei cukrų. Gerai išmaišykite ir troškinkite apie 20 minučių, kol ryžiai išvirs.

2. Įmaišykite kedro riešutus, džiovintus serbentus arba razinas, pomidorą, cinamoną, kvapiuosius pipirus, mėtas, krapus, petražoles, citrinos sultis ir likusį alyvuogių aliejų.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.

4. Nupjaukite pomidorų viršų, išimkite sėklytes ir minkštimą. Taip paruoštus pomidorus prikimškite įdaru.

5. Įdarytus pomidorus sudėkite į plačią kepimo skardą ir pašaukite į įkaitintą orkaitę iki tol, kol pomidorai suminkštės (apie 15 minučių). Jeigu kepimo metu pastebite, kad pomidorai sukrenta, nedelsiant ištraukite juos iš orkaitės.

6. Atvėsusius pomidorus patiekite su česnakiniu jogurtu.

Ingredientai
Aliejus: 6.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis smulkiai sukapotas)
Ryžiai: 1.25 puodelis (trumpagrūdžių)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Kedrinės pinijos: 3.00 valg. š.
Razinos: 3.00 valg. š. (arba džiovintų juodųjų serbentų)
Pomidorai: 25.00 vnt. (24 nedideli ir 1 didelis smulkiai sukapotas be odelės)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kvapnieji pipirai: 0.50 arbat. š. (maltų)
Citrinos sultys: 2.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Krapai: 2.00 valg. š. (šviežių, sukapotų)
Mėtos: 2.00 valg. š. (šviežių, sukapotų)
Petražolės: 2.00 valg. š. (šviežių, sukapotų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Graikiški žuvies kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 27
Kaip gaminti

1. Bulgurą užpilkite vandeniu ir palikite pabrinkti apie 5–10 min.

2. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus. Apkepinkite svogūnus kartu su česnakais ir kalendra bei kuminu, pabarstę druska ir pipirais, kol svogūnai visiškai suminkštės (apie 4–5 min.).

 Apkepintus svogūnus truputį atvėsinkite, tada sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą. Ten pat sudėkite išbrinkusius skaldytus kviečius (bulgurą), pomidorų pastą bei gabaliukais supjaustytą žuvies filė. Smulkinkite pulsuojančiais judesiais, kol masė sušoks į rutulį, taps vientisa, bet ne tyrelė. Jei reikia, pasūdykite.

4. Įkaitinkite likusį aliejų gilioje keptuvėje. Iš žuvies masės formuokite mažus rutuliukus, juos suplokite ir kepkit iš abiejų pusių po 2 minutes, arba kol gražiai apskrus.

5. Patiekite su humusu, vyšniniais pomidorais, pabarstykite mėtų ir kalendrų lapeliais, citrinos griežinėliais, su gaiviomis agurkų ir pomidorų salotomis.

Ingredientai
Bulgur kruopos: 2.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, supjaustytas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š. (maltų)
Kuminai: 2.00 arbat. š. (malto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š.
Raudonėliai: 1.00 sauja (nedidelė, šviežių, susmulkintų)
Mėtos: 1.00 sauja (nedidelė, šviežių, susmulkintų)
Žuvis: 500.00 g (filė be odos (lašišos, menkės ar kt.))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Itališkas medžiotojų vištienos troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 4
Kaip gaminti

1. Daržoves nuskuskite, nulupkite ir supjaustykite stambesniais gabaliukais.

2. Troškintuve įkaitinkite aliejų, įmeskite neluptą česnako skiltelę ir trumpai pakepinkite, kad paskleistų kvapą.

3. Troškintuve ant didelės kaitros apskrudinkite vištienos blauzdeles iš visų pusių ir gausiai pašlakstykite balzaminiu actu.

4. Suberkite daržoves ir maišant pakepinkite. Tada supilkite smulkintų konservuotų pomidorų tyrę, sumažinkite kaitrą, įpilkite porą samčių verdančio vandens, įberkite vištienos prieskonių ir druskos. Viską gerai išmaišykite, uždenkite troškintuvą dangčiu ir troškinkite ant silpnos kaitros apie 40 minučių.

5. Pasūdytame vandenyje išvirkite ryžius, nukoškite ir sumaišykite su sviestu.

6. Patiekite vištienos troškinį su ryžiais, apibarstykite šviežiu rozmarinu.

Ingredientai
Ryžiai: 250.00 g
Sviestas: 20.00 g
Vištiena: 600.00 g (blauzdelių be sąnario)
Konservuoti pomidorai: 400.00 g (smulkintų)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Salierų stiebai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (vištienai)
Rozmarinai: 1.00 vnt. (šakelė)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Turkiškai įdaryti ankštiniai pipirai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 9
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai pasidarykite įdarą. Ryžius nuplaukite, užpilkite tokiu pačiu kiekiu vandens ir uždengę pavirkite, kol vanduo susigers į ryžius (apie 10 minučių).

2. Susmulkinkite svogūnus pakepinkite juos ant sviesto, kol suminkštės ir pageltonuos.

3. Sudėkite į keptuvę su svogūnais maltą mėsą, susmulkintus krapus, nuluptus ir gan smulkiai supjaustytus pomidorus, druską ir pipirus pagal skonį. Maišydami pakepinkite apie 5 minutes ir atidėkite į šoną.

4. Ankštiniams pipirams nupjaukite viršūnes taip, kad po to nuopjovomis galima būtų uždengti pipirų viršų. Išimkite sėklas ir išplaukite vidų.

5. Prikimškite pipirus įdaru ir sustatykite juos šonu prie šono į puodą. Įpilkite porą stiklinių vandens, įdėkite sviestą ir druskos.

6. Uždenkite puodą ir virkite ant vidutinės ugnies apie 40–60 minučių, kol pipirai suminkštės.

7. Patiekite karštus, užpylę padažu iš puodo. Prieš šio patiekalo taip pat tinka natūralus jogurto padažas su česnakais ir salotos.

Ingredientai
Paprikos: 12.00 vnt.
Sviestas: 5.00 valg. š. (3 šaukštai paprikų troškinimui ir 2 šaukštai įdaro ruošimui)
Druska: 1.00 arbat. š. (perpus įdarui ir troškiniui (arba koreguokite pagal skonį))
Mėsa: 500.00 g (maltos; įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Pomidorai: 2.00 vnt. (įdarui)
Ryžiai: 0.75 puodelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Krapai: 1.00 sauja (įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Nidos receptas: klasika iš Italijos „Tagliatelle alla Bolognese“
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 15 min.
3.0 / 2
Kaip gaminti
  1. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite smulkintus česnakus, tada salierus ir morkas, ir dar viską pakepinkite apie 3 min. Sudėkite maltą mėsą ir maišydami susmulkinkite, kad mėsa nesuliptų į gabalus. Kepinkite maišydami, kol mėsos spalva patamsės.
  2. Suberkite smulkintą šoninę, pomidorus su visomis sultimis, pastą, vyną ir sultinį. Įberkite druskos, pipirų, raudonėlio. Troškinkite nepilnai uždengę apie 2 valandas, kol padažas bus vienalytis ir tirštas. Jei išgaruos pernelyg daug skysčio, įpilkite dar šiek tiek sultinio arba vandens. Pabaigoje patikrinkite, ar padažui netrūksta sūrumo, pipirų.
  3. Patiekite su al dente išvirta pasta, ant viršaus užtarkuokite kietojo sūrio.
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis, smulkiai supjaustytas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas, smulkiai supjaustytas)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė, smulkiai supjaustyta)
Jautiena: 500.00 g (maltos)
Kiauliena: 250.00 g (maltos; galima keisti kalakutiena)
Šoninė: 50.00 g (smulkiai supjaustytos rūkytos)
Pomidorai: 800.00 ml (konservuotų savo sultyse (tai bus 2x400 ml indeliai))
Pomidorų pasta: 4.00 valg. š.
Vynas: 0.50 st. (raudonojo)
Jautienos sultinys: 1.00 st. (galima keisti vištienos)
Druska: 3.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 3.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto)
Makaronai: 500.00 g (patiekimui; idealiai tinka tagliatelle, papardelle, spaghetti.)
Kietasis sūris: 100.00 g (patiekimui; tarkuoto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žuvis, paruošta graikiškai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 49
Kaip gaminti
  1. Žuvį supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, apšlakstykite citrinų sultimis, pagardinkite druska, pipirais.
  2. Pomidorų odelę nulupkite ir smulkiai juos supjaustykite, pridėkite susmulkintų česnakų, petražolių, alyvuogių aliejaus, druskos ir sumaišykite.
  3. Dalį gautos masės dėkite į kepimo indą, uždėkite ant jos žuvį, o ant žuvies sudėkite likusius pomidorus. Kepkite 45 minutes 180 laipsnių orkaitėje.
Ingredientai
Žuvis: 1500.00 g (mėgstama)
Pomidorai: 300.00 g
Česnakai: 30.00 g
Citrinos: 100.00 g
Alyvuogės: 40.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Ispaniškas troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.6 / 37
Kaip gaminti

1. Nulupkite svogūnus, smulkiai supjaustykite. Keptuvėje storu dugnu įkaitinkite aliejų, trumpai apkepkite svogūnus, išspauskite česnaką. Maišydama kepkite, kol svogūnų gabalėliai pagels ir taps perregimi, tik nesuskrudinkite.

2. Sudėkite griežinėliais pjaustytą čioriso dešrą, maišydama kepkite, kol dešra šiek tiek apskrus. Supilkite sultinį, užvirinkite. Sudėkite konservuotus avinžirnius, trintus pomidorus, pasūdykite, pagardinkite aitriųjų paprikų milteliais. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite maždaug 30 min.

3. Pabaigoje sudėkite skiltelėmis pjaustytus pomidorus, pagardinkite pipirais, jei reikia, dar pasūdykite. Pagardinkite kapotomis petražolėmis.

Kulinaro patarimas. Vietoje daržovių sultinio į troškinį galite įmaišyti tokį pat kiekį baltojo vyno.

Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Ispaniška čioriso dešra 400.00 g
Daržovių sultinys: 1.00 st.
Pomidorai: 4.00 vnt. (sunokę)
Konservuoti trinti pomidorai 400.00 g
Avinžirniai: 400.00 g (virtų)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (žiupsnelis maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Krevetės turkiškai
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 6
Kaip gaminti

1. Jei ant nusipirktų krevečių maišelio bus parašyta „virtos“, išvirkite jas dar kartą. Virkite apie 15 minučių. Per tą laiką smulkiai supjaustykite svogūną, česnako skilteles, papriką, žaliuosius pipirus. Taip pat smulkiais kubeliais supjaustykite nuluptus pomidorus, tik prieš tai juos nulupkite.

2. Paimkite gilesnę keptuvę ir, įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintą svogūną ir česnako skilteles. Kai svogūnai įgaus auksinį atspalvį, sukrėskite papriką ir žaliuosius pipirus. Nuolat pamaišydami, kepkite 5–7 minutes.

3. Sukraukite smulkintus pomidorus. Į kepamas daržoves įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir saldžiosios paprikos miltelių. Jei mėgstate aštrų maistą, galite įberti Kajeno pipirų. Tačiau su jais elkitės atsargiai, nes žalieji pipirai irgi gana aštrūs.

4. Viską gerai sumaišykite. Iš puodo ištraukite krevetes ir labai mikliai nutraukite jų uodegėles. Kuo greičiau tai padarysite, tuo bus geriau, kadangi jas, dar neatšalusias reikia, sudėti ant kepančių daržovių ir viską kartu pakepti dar 3–4 minutes.

5. Jei pomidorai suminkštėjo ir keptuvėje netrūksta aromatingos sunkos, vadinasi, metas pereiti prie paskutinio gamybos etapo. Paimkite nelabai gilų, geriau stačiakampio formos molinį arba stiklinį orkaitėje tinkamą naudoti kepimo indą. Į jį perdėkite daržovių ir krevečių mišinį ir nelabai storai pabarstykite tarkuoto sūrio.

6. Šaukite indą į 180 ºC karštumo orkaitę. Kepkite, kol sūris ištirps ir truputėlį apskrus. Tai neturėtų užtrukti ilgiau kaip 15–20 minučių. Kaip garnyras prie šio patiekalo tinka įvairiausia balta duona.

Šaltinis: JI24.lt

Ingredientai
Krevetės: 200.00 g (šaldytos, didžiosios)
Pomidorai: 5.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Pipirai: 2.00 vnt. (žali, aštrūs, bet ne aitrioji paprika)
Paprikos: 1.00 vnt. (pusė saldžiosios)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės (didelės)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kajeno pipirai: (nebūtina) 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Sūris: 1.00 sauja (kietasis sūris)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Desertai:

Receptai
Receptas: Turkiški sluoksniuoti riešutiniai pyragaičiai – „baklava“
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 13
Kaip gaminti

Baklava yra turbūt vienas iš garsiausių Vidurio Azijos šalių saldumynų. Šiame originaliame turkiškame baklavos recepte plonyčiai perregimi „filo" tešlos lapai pertepami sviestu, sluoksniuojami maltais riešutais ir kepami orkaitėje. Iškepęs pyragas per naktį mirkomas aromatingame cukraus ir medaus sirupe. Pagrindinis ir bene svarbiausias akcentas, norintiems paragauti tikro, skalsaus ir iki širdies gelmių saldaus rytietiško gardėsio: netaupykite šiam pyragui nei sviesto, nei cukraus, nei pagardų.

Patarimas: jei tešlos lapai nuplyšo ar liko nuopjovų, galite išdėlioti juos mozaika tarp sveikų tešlos sluoksnių.  

Atkreipkite dėmesį: medus šiame recepte yra nekaitinamas, o įmaišomas į ataušintą cukraus sirupą. Tokiu būdu jis nepraranda savo gerųjų savybių.

 

1. „Filo" tešlą atitirpinkite kambario temperatūroje, atsargiai išvyniokite ir išskleiskite, kad neįplėštumėte. Jei Jūsų kepimo skarda mažesnė nei tešlos lapai, apkirpkite juos žirklėmis iki reikiamo dydžio. Nuopjovas galite panaudoti tarpiniams sluoksniams (žr. „patarimas“).

2. Riešutus sudėkite į elektrinę kapoklę ir smulkiai sumalkite, vėliau perkelkite į dubenį, suberkite maltus gvazdikėlius, cinamoną, cukrų ir išmaišykite.

3. Kepimo skardą konditeriniu teptuku ištepkite sviestu, įklokite vieną tešlos lakštą. Tešlos lapą ištepkite plonyčiu sviesto sluoksniu, atsargiai įklokite antrą tešlos lapą. Tokiu pačiu būdu susluoksniuokite pusę visos tešlos. Paskutinįjį lapą taip pat ištepkite sviestu.

4. Suberkite riešutų ruošinį ir tolygiai paskirstykite. Užklokite tešlos lapu ir pabaikite sluoksniuoti pyragą tuo pačiu būdu. Pyrago viršų ištepkite sviestu.

5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Aštriu peiliu supjaustykite pyragą rombo, trikampio arba kvadrato formos pyragaičiais. Pjaukite iki pat dugno. Pašaukite ir kepkite apie 40 minučių, arba kol pyragas pakils ir įgaus rusvai auksinę spalvą.

6. Kol pyragas kepa, išvirkite sirupą. Į puodą suberkite cukrų, užpilkite vandeniu, įmeskite apelsino žievę ir užvirkite. Virkite kelias minutes, puodą nukaiskite. Sirupą ataušinkite, kol bus vos šiltas. Išgriebkite apelsino žievę, supilkite citrinos sultis, rožių vandenį, įmaišykite medų.

7. Pyragą sulaistykite sirupu ir palikite kambario temperatūroje mažiausiai 4 valandoms arba geriausiai per naktį, kol sirupas visiškai susigers.

Išeiga: apie 24-28 pyragaičiai (priklausomai nuo dydžio).

Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“

Ingredientai
Šaldyta „filo“ tešla: (2 pakuotės) 900.00 g
Sviestas: 300.00 g (ištirpintas)
Graikiniai riešutai: 225.00 g
Pistacijos: 225.00 g (arba nuvalyti migdolai)
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (kupini šaukšteliai)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (1/4 arbat. š. maltų)
Rudasis cukrus: 500.00 g (3-4 valg. š. tešlai ir 450 g sirupui)
Vanduo: 500.00 ml (sirupui)
Citrinos: 1.00 vnt. (50 ml sulčių sirupui)
Medus: 1.00 valg. š. (kupinas šaukštas minkšto medaus sirupui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (gerai nuplauta pusės apelsino žievė (tik oranžinis sluoksnis) sirupui)
Rožių vanduo: (nebūtinai / sirupui 2-3 valg. š.) 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Itališkos spurgytės su obuoliais
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 59
Kaip gaminti

1. Nedideliame puode ant vidutinio karščio ugnies užkaitinkite iki virimo vandens, sviesto, druskos ir cukraus mišinį. Kai užvirs, nuimkite nuo ugnies ir maišydami supilkite miltus.

2. Grąžinkite puodą ant ugnies ir kaitinkite maišydami, kol iš mišinio susiformuos tešlos rutulys – tai užtruks 3–5 min.

3. Perdėkite šį rutulį į virtuvės kombainą su tešlos maišymo antgaliu ir leiskite kiek pravėsti. Tada po vieną muškite kiaušinius, po kiekvieno kruopščiai išmaišydami. Galiausiai sudėkite ir tarkuotą obuolį bei gerai išsukite. Šią maišymo procedūrą galite atlikti ir dubenyje paprasčiausiu šaukštu, tik užtruksite ir jėgos reikės daugiau.

4. Į platų storadugnį puodą ar keptuvę aukštesniais kraštais pripilkite kepimui skirto aliejaus, įkaitinkite jį ant vidutinės ugnies.

5. Naudodami ledams skirtą kaušelį ar du nedidelius šaukštelius imkite po gabaliuką (maždaug 1 arbat. šaukšt.) tešlos ir atsargiai nuleiskite į karštą aliejų. Taip formuokite spurgytes. Virkite pavartydami, kol rutuliukai taps auksiniai. Ir nesijaudinkite, jei jie nebus idealiai apvalūs ir gražučiai, kitąkart pavyks dar geriau!

6. Iškepusias spurgytes dėkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštę, kad susigertų riebalų perteklius, o kiek vos pravėsusias, jei patinka, pabarstykite cukraus bei cinamono mišiniu ir patiekite.

Ingredientai
Sviestas: 4.00 valg. š. (kambario temperatūros)
Vanduo: 230.00 ml
Cukrus: 3.00 valg. š. (ir dar šiek tiek pabarstymui)
Druska: 0.50 arbat. š.
Miltai: 230.00 ml
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (pastovėję kambario temperatūroje)
Obuoliai: 1.00 vnt. (sutarkuotas burokine tarka ir nusunktas)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pabarstymui (nebūtinai))
Aliejus: 500.00 ml (virimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Itališkas skanėstas „struffoli“
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.1 / 10
Kaip gaminti

1. Iš pradžių paruoškite tešlą. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, tarkuotas citrinos ir apelsino žieveles (nepamirškite, kad nutarkuoti reikia tik geltoną / oranžinę vaisiaus dalį, nes po ja esanti balta žievelės dalis yra labai karti), cukrų, druską ir kepimo miltelius.

2. Sudėkite į dubenį kubeliais supjaustytą kambario temperatūros sviestą. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.

3. Įmuškite kiaušinius, įpilkite vyno ir vanilės ekstrakto. Sumaišykite ir išminkykite minkštą tešlą. Jei matote, kad tešla yra per lipni ir per minkšta, įberkite dar saują ar dvi miltų.

4. Suformuokite iš tešlos apvalų rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę. Dėkite paruoštą tešlą į šaldytuvą ir 30 min. palaikykite.

5. Iš šaldytuvo išimtą tešlą padalykite į keturias lygias dalis.

6. Ant miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus kiekvieną tešlos dalį iškočiokite į kelių milimetrų storio lakštą.

7. Iškočiotą tešlos lakštą supjaustykite 1–1,5 cm pločio juostomis, o kiekvieną iš šių juostų supjaustykite 1–1,5 cm pločio kvadratėliais.

8. Kiekvieną tešlos gabaliuką imkite ir tarp delnų suformuokite į mažą kamuoliuką (šio kamuoliuko dydis turėtų būti maždaug lazdyno riešuto dydžio). Suformuotus kamuoliukus apvoliokite miltuose.

9. Į prikaistuvį ar keptuvę įpilkite tiek aliejaus, kad apie 5 cm apsemtų dugną. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų iki 190 °C temperatūros. Jei neturite termometro, aliejaus temperatūrą galite pamatuoti tokiu būdu: įmetus į aliejų kubelį baltos duonos, tamsiai rudos spalvos jis turi tapti po maždaug 3 minučių.

10. Aliejui įkaitus iki reikiamos temperatūros, suberkite ketvirtadalį paruoštų tešlos kamuoliukų.

11. Lengvai pamaišydama, virkite apie 2–3 minutes, kol jie taps gražios aukso spalvos.

12. Kiaurasamčiu išimkite iš aliejaus ir suberkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius. Taip  išvirkite likusius tris ketvirtadalius tešlos kamuoliukų.

13. Kitame prikaistuvyje sumaišykite medų, cukrų ir citrinos sultis. Kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, nuolat pamaišydama, kol užvirs. Tuomet maišydama kaitinkite dar apie 3 minutes, kol cukrus ištirps.

14. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Į sirupą suberkite išvirtus tešlos kamuolėlius. Išmaišykite, kad visi apsiveltų sirupu.

15. Palikite viską prikaistuvyje 2 minutėms, leiskite šiek tiek atvėsti. Tačiau nepalikite per ilgai, nes sirupas sustings ir bus sunku suformuoti norimos formos desertą.

16. Pasiruoškite lėkštę ar dubenį aukštesniais kraštais ir stiklinę. Stiklinės išorinę dalį apipurškite ar aptepkite šlakeliu aliejaus ir dėkite į lėkštės centrą. Aplinkui stiklinę ant lėkštės sudėkite tešlos kamuolėlių ir sirupo masę, suformuodami kuo taisyklingesnį apskritimą (kai vėliau iš vidurio išimsite stiklinę, gausite žiedo formos desertą su skyle viduryje).

17. Desertą iš karto, kol sirupas nesustingo, apibarstykite spalvotais pabarstukais ir, jei norite, milteliniu cukrumi.

18. Suformuotą desertą palikite pastovėti ir sustingti mažiausiai 1 valandai (galite palaukti ir visą parą, iki kitos dienos). Praėjus šiam laikui, iš vidurio atsargiai išimkite stiklinę. Patiekite. Skanaus!

Itališką skanėstą struffoli gamino, ragavo ir aprašė Asta Černė.

Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: itališkas skanėstas „struffoli“ (Italija)

Ingredientai
Miltai: 2.00 st. (puodeliai)
Citrinos: 1.00 vnt. (didelės citrinos žievelė - tešlai ir 1 valg. š. sulčių - sirupui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio apelsino žievelė)
Cukrus: 3.00 valg. š. (ir 1/2 puodelio sirupui)
Druska: 5.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 g
Sviestas: 60.00 g (kambario temperatūros)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli)
Vynas: 1.00 valg. š. (baltas)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (vanilės ekstraktas)
Aliejus: 500.00 ml (virimui)
Medus: 1.00 st. (sirupui)
Spalvoti pabarstukai: (papuošimui) 2.00 valg. š.
Miltelinis cukrus: 1.00 arbat. š. (papuošimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ispaniški keksiukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 7
Kaip gaminti

1. Kiaušinių baltymus išplakite su žiupsneliu druskos iki standžių putų. Maišydamos mediniu šaukštu palaipsniui įmaišykite trynius, cukrų, aliejų, pieną, citrinos žievelę, išsijotus miltus.

2. Supilkite tešlą į popierines formeles, dėkite iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 18-25 min. Iškepusius perdėkite ant grotelių, kad atšaltų.

Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 250.00 g
Aliejus: 250.00 ml (saulėgrąžų)
Pienas: 120.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuota žievelė)
Miltai: 300.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Video

03:39
01:19
00:58

Dabar tu gali

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką