-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 03 17 /22:32

Marijampolėje socialdemokratai išlaikė valdžią – meru išrinktas P.Isoda

Socialdemokratai išlaikė ilgametį dominavimą Marijampolėje – miesto meru išrinktas išrinktas 31-ių metų vicemeras Povilas Isoda.
Povilas Isoda
Povilas Isoda / Dainiaus Čėplos nuotr.

Jis sakė jau užsitikrinęs ir mandatų daugumą miesto taryboje.

P.Isoda antrajame ture sekmadienį nurungė „valstiečių“ kandidatą Seimo Aplinkos komiteto pirmininką Kęstutį Mažeiką.

P.Isoda: siekėme įrodyti, kad keičiamės

Išankstiniais balsavimo daugumos apylinkių duomenimis, už P.Isodą balsavo apie 60 proc., už K.Mažeiką 38 proc. rinkėjų.

Žmonės patikėjo mūsų atsinaujinimu.

„Žmonės patikėjo mūsų atsinaujinimu, dabar turime darbais įrodyt ir nenuvilt, ir, manau, ateityje dar geriau galime pasirodyt“, – BNS sekmadienį sakė P.Isoda.

Iki 2017 metų daugiau nei 16 metų miestui vadovavo vietinių socialdemokratų lyderis Vidmantas Brazys, po jo mirties prieš kelerius metus mere buvo išrinkta socialdemokratė Irena Lunskienė. Tačiau ji nusprendė šių metų tiesioginiuose merų nedalyvauti, tad socialdemokratų vėliavą perėmė vadybininko diplomą turįs P.Isoda.

„Mūsų noras ir tikslas buvo įrodyt, kad ta mūsų, socialdemokratų, kartų kaita, nors mes čia daug metų valdome, bet mes iš tiesų keičiamės. Ateina kiti žmonės, sprendimai kiti yra, žmonės patikėjo mūsų idėjomis, mūsų nuveiktais darbais ir patikėjo mūsų programa su realiais, ne populistiniais siekiais ir miesto vizija“, – teigė būsimasis Marijampolės vadovas.

Socialdemokratai Marijampolės 27 vietų taryboje su meru užsitikrino 13 mandatų, „valstiečiai“ – septynis, konservatoriai – šešis, Darbo partija – vieną mandatą.

P.Isoda teigė susitaręs su Darbo partija, tad skaičiuoja jau turįs 14 mandatų daugumą. Tačiau jis žada artimiausiu metu kalbėtis ir su konservatoriais, ir „valstiečiais“ dėl platesnės koalicijos formavimo.

K.Mažeika svarsto ką rinktis – Seimą ar savivaldą

„Valstiečių“ kandidatas į merus K.Mažeika teigė, kad P.Isodai laimėti rinkimus padėjo konservatorių parama antrajame rinkimų ture.

„Matom, kad atotrūkis ne toks didelis kaip pirmame ture, liūdina tai, kad konservatoriai juos parėmė ir tas turbūt ir nulėmė tą rezultatą, kokį turim“, – BNS sekmadienį sakė K.Mažeika.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

Jis teigė jau pirmadienį kalbėsiąs su socialdemokratais dėl galimo jungimosi į koaliciją.

„Manau, kad jiems trūksta tų balsų, solidžios daugumos ir turėti opozicijoje septynis pakankamai stiprius valstiečius jiems būtų neparanku“, – aiškino „valstietis“.

K.Mažeika sekmadienį kitaip prašneko ir apie savo politinius planus. Po pirmojo turo jis buvo pareiškęs, kad svarsto trauktis iš Seimo net ir pralaimėjimo merų rinkimuose atveju.

Tačiau po antrojo turo K.Mažeika teigė, jog jei tektų dirbti Marijampolės tarybos opozicijoje, iš Seimo jis nesitrauks.

„Tai jei reikės dirbti opozicijoje, tai tikrai ne“, – paklaustas, ar paliks Seimą, sekmadienį sakė K.Mažeika.

G.Paluckas: kampanija Vilniuje buvo labai intensyvi

Socialdemokratų vedlys Gintautas Paluckas, prognozuodamas kur vyks nuožmiausia kova, įvardijo Ignalinos rajoną ir Marijampolę.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

„Reikėtų paminėti keletą savivaldybių. Pirma – tai yra Marijampolė. Akivaizdu, jog dabartiniai valdantieji ten metė labai stiprų desantą – tiek Aplinkos komiteto pirmininką kandidatą į merus, kiek ne kartą ten viešėjo ir ponas V.Pranckietis, ir ponas S.Skvernelis, ir ponas R.Karbauskis.

Galų gale, pati kampanija buvo labai nemaloni, nes vienmandatininkai ten išrinkti valdančiųjų ne kartą sakė, išrinksit dar kartą socdemus, o iš kur jūs pinigus gausit investicijoms? Suprask, balsuokit už mus, nes mes Vyriausybė, mes galim įtakos turėt. Manau, tokie dalykai negražūs“, – 15min Socialdemokratų partijos (LSDP) biure kalbėjo organizacijos lyderis G.Paluckas.

Marijampolės savivaldybėje į merus pretenduoja LSDP keliamas Povilas Isoda ir minėtas Seimo Aplinkos komiteto pirmininkas „valstietis“ Kęstutis Mažeika. Pirmajame ture geriau sekėsi P.Isodai.

Kita savivaldybė, kurioje, anot G.Palucko, sunku pasakyti, kas nugalės, yra Ignalinos rajonas. Čia susirungs LSDP keliamas Justas Rusikas ir Valstiečių-žaliųjų sąjungos kandidatas Henrikas Šiaudinis. Pastarajam pirmajame rinkimų ture sekėsi geriau.

„Dar viena savivaldybė, tai yra, senasis, beveik 30-metį tokiu monolitu, „valstiečių“ bastionu virtęs Ignalinos miestas [...]. Pasižiūrėsime, kaip antrasis turas baigsis, bet kova buvo nuožmi“, – dėstė LSDP pirmininkas ir pridūrė šiame regione pastebėjęs rinkimų pažeidimų, kai kampanijai išnaudojami administraciniai resursai.

G.Paluckas tikino, kad su partiečiais laukti rinkimų rezultatų smagiau, galima aptarti ir ateinančius rinkimus, nes esą iš savivaldos rinkimų preliminariai galima spręsti ir apie sėkmę kituose.

Rinkimų rezultatus sekite su 15min:

VIDEO: 15min studijoje – speciali merų rinkimų transliacija

Klausiamas, kaip mano, ką pasirinks vilniečiai – tęstinumą ar permainas – neperrinktas Vilniaus vicemeras spėjo, kad tęstinumą.

„Kampanija buvo labai intensyvi, labai daug pinigų mesta, išnaudotos visos galimybės palaikyti, paremti, įsivėlė visi nuomonių formuotojai. Bet man kažkodėl atrodo, kad Vilnius pasirinks tęstinumą. Darbų per praėjusią kadenciją buvo padaryta nemažai. Nepaisant to, kad į revanšą Artūras Zuokas kilo aršiai, bet man kažkodėl atrodo, kad vilniečiai rinksis tęstinumą“, – prognozavo G.Paluckas.

Anot jo, 9 mandatus Vilniaus miesto savivaldybės taryboje iškovoję konservatoriai, šįmet nutarę neremti nė vieno pretendento į merus, prisiėmė realpolitik poziciją.

Tokia moralinė erozija vis tiktai.

„Tokia moralinė erozija vis tiktai. Aš manau, čia daugiau lemia asmeniniai santykiai, nes konservatoriai buvo pašalinti iš koalicijos besibaigiančios kadencijos, ir, matyt, tie asmeniškumai neleidžia paremti Remigijaus Šimašiaus. Tuo tarpu Artūro Zuoko negali paremti dėl aibės istorijų. Man taip atrodo, kad jie liko viduryje“, – svarstė G.Paluckas.

Pirmojo savivaldos rinkimų turo metu socialdemokratai iškovojo 264 merų ir savivaldybių tarybų narių mandatus ir tarp partijų užėmė antrąją vietą, liberalai – 122 mandatus ir užsitikrino ketvirtąją vietą.

Antrajame ture dėl mero posto varžosi 17 Socialdemokratų partijos atstovų ir 8 – Liberalų sąjūdžio.

E.Gentvilas spėja, kad sėkmė šypsosis buvusiems Liberalų sąjūdžio atstovams

Viename Vilniaus restorane netoli Seimo rinkimų rezultatų laukiantys liberalai nuožmiausios kovos, anot partijos pirmininko Eugenijaus Gentvilo, tikisi Zarasų, Kėdainių ir Tauragės rajonuose.

„Zarasuose pirmaujame dabar, Kėdainiuose truputėlį atsiliekame. Tauragėje nedidelis atotrūkis buvo, sunku spėlioti“, – 21 val. rezultatus 15min komentavo jis.

Zarasų rajone antrajame rinkimų ture su liberalų keltu Kęstučiu Stankevičiumi rungiasi socialdemokratas Nikolajus Gusevas. Kėdainių rajone – liberalų keliamas Saulius Grinkevičius ir su komitetu rinkimuose dalyvaujantis Valentinas Tamulis. Tauragės rajone dėl mero posto kovoja liberalų kandidatas Dovydas Kaminskas ir socialdemokratų – Darius Petrošius.

E.Gentvilas teigė lankęsis Zarasuose, Jurbarkuose, padėjęs saviškiams, bet per dieną esą nesusidarė įspūdžio apie rinkimų kampaniją.

„Gal kas nors ten driokstelėjo paskutinę dieną. Nežinau, – dėstė jis. – Tarkime, Tauragėje STT atliko kratas ir poėmius Dariaus Petrošiaus tėvo įmonėje [...]. Tai yra tam tikras driokstelėjimas, šiuo atveju, lyg ir naudingas mums.“

Tiesa, E.Gentvilas pažymėjo, kad pirmajame ture rinkėjai ignoravo informaciją apie kandidatams pareikštus įtarimus dėl pažeidimų ir vis tiek juos išrinko į merus.

Liberalų sąjūdžio lyderis tikisi, kad pagal mandatų skaičių po antrojo rinkimų turo organizacija tarp partijų rikiuosis ketvirtoje vietoje – kaip ir dabar.

Nieko nepastebėjau tokio ypatingo ne pakutenimo ar pabaksnojimo į šoną R.Šimašiui.

Klausiamas, kaip mano, ką piliečiai į merus rinksis Vilniuje, E.Gentvilas spėjo, kad buvusį Liberalų sąjūdžio pirmininką R.Šimašių.

„Man atrodo, kad R.Šimašiui sunkiausias laikotarpis galėjo būti praeityje – parodyti, kad atsiskyręs nuo partijos... Kai kas suabejojo, kad gali kristi. Na, nekrito. Atrodo, kad žmonės išlaikė paramą jam. Ką čia A.Zuokas galėjo padaryti per dvi savaites, kad perimtų [balsus] – nieko nepastebėjau tokio ypatingo ne pakutenimo ar pabaksnojimo į šoną R.Šimašiui“, – dėstė E.Gentvilas.

Kalbėdamas 15min studijoje jis apgailestavo, kad R.Šimašius paliko Liberalų sąjūdį.

Klaipėdoje balsavęs E.Gentvilas spėjo, kad ten laimės buvęs bendražygis V.Grubliauskas.

22 val. duomenimis, merų rinkimuose į priekį buvo išsiveržę trys Liberalų sąjūdžio atstovai.

„Gali susidaryti tokia situacija, kad mes su valstiečiais turėsime po lygiai merų – su tais, kurie sakė, kad nušluos visą Lietuvą. Man tai yra tam tikra satisfakcija, kad liberalai, kurie buvo niokojami tų pačių valstiečių rankomis, ir asmeniškai aš per visokias A.Vaitkaus bylas, ieškinius man, mes atsilaikėme“, – dėstė E.Gentvilas.

Naujienos apie rinkimus Klaipėdoje ir Vilniuje – čia ir čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius