-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiemiškas apkepas, kuriam puikiai tiks daržovių likučiai

500 tūkst. tonų – tiek maisto atliekų kasmet iškeliauja į atliekų konteinerius Lietuvoje. Maisto švaistymo problema daugeliui buvo aktuali šventiniu laikotarpiu, nes, elementariai, gaminome ir/ar pirkome daugiau, nei pajėgėme suvalgyti, tačiau šis klausimas išlieka aktualus net ir po švenčių. Ką galime daryti kitaip, kad maisto netektų išmesti ir galėtume suteikti jam antrą šansą lėkštėje?
Daržovių apkepas
Daržovių apkepas / Vida Press nuotr.

Dažniausiai maistą išmetame dėl labai paprastos priežasties – jo nusiperkame arba pagaminame per daug. Sausio pradžioje pravėrę dažną šaldytuvą vis dar rasime šventinių mišrainių, vyniotinių, tačiau su jais greitai tenka atsisveikinti. Vis dėlto, yra produktų, kuriuos galima išlaikyti ilgiau ir panaudoti dar kartą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Visi puikiai žinome, kad užšaldyta ir atitirpinta mėsa vis dar bus šviežia. Panašių gudrybių galima imtis ir su daržovių likučiais. Pavyzdžiui, supjaustyti, išdžiovinti orkaitėje ir pamerkti sandariame stiklainyje su aliejumi pomidorai bei paprikos gali tapti gardžiu užkandžiu ar garnyru“, – pataria prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Pašnekovės teigimu, yra daugybė produktų, kuriuos galima naudoti vėl. Sutarkavę duonos likučius, turėsite džiūvėsėlių – užšaldyti vėliau jie taps puikiu pagardu kepiniams. Taip pat ir sūris – sutarkuotas, užšaldytas bei atitirpintas jis puikiai tiks padažams, sriubai ar makaronams.

„Nulupti, supjaustyti ir užšaldyti bananai – nuostabus ingredientas ledams arba tirštajam kokteiliui. Į šaldiklį taip pat galite įdėti uogas, obuolius, kriaušes ar slyvas ir gaminti jogurtus, koktelius arba desertus. Supjaustytos, trumpai keptuvėje pačirškintos ir užšaldytos likusios daržovės puikiai pagardins sriubas ar troškinius, o šaldiklyje atsidūrę laimo ir citrinos griežinėliai – gėrimus“, – vardina V.Juodkazienė.

Veganiški bananų ledai
Receptas: Ledai iš vieno ingrediento „nicecream“
6 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.0 / 41
Receptas
Ingredientai
Bananai: 3.00 vnt.
Kaip gaminti

Prieš imantis šio itin paprasto gamybos proceso, noriu įspėti: bananų ledams gaminti prireiks GALINGO elektrinio maišytuvo arba virtuvinio kombaino! Ir nė nemėginkite rizikuoti su kokiu nors silpnučiu kokteilių plaktuvu, nes rizikuojate prietaisą sugadinti.

Tai štai kaip gaminami tie bananų ledai: visų pirma, kai tik ant stalo pamatysite sunokusius bananus, nieko nedelsdami juos nulupkite, supjaustykite gabalėliais, dėkite į produktų šaldymui tinkamą polietileno maišelį (geriausia – su zip-lock uždarymu) ir kiškite į šaldiklį. Kai tik vėl pamatysite ant stalo visų stumdomus sunokusius bananus, ir vėl padarykite tą patį. Tad maišelį su bananais galite pildyti nuolat.

Kai jau susiruošite gaminti ledus, suberkite sušaldytus bananus į galingo virtuvinio kombaino arba galingos kokteilinės (blenderio) indą ir smulkinkite, kol gausite tirštą, kremo konsistencijos masę. Jei matote, kad kombainas „springsta“ ir spyriojasi, įpilkite keletą šaukštų kokosų pieno arba kitokio skysčio.

Štai ir viskas, bananų ledai pagaminti! Valgykite juos minkštus, tiesiai išblenderio iškrėstus į serviravimo indus, pabarstytus granola arba riešutais, mėgstamomis uogomis. Jei norite kietesnių ledų, įdėkite masę į šaldiklį ir palikite maždaug pusvalandžiui. Tada ledus kabinkite specialiu ledų šaukštu ir patiekite iškart.

Bet čia dar ne viskas – galite eksperimentuoti ir toliau, pasigamindami vis kitokių skonių bananinių ledų! Štai jums keletas minčių ir idėjų (likusias susikurkite patys arba pavartykite mėgstamų ledainių meniu):

  • Šokoladiniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštą riešutų sviesto, įberkite 2 šaukštelius kakavos miltelių, žiupsnelį druskos ir gerai išsukite. Patiekite pabarstę skaldytomis kakavos pupelėmis (cocoa nibs) arba tarkuotu šokoladu.
  • Vaniliniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įmaišykite 1/4 šaukštelio vanilės pastos ir žiupsnelį druskos.
  • Matcha ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštelįmatcha arbatos miltelių, išsukite iki vientisos masės.
  • Miško uogų ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite saujelę šaldytų mėlynių (galite ir braškių, aviečių, gervuogių) ir išsukite viską iki vientisos masės.
  • „Oreo“ sausainių ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštą kokosų sviesto ir įberkite keletą sutrupintų „Oreo“ sausainių. Viską išsukite iki vientisos masės
  • Pinakolada: Gamindami bananinius ledus (iš 2 bananų) įpilkite 1/4 stiklinės kokosų pieno, taip pat įberkite 1/2 stiklinės šaldytų supjaustytų ananasų. Į gautą ledų masę dar įberkite kokosų drožlių ir gerai sumaišykite.
  • Kavos skonio ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įberkite žiupsnelį druskos, 1/2 šaukštelio tirpios kavos granulių, galite pagardinti žiupsneliu cinamono ir išsukite iki vientisos masės.
Suskleisti
Naminiai šokoladiniai ledai
Receptas: Šokoladiniai ledai su avokadu
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 15 min.
3.6 / 22
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 250.00 g (prinokusio)
Kakava: 30.00 g
Augalinis pienas: 180.00 g (pvz., lazdyno riešutų, bet (tinka ir kitokių riešutų)
Agavų sirupas: 50.00 g
Kaip gaminti

1. Sudėkite visus ingredientus į elektrinį trintuvą ir gerokai pasukite, kol masė taps vientisa ir tolygi.

2. Supilstykite į specialias ledų formeles, smeikite pagaliukus ir dėkite į šaldymo kamerą. Šaldykire mažiausiai 4 valandas.

3. Prieš valgant ledų formelę sekundei įmerkite į ką tik virusį vandenį ir, laikydami už pagaliuko, ištraukite paruoštas ledų porcijas.

Suskleisti

Ji priduria, jog įvairių daržovių likučiai puikiai tiks sveikuoliško žiemos apkepo gaminimui, o porcijoje šio vegetariško patiekalo yra daug kasdienai būtinų ir šiuo metų laiku taip organizmui trūkstamų naudingųjų medžiagų.

Žiemiškas daržovių apkepas

Ingredientai:

  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 supjaustyti svogūnai;
  • 1 valg. šaukšt. miltų;
  • 2 išilgai supjaustytos didelės morkos;
  • 1/2 supjaustyto kalafioro;
  • 4 supjaustytos česnako skiltelės;
  • 1 rozmarino šakelė be lapelių;
  • 400 g konservuotų ir pjaustytų pomidorų skardinėje;
  • 200 g šaldytų žirnelių;
  • 900 g supjaustytų bulvių;
  • 1 stiklinė pieno.

Gaminimas:

1. Pirmiausia, ugniai atspariame inde ant vidutinės kaitros įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus. Sudėkite svogūnus ir kepinkite 10 minučių, kol suminkštės. Tuomet įmaišykite miltus ir pavirkite dar porą minučių. Sudėkite morkas, kalafiorą, česnaką ir rozmariną. Troškinkite 5 minutes, kol viskas ims minkštėti.

2. Vėliau prie daržovių sudėkite konservuotus pomidorus, o į likusią tuščią skardinę pripilkite vandens ir juo papildykite troškinį. Uždenkite dangčiu ir troškinkite 10 minučių, tuomet dangtį nuimkite, pavirkite 10–15 minučių, kol padažas pasidarys tirštas ir daržovės išvirs. Įdėkite prieskonių, įmaišykite žirnelius bei troškinkite dar minutę.

3. 10–15 minučių virkite bulves, kol suminkštės. Jas nusunkite ir sutrinkite, įpilkite pieno ir maišykite. Kai masė taps tiršta, supilkite likusį aliejų bei pagardinkite prieskoniais.

4. Galiausiai, nustatę grilio režimą, įkaitinkite orkaitę. Į kepimo indą supilkite daržovių troškinį, uždekite bulvių mase ir sulyginkite viską šakute. Pašaukite kelioms minutėms į orkaitę, kol viršus švelniai apskrus.

Vida Press nuotr./Daržovių apkepas
Vida Press nuotr./Daržovių apkepas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius