Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 25 /2020 03 26

Nauja tvarka: nusprendė, bet dar nepasirašė, todėl nepaskelbė, kad visi sugrįžę gali važiuoti į karantiną namo

Antradienį į Vilnių, Kauną, Palangą iš įvairių miestų atskridę, o trečiadienį ir keltu į Klaipėdą atplaukę Lietuvos piliečiai pagal Valstybiniam ekstremaliųjų situacijų centrui vadovaujančio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymą buvo pasitikti su policija, patikrinti ir išvežti į iš anksto parengus viešbučius, kur privalės karantinuotis 14 dienų. Tačiau trečiadienio vakarą iš Ispanijos Alikantės miesto parskraidinti Lietuvos piliečiai buvo tiesiog... paleisti namo, nors A.Veryga trečiadienį tvirtino, kad šis jo sprendimas nebus atšauktas ir iki trečiadienio vakaro nepaskelbė, kad jis kaip nors būtų pakeistas. Vėlų vakarą premjero patarėjas Giedrius Surplys feisbuke parašė, kad nauja tvarka jau galioja, bet dokumentai dar nepasirašyti, dėl to apie ją nepaskelbta viešai.
Vilniuje nusileido lėktuvas iš Alikantės – keleiviai pasirašę saviizoliacijos dokumentą paleidžiami karantinuotis namo
Vilniuje nusileido lėktuvas iš Alikantės – keleiviai pasirašę saviizoliacijos dokumentą išvažiavo karantinuotis namo / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Trečiadienio vakarą Vilniuje nusileidusį lėktuvą, kuris parskraidino Lietuvos piliečius ir kelis kitų šalių piliečius iš Alikantės, Vilniaus oro uoste pasitiko 15min fotografas Lukas Balandis. Jis buvo pasirengęs užfiksuoti jau įprastą procedūrą – keleiviai ilgai tikrinami, pasitinkami su policijos palyda, vėliau susodinami į iš anksto parengtą autobusą ir išvežami karantinuotis į viešbutį.

Tačiau šįkart viskas vyko kitaip. Keleivių patikra užtruko užtruko geras pora valandų. Kelios šeimos su vaikais buvo išleistos greičiau ir ir Vilniaus miesto savivaldybės parūpintu autobusu išvežtos iš oro uosto. Pareigūnai sakė, kad – į namus. Lėktuvu atskrido ir Latvijos bei Estijos piliečių, kuriuos policija palydės iki Lietuvos ir Latvijos sienos.

Tuo tarpu kiti keleiviai, kurių buvo kelios dešimtys, buvo nesusodinti į autobusus ir neišvežti karantinuotis į viešbučius. Jie tiesiog pasirašė saviizoliacijos dokumentus, davė tepinėlius ir buvo tiesiog paleisti karantinuotis namo. 15min fotografui šią informaciją pranešęs policininkas sakė, kad toks yra naujas A.Verygos įsakymas.

Tačiau apie šį įsakymą iki trečiadienio 20 val. nebuvo pranešta viešai, tokio įsakymo nėra ir Sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje, kur skelbiami operacijų vadovo sprendimai.

Šeimos su vaikais į namus buvo paleistos remiantis Vilniaus miesto savivaldybės sprendimu, kuri, nepaisydama A.Verygos įsakymo, antradienio vakarą praplėtė pritaikė išimtį šeimoms su vaikais. Trečiadienį savivaldybė prie šios išimties pridėjo dar keletą grupių, įvertinusi problemas ir pavojus, kurie gali kilti jiems karantinuojantis ne savo aplinkoje. Tai – besilaukiančios mamos, žmonės su specifinėmis sveikatos problemomis (pavyzdžiui, šizofrenija, lunatizmas, pripažinta sunki depresijos forma ir panašūs atvejai), sergantys lėtinėmis bei sunkiomis ligomis, kurių gydymui reikalinga turėti specialią įrangą, reikalinga nuolatinė priežiūra, ir grįžtantys su augintiniais.

Tvarka keičiasi

Vėlų trečiadienio vakarą premjero patarėjas Giedrius Surplys pranešė, kad su iškilusia situacija viskas gerai – priimtas sprendimas dėl izoliacijos taisyklių modifikavimo.

„Kol kas parašo nėra, bet Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir savivaldybės jį jau vykdo, atsižvelgdami į žmonių prašymus. Nuo šiol grįžtantis iš užsienio žmogus galės 1. Priduoti mėginį dėl COVID-19, 2. Pasirašyti, kad karantinuosis (konkrečiu adresu), kad supranta, jog nesilaikant karantino, gresia atsakomybė, kad sutinka, jog pareigūnai stebėtu, ar yra namuose, 3. Važiuoti namo, laikydamasis visu reikalavimu. Jeigu asmuo nesitiks su sąlygomis, bus izoliuojamas savivaldybės patalpose. Tai galios ir tiems, kurie jau buvo izoliuoti savivaldybių patalpose. Bet jeigu asmuo neturės, kur izoliuotis, savivaldybės privalės jį izoliuoti savo patalpose. Rytoj paaiškinsime daugiau, kai bus pasirašyti galutinis sprendimo variantas“, paskelbė jis feisbuke.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrius Surplys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrius Surplys

Artėjant vidurnakčiui Sveikatos apsaugos ministerija išplatino pranešimą spaudai. Jame nurodoma, kad po trečiadienį vykusio Vyriausybės koronaviruso sukeltos situacijos valdymo komiteto pasitarimo, kuriame buvo aptarta parvykusių piliečių izoliacijos tvarka, buvo parengti Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimai, kuriais keičiama neseniai įsigaliojusi ir daug priekaištų iš savivaldybių sulaukusi tvarka.

Į Lietuvą grįžtantys žmonės, turintys tam sąlygas ir sutinkantys su keliamais reikalavimais, galės izoliuotis savo pasirinktose patalpose. Tie, kurie nesutiks pasirašyti, jog laikysis izoliavimo reikalavimų, nėra Lietuvos piliečiai ar neturės tinkamų patalų, 14 dienų izoliaciją praleis savivaldybių parengtose patalpose.

VIDEO: Į Vilniaus oro uostą grįžę keleiviai išvežami karantinui į viešbutį

Visi į Lietuvą grįžtantys žmonės bus tikrinami dėl koronaviruso infekcijos – pasienio kontrolės punktuose mobilios brigados paims jų nosiaryklės tepinėlius bei vėliau juos informuos apie turimų rezultatus.

Tiek transporto neturinčius iš užsienio grįžusius žmones, kuriems leista izoliuotis jų pasirinktoje vietoje, tiek tuos, kurie bus izoliuoti savivaldybės patalpose, į izoliacijos vietas turės parvežti savivaldybės transportas.

Savivaldybės izoliavimo vietos turės būti įrengiamos viešbučių, poilsio, socialinės ir kitos paskirties patalpose, kuriose galima užtikrinti kiekvienam asmeniui atskirą gyvenamąją patalpą su atskiru sanitariniu mazgu(nesant galimybių – vienas sanitarinis mazgas dviem kambariams). Žmonės kambariuose bus izoliuojami po vieną, šeimos galės apsistoti vienoje patalpoje.

Savivaldybių paruošos izoliavimo patalpos turi būti aprūpintos būtiniausiais baldais, inventoriumi, indais, valymo ir dezinfekcijos priemonėmis, buitinių atliekų surinkimo konteineriais, patalynės bei suterštų drabužių surinkimo talpomis, jei nebus galimybės juos skalbti.

VIDEO: Dėl priverstinės izoliacijos viešbutyje skamba žmonių skundai

Izoliuojamų žmonių kokybišku ir tinkamu maitinimu (taip pat ir turinčių specifinių poreikių, kaip pavyzdžiui, sergančių cukriniu diabetu, alergiškų ir pan.), būtiniausių priemonių (vaistų, higienos prekių, drabužių) pristatymu ar perdavimu iš artimųjų taip pat turės pasirūpinti savivaldybės.

Norintys geresnių sąlygų, nei gali pasiūlyti savivaldybė, galės jas gauti susimokėję, jei savivaldybė bus sudarius sutartį su viešbučiu ar kita apgyvendinimo įstaiga.

Jau esantys izoliacijoje, ją savo pasirinktoje vietoje galės toliau tęsti jei patalpos yra tam tinkamos ir žmonės yra pakankamai atskirti nuo kitų. Tam jie taip pat turės pasirašyti, kad sutinka izoliuotis ir laikytis reikalavimų, priešingu atveju jiems grės piniginė bauda. Savo pasirinktoje vietoje izoliavimą tęsti galės tik tie, kurie iki tol nebus pažeidę izoliavimo reikalavimų ir viešosios tvarkos.

Prieš žmonėms tęsiant izoliavimą pačių pasirinktoje vietoje, bus paimti jų tepinėliai tyrimams dėl koronaviruso infekcijos.

VIDEO: Vilniaus viešbutyje žmonės priversti laukti koridoriuje

Merai: sprendimai keičiami chaotiškai

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, kad prieštaringa informacija iš Sveikatos apsaugos ministerijos dėl gyventojų karantinavimo buvo teikiama ir anksčiau, kai, anot jo, A.Veryga minėjo, jog pirmiausia iš užsienio grįžusius gyventojus reikia izoliuoti butuose, vėliau nuspręsta, jog tai reikia daryti savivaldybės patalpose.

„Vakare išgirdome, kad bent jau visuomenės sveikatos centras staiga 180 laipsnių pakeitė politiką ir paėmę mėginius pradėjo visus žmones siųsti namo. Mes apie tai oficialiai neinformuoti, matome tai kaip faktą, nes mūsų pareiga pagal operacijų centro vadovo patvirtintą sprendimą yra paimti žmones ir nuvežti į vietas, kurias esame parengę ir kurias paskiria ministerijai pavaldus visuomenės sveikatos centras“, – BNS sakė sostinės vadovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Meras sako teigiamai vertinantis tai, jog ministerija įsiklausė į savivaldybių kritiką dėl sprendimo visus siųsti karantinui į viešbučius, motelius ir kitas savivaldybių parūpintas patalpas.

„Lyg ir džiugu, kad įsiklausoma, bet, kita vertus, vėl tas naktinis sprendimas, kurio mes nematėme, bet jis jau vykdomas, nuteikia labai keistai. Kitą kartą reikėtų solidžiau, apgalvoti prieš sprendžiant, o ne galvoti po to. Situacija yra visiškai chaotiška. Mums sunku suprasti, kokie yra sprendimai ir kuo reikėtų vadovautis, nes sprendimai lyg keičiami, jie lyg ir formuluojami“, – tvirtino R.Šimašius.

VIDEO: Tarp karantinuotųjų „Railway Apartments“ įvyko muštynės

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas BNS sakė, kad trečiadienio vakarą keltu iš Kylio parplaukę žmonės namo paleidžiami dar nebuvo – jie arba karantinuoti Klaipėdoje, arba pervežti į kitas savivaldybes.

„Čia yra geriausias įrodymas, kokia yra koordinacija ir komunikacija. (...) Belieka gūžtelėti pečiais ir geriau nebesakyti nieko“, – BNS teigė V.Grubliauskas.

Pasak mero, kasdien keičiant sprendimus švaistomi tiek pinigai, tiek žmogiškieji resursai.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas

Šalia Kauno esančiame Karmėlavos oro uoste trečiadienį leidosi du lėktuvai iš Norvegijos ir Švedijos su maždaug 150 keleivių. Jais rūpinasi Kauno rajono savivaldybė, kadangi oro uostas yra jos teritorijoje.

Kauno rajono meras Valerjus Makūnas sako buvęs informuotas apie pasikeitimus, todėl visi keleiviai, galėję pasirūpinti saviizoliacija namuose, buvo išleisti. Meras taip pat patvirtino, kad mėginiai paimti tik iš vieno lėktuvo keleivių, tuo metu kito lėktuvo keleiviams liepta izoliuotis ir specialistai žadėjo atvykti paimti mėginių į namus.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Valerijus Makūnas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Valerijus Makūnas

Jis, kaip ir kiti merai, kritikavo visuotinę izoliaciją ir pasisakė už liberalesnes karantino sąlygas šeimoms ir kitiems, turintiems galimybes saugiai likti namuose.

„Bet bet kokiu atveju, aš palaikau tą nuostatą, kad ta saviizoliacija savivaldybės privalo būti vykdoma nustatytose vietose. Kur žmonės neturi sąlygų, savivaldybė yra visiškai paruošusi užtikrinti tas sąlygas“, – teigė meras.

Jis sako, kad teigiamai reikėtų vertinti ir tai, kad iš visų atvykusiųjų imami mėginiai, kontaktinė informacija.

VIDEO: Viešbutį, į kurį atgabenti keleiviai iš oro uosto, saugo policija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius