Dabar populiaru
Publikuota: 2019 gegužės 16d. 16:00

Traškieji salierų stiebai: kaip išsirinkti, ką iš jų gaminti? 2 pavasariškų kokteilių receptai

Salierai
Vida Press nuotr. / Salierai

Kartą paragavus salierų stiebų, jų skonį vėliau nesunku atpažinti – vieni šią daržovę pamėgsta iškart, kitiems tenka pratintis po truputį, yra ir niekaip nepamėgstančių šviežių salierų, tačiau toleruojančių juos termiškai apdorotus. Salierai puikiausiai praturtina įvairiausių patiekalų skonį ir aromatą, tad verta žinoti, kaip išsirinkti pačius geriausius ir ką iš jų ruošti?

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia maisto ekspertė Aida Matulevičiūtė, salieras tikrai turi kuo didžiuotis: „Pirmiausiai, šią daržovę nuo kitų išskiria jos unikalus aromatas ir skonis – salsvumą keičia lengvas kartumas, kurie tarpusavyje puikiai dera. Lapkotiniai salierai yra pailgos formos, turi tvirta stiebą ir yra sultingi. Patiekaluose salieras gali atstoti prieskonius, ypač druską. Tad jei gamindami patiekalus naudojate salierus, venkite druskos – jos visiškai pakaks iš šios unikalios daržovės“.

Ne vienerius metus restoranų šefe dirbanti ir sveiką gyvenseną propaguojanti A.Matulevičiūtė priduria, jog saliere yra visa virtinė naudingųjų medžiagų. „Ši daržovė – tikras turtas. Jame gausu skaidulinių ir mineralinių medžiagų, vitaminų C ir A. Pastebėta, jog salierai mažina „blogąjį“ cholesterolį, skatina kraujotaką. Įtraukę šią daržovę į kasdienį meniu, tikrai nepasigailėsite“.

Vida Press nuotr./Salierai stiebkočiai
Vida Press nuotr./Salierai stiebkočiai

Salieruose yra labai daug vandens ir mažai kalorijų, priduria maisto ekspertė, o tiems, kas įpratę valgyti juos tik šviežius, siūlo išmėginti ir kitomis formomis – dėti salierų į sriubas, troškinius ar tiesiog kepti kepsninėje.

Receptas: Trinta salierų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 16
Kaip gaminti

1. Salierus nuplaukite, susmulkinkite. Bulves nulupkite, supjaustykite kubeliais. Pievagrybius nulupkite, susmulkinkite.

2. Svogūną nulupkite, susmulkinkite, apkepinkite svieste, pasūdykite, pagardinkite pipirais, muskatais, suberkite salierus, pievagrybius ir apie 10 min. pakepinkite.

3. Svogūnų ir pievagrybių troškinį sukrėskite į puodą su sultiniu, smulkinta vištiena ir bulvėmis ir apie 20 min. pavirkite.

4. Masę nukelkite nuo ugnies, suberkite smulkintus kiaušinius, sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išplakite elektriniu plakikliu.

5. Grietinėlę išplakite iki standžių putų ir sumaišykite su ryžių koše.

6. Į dubenėlius pilkite sriubos ir krėskite po 2 šaukštus ryžių košės.

Ingredientai
Salierai: 3.00 vnt. (stiebai)
Bulvės: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 1.00 l
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virti)
Pievagrybiai: 100.00 g
Vištiena: 100.00 g (rūkyta filė)
Grietinėlė: 100.00 ml
Muskatas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Ryžiai: 2.00 valg. š. (košė)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Salierų salotos su agurkais ir pomidorais
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 91
Kaip gaminti

1. Salierų stiebus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite žiedais. Agurką nulupkite. Jį ir pomidorus supjaustykite gabalėliais.

2. Viską sykiu su plautomis bei nusausintomis gražgarstėmis sudėkite į lėkštę ir užpilkite padažu iš nurodytų produktų.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Salierai: 300.00 g (stiebai)
Gražgarstės: 2.00 sauja
Agurkai: 3.00 vnt. (trumpavaisiai)
Pomidorai: 4.00 vnt.
Actas: 4.00 valg. š. (baltojo vyno - padažui)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (padažui)
Garstyčios: 1.00 valg. š. ("Dižono" - padažui)
Kmynai: 1.00 arbat. š. (maltų - padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti - padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Kaip išsirinkti?

Parduotuvėje norint išsirinkti tinkamiausius salierų lapkočius, A.Matulevičiūtė pataria atkreipti dėmesį į kelias savybes: „Pirmiausiai, įvertinkite vizualinę saliero pusę: jis turi būti standus, nesudžiūvęs, lapeliai žalsvi, jokiu būdu nepageltę. Toks salieras bus gyvybingas ir puikiai tiks įvairiems patiekalams ruošti“.

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė priduria, jog kol kas parduotuvėse galima nusipirkti salierų iš Ispanijos, tačiau netrukus pasirodys ir Lietuvoje užauginti lapkotiniai salierai, mat būtent vietinėms daržovėms dalis pirkėjų teikia aiškią pirmenybę.

Žaliasis vitaminų gausus kokteilis

Ingredientai:

  • 2–3 salierų stiebai;
  • sauja špinatų;
  • 1 bananas;
  • 1 žalioji citrina;
  • 1 stiklinė vandens.

Gaminimas:

Špinatus nuplaukite. Juos sutrinkite elektriniu trintuvu, šalia įdėję bananą ir salierų stiebus. Į gautą kokteilį įspauskite laimo vaisiaus sulčių ir viską gerai išmaišykite.

Žaliasis kokteilis su salierais
Žaliasis kokteilis su salierais

Salierų ir vaisių kokteilis

Ingredientai:

  • 2 bananai;
  • 3 valg. šaukšt. mėlynių;
  • 2–3 salierų stiebai;
  • 0,5 citrinos;
  • 1 stiklinė vandens.

Gaminimas:

Trintuvu sutrinkite salierų stiebus, mėlynes ir bananus, supilkite stiklinę vandens ir išspauskite citrinos sultis. Viską gerai išmaišykite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Video

01:19
00:58
01:38

Dabar tu gali

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką