Dabar populiaru
Publikuota: 2019 gegužės 8d. 13:00

Smidrų ruošimo subtilybės: virti puode ar garpuodyje, kepti keptuvėje ar orkaitėje?

Šparagų festivalio akimirka
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr. / Smidrų festivalio akimirka

Smidrų lietuviai taip masiškai, kaip, tarkime, vokiečiai, neaugina ir nevalgo, tačiau kelerius pastaruosius metus jų populiarumas auga. Jei nusipirkote (o gal ir užsiauginote) traškių, žalių stiebelių, verta jų paruošti ne vienu būdu. Kiekvienas jų turi savų niuansų ir privalumų.

Pirmiausia dvi bendros taisyklės: nesvarbu, kokiu būdu smidrus ruošite, būtinai nulaužkite ar nupjaukite sumedėjusį stiebo galiuką (kuo smidras storesnis, tuo ilgesnė bus sumedėjusi dalis) bei apskuskite storesnių smidrų žievelę, nes išvirusi ar iškepusi ji velsis nemaloniais „siūlais“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lenkite smidrą ir jis nulūš reikiamoje vietoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lenkite smidrą ir jis nulūš reikiamoje vietoje

Verdame vandenyje. Smidrus dėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir virkite 3–7 min. priklausomai nuo jų storio (jei vienu metu sudedate skirtingus, pradėkite tikrinti nuo ploniausių). Galite smeigti į smidrą aštriu peiliu ir tikrinti, ar jau minkštas, o galite tikrinti ir kitaip – kelkite smidrą jums patogiu įrankiu horizontaliai ir žiūrėkite, ar jis išlieka standus, tiesus (jei taip – reikia dar kiek pavirti), ar kiek linksta žemyn (smidras išviręs). Vos tik išgriebtus išvirusius smidrus merkite į šaltą vandenį, tačiau palaikykite jame labai trumpai.

Išvirti smidrai, pašlakstyti aliejumi, pabarstyti pipirais, druska, tinka kaip garnyras prie mėsos, žuvies, galite juos smulkinti ir berti į salotas. Jei ruošiate sriubą, troškinį ar rizotą su smidrais, jiems užteks pavirti vos 4–5 min. – nepervirkite!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vokiškos šparagų sriubos ruošimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vokiškos šparagų sriubos ruošimas

Verdame garuose. Priklausomai nuo turimo garų puodo dydžio nepjaustytus ar kiek pasmulkintus smidrus dėkite į viršutinę jo dalį, kai tik apačioje vanduo bus užviręs, ir virkite 3–7 min., priklausomai nuo storio. Taip išvirtus smidrus taip pat verta trumpam panardinti ar perlieti šaltu vandeniu. Jei neturite specialaus garų puodo, tokį susikonstruosite iš paprasčiausio puodo ir ant jo uždėto plataus plieninio sieto, į kurį ir dėkite daržoves (svarbu tik, kad sieto dugnas nesiektų vandens).

Garuose virti smidrai išsaugo kiek daugiau savo naudingųjų medžiagų, kartais tvirtinama, jog ir skonio (tačiau jei aklai testuosite vandenyje ir garuose virtus smidrus, vargu ar atspėsite, kur yra kurie).

Kepame keptuvėje. Tai greičiausias būdas paruošti smidrus, mat jums tereikia įkaitinti keptuvę, kol ji kaista, aptepti/apšlakstyti smidrus alyvuogių aliejumi, o tada pakepinti 3–4 min., nepamirštant pavartyti. Šiam darbui tinka ir paprasta, ir grilio keptuvė.

Shutterstock nuotr./Brusketa su smidrais
Shutterstock nuotr./Brusketa su smidrais

Kepame orkaitėje. Joje smidrai keps kiek ilgiau nei keptuvėje – nuo 9 iki 12 min. 200–210 laipsnių temperatūroje. Jums tereikia iškloti plokščią skardą kepimo popieriumi, vienu sluoksniu išdėlioti smidrus, patepti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti druska bei pipirais (galima ir aitriųjų paprikų dribsniais, jei mėgstate aštriau).

Šio būdo privalumas tas, jog vienu ypu galite iškepti rimtą smidrų kiekį. Jei patinka, smidrus galite skaniai paskrudinti pabaigoje įjungę režimą su ventiliatoriumi.

Kepame ant grilio. Kai kieme užkuriame grilių, ant jo maga kepti viską, ką turime šviežiausio. Smidrus kepti ant grilio tikrai verta – aptepę aliejumi dėkite ant grotelių ar įkaitusios plokštės (priklausomai nuo grilio) ir pavartydami kepkite kelias minutes, kol kiek apskrus.

„Scanpix“ nuotr./Keptos daržovės
„Scanpix“ nuotr./Keptos daržovės

Ragaujame termiškai neapdorotų. Taip, smidrų visai nebūtina nei kepti, nei virti – jaunučiai, traškūs jie skanūs patys savaime. Pirmiausia paragaukite vieno stiebelio ir jei skonis patiks, ritinėliais ar ilgomis plonomis drožlėmis pjaustykite termiškai neapdorotų smidrų į salotas, įmeskite kelis gabaliukus į tirštąjį kokteilį ar triauškite vienus šalia morkų, salierų ar agurkų lazdelių – kodėl gi ne?

Vida Press nuotr./Smidrai
Vida Press nuotr./Smidrai

Komentarai: 1

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Būk sumanus

Metas rinktis

Naviguok į ateitį

Laikas iškylai

Vyrų mados savaitė

Venecijos meno bienalė

Dream 2 Drive

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką