Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 24

Klaidingai interpretuoja B.Gateso žodžius: nesakė, kad vakcinos neveikia

Socialiniuose tinkluose daugybė vartotojų dalijasi iš konteksto ištraukta milijardieriaus ir filantropo Billo Gateso citata tvirtindami, neva šis pripažino, kad vakcinos neveikia. Tai nėra tiesa – nepaisant to, kad jų veikimo principas dar tobulintinas, nuo pat skiepijimo pradžios vakcinos išgelbėjo daugybę gyvybių.
Billas Gatesas
Billas Gatesas / „Scanpix“/AP nuotr.

B.Gateso interviu ištrauka, kurioje jis kalba apie būtinybę tobulinti vakcinų veikimo principą, ėmė dalytis skiepų priešininkai visame pasaulyje.

Imta tvirtinti, neva garsusis filantropas „pagaliau pripažino“, kad vakcinos neveikia.

Tačiau tai klaidingai pateikiami ir iš konteksto ištraukti žodžiai.

Lapkričio 5 dieną Didžiosios Britanijos ekspertų grupė „Policy Exchange“ organizavo B.Gateso diskusiją su buvusiu Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos sekretoriumi Jeremy Huntu.

VIDEO: Billas Gatesas kalbasi su buvusiu Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos sekretoriumi Jeremy Huntu

Pokalbio metu buvo aptarta daugybė temų, įskaitant COVID-19 ir klimato kaitą.

J.Hunto paklaustas apie pasirengimą kitai pandemijai, B.Gatesas atsakė: „Tikiuosi, kad dėl to (mokslinių tyrimų ir plėtros) biudžetai bus sutelkti į dalykus, kurių šiandien neturime.

Mes neturime vakcinų, kurios blokuotų perdavimą. Turime vakcinų, kurios padeda tausoti sveikatą, tačiau jos tik šiek tiek sumažina užkrečiamumą. Taigi, mums reikia patobulinti vakcinų gamybą“, – savo viziją paaiškino B.Gatesas.

Šiuos žodžius, neva patvirtinančius, kad B.Gatesas pripažino vakcinas esant neveiksmingomis, ir ėmė platinti skiepų priešininkai.

Vakcinų efektyvumas

Tiesa, dabartinės COVID-19 vakcinos visiškai nesustabdo viruso perdavimo, tačiau jos itin veiksmingai užkerta kelią sunkioms ligos formoms, mirtims ir hospitalizacijai.

Mokslininkai apskaičiavo, kad vakcinos nuo koronaviruso vien Jungtinėse Valstijose nuo vakcinacijos pradžios iki gegužės mėnesio išgelbėjo 140 tūkst. gyvybių.

Didžiosios Britanijos sveikatos ekspertai birželį pareiškė, kad vien Anglijoje vakcinos išgelbėjo 27 tūkst. gyvybių ir užkirto kelią 7,2 mln. užsikrėtimų.

Šiuo metu mokslininkai atlieka naujo tipo vakcinų tyrimus. Jei jiems pavyks, ateityje skiepai stabdys ne tik rimtas ligos formas, bet ir viruso perdavimą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius