Dabar populiaru
15min be reklamos

Receptai pagal ingredientą „Laurų lapai“

Nostalgiškoji agurkinė sriuba

Nostalgiškoji agurkinė sriuba 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Tai sriuba, kurią pagaminti – juokų darbas, o vasario mėnuo kaip tik tinkamas tam metas, nes reikia paskubėti naikinti raugintų agurkų atsargas. Verdant šią sriubą tereikia laikytis keleto paprastų taisyklių.

Toskanietiška pupelių sriuba su lapiniais kopūstais

Toskanietiška pupelių sriuba su lapiniais kopūstais 4 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Tai soti, tiršta ir nepaprastai skani toskanietiška pupelių sriuba su lapiniais kopūstais. Kai prieš kelis metus keliavau po Toskanos regioną buvau nustebusi tuo, kaip labai jie mėgsta ir dažnai savo patiekaluose naudoja pupeles. Tai vienas iš toskanietiškos virtuvės tradicinių ingredientų.

Jaučio liežuvis su „Salsa Verde“ padažu ir bulvių salotomis

Jaučio liežuvis su „Salsa Verde“ padažu ir bulvių salotomis 4 asm.

Tinklaraštis „Bulvių košė“: Šis patiekalas, kuris puikiai įsikompnuos ir ant Kalėdų stalo, jungia puikiai pažįstamus ir įdomesnius ingredientus. Receptą išJennifer McLagan knygos „Odd Bits“ išbandė tinklaraštininkė Laura, dabar ryžkitės ir jūs!

Veršio kepenėlių ir baravykų paštetas šventėms

Veršio kepenėlių ir baravykų paštetas šventėms 6 asm.

Tinklaraštis bulviukose.ltAksominis, nuostabaus skonio paštetas su prabangia baravykų natele pagal Chriso Cosentino knygos „Offal good“ receptą.

Vyne troškinta jautiena su pievagrybiais

Vyne troškinta jautiena su pievagrybiais 6 asm.

Jei gaminsite pagal šį receptą, rezultatu taps romatingas, šildantis, tirštas troškinys, su ypač minkšta, burnoje tirpstančia jautiena.

 

Kepta antis su džiovintomis slyvomis ir balzamiko padažu

Kepta antis su džiovintomis slyvomis ir balzamiko padažu 6 asm.

Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt ): Šiam patiekalui svarbu naudoti kuo kokybiškesnius ingredientus: dideles, neperdžiūvusias slyvas, kokybišką balzaminį actą, traškiausias kalendrų sėklas ir kvapniausią cinamoną. Tada ji bus švelniai saldžiarūgštė, aromatinga ir traški. Antis puikiai tinka nedidelei svečių kompanijai, priklausomai nuo jos dydžio, paukščio užteks 4-6 asmenims. 

 

Prancūziškas kiaulienos užtepas „rillettes“

Prancūziškas kiaulienos užtepas „rillettes“ 8 asm.

Tinklaraštis „Bulvių košė“: „Rillettes“ dažniausiai gaminamas iš kiaulienos. Mėsa supjaustoma nedideliais gabalais, smarkiai pasūdoma ir lėtai verdama riebaluose, susmulkinama ir tada atšaldoma. „Rillettes“ valgomas atšildytas iki kambario temperatūros užtepus ant duonos ar skrebučių su raugintomis ar marinuotomis daržovėmis.

Kiaulių ausys su žirniais

Kiaulių ausys su žirniais 2 asm.

Tinklaraštis „Bulvių košė“: Tai tradicinis patiekalas, kurį namuose gamina gana retas tautietis. Kodėl gi jo neišbandžius kokia nors nekasdiene proga, o gal sumanius su originaliu patiekalu supažindinti Lietuvoje viešinčius užsieniečius? Ryžkitės ir pirmyn!

Žuvienė kaip charčio

Žuvienė kaip charčio 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Žuvienės virimas yra bene daugiausiai ginčų keliantis procesas. Kiekvienas žvejas ar šeimininkė dievagojasi turį ypatingą receptą, kurio taisyklių pažeidimas prilygsta sausrai Lietuvoje ir sukelia stichines nelaimes visuose 99 Lietuvos pajūrio kilometruose. Kol vyksta aršūs vietiniai ginčai dėl žuvienės skonio ir gamybos būdų, siūlau pasigaminti žuvies sriubą iš užjūrio. Kaip charčio. Ypatingą poskonį šiai sriubai suteikia graikiniai riešutai.

Grilyje kepti kiaulienos šonkauliai su viskio ir klevų sirupo glazūra

Grilyje kepti kiaulienos šonkauliai su viskio ir klevų sirupo glazūra 4 asm.

Nida Degutienė (Nidos receptai): Padažas, arba glazūra, – tai šio recepto „vinis“. Neprašausite pro šalį, net jei pasigaminsite jo šiek tiek daugiau. Patikėkite, jei nesulaižysite su šiais keptais šonkauliais, tai tikrai suvalgysite su kitais mėsiškais (grilio ir nebūtinai grilio) patiekalais. Ir prašau, neklauskite, kuo pakeisti vieną ar kitą ingredientą. Darykite taip, kaip parašyta, arba ieškokite kito recepto.

Naminis šviežių pomidorų padažas

Naminis šviežių pomidorų padažas 10 asm.

Šiuo padažu tiks gardinti mėsos, makaronų, daržovių patiekalus. Gerai užsuktame stikliniame indelyje laikomu padažu galėsite mėgautis net pusę metų.

 

Marinuoti ridikėliai

Marinuoti ridikėliai 4 asm.

Šis patiekalas bet kuriuo metų laiku praturtins žuvies ar mėsos kepsnį bei taps puikiu pagardu.

 

Indiškas lęšių troškinys „Dal“

Indiškas lęšių troškinys „Dal“ 4 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Indijoje šis troškinys vadinamas dal (hindi दाल = dāl). Nors jį galima vadinti ir sriuba. Indijoje jis labai populiarus – vegetariškos kultūros šalyje tai vienas pagrindinių baltymų šaltinių. Valgomas ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei, dažniausiai su ką tik iškepta čapati duona arba virtais ryžiais.

Puode keptas sultingas viščiukas su indiškais prieskoniais

Puode keptas sultingas viščiukas su indiškais prieskoniais 6 asm.

Kai gaminame indiškus patiekalus, atrodo, jog pakvimpa ne tik visi namai, bet ir visa laiptinė, o gal ir visas rajonas! Tai nestebina, nes prieskonių puokštė dažnai būna itin turtinga! Panašiai yra ir šiame recepte – prieskonių reikės nemažai, tačiau visi jie lengvai gaunami Lietuvoje. Tad ryžkitės pakvėpinti namus ir pradžiuginti šeimą ar draugus nuostabiu mėsos patiekalu.

Zrazai su raugintų agurkų ir svogūnų įdaru

Zrazai su raugintų agurkų ir svogūnų įdaru 4 asm.

Strelkabelka.ltKnygoje „Didžioji virėja“ irgi yra net 8 zrazų receptai, kurie dar vadinami riestiniais. Įdarai yra su kiaušiniu, džiūvėsėliais ir kepintai lašinukais, kitas variantas yra su džiovintais baravykais, keptais lašinukais ir svogūnu. O jau lietuviškų zrazų receptas yra su svieste apkeptais svogūnais, džiovintais baravykais, sumaišytais su tarkuota juoda duona. Lenkai zrazus daro su raugintu agurku, keptais svogūnais ir dar įvynioja ir šoninės. Tokį variantą aš ir pasirinkau. Tik be šoninės.

Menkė su aštriu grybų padažu indiškai

Menkė su aštriu grybų padažu indiškai 4 asm.

Išbandykite patiekalą, kurio receptu dalinasi kulinaras bei keliautojas Vytaras Radzevičius.

 

Sotus, burnoje tirpstantis veršienos kulninės troškinys

Sotus, burnoje tirpstantis veršienos kulninės troškinys 4 asm.

Kai bus proga, nusipirkite piniginės nedraskančios veršienos kulninės – valanda-kita ir ant stalo garuos nuostabus patiekalas, o troškinta mėsa tiesiog tirps burnoje. Tikras „comfort food“, ypač, kai nelepina orai.

Virtas jaučio liežuvis su grybais pagal žydišką receptą

Virtas jaučio liežuvis su grybais pagal žydišką receptą 2 asm.

Vytaras Radzevičius („Pasaulio puodai“): Tai žydų receptas, bet ragaudami tokiu būdu pagamintą jaučio liežuvį dar kartą įsitikinsite, kokios persipynusios gali būti įvairių tautų virtuvės. Anot tyrėjų, jaučio liežuvį su garstyčiomis žydai žinojo dar Abraomo laikais. Šis skonis gerai žinomas ir lietuviškoje, ir Abiejų Tautų Respublikos virtuvėje.

Dzūkiški mieliniai pyragėliai su džiovintais grybais

Dzūkiški mieliniai pyragėliai su džiovintais grybais 4 asm.

Dzūkija – miškų kraštas, todėl vieni populiariausių regiono patiekalų ingredientų yra uogos ir grybai. Švenčių, o gal tiesiog savaitgalio proga išsikepkite mielinių pyragėlių pagal seniausios Druskininkų giminės receptą.

 

Šventinis kaimiškas kiaulienos paštetas

Šventinis kaimiškas kiaulienos paštetas 12 asm.

Ant šventinio stalo daugelis deda keptą paukštį ar kepsnį, tačiau prieš tai juk būna įžanga. Ja gali tapti kaimiškas kiaulienos paštetas, kokį galbūt gamino, pavyzdžiui, jūsų močiutė. Šio pašteto receptu pasidalino restorano „Open Restaurant“ šefas Ernestas Vyrukaitis.

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką