Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 11 11

Ar tikrai aplink Vilnių grobiami vaikai organams? Policija nieko panašaus negirdėjo

Po visą pasaulį platinamas įspėjimas saugotis grupės asmenų, kurie tariamai gaudo vaikus dėl organų. Kartu su įrašais, esą jie pastebėti vienoje ar kitoje šalyje, platinama nuotrauka, kurioje matyti rusiška frazė, kad jie važinėjo ir po Vilniaus rajoną. Policijos teigimu, jokių panašių pranešimų nebuvo gauta.
Vaikas, brėžiantis asmenines ribas
Mergaitė / 123RF.com nuotr.

Pastebėti įvairiose Europos šalyse?

Į socialiniuose tinkluose pasirodžiusius įrašus, kad Vilniaus apylinkėse tariamai gaudomi vaikai, portalo 15min žurnalistų dėmesį atkreipė Danijos faktų tikrinimo portalo „TjekDet“ žurnalistai.

Jie pastebėjo „TikTok“ prieš kelias dienas paskelbtą vaizdo įrašą, kuriame skelbiama kaip tik tokia informacija ir kuris peržiūrėtas jau daugiau nei 55 tūkst. kartų.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Informacija apie tariamai vaikus ir Vilniaus regione grobiančius asmenis paskelbta vokiečių kalba
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Informacija apie tariamai vaikus ir Vilniaus regione grobiančius asmenis paskelbta vokiečių kalba

15 sekundžių trukmės įraše rodomas jaunas vyras. Jis nieko nekalba, tik, atrodo, kažką skaito galimai kompiuterio ekrane. Greta jo matyti nuotrauka su penkiais žmonėmis, žemiau – frazė daniškai: „Štai mūsų nusikaltėliai“.

Virš nuotraukos laužyta rusų kalba lotyniškomis raidėmis parašyta: „Jezdiat po vilnuskamu rajonu loviat dietej. Sievodnia ix vidieli v Rukojniaj“ (turėtų būti: Ездят по Вильнюсскому району, ловят детей. Сегодня их выдели в Рукойняй – „Važinėja po Vilniaus rajoną, gaudo vaikus. Šiandien juos matė Rukainiuose (kaime už maždaug 20 km nuo Vilniaus)“.

Po vaizdo įrašu padrikai daniškai paaiškinta: „5 pagrobėjai Danijoje grobia vaikus ir verčia juos parduoti savo organus <…>, jie buvo du ar daugiau kartų matyti su purvina juoda mašina važinėjantys po gatves ir miestus su maišu tuščių butelių, todėl, jei gyveni Danijoje Taastrupe arba Parkvej (Kopenhagos priemiestyje arba šio priemiesčio gatvėje – red. past.), būk atsargus ir, jei turi vaikų arba jei esi vaikas, būk atsargus.“

Galiausiai prie įrašo pridėtos grotažymės „make me famous“, „make me viral“ (angl. „išgarsink mane“, „išplatink mane“ – taip kviečiama dalytis vaizdo įrašu).

Taip pat skaitykite: ESBO stebėtoja apsimetusi rusė prakalbo apie organams parduodamus ukrainiečių vaikus

Ta pačia nuotrauka spalio 26-ąją dusyk pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja, skelbianti, kad gyvena Vokietijos Liubeko mieste.

„Dėmesio, šie žmonės grobia vaikus ir parduoda juos dėl organų. Dabar jie yra mūsų Žagaro mieste. Pasirūpinkite savo vaikais ir nepalikite jų vienų lauke. Dalinkitės šiuo pranešimu, kad visi tėvai pamatytų ir apsaugotų savo vaikus“, – rašė ji.

Šiuo įrašu pasidalijo daugiau nei 650 žmonių, apie 250 sureagavo, palikta per 100 komentarų. Dauguma žmonių reiškė pasipiktinimą, atsirado ir tariamai mačiusių asmenis iš nuotraukos, tačiau vienas suabejojo, kiek tokia informacija yra patikima.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Informacija apie tariamai vaikus ir Vilniaus regione grobiančius asmenis paskelbta bosnių kalba
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Informacija apie tariamai vaikus ir Vilniaus regione grobiančius asmenis paskelbta bosnių kalba

Po minutės moteris savo paskyroje paliko analogišką įrašą bosnių kalba. Jis sulaukė kur kas daugiau dėmesio – 8,3 tūkst. komentarų, 20 tūkst. reakcijų. Įrašu pasidalyta maždaug 940 tūkst. kartų.

Jame taip pat paminėtas Bosnijos šiaurėje esantis Žagaro miestas, kurį nuo Vilniaus skiria apie 1 750 km kelio automobiliu. Tai – dar daugiau nei atstumas iki Kopenhagos (apie 1,5 tūkst. km).

Reiškia, tariami vaikų grobikai turėjo suktis greitai, kad per trumpą laiką dar spėtų įveikti tokius atstumus.

Tačiau bent Vilniaus regione nieko panašaus, kas teigiama cituotuose įrašuose, nebuvo. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja portalui 15min nurodė, kad pranešimų apie kokius nors vaikų grobimus negauta.

Taip pat skaitykite: Užkibo ant organų donorystės priešininkų kabliuko: jau ėmė teikti nesutikimus

„Aš pati panašių įrašų esu mačiusi ir apie kitus rajonus. Mes jokių pranešimų apie vaikų grobimus nesame gavę“, – sakė ji.

Straipsniai – apie kišenvagius

Atvirkštinė nuotraukų paieška padeda išsiaiškinti, kad ta pati nuotrauka jau buvo paskelbta viešai, bet gerokai seniau. Tuomet šis penketas nesietas nei su vaikų grobimu, nei tuo labiau su Lietuva.

Tais pačiais penkių žmonių atvaizdais, tik nesudėtais į vieną fotografiją, buvo iliustruotas 2015 m. spalio 30 d. šiame Rumunijos portale paskelbtas tekstas.

„Dėmesio! Kišenvagiai iš Timišoaros, „žvaigždės“ „Facebook“. Ko turėtume saugotis?“ – skelbė jo antraštė.

Rašinyje pasakojama apie septynis kišenvagius, kurie esą aukų ieško viešajame transporte, traukinių stotyse ir kitose sausakimšose Timišoaros vietose. Tekstas iliustruotas kaip tik septynių asmenų portretais.

Šie žmonės tariamai tapo įžymybėmis socialiniame tinkle „Facebook“, kai šio vakarų Rumunijoje netoli Vengrijos bei Serbijos esančio miesto gyventojas vienoje grupėje paskelbė keletą jų nuotraukų.

Viena moteris komentaruose tvirtino, esą nuotraukose užfiksuoti žmonės ištraukė jos telefoną. Kitas vyras tikino matęs, kaip jie atėmė telefoną iš mergaitės.

Po trijų mėnesių kai kurių iš minėtų žmonių nuotraukos (sudėtos į vieną fotografiją, kaip tik tokia platinama šiuo metu) pasirodė viename „Facebook“ puslapyje. Tuomet ja pasidalijo 800 internautų.

123rf.com nuotr./Kišenvagis
123rf.com nuotr./Kišenvagis

Dar po gerų 5 metų ta pačia fotografija kitame Rumunijos portale buvo iliustruotas straipsnis apie kišenvagius Moldovoje.

15min verdiktas: iš dalies melas. Vilniaus policija nėra gavusi pranešimų apie rajone vaikštančius ir tariamai vaikus grobiančius žmones. Įrašai apie tai iliustruojami senomis nuotraukomis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius