Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 11

BNS: svarbiausi pirmadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.
Prezidentas susitiko su Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte ir sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu
Prezidentas susitiko su Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte ir sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu / LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.

Koronaviruso situacija:

* Per parą nustatyti 775 nauji COVID-19 atvejai, mirė 32 žmonės. Tai mažiausias naujų paros atvejų skaičius nuo lapkričio 3-iosios. Vidutinis paros atvejų skaičius pastarąją savaitę sumažėjo penktadaliu, lyginant su ankstesne savaite. „Situaciją reikėtų vertinti atsargiai, bet turime teigiamų signalų. Akivaizdu, kad taikomi apribojimai pamažu veikia ir susirgimų dinamiką“, – teigia vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė. Ligoninėse gydoma 2212 COVID-19 pacientų, 176 iš jų – reanimacijoje.

* Lietuvoje nuo COVID-19 pradėti skiepyti globos ir slaugos įstaigų darbuotojai ir gyventojai. Apie penktadalį įstaigų gyventojų svarsto nesiskiepyti.

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitiko su Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte ir sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitiko su Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte ir sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu

* Žiniasklaidai paviešinus atvejus, kai žmonės nuo COVID-19 galėjo būti skiepijami nesąžiningai, prezidentas Gitanas Nausėda situaciją aptarė su premjere Ingrida Šimonyte ir sveikatos ministru Arūnu Dulkiu. Prezidentas paragino imtis papildomų priemonių prieš nesąžiningą vakcinavimą ir dar šį mėnesį sukurti piliečių vakcinavimo koordinacinį centrą.

* Atsižvelgdami į pandemijos situaciją, Lietuvos stačiatikiai nusprendė pamaldų su tikinčiaisiais neatnaujinti iki sausio pabaigos. Praėjusią savaitę apie sprendimą dar nerengti viešų mišių pranešė ir katalikų vyskupai.

„Scanpix“/„Imago images“ nuotr./„Biontech“
„Scanpix“/„Imago images“ nuotr./„Biontech“

* Vokietijos įmonė „BioNTech“, sukūrusi pirmąją Vakaruose patvirtintą vakciną nuo koronaviruso, paskelbė, kad 2021 metais tikisi pagaminti du milijardus dozių. Anksčiau ji prognozavo, kad pagamins 1,3 mlrd. dozių.

* Jungtinėje Karalystėje paplitusi koronaviruso atmaina aptikta pas žmogų, atvykusį į Suomiją iš Estijos. Pačioje Estijoje ši atmaina iki šiol nebuvo nustatyta. Taip pat pranešta, kad naujoji atmaina aptikta Latvijoje: toks pranešimas jau buvo pasirodęs ir anksčiau, bet tąkart paneigtas. Britiškoji viruso atmaina, turimais duomenimis, yra užkrečiamesnė. Tuo tarpu Japonijoje keturiems žmonėms patvirtintas užsikrėtimas dar vienos atmainos koronavirusu, besiskiriančiu nuo anksčiau Jungtinėje Karalystėje ir Pietų Afrikos Respublikoje aptiktų padermių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kersti Kaljulaid
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kersti Kaljulaid

* Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid sulaukė kritikos, paaiškėjus, kad metų pabaigoje buvo išvykusi slidinėti į Šveicariją, nepaisydama šalies užsienio reikalų ministerijos rekomendacijų nekeliauti be būtinos priežasties. Prezidentės atstovai teigia, kad Šveicarijoje sergamumas COVID-19 yra panašus kaip Estijoje, todėl užsikrėtimo tikimybė nebuvo didesnė.

NVSC vadovo sprendimas. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) vadovas Robertas Petraitis atmetė sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio raginimą trauktis iš pareigų savo noru. R.Petraitis teigia, kad kritika jo atžvilgiu yra nepagrįsta ir politizuota. „Išgirdau tik labai aiškius politinius pasisakymus, kad kažkas turi būti paaukotas“, – sakė jis žurnalistams. A.Dulkys nurodė dėl NVSC vadovo veiklos pradėti tarnybinį patikrinimą.

Įvykiai JAV:

* Demokratai Kongrese pradeda teisinius veiksmus, kurie gali atverti kelią Donaldo Trumpo pašalinimui iš JAV prezidento pareigų dar iki oficialios kadencijos pabaigos sausio 20-ąją. Diskusijos Atstovų Rūmuose dėl teisinių veiksmų turėtų prasidėti apie 18 valandą Lietuvos laiku. Demokratai pirmiausia ketina paraginti administraciją pašalinti D.Trumpą kaip netinkamą eiti pareigas, o jei viceprezidentas Mike'as Pence'as nesutiks to padaryti, ketina pateikti apkaltos aktą.

* Išrinktasis prezidentas Joe Bidenas paskelbė, kad savo administracijos CŽV direktoriumi pasirinko diplomatijos veteraną Williamą Burnsą.

* Vokietijos kanclerė Angela Merkel sukritikavo socialinio tinklo „Twitter“ sprendimą visam laikui užblokuoti D.Trumpo paskyrą. Ji pareiškė, kad žodžio laisvė gali būti ribojama tik įstatymo apibrėžta tvarka, bet ne socialinės žiniasklaidos platformų vadovybės sprendimu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Ledo ritulys. Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka Minske priėmė Tarptautinės ledo ritulio federacijos prezidentą Rene Faselį ir patikino, jog yra pasirengęs surengti šių metų pasaulio čempionatą. Pagal pirminį planą, čempionatas birželį turėtų vykti Baltarusijoje ir Latvijoje. Latvija paskelbė nenorinti Baltarusijos dalyvavimo, atšaukti Minsko dalyvavimą ragina ir Baltarusijos opozicija. A.Lukašenka savo ruožtu teigia, kad jo šalis čempionatą gali surengti ir viena. R.Faselis sako, kad čempionatas Baltarusijoje gali vykti ir ragina nemaišyti sporto su politika.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bidzina Ivanišvili
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bidzina Ivanišvili

Pokyčiai Sakartvele. Sakartvelo valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ lyderis milijardierius Bidzina Ivanišvilis pranešė nusprendęs trauktis iš politikos, nes jo misija įvykdyta. Šios politinės jėgos pirmininku gali tapti buvęs parlamento vadovas Iraklis Kobachidzė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sadyras Žaparovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sadyras Žaparovas

Rinkimai Kirgizijoje. Kirgizijos rinkimų komisija paskelbė, kad prezidento rinkimus laimėjo Sadyras Žaparovas. Šis 52-ejų metų politikas per spalį vykusias antivyriausybines masines demonstracijas buvo protestuotojų išlaisvintas iš kalėjimo, kur atliko bausmę dėl kaltinimų įkaito paėmimu. Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija paskelbė, kad per rinkimus nebuvo užtikrintos vienodos sąlygos visiems varžovams, nes laimėjęs kandidatas turėjo daug didesnį finansavimą, leidusį jam užgožti savo oponentų kampanijas.

Izraelio sprendimas. Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu patvirtino 800 naujų žydų naujakurių namų statybas okupuotame Vakarų Krante. Kai kurie apžvalgininkai mano, kad taip premjeras siekia patraukti dešiniųjų pažiūrų rinkėjus, artėjant kovo 23 dienos parlamento rinkimams. Didžioji dalis tarptautinės bendrijos žydų nausėdijas Vakarų Krante laiko neteisėtomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius