Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taupome laiką virtuvėje su maisto „paruoštukais“: kokie produktai tinka, kaip ruošti ir kam naudoti

Klausimas, ką kasdien gaminti pietums, daliai žmonių pastaraisiais metais tapo nemenku galvos skausmu. Juolab dabar, atėjus pavasariui, kai daugiau laiko norime praleisti ne virtuvėje, o lauke. Todėl paprastas būdas sutaupyti laiko: ne tik planuoti pirkinių sąrašą bei valgiaraštį, bet ir šį bei tą pasiruošti iš anksto.
Salotos stiklainyje: kuskusas, agurkai, pomidorai, alyvuogės, raudonieji svogūnai, žalumynai
Salotos stiklainyje / Vida Press nuotr.

„Savaitės ar bent kelių dienų į priekį meniu planavimas yra veiksminga priemonė, kuri padės ne tik sutaupyti pinigų, maitintis sveikiau, kovoti su maisto švaistymu, bet ir sutaupyti laiko. Patiekalus, kuriuos artimiausiu metu žadate valgyti, geriausia yra suplanuoti iš anksto. Pavyzdžiui, savaitgalis puikiai tinka ne tik kruopščiai sudaryti meniu, bet ir pasiruošti kelis „paruoštukus“, kad darbo dieną nereikėtų ilgai suktis virtuvėje“, – sako prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Pagaminti „paruoštukus“ labai nesudėtinga. Pavyzdžiui, iš anksto galima nulupti ar supjaustyti reikalingas daržoves, vėliau jas, ruošdami patiekalus, galėsite naudoti kelias dienas.

Dar vienas būdas: paruošti daugiau maisto nei žadate suvalgyti – iš anksto išvirti kruopų arba, pavyzdžiui, savaitgalį išsikepti visą vištą, o vėliau su jos likučiais planuoti kitus patiekalus – salotas, sumuštinius, dėti į troškinius arba dalį pasigaminto patiekalo užšaldyti.

Pasak maisto ekspertės, iš anksto galima pasiruošti ir įvairiausius padažus salotoms arba visą pietų dėžutę, kurią vėliau reikės tik išsitraukti iš šaldytuvo ir skanauti. Ją gali sudaryti ne tik kruopos, daržovės ar mėsa, bet ir įvairūs sumuštiniai ar tortilijos.

Fotolia nuotr./Salotų padažai
Fotolia nuotr./Salotų padažai

Dar vienas svarbus dalykas – daugkartiniai, sandarūs maistui laikyti tinkami indai: prieš planuojant skirtingus ingredientus, kad užtikrintumėte kuo šviežesnį patiekalų ar produktų skonį, reikėtų sugalvoti, kur juos laikyti. Pavyzdžiui, sriuboms, troškiniams ar kruopoms tiks paprasčiausi stiklainiai, daržovėms – sandarūs daug vietos neužimantys indeliai ar dėžutės, daugkartinio naudojimo maišeliai.

V.Juodkazienė dalijasi produktų kategorijomis, geriausiai tinkančiomis išankstiniam pasiruošimui. Taip pat sumuštinių receptu, kuris tiks į pietų dėžutę:

  • Užšaldyti tinkamos daržovės. Įvairias daržoves galima kruopščiai nuplauti, susidėlioti į maišelius ar dėžutes ir užsišaldyti, o prireikus įmaišyti į košes, sriubas, troškinius ar ruošti garnyrus. Tam puikiai tinka žirniai, brokoliai, žiediniai, Briuselio kopūstai, šparaginės pupelės.
Vida Press nuotr./Šaldytos daržovės
Vida Press nuotr./Šaldytos daržovės
  • Supjaustyti tinkamos daržovės. Iš anksto galite pasiruošti ne tik šaldytų, bet ir šviežių daržovių: jas galite susipjaustyti ir sudėjus į sandarius indelius laikyti šaldytuve. O tam tiks ir pastarnokai, bulvės, moliūgai, salierai, morkos, paprikos, kopūstai, ridikai.
  • Kruopos ir ankštinės daržovės. Tam, kad sutaupytumėte laiko, iš anksto galite išvirti ir įvairiausių kruopų: grikių, ryžių, bulguro, kuskuso, bolivinės balandos, makaronų. Taip pat iš anksto patogu išsivirti ir ankštinių daržovių: avinžirnių, lęšių, pupelių, žirnių. Šiuos išvirtus produktus galite kelias dienas laikyti šaldytuve, o prireikus panaudoti ruošiant įvairius patiekalus.
  • Mėsa ir kiaušiniai. Iš anksto taip pat galite išsivirti kiaušinių, pasiruošti jūros gėrybių, vištienos, kalakutienos, kiaulienos, jautienos ar kitokios mėsos, kurią vėliau tereiks tik pasišildyti arba sudėti į mėgstamus patiekalus.
Vida Press nuotr./Virti kiaušiniai
Vida Press nuotr./Virti kiaušiniai

Sumuštinis su kalakutiena

Ingredientai:

  • 2 riekės visagrūdės (ar kokios kitos mėgstamos) duonos;
  • 100 g kalakutienos filė;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 griežinėliai gaudos sūrio;
  • 1 kiaušinis;
  • raudonoji paprika.

Gaminimas:

1. Kietai išvirkite kiaušinį, leiskite jam atvėsti, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Kalakutienos filė apibarstykite druska ir vieną minutę kepkite aukštoje temperatūroje, tuomet apverskite, sumažinkite kaitrą, uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite apie 7–8 minutes. Kai mėsa iškeps, įdėkite ją į lėkštę ir leiskite šiek tiek atvėsti.

3. Praaušusią kalakutieną dėkite ant duonos riekės, užklokite sūrio griežinėliais, uždėkite raudonųjų paprikų griežinėlius, kiaušinį ir uždenkite antrąja duonos rieke.

Vida Press nuotr./Sumuštiniai su paukštiena
Vida Press nuotr./Sumuštiniai su paukštiena

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius