Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 17 /13:42

G.Jakštas atsakė į Čiuožimo federacijos vadovo kritiką: įvardino, ką jis turėtų daryti

Lietuvos čiuožimo federacijos vadovas Vytautas Jasutis antradienį surengtoje spaudos konferencijoje kaltino švietimo, mokslo ir sporto ministrą Gintautą Jakštą dėl to, kad valstybė neskyrė lėšų Europos dailiojo čiuožimo čempionatui. Vis dėlto, ministras trečiadienį į kritiką sureagavo ramiai ir įvardijo, ką turėtų daryti V.Jasutis bei jo vadovaujama federacija.
G.Jakštas ir V.Jasutis (1)
G.Jakštas ir V.Jasutis / 15min koliažas

15min primena, kad kritika G.Jakštui nuskambėjo per antradienį vykusią spaudos konferenciją, kurioje, be kita ko, Lietuvos čiuožimo federacijos vadovas ir kiti čempionato organizatoriai atsakinėjo į klausimus dėl renginio metu kilusio konflikto.

„Reikia suprasti Europos čempionato mastą. Aš neįsivaizduoju kitos sporto šakos Lietuvoje, pavyzdžiui – krepšinio, kai švietimo ir sporto ministras neegzistavo nuo tos akimirkos, kai mes gavome teisę rengti čempionatą, ir aš tiesiog pasakiau, kad trūksta vieno žmogaus – švietimo ir sporto ministro“, – kalbėjo V.Jasutis.

„Jis atsiranda sekmadienį, ar jums nekeista? Sekmadienį, kai ryte feminisčių puslapyje išspausdinamas šitas pareiškimas. Po keleto valandų pasirodo ministro pareiškimai. Tai tiesiog retorinis klausimas – kodėl?“ – pridūrė jis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vytautas Jasutis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vytautas Jasutis

Jis tikino, kad Nacionalinės sporto agentūros vadovas Mindaugas Špokas „privačiuose ir ne tik“ pokalbiuose žadėjo dar spalį parengti prašymą konkursui.

Maža to, V.Jasutis tvirtino, kad būdamas ministro vietoje atsistatydintų.

„Atėjo spalis – nėra, lapkritis – nėra, gruodžio pradžioje – nėra. Sausio ketvirtą dieną, kai vyksta maksimaliai pasiruošiamieji darbai „Žalgirio“ arenoje, jie paskelbia ir sako – federacija dar nėra pateikusi paraiškos. Ar jūs įsivaizduojat, ką reiškia pateikti paraišką tokiam konkursui? Reikia dirbti maždaug savaitę, viską surašyti, nes ten yra N reikalavimų, mes dabar metam Europos čempionatą, bėgam rašyti paraiškos ir laukiam pinigų. Taip neturi vykti šitoje valstybėje, tai yra didžiausia gėda“, – tikino V.Jasutis.

„Ministro vietoje susidėčiau daiktus nuo stalo ir išeičiau tą pačią akimirką“, – pridūrė jis.

VIDEO: Lietuvos čiuožimo federacijos spaudos konferencija apie konfliktą čempionate

Kelia chaosą sporto bendruomenėje?

Vis dėlto, V.Jasučio teiginius ministras vertina ramiai ir siūlo žiūrėti į kontekstą.

„Man atrodo, kad galėtume susidaryti objektyvią nuomonę, tai turėtume žinoti įvykių kontekstą – tada pradeda ryškėti ryškesnis vaizdas nei savo pareiškimais mums bando pateikti Čiuožimo federacijos prezidentas“, – 15min sakė G.Jakštas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gintautas Jakštas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gintautas Jakštas

Jo teigimu, sporto šakų federacijos gali pretenduoti į aukšto meistriškumo sporto renginių finansavimą, – tam yra sukurta tvarka.

„Kiekvienais metais Nacionalinė sporto agentūra organizuoja konkursą, kurio metu atrenkami finansuotini renginiai einamiesiems metams (...) Lietuvos čiuožimo federacija turi visas galimybes į tokį finansavimą pretenduoti, net jeigu renginys yra įvykęs, tiesiog tam reikia užpildyti paraišką“, – tvirtino ministras.

„Maža to, ypač svarbiems renginiams kitos sporto federacijos iš anksto, prieš dvejus, ketverius metus, kreipiasi į ministeriją prašydamos tiek palaikymo, pagalbos papildomam finansavimui, kurį galėtų skirti Seimas, ir tokį palaikymą mes noriai suteikiame. Pavyzdžiui, Lietuvos krepšinio federacija praėjusiais metais kreipėsi dėl renginio, kuris vyks 2027 metais“, – pasakojo jis.

Vis dėlto, iš anksto kreiptis dėl finansavimo Lietuvos čiuožimo federacija greičiausiai negalėjo, kadangi tai, jog Europos čempionatas vyks Lietuvoje, paaiškėjo tik pernai birželį.

„Bet nemanau, kad tai suteikia teisę federacijai kelti chaosą sporto bendruomenėje, nederinti veiksmų, versti aukštyn kojomis egzistuojančias tvarkas, nes taip tiesiog jiems būtų patogiau. Toks elgesys, mano supratimu, siunčia ypač neigiamą signalą kitoms sporto federacijoms, kurios savo veiksmus planuoja ir laikosi taisyklių, tai prašymas elgtis profesionaliai, mano supratimu, nėra dėmesio nerodymas“, – sakė G.Jakštas.

Anot jo, nei jis, nei jo komanda nėra gavusi „nė vieno kreipimosi jokia forma – nei skambučiais, laiškais, raštais. Niekaip“.

Pernai liepą ministru paskirtas G.Jakštas tikino, kad pastarąjį kartą sporto federacijų atstovus, tarp jų ir Čiuožimo federacijos, jis kvietėsi pasikalbėti gruodžio 18 dieną, tačiau iš Europos čempionatą rengiančios organizacijos „jokių klausimų, prašymų nebuvo“.

Teiginiai dėl provokacijos – absurdas

V.Jasutis per spaudos konferenciją taip pat sakė, kad konfliktas su Kaja Elena Brile, aprašiusia galimai nederama organizatorių elgesį, gali būti provokacija.

„Kyla klausimų, kodėl incidentas įvyko valanda iki Sauliaus ir Alison pasirodymo. Čia mes analizuojame viduj. Aš matau provokaciją, turiu tam tikrų žinių. Labai keisti sutapimai vyko po to. Ministras, kurio mes negalėjome rasti šešis mėnesius, išstoja sekmadienį su jau paruoštais pranešimais. Švietimo ir sporto ministras kalba apie priekabiavimo atvejus“, – tvirtino V.Jasutis.

Vis dėlto, jis tiksliai neįvardino, kokios yra jo žinios. Tuo metu ministras tai vadina absurdu.

„Toks absurdas, kurio net komentuoti nesinori. Sužinojęs apie incidentą pareiškiau vertybinę poziciją, kadangi atvejis turi būti skubiai ištirtas, o aplinkybėms pasitvirtinus – priimti principingi sprendimai. Tai nebuvo joks kaltinimas, nuteisimas, o labai aiški nuomonė, kas, mano galva, Lietuvoje svarbu – pagarbus ir etiškas elgesys vienas su kitu. Jeigu tai sukėlė audringą federacijos reakciją ir paskatino fantazuoti apie susidorojimą, nesiimu spręsti apie vertybinius pamatus ir nusistovėjusią elgesio kultūrą federacijoje, bet užtikrinu, kad viešajame gyvenime reikės laikytis aukštesnės kultūros“, – kalbėjo G.Jakštas.

Jo įrašas sekmadienį atrodė taip:

Ministras sakė suprantantis, kad V.Jasutis gali pats būti pavargęs nuo čempionato organizavimo, todėl rimtai jo pasvarstymų nevertinantis.

Jis taip pat sakė, kad V.Jasučio reakcija į K.E.Brilės papasakotą istoriją apie konfliktą čempionate „nėra visiškai korektiška“.

„Man atrodo, turėtų būti pozicija, kad tokie dalykai turėtų būti rimtai priimami, jie turėtų būti tiriami ir pateikiami atsakymai. Tik tiek galiu pasakyti“, – teigė ministras.

Į kokią paramą gali pretenduoti federacija?

Tuo pačiu G.Jakštas paaiškino detaliau, į kokio dydžio kompensaciją už surengtą Europos čempionatą gali pretenduoti Lietuvos čiuožimo federacija.

„Priemonėje yra milijonas eurų, o viena paraiška gali būti finansuojama iki pusės milijono, tai vertina Sporto agentūros sudaryta komisija, yra skiriami balai už reikšmingumus ir kitokius kriterijus“, – pasakojo G.Jakštas.

Jis sakė apgailestaujantis, kad federacija nesikreipė „su jokiais nei raštais, nei prašymais, nei skambučiais“.

„Turi pateikti, aplikuoti (...) Valstybė paprastai įsitraukia į tokių renginių organizavimą, bet čia nebuvo kreiptasi nei prieš prisiimant tą renginį, nei paskui“, – teigė švietimo, mokslo ir sporto ministras.

Pasak jo, federacija buvo informuota apie tai, kad dėl finansavimo reikia teikia paraišką.

Kritikos sulaukė ir iš V.Matijošaičio

15min primena, kad centrinė valdžia dėl neskirto finansavimo Europos dailiojo čiuožimo čempionatui buvo sulaukusi kritikos ir iš Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio.

„Šita Vyriausybė į Kauno pusę nežiūri, bet mes ir nelaukiam ištiestais delnais – dirbame savo jėgomis. Valstybė ne tik neprisidėjo, bet dar ir susirinko mokesčių į biudžetą“, – sakė Kauno vadovas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis

Jo vadovaujama savivaldybė buvo numačiusi renginiui skirti 242 tūkst. eurų.

Anksčiau federacijos vadovas V.Jasutis buvo įvardinęs, kad renginio biudžetas bus per 1,5 mln. eurų, o dalį šių lėšų skirs Tarptautinė čiuožimo sąjunga.

Lėšų buvo tikimasi užsidirbti ir iš bilietų, kurių pirmąją sausio savaitę buvo parduota apie 30 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius