Dabar populiaru
Publikuota: 2019 sausio 7d. 16:00

Žiemiškas apkepas, kuriam puikiai tiks daržovių likučiai

Daržovių apkepas
Vida Press nuotr. / Daržovių apkepas

500 tūkst. tonų – tiek maisto atliekų kasmet iškeliauja į atliekų konteinerius Lietuvoje. Maisto švaistymo problema daugeliui buvo aktuali šventiniu laikotarpiu, nes, elementariai, gaminome ir/ar pirkome daugiau, nei pajėgėme suvalgyti, tačiau šis klausimas išlieka aktualus net ir po švenčių. Ką galime daryti kitaip, kad maisto netektų išmesti ir galėtume suteikti jam antrą šansą lėkštėje?

Dažniausiai maistą išmetame dėl labai paprastos priežasties – jo nusiperkame arba pagaminame per daug. Sausio pradžioje pravėrę dažną šaldytuvą vis dar rasime šventinių mišrainių, vyniotinių, tačiau su jais greitai tenka atsisveikinti. Vis dėlto, yra produktų, kuriuos galima išlaikyti ilgiau ir panaudoti dar kartą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Visi puikiai žinome, kad užšaldyta ir atitirpinta mėsa vis dar bus šviežia. Panašių gudrybių galima imtis ir su daržovių likučiais. Pavyzdžiui, supjaustyti, išdžiovinti orkaitėje ir pamerkti sandariame stiklainyje su aliejumi pomidorai bei paprikos gali tapti gardžiu užkandžiu ar garnyru“, – pataria prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Pašnekovės teigimu, yra daugybė produktų, kuriuos galima naudoti vėl. Sutarkavę duonos likučius, turėsite džiūvėsėlių – užšaldyti vėliau jie taps puikiu pagardu kepiniams. Taip pat ir sūris – sutarkuotas, užšaldytas bei atitirpintas jis puikiai tiks padažams, sriubai ar makaronams.

„Nulupti, supjaustyti ir užšaldyti bananai – nuostabus ingredientas ledams arba tirštajam kokteiliui. Į šaldiklį taip pat galite įdėti uogas, obuolius, kriaušes ar slyvas ir gaminti jogurtus, koktelius arba desertus. Supjaustytos, trumpai keptuvėje pačirškintos ir užšaldytos likusios daržovės puikiai pagardins sriubas ar troškinius, o šaldiklyje atsidūrę laimo ir citrinos griežinėliai – gėrimus“, – vardina V.Juodkazienė.

Receptai
Receptas: Ledai iš vieno ingrediento „nicecream“
6 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.8 / 13
Kaip gaminti

Prieš imantis šio itin paprasto gamybos proceso, noriu įspėti: bananų ledams gaminti prireiks GALINGO elektrinio maišytuvo arba virtuvinio kombaino! Ir nė nemėginkite rizikuoti su kokiu nors silpnučiu kokteilių plaktuvu, nes rizikuojate prietaisą sugadinti.

Tai štai kaip gaminami tie bananų ledai: visų pirma, kai tik ant stalo pamatysite sunokusius bananus, nieko nedelsdami juos nulupkite, supjaustykite gabalėliais, dėkite į produktų šaldymui tinkamą polietileno maišelį (geriausia – su zip-lock uždarymu) ir kiškite į šaldiklį. Kai tik vėl pamatysite ant stalo visų stumdomus sunokusius bananus, ir vėl padarykite tą patį. Tad maišelį su bananais galite pildyti nuolat.

Kai jau susiruošite gaminti ledus, suberkite sušaldytus bananus į galingo virtuvinio kombaino arba galingos kokteilinės (blenderio) indą ir smulkinkite, kol gausite tirštą, kremo konsistencijos masę. Jei matote, kad kombainas „springsta“ ir spyriojasi, įpilkite keletą šaukštų kokosų pieno arba kitokio skysčio.

Štai ir viskas, bananų ledai pagaminti! Valgykite juos minkštus, tiesiai išblenderio iškrėstus į serviravimo indus, pabarstytus granola arba riešutais, mėgstamomis uogomis. Jei norite kietesnių ledų, įdėkite masę į šaldiklį ir palikite maždaug pusvalandžiui. Tada ledus kabinkite specialiu ledų šaukštu ir patiekite iškart.

Bet čia dar ne viskas – galite eksperimentuoti ir toliau, pasigamindami vis kitokių skonių bananinių ledų! Štai jums keletas minčių ir idėjų (likusias susikurkite patys arba pavartykite mėgstamų ledainių meniu):

  • Šokoladiniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštą riešutų sviesto, įberkite 2 šaukštelius kakavos miltelių, žiupsnelį druskos ir gerai išsukite. Patiekite pabarstę skaldytomis kakavos pupelėmis (cocoa nibs) arba tarkuotu šokoladu.
  • Vaniliniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įmaišykite 1/4 šaukštelio vanilės pastos ir žiupsnelį druskos.
  • Matcha ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštelįmatcha arbatos miltelių, išsukite iki vientisos masės.
  • Miško uogų ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite saujelę šaldytų mėlynių (galite ir braškių, aviečių, gervuogių) ir išsukite viską iki vientisos masės.
  • „Oreo“ sausainių ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštą kokosų sviesto ir įberkite keletą sutrupintų „Oreo“ sausainių. Viską išsukite iki vientisos masės
  • Pinakolada: Gamindami bananinius ledus (iš 2 bananų) įpilkite 1/4 stiklinės kokosų pieno, taip pat įberkite 1/2 stiklinės šaldytų supjaustytų ananasų. Į gautą ledų masę dar įberkite kokosų drožlių ir gerai sumaišykite.
  • Kavos skonio ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įberkite žiupsnelį druskos, 1/2 šaukštelio tirpios kavos granulių, galite pagardinti žiupsneliu cinamono ir išsukite iki vientisos masės.
Ingredientai
Bananai: 3.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šokoladiniai ledai su avokadu
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 15 min.
4.2 / 6
Kaip gaminti

1. Sudėkite visus ingredientus į elektrinį trintuvą ir gerokai pasukite, kol masė taps vientisa ir tolygi.

2. Supilstykite į specialias ledų formeles, smeikite pagaliukus ir dėkite į šaldymo kamerą. Šaldykire mažiausiai 4 valandas.

3. Prieš valgant ledų formelę sekundei įmerkite į ką tik virusį vandenį ir, laikydami už pagaliuko, ištraukite paruoštas ledų porcijas.

Ingredientai
Avokadai: 250.00 g (prinokusio)
Kakava: 30.00 g
Augalinis pienas: 180.00 g (pvz., lazdyno riešutų, bet (tinka ir kitokių riešutų)
Agavų sirupas: 50.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Ji priduria, jog įvairių daržovių likučiai puikiai tiks sveikuoliško žiemos apkepo gaminimui, o porcijoje šio vegetariško patiekalo yra daug kasdienai būtinų ir šiuo metų laiku taip organizmui trūkstamų naudingųjų medžiagų.

Žiemiškas daržovių apkepas

Ingredientai:

  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 supjaustyti svogūnai;
  • 1 valg. šaukšt. miltų;
  • 2 išilgai supjaustytos didelės morkos;
  • 1/2 supjaustyto kalafioro;
  • 4 supjaustytos česnako skiltelės;
  • 1 rozmarino šakelė be lapelių;
  • 400 g konservuotų ir pjaustytų pomidorų skardinėje;
  • 200 g šaldytų žirnelių;
  • 900 g supjaustytų bulvių;
  • 1 stiklinė pieno.

Gaminimas:

1. Pirmiausia, ugniai atspariame inde ant vidutinės kaitros įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus. Sudėkite svogūnus ir kepinkite 10 minučių, kol suminkštės. Tuomet įmaišykite miltus ir pavirkite dar porą minučių. Sudėkite morkas, kalafiorą, česnaką ir rozmariną. Troškinkite 5 minutes, kol viskas ims minkštėti.

2. Vėliau prie daržovių sudėkite konservuotus pomidorus, o į likusią tuščią skardinę pripilkite vandens ir juo papildykite troškinį. Uždenkite dangčiu ir troškinkite 10 minučių, tuomet dangtį nuimkite, pavirkite 10–15 minučių, kol padažas pasidarys tirštas ir daržovės išvirs. Įdėkite prieskonių, įmaišykite žirnelius bei troškinkite dar minutę.

3. 10–15 minučių virkite bulves, kol suminkštės. Jas nusunkite ir sutrinkite, įpilkite pieno ir maišykite. Kai masė taps tiršta, supilkite likusį aliejų bei pagardinkite prieskoniais.

4. Galiausiai, nustatę grilio režimą, įkaitinkite orkaitę. Į kepimo indą supilkite daržovių troškinį, uždekite bulvių mase ir sulyginkite viską šakute. Pašaukite kelioms minutėms į orkaitę, kol viršus švelniai apskrus.

Vida Press nuotr./Daržovių apkepas
Vida Press nuotr./Daržovių apkepas

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Šiemet Davosas – be D.Trumpo, bet su rusų oligarchais ir įtampa dėl Kinijos

Kaimo mokykla: elektros nėra, vaikų yra, bet per mažai. Pastrėvys

Aktualu

Ekspertai apie S.Skvernelio kandidatūrą: nemano, kad tai planuota iš anksto, įžvelgia riziką

Aktualu

Lietuvis įvykdė neapykantos nusikaltimą prieš šiaurės airį: sužalojo visam gyvenimui

Gazas

Balys Bardauskas ruošiasi į Lietuvą: „Jaučiuosi lyg įveikęs Dakarą“

Aktualu

Sulaikytas nužudyto Gdansko mero apsaugos vadas

24sek

Dar viena istorinė L.Dončičiaus naktis – skrydis į operatorę ir pirmas trigubas dublis

Aktualu

Girtas panevėžietis „Nissan“ į medį nukreipė visiškai tiesioje gatvės atkarpoje

Karštas „Ginčas“ dėl maišto „Ryte“: kas kaltas – D.Suttonas, D.Adomaitis ar vadovai?

Kultūra

Svaiginimąsi kare aprašęs Łukaszas Kamieńskis: „Turime dvigubą kariuomenės ir narkotikų istoriją“

Pasaulis kišenėje

Gran Kanarija traukia ne tik pakrante – pažvelkite į išskirtinius jos namus-urvus

Aktualu

Ant vaikų rėkusios Žiežmarių mokytojos artima kolegė: „Jos būklė – itin bloga“

Išrinktos juokingiausios 2018 metų vestuvių nuotraukos

Kultūra

Paskelbtas galutinis Nacionalinės viktorinos vietų sąrašas – vyks beveik 40-yje miestų

24sek

Lietuvos studentų čempionate – neregėtos rungtynės: VDU metė tik tritaškius

Aktualu

Juodojoje jūroje užsidegus dviem tanklaiviams žuvo mažiausiai 14 jūrininkų

Vardai

Brado Pitto moterys: tarp Charlize Theron ir Angelinos Jolie jau prieš daug metų perbėgo juoda katė

Gyvenimas

Koks amžius tinkamiausias prarasti nekaltybę?

Vardai

Violetai Tarasovienei – žiūrovų liaupsės, bet jos stilistei – kritika: kodėl tokia glaustinukė?

24sek

Įdomių minčių pateikęs R.Javtokas – apie „Žalgirio“ duobę ir naują Šaro sutartį

Gyvenimas

Dėl nežinomos ligos Justas eidamas negali sustoti, jo atmintis – tik 10 minučių

Vardai

Karoliną Meschino puošęs Kęstas Rimdžius nukopijavo Izraelio mados namų suknelę? Palyginkite

Aktualu

Gydytojai ir vaistininkai skundžiasi stringančia e. receptų sistema

Sportas

Italijoje – užtikrinta „Juventus“ pergalė prieš absoliučius autsaiderius

Aktualu

Britanijos lyderė pristatė „Brexit“ atsarginį planą, nedaug tesiskiriantį nuo ankstesnio

Naujienos

Aktualu

„The Daily Telegraph“: Skripaliai Anglijoje saugomi, bet gyvena laisvai

Vardai

Juokingiausi nepavykę „Tarp mūsų, mergaičių“ kadrai: žiūrėkite video

Aktualu

Latvis Lietuvos pasieniečiams bruko netikrą čekišką vairuotojo pažymėjimą

Diskriminacijos radaras Aktualu

Diskriminacijos radaras. Seksistinė sporto klubo reklama internete sukėlė audrą: pradėtas tyrimas

Verslas

Kauno Partizanų gatvėje kils 200 butų, investicijos – 8 mln. eurų

Aktualu

EK vadovas J.C.Junckeris atmeta „Brexit“ susitarimo persvarstymo galimybę

Aktualu

Panevėžyje „Toyota“ rėžėsi į vilkiką: sužeistas žmogus, išsiliejo degalai

Buvau geras Gyvenimas

Trims projekto „Šiemet buvau geras“ dalyviams – savaitgalis Druskininkų sanatorijoje

Aktualu

D.Jastramskis lenktynėmis vadina naujas pataisas dėl draudžiamos informacijos

Aktualu

Po švenčių sergamumas gripu ir peršalimo ligomis smarkiai išaugo

Vilniaus rusų bendruomenė ir stačiatikybės tradicijų puoselėtojai Katedros aikštėje švenčia Šv. Kalėdas

Pasaulis kišenėje

Apleistas vandens parkas su šiurpia praeitimi – tarsi iš siaubo filmų

Aktualu

Buvusi KPD vadovė D.Varnaitė Vyriausybėje dirba patarėja religijų klausimais

Aktualu

R.Karbauskis patobulino frakcijos bičiulio kurtas vaiko teisių įstatymo pataisas, bet M.Puidokas žada nesustoti

Verslas

Antradienį 130 tūkst. žmonių sužinos, kokiame pensijų fonde jie atsidūrė

Gazas

Kelininkai įspėja: keliuose esama slidžių ruožų, formuojasi plikledis

Aktualu

„Valstiečių“ sąraše į Vilniaus miesto savivaldybę – du premjero patarėjai, Romasis Vaitekūnas

Aktualu

Naujoji Ukrainos nepriklausoma Bažnyčia surengė istorines pirmąsias pamaldas

Aktualu

Vyriausybės kancleris: šimtmečio minėjimo pamokos išmoktos

Aktualu

Šeima prašo padėti surasti niekadėjus – sumušė senolį ir paliko mirti

Aktualu

Pilnėja kandidatų į prezidentus sąskaitos: aukotojai negaili ir tūkstančių

24sek

Brandonas Daviesas – antras labiausiai puolime patobulėjęs Eurolygos krepšininkas

Aktualu

Prie Turkijos krantų nuskendus prekiniam laivui žuvo šeši žmonės

Aktualu

Remigijui Ačui uždrausta lankytis Raseinių rajono savivaldybės patalpose

Gazas

Kaune, šalia „Megos“, numatomi laikini eismo ribojimai A1 kelyje

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

01:07
01:46
02:03

Maistas

Kinas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką