Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 06 /12:09

Atšaukiami judėjimo ribojimai tarp savivaldybių, Vyriausybė spręs dėl prekybos, laisvalaikio, kultūros sričių laisvinimo

Nors per 7–10 dienų, pagal naujų COVID-19 atvejų skaičių ir teigiamų testų dalį, Lietuva gali atsidurti „juodojoje zonoje“, Vyriausybė artimiausiu metu žada svarstyti įvairių sričių, pirmiausia, veikiančių atvirose erdvėse, ribojimų laisvinimą. Taip pat – neketinama pratęsti judėjimo ribojimų tarp savivaldybių, jie nustos galioti naktį iš antradienio į trečiadienį. Apie visa tai antradienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Nuo vidurnakčio, nuo balandžio 7 d. 00.00 val., yra atveriamas judėjimas tarp visų savivaldybių“, – antradienį dalyvaudamas nuotolinėje spaudos konferencijoje nurodė ministras ir teigė, kad judėjimo ribojimai kaip priemonė „išsėmė savo galimybes“.

„Didžioji dalis užsikrėtimų yra arba iš ugdymo srities, arba yra gamybinėse įmonėse. Pagrindinė dalis keliauja iš vieno namų ūkio taisyklės nesilaikymo, asmeninio bendravimo, kaukių nedėvėjimo ir dalinimosi virusu“, – aiškino A.Dulkys.

Ragina didinti testavimosi vietų skaičių

Be to, jis teigė, jog judėjimo ribojimai buvo įvesti tik šventiniam laikotarpiui: „Šis ribojimas buvo grąžintas ribotam laikui, per Velykas raginome likti namuose ir tikrai ačiū visiems, kurie susilaikėte nuo nebūtinų kelionių.“

Lietuvoje judėjimo ribojimai įvesti gruodžio viduryje, nuo kovo 16 dienos didžiojoje šalies dalyje jie buvo panaikinti, palikti tik savivaldybėse, kur blogiausia epidemiologinė situacija.

Tačiau nuo kovo 27-osios draudimas judėti tarp šalies savivaldybių grąžintas, išimtis padaryta žiedinėms savivaldybėms.

„Vyriausybė priėmė sprendimą šio ribojimo netęsti ir naudoti priemones, kurios yra susijusios su testavimu, su vakcinavimu ir, žinoma, pačios visuomenės palaikymu“, – teigė sveikatos apsaugos ministras.

Savivaldybes jis ragino didinti testavimosi vietų skaičių, nes, anot ministro, kai kur testui sunku užsiregistruoti per 24 valandas.

„Deja, kai kuriose savivaldybėse PGR testui galima užsiregistruoti tik nuo balandžio 9 dienos“, – apgailestavo A.Dulkys, o taip pat pažymėjo, kad ir išsitestuoti profilaktiškai ne visur įmanoma per 48 valandas.

„Kai kur net savaitę į priekį reikia laukti registracijos vietos“, – tikino ministras.

„Situacija nėra gerėjanti“

Jis teigė, kad COVID-19 situacija Lietuvoje nėra gerėjanti – daug sergančiųjų su simptomais, auga pacientų skaičius ligoninėse.

„Situacija nėra gerėjanti, atvejų skaičius auga, deja, stabiliai auga, teigiamų tyrimų procentas taip pat yra aukštas, beveik 12 proc. Neramina tai, kad teigiamų atvejų tarp simptominių pacientų yra apie 40 proc. <...> Reikia visiems testuotis, tai yra vienas iš kelių viruso plitimui mažinti“, – kalbėjo A.Dulkys.

„Neramina ir situacija ligoninėse. Vėl turime keturženklį skaičių, vėl beveik 1 tūkst. hospitalizuotų asmenų. Sudėtingiausia situacija yra Vilniuje – per savaitę daugiau negu 30 proc. pakilo hospitalizuotų asmenų skaičius. Turime ir dar vieną miestą – Kaune situacija taip pat pradėjo blogėti“, – pridūrė jis.

Ministras įspėjo, kad, pagal naujų užsikrėtimų ir teigiamų testų dinamiką, greitu metu visa Lietuva gali papulti į „juodąją zoną“.

Per 7–10 dienų gali būti, kad taip vadinamojoje „juodojoje zonoje“ turėsime jau visą Lietuvą.

„Gaila, bet vertinant šitas tendencijas per 7–10 dienų gali būti, kad taip vadinamojoje „juodojoje zonoje“ turėsime jau visą Lietuvą“, – teigė A.Dulkys.

Juodąja zona Lietuvoje laikomas toks sergamumas COVID-19, kai per pastarąsias 14 dienų naujų užsikrėtimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia daugiau nei 500 atvejų, o teigiamų testų dalis – daugiau kaip 10 procentų.

Planuojami laisvinimai atvirose erdvėse

Nepaisant to, Vyriausybė artimiausiu metu žada svarstyti įvairių veiklos sričių ribojimų laisvinimą.

„Tiek šią savaitę Vyriausybės posėdyje, tiek kitą savaitę bus svarstomos priemonės. <...> Jie (sprendimai – 15min) yra susiję tiek su prekybos sritimi, tiek su sporto, laisvalaikio sritimi, tiek ir su kultūros sritimi, tik negalėčiau šiandien pasakyti tikslaus eiliškumo. Pokyčiai palies visų pirma veiklą, kuri yra atvirose erdvėse“, – teigė A.Dulkys.

Ketinama svarstyti ir galimybę leisti organizuoti renginius. Pirmiausia – atvirose erdvėse.

„Pradžioje tai liestų renginius, kurie vyktų atvirose erdvėse, o vėliau, su tam tikromis sąlygomis, uždarose erdvėse. Abu klausimai yra ir artimiausių savaičių bėgyje turėsime žinučių“, – teigė A.Dulkys.

Ant Vyriausybės darbo stalo – ir imuniteto sertifikato įteisinimas.

„Būsimi Vyriausybės sprendiniai bus susiję tiek su papildomomis apsaugos priemonėmis, operacijų vadovo sprendiniais, tiek su žaliuoju pasu ar imuniteto sertifikatu“, – pažymėjo A.Dulkys.

Dar antradienį planuojamas prie Vyriausybės sudarytos ekspertų tarybos pasiūlymams dėl COVID-19 ligos valdymo svarstyti ir teikti posėdis, trečiadienį – Vyriausybės posėdis ir pasitarimas.

Komentarai:

VIDEO: Atšaukiami judėjimo ribojimai, Vyriausybė spręs dėl prekybos, laisvalaikio, kultūros sričių laisvinimo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius