Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 02 /2018 12 03

Andrius Navickas 15min studijoje: „Visos profesinės sąjungos pritaria mūsų reikalavimams“

Pirmadienį 15min studijoje lankosi ir įtemptą situaciją Švietimo ir mokslo ministerijoje aptaria Seimo narys Tomas Tomilinas ir Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas.
15min studijoje – Tomas Tomilinas ir Andrius Navickas
15min studijoje – Tomas Tomilinas ir Andrius Navickas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tris savaites streikuojantys mokytojai trečiadienį užėmė Švietimo ir mokslo ministeriją. Penktadienį daliai mokytojų išėjus į mitingą atgal į valstybės įstaigą nakvynei nebeįleisti, tačiau nesėkmingai.

VIDEO: Ministerijoje toliau nakvojančių mokytojų atstovas: kokia čia diskusija, kai diskutuoja tik viena šalis?

Tikisi Vyriausybės sprendimo

„Labai gerai, dvasia tokia gera. Vakar turėjome labai daug gerų diskusijų, buvo atėję daug ne mokytojų – medikų, socialinių darbuotojų, labai daug ateina mokytojų, nestreikuojančių mokytojų, kurie labai palaiko. Turėjome svečiuose Jurgį Didžiulį, Ericą Jennings, tai tikrai suteikia daug mums dvasios stiprybės ir palaikymo. Tai nėra kažkas neįprasto, mes važiuojame dažnai į įvairius renginius, Dainų šventes, miegame ant grindų, tai tikrai nėra mokytojams kažkokia neįprasta situaciją“, – paklaustas, kaip praėjo dar vieną naktis ministerijoje, pasakojo A.Navickas.

Tačiau jis apgailestavo, kad pokalbis su ministre Jurgita Petrauskiene, jos komanda nebuvo produktyvus, tačiau esą taip yra dėl to, kad ministrė, jos komanda yra labai silpni. Vis dėlto jis teigė turįs vilties, kad nugalės sveikas protas, Vyriausybė perims ir reikalai pajudės – streiką galima bus nutraukti ir grįžti į šeimas.

„Grįžo ir tos sofos garsiosios. Ne visos dar, bet dalis jų grįžo, buvo atrakinti tualetai, turime čiužinių, įėjimas pasidarė laisvesnis. Manau, kad mokytojai turi teisę ateiti į ministeriją. Nes kokia čia diskusija, kai diskutuoja tik viena šalis“, – kalbėjo A.Navickas.

„Ministrė gali atsistatydinti“

Seimo narys Tomas Tomilinas ėmėsi tarpininko vaidmens tarp mokytojų ir ministerijos vadovybės. Susitarta, kad ministerijoje bus leidžiama nakvoti ne daugiau nei 30 mokytojų. Taip pat nutarta, kad į ministeriją bus įleidžiami žurnalistai.

Šeštadienį jis dalyvavo ir ministrės Jurgitos Petrauskienės pokalbyje su streikuojančiais mokytojais. Pokalbis baigėsi be rezultatų.

T.Tomilinas 15min studijoje tikino, kad į ŠMM tikrai nevykęs tam, jog galėtų ten pasifilmuoti: „Ypatingo dėmesio nereikia, tačiau pamačiau, kad situacija darosi nevaldoma, didžiulė grupė žmonių šąla lauke, kiti neįleidžiami, nors palikę ministerijoje savo daiktus. Man paskambino kolegė, Seimo narė Rima Baškienė, kuri tuo metu buvo Šiauliuose. Tokios situacijos negalima buvo toleruoti ir ne apsaugos darbuotojas turi būti tas, kuri priima sprendimus.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Navickas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Navickas

Jis pripažino, kad streikas yra normali teisinė forma, o svarbiausia yra kalbėtis, tai turėtų būti geriausia taktika iš visų pusių. „Streikų švietimo sistemoje Lietuvoje būta, ypač prieš krizę. Mums reiktų net padėkoti švietimo darbuotojams, šiaip streikų mes turime mažai. (…) Tai sveikintinas dalykas. Kitas dalykas – šitas konkretus streikas turi tam tikras aplinkybes, kurias turi žinoti visi. Mes turėjome derybas dėl etatinio apmokėjimo ir tų derybų rezultatams dalis profsąjungų nepritarė, kita dalis pritarė. Turime situaciją, kad dalis irgi labai gerbiamų mokytojų siekė pokyčių derybomis, kiti ėmėsi streikuoti, nenori kalbėti apie reformą, o nori kalbėti apie algas“, – kalbėjo T.Tomilinas.

Seimo nario manymu, nereikia prisirišti prie asmenybės, esą ministrė tikrai gali atsistatydinti. Vis dėlto jo manymu, gali likti ir ši ministrė, ir kas nors kitas užimti šias pareigas, esą tam tinkamų žmonių tikrai yra.

A.Navickas įsitikinęs, kad ministrė nebegali eiti šių pareigų, nes nesugeba nei komunikuoti, nei spręsti problemas, nes nuo to kenčia vaikai. Todėl negalima leisti jai bandyti dirbti dar tris savaites ar kažkiek laiko.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

T.Tomilinas tvirtina, kad labiausiai jis pasigedęs ŠMM ilgalaikės vizijos, tai esą didžiausia problema.

Pritaria visa bendruomenė?

Anot A.Navicko, „valstiečiai“ Seime turėtų pripažinti, kad švietimo reforma vis dėlto nėra gera, o ir dabar valdančioji partija iš esmės nėra įsitraukusi į derybas.

Tuo tarpu T.Tomilinas vis minėjo, kad yra ne viena švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, kitų atstovai esą turi kitokių nuomonę ir jos negalima nepaisyti. „Turite gerbti ir kitas profsąjungas, ir kolegas švietimiečius“, – teigė parlamentaras.

A.Navickas tikina, kad visos profesinės sąjungos po derybų pritaria jų reikalavimams dėl finansinių reikalavimų. „Turime kreipimąsi į politines partijas. Mes niekada neignoravome, bet yra profesinės sąjungos, kurios net neištiesia rankos prie derybų stalo, tai daug ką pasako. Jūsų profesinė sąjunga, vadovaujama Audriaus Jurgelevičiaus, jo mokykla streikuoja, nepritaria reformai“, – kreipdamasis į T.Tomiliną kalbėjo A.Navickas.

Jo teigimu, visa pedagogų bendruomenė palaiko. Jis taip pat tikino, kad nuolat viešojoje erdvėje minima 300 mln. suma nėra tiksli – esą tai naktinių paskaičiavimų rezultatas, o realiai ji gerokai mažesnė.

Į klausimą, ar turėjo į derybas įsitraukti Saulius Skvernelis, T.Tomilinas pareiškė, kad atsakyti yra sunku. Esą gerbti streikuojančius reikia, bet ministerijos užėmimas jau kitas dalykas – galbūt galimos ir teisinės priemonės.

Kaltinamas tuo, kad streiką naudoja kaip galimybę siekti politinės karjeros, A.Navickas tikino, jog taip nėra – esą jis atmetė prieš rinkimus bet kokius pasiūlymus iš partijų dėl susitarimų.

T.Tomilinas net kelis kartus užsiminė apie galimas pasekmes profesinių sąjungų atstovams dėl ministerijos užėmimo.

Suabejojo ir prezidentė

Penktadienį J.Petrauskienės galimybėmis toliau užimti švietimo ir mokslo ministrės pareigas suabejojo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ketvirtadienį Vyriausybės ir švietimo profsąjungų atstovai derybas dėl etatinio mokytojų apmokėjimo modelio koregavimo atidėjo – nebuvo rastas konsensusas. Profsąjungų atstovus pirmadienį į posėdį kviečiasi Vyriausybė – planuojama svarstyti biudžeto projektą, aptarti profsąjungų reikalavimus.

Ministerijoje vykusių derybų metu iškelta idėja parengti politinių partijų susitarimą dėl mokytojų algų didinimo nuo 2020 metų.

LŠDPS reikalauja:

  • įdiegti etatinį modelį, kuriame vienam etatui sudaryti būtų ne daugiau kaip 18 kontaktinių valandų ir 18 valandų skirta kitiems darbams;
  • mažinti mokinių skaičių klasėse;
  • turi būti parengta pedagoginių ir nepedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio kėlimo programa, pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 20 proc.;
  • valandos etatui skaičiuojamos ne metams, o savaitei;
  • ikimokyklinių ir priešmokyklinių įstaigų pedagogų etate turėtų būti ne mažiau kaip šešios nekontaktinės valandos.

Įvedant etatinį apmokėjimo modelį siekta atlyginti už visus mokytojo darbus, išlaikyti stabilų darbo krūvį, į mokyklas pritraukti jaunų specialistų. Pritaikius modelį, ministerijos duomenimis, užmokestis kilo 70 proc. mokytojų.

Opozicija dėl etatinio mokytojų darbo apmokėjimo, kitų metų švietimo biudžeto, aukštųjų mokyklų jungimo, ugdymo programų keitimo, ministrės vyro Evaldo Petrausko verslo ir kitų klausimų švietimo ir mokslo ministrei Jurgitai Petrauskienei inicijavo interpeliaciją.

Užduokite klausimą
Kviečiame pateikti klausimą 15min studijos svečiui.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius