Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tinklaraščio „Nestoras maistas“ patarimai norintiems maitintis sveikiau. Pasisemkite ir receptų idėjų

Dauguma žmonių nesiginčija, kad mielai valgytų sveikiau, tačiau egzistuoja nuomonė, jog sveika mityba – daug laiko ir pastangų reikalaujantis malonumas. Turbūt dabar galvojate, jog imsiu įrodinėti, jog tai paprasta ir lengva, tačiau ne – tai būtų banalu. Sveikesnė mityba tikrai reikalauja kiek daugiau laiko, pastangų ir disciplinos, bet visa tai atperka geresnė savijauta ir gyvenimo kokybė.
Sveikas maistas
Sveikas maistas / Vida Press nuotr.

Todėl šįkart pristatau keletą būdų, kaip maitintis sveikiau ir valandų valandas nestovėti prie puodų:

1. Nebijokite šaldytų produktų, tačiau rinkitės teisingus

Žinoma, kalba čia nė nesisuka apie šaldytą picą ar žuvies pirštelius, o apie vaisius, daržoves ar uogas. Tai puikus būdas įtraukti daugiau šių naudingų produktų į savo racioną. Skirtingai nei mano daugelis, šaldyti produktai yra tikrai ne prastesni už šviežius – staigiai užšaldant kai jie yra labiausiai sunokę/subrendę, juose išsaugomi beveik visi vitaminai, todėl vengti jų nėra reikalo.

Tirštasis kokteilis
Receptas: Pusryčių kokteilis su avietėmis
1 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
4.1 / 43
Receptas
Ingredientai
Bananai: 1.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Avietės: 100.00 g (šaldytų)
Vanduo: 0.50 st.
Mėtos: 3.00 vnt. (lapeliai papuošimui)
Maistinės skaidulos: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

Nulupkite apelsiną ir bananą, supjaustykite juos ir dėkite į plakimo indą. Tuomet sudėkite šaldytas avietes, nuplautus mėtos lapelius bei šaukštelį maistinių skaidulų. Pilkite pusę stiklinės vandens ir plakite kokteilį. Jei jaučiate, kad jis gaunasi šiek tiek per tirštas, pilkite dar šiek tiek vandens. Pabaigoje papuoškite jį mažu mėtos lapeliu arba avietėmis.

Suskleisti
Šaldytos uogos tinka tirštiesiems kokteiliams ruošti
Receptas: Šokoladinis vyšnių ir gervuogių kokteilis
2 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Migdolų pienas: 150.00 ml
Bananai: 1.00 vnt.
Kakava: 2.00 arbat. š.
Špinatai: 1.00 sauja
Gervuogės: 0.50 st.
Vyšnios: 0.50 st. (šaldytų, be kauliukų)
Kaip gaminti

Dedame visus ingredientus į vaisių trintuvę ir plakame tol, kol susidarys tirštas kokteilis.

Suskleisti

2. Išbandykite „vieno puodo“ receptus

Daugumai tai gerai žinomas maisto gaminimo metodas, tačiau verta jį dažniau prisiminti. Tai gali būti įvairūs troškiniai, makaronų patiekalai ar sriubos – krūvas nesudėtingų receptų vos per porą minučių galite rasti internete. Šis metodas padeda sutaupyti laiko ne tik gaminimui, bet ir indų plovimui.

Vištienos ir šakninių daržovių troškinys
Receptas: Vištienos ir šakninių daržovių troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 63
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 400.00 g (be odos ir kaulų)
Pomidorai: 400.00 ml (konservuotų; arba pomidorų tyrės)
Pupelės: 400.00 ml (konservuotų)
Pastarnokas: 2.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Salierai: 0.50 vnt. (nedidelio gumbo)
Pievagrybiai: 100.00 g
Svogūnai: 0.50 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Vanduo: 2.00 puodelis
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Prieskonių mišinys Allspice: 1.00 žiupsnelis
Mairūnas: 0.50 arbat. š. (džiovintų)
Čiobreliai: 2.00 arbat. š. (džiovintų troškinimui ir šviežių patiekimui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (šviežių; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite šaknines daržoves kubeliais ir skiltelėmis. Vištieną taip pat supjaustykite mažais gabalėliais. Vidutinio dydžio puode įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, suberkite susmulkintą svogūną, česnaką, papriką, šiek tiek pakepinkite, o tada sudėkite visus likusius ingredientus, išskyrus grybus ir šviežias žoleles.

2. Užvirinkite ir leiskite burbuliuoti ant nedidelės ugnies 35 min. Sudėkite į troškinį supjaustytus grybus ir dar pavirkite 10–15 min., arba kol skysčio liks labai nedaug, o vištiena taps minkšta.

3. Patiekite papuošę šviežiomis žolelėmis.

Suskleisti
Medžiotojų troškinys su grikiais
Receptas: Medžiotojų troškinys su grikiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 54
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 6.00 vnt.
Vištos širdelės: 500.00 g
Vištos skrandukai: 500.00 g
Grikiai: 2.00 st. (virtų)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 20.00 g
Petražolės: 20.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pomidorus supjaustykite į 8 dalis, svogūnus – pusžiedžiais. Nuplaukite ir nusausinkite širdeles ir skrandelius, skrandelius pasmulkinkite kąsnio dydžio gabaliukais.

2. Įkaitinkite keptuvę (arba troškintuvą) storu dugnu be riebalų. Suberkite pomidorus, ant jų – svogūnus ir troškinkite nemaišydami keletą minučių, kol išsiskirs pomidorų sultys.

3. Įpilkite aliejų, sudėkite širdeles ir skrandelius. Pagardinkite druska, pipirais ir troškinkite uždengę ant vidutinio kaitrumo liepsnos 30 minučių.

4. Ant troškinio paskleiskite virtus grikius (nemaišykite). Į vidurį įspauskite sviesto gabalą, uždenkite ir troškinkite dar 15 minučių.

5. Suberkite kapotas petražoles, išmaišykite ir iškart patiekite.

Suskleisti
Vegetariškas troškinys su bulvėmis
Receptas: Bulvių, pomidorų ir brokolių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 37
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt. (galite keisti 1–2 valg. šaukšt. pomidorų tyrės)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Vanduo: 0.50 st.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 arbat. š.
Kario prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 0.25 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Puode įkaitinkite aliejų ir apkepinkite supjaustytą svogūną ir imbierą, kol svogūnas suminkštės. Suberkite kario miltelius, smulkintą česnaką ir ciberžolę. Pakepinkite dar pusę minutės.

2. Sudėkite išskaidytą į žiedynus brokolį ir supjaustytas bulves. Kepkite 5 minutes.

3. Supilkite supjaustytus pomidorus (arba pomidorų tyrę) ir vandenį. Įberkite druskos ir užvirkite, tada sumažinkite kaitrą ir palikite dar 15 minučių pasitroškinti.

Suskleisti

3. Nešiokitės sveikų užkandžių

Kai užklumpa alkis ar užsimanome saldumynų, dažniausiai čiumpame bet ką, o tai ne visada būna pats maistingiausias pasirinkimas. Todėl labai gerai su savimi visuomet turėti sveikų užkandžių – riešutų, šviežių ar džiovintų vaisių arba juodo šokolado.

Džiovintų vaisių rutuliukai
Receptas: Sveikuoliški migdoliniai rutuliukai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 17
Receptas
Ingredientai
Datulės: 2.00 puodelis (minkštų, džiovintų, be kauliukų)
Migdolai: 2.00 puodelis (stambiai supjaustytų)
Kokosų drožlės: 1.00 puodelis (nesaldintų)
Kakava: 2.00 valg. š. (nesaldintos)
Druska: 0.50 arbat. š. (jūros)
Migdolų sviestas: 3.00 valg. š.
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š.
Vanduo: 1.00 valg. š. (gali reikėti ir 2)
Kaip gaminti

1. Sudėkite į elektrinio virtuvės kombaino indą datules, migdolus, pusę kokoso drožlių, kakavą ir druską. Įjunkite ir laukite, kol mišinys virs lipniais trupiniais.

2. Dėkite gautą mišinį į didelį dubenį ir įmaišykite į jį migdolų sviestą bei vanilės ekstraktą. Paimkite šiek tiek gauto mišinio į rankas ir pabandykite suformuoti rutuliuką, jei jis puikiai formuojasi, gardėsio masė pagaminta, jei trūksta drėgmės, įpilkite 1–2 šaukštus vandens ir labai gerai išmaišykite.

3. Sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies pakepinkite likusias kokoso drožles iki švelnios gelsvos spalvos, nepamirškite maišyti! Palikite atvėsti.

4. Iš gautos riešutų ir datulių masės formuokite nedidelius, graikiško riešuto dydžio ar dar kiek mažesnius rutuliukus. Kiekvieną jų kruopščiai pavoliokite didelėje lėkštėje pabertose pakepintose kokoso drožlėse, kad jomis apliptų visos rutuliuko pusės.

5. Laikykite pagamintus rutuliukus orui pralaidžiame inde ar dėžutėje ne ilgiau kaip savaitę.

Suskleisti
Energijos rutuliukai su datulėmis ir saulėgrąžomis
Receptas: Veganiški energijos rutuliukai su datulėmis ir saulėgrąžomis
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 40
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžos: 3.00 puodelis
Avižiniai dribsniai: 4.50 puodelis (greito paruošimo)
Datulės: 50.00 vnt. (natūralių)
Bananai: 2.00 vnt. (labai gerai prinokę)
Kakava: 3.00 valg. š. (be pridėtinio cukraus)
Kaip gaminti

1. Saulėgrąžas nuplaukite ir gerai nusausinkite.

2. Į elektrinį smulkintuvą su S formos peiliu berkite 3 puodelius avižinių dribsnių, datules, bananus bei kakavą ir susmulkinkite iki vientisos masės.

3. Gautą masę pilkite į dubenį ir įmaišykite avižinių dribsnių likutį.

4. Iš gautos masės formuokite norimo dydžio rutuliukus, o tada dėkite juos į šaldytuvą 1–2 valandoms, kad sutvirtėtų.

Suskleisti

4. Pusryčiai – iš vakaro

Jei žinote, kad kitą rytą anksti atsikėlus nebus laiko gaminti pusryčių, pasiruoškite juos iš vakaro. Paprastas, greitas ir skanus variantas – „gyva košė“: užpilkite grikius kefyru ir palikite kambaryje per naktį. Ryte valgykite vienus arba pagardinkite medumi ar uogomis.

5. Pasirinkite tinkamą riebalų šaltinį

Riebalai skirstomi į tris kategorijas: sočiuosius, nesočiuosius ir transriebalus. Pirmųjų gausu gyvuliniuose produktuose – mėsoje, kiaušiniuose, svieste ir pan. Nesotieji riebalai „slepiasi“ augalinės kilmės maiste – avokaduose, riešutuose, tačiau jų daug ir riebioje žuvyje, pvz., lašišoje.

Patys prasčiausi yra transriebalai – jų gausu traškučiuose, gruzdintuose pusfabrikačiuose ar įvairiuose sausainiuose. Dažnai vartojami šie riebalai užkemša kraujagysles ir sukelia širdies problemų, todėl geriausia jų apskritai vengti.

Naudingiausi yra nesotieji – jų patartina vartoti daugiausiai, o sočiuosius riebalus derėtų vartoti saikingai.

Avokadas ant skrebučio
Receptas: Avokadas ant skrebučio
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.0 / 27
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 1.00 vnt. (tobulai sunokęs, geriausia – su tamsia odele)
Duona: 2.00 riekės (ruginės su raugu arba kitos mėgstamos)
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š. (žaliosios)
Saulėgrąžos: 1.00 arbat. š.
Chia sėklos: 2.00 žiupsnelis
Druska: 2.00 žiupsnelis (jūros)
Čili paprikos dribsnių: 2.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Paskrudinkite duoną. Stebėkit, kad gerai įrustų ir būtų traški. Kol duona skrudinama, sausoje keptuvėje pakepinkite migdolų plokšteles ir sezamus.

2. Avokadą perpjaukite perpus, išimkite kaulą, kiekvienoje avokado puselėje padarykite vertikalius įpjovimus ir naudodami šaukštą išimkite minkštimo riekeles. Ant jų išspauskite citrinos sulčių – tai sustabdys avokado rudavimą ir pridės puikaus skonio.

3. Avokadą paskirstykite ant skrudintų duonos riekių. Dosniai pabarstykite druska (ji puikiai išryškina avokado skonį ir tinka prie citrusų rūgštelės), šiek tiek čili ir riešutais, sėklomis, mini žalėsiais ar kitais pasiruoštais priedais. Kąskite šį kremiškiausią (nuo žodžio „kreminis“) ir traškiausią (paradoksas!) skrebutį.

Jei laukiate svečių, galite avokadą skrebučiams patiekti „pasidaryk pats“ stiliumi. Avokado puseles paskaninkite citrinos sultimis, druska, riešutais, sėklomis ir t.t., o šalia palikite peilį. Svečiai patys galės nuspręsti, kiek avokado norės užsitepti ant skrebučio. Ir jokio papildomo priedų barstymo – man patinka švarios grindys.

Suskleisti
Įdaryti kiaušiniai
Receptas: Sveikuoliški kiaušiniai su avokadų įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.1 / 62
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai sunokęs)
Jogurtas: 1.00 valg. š. (natūralaus)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (Dižono)
Vyno actas: 1.00 arbat. š. (baltojo)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis
Svogūnai: 1.00 arbat. š. (labai smulkiai pjaustyto)
Svogūnų laiškai: 1.00 valg. š. (smulkiai pjaustytų; arba laiškinių česnakų)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius kietai išvirkite, įmeskite į šaltą vandenį, kad atvėstų. Atvėsusius nulupkite, perpjaukite išilgai perpus ir iš baltymų puselių išimkite trynius. Baltymų puseles išdėliokite didelėje lėkštėje.

2. Pagaminkite įdarą: trynius dėkite į dubenį, į jį suberkite ir kubeliais supjaustytą avokadą, labai gerai sutrinkite iki vientisumo – tam pravers elektrinis trintuvas.

3. Į trynių-avokadų masę dėkite jogurtą, garstyčias, pilkite actą, berkite druską ir gerą žiupsnį pipirų. Labai gerai išmaišykite.

4. Baltymų puseles pripildykite įdaru (estetams ir vėl pravers konditerinis švirkštas), pabarstykite kapotais laiškiniais česnakais. Atvėsinkite kiaušinius šaldytuve 1–2 val. Ilgiau nelaikykite, nes įdaras ims juoduoti.

5. Prieš tiekiant kiaušinius apibarstykite smulkiai kapotais svogūnų laiškais ar laiškiniais česnakais.

Suskleisti
Salotos su halumi sūriu ir avokadais
Receptas: Maistingos salotos su halumio sūriu ir avokadais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 18
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 475.00 ml (375 ml kruopoms virti ir 100 ml padažui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Špinatai: 300.00 g
Halumi sūris: 225.00 g (supjaustyto riekelėmis)
Avokadai: 2.00 vnt. (maži, perpjauti pusiau)
Svogūnų laiškai: 2.00 valg. š. (smulkintų)
Tahini pasta: 100.00 ml
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (padažui)
Druska: 0.30 arbat. š. (padažui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Bolivines balandas ir vandenį supilkite į puodą ir virkite uždengę ant mažos ugnies apie 12 min., arba kol kruopos suminkštės, tada dar palaikykite uždengę (išjungę ugnį) 5 min., kad pabrinktų. Tą galite padaryti iš vakaro.

2. Kiaušinius išvirkite iki norimo kietumo. Nulupkite, perpjaukite pusiau.

3. Pasigaminkite padažą: sumaišykite tahini su vandeniu, citrinos sultimis, pagardinkite druska ir pipirais. Pusę padažo sumaišykite su išvirusiomis bolivinėmis balandomis, kitą pusę atidėkite salotoms.

4. Įkaitinkite nepridegančioje keptuvėje aliejų ir sumeskite špinatus. Kai jie suglebs, išimkite ir laikykite dubenėlyje. Į keptuvę sudėkite halumio sūrio riekeles ir kepkite iš abiejų pusių apie minutę, kol gražiai apskrus.

5. Bolivines balandas padalykite į lėkštes, uždėkite po truputį kepintų špinatų, kelias riekeles halumio sūrio, po puselę avokado, po perpjautą kiaušinį, viską palaistykitetahini padažu ir pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.

Suskleisti

6. Auksinis patarimas: venkite saldintų gėrimų

Įvairūs limonadai ar netgi sultys (išskyrus šviežiai spaustas) yra tikrų tikriausia cukraus ir tuščių kalorijų bomba. Verčiau rinktis arbatą, o jei labai mėgstate burbuliukus – gazuotą vandenį.

Išvada paprasta: užtenka vos poros valandų per savaitę, kad jūsų mityba taptų kur kas geresnė. Be abejo, reikia ir šiek tiek informacijos, tačiau šiais laikais ji labai nesunkiai prieinama.

„Nestoras maistas“ – tinklaraštis apie sveiką kasdienę mitybą be pamokymų ar pagąsdinimų. Sekite „Nestorą maistą“ socialiniuose tinkluose Facebook ir Instagram bei gaukite daugybę naudingos informacijos, nesudėtingų receptų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius