Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 17

Kauno policijos skandalas „klibina“ aukštų pareigūnų pozicijas: perkeltas patrulių vadas

Spalio pradžioje Kauno policiją sukrėtęs neregėtas korupcijos skandalas, dėl kurio nušalinta visa dabartinė apskrities komisariato vadovybė, jau pareikalavo pirmųjų pareigybių rotacijų. Sureguliuoti krizinės padėties į Kauną iš Policijos departamento atvykę Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas į kitas pareigas laikinai nusprendė perkelti Patrulių rinktinės vadą Gintarą Gatulį.
Gintaras Gatulis
Gintaras Gatulis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

15min primena, kad spalio 9 d. Policijos departamentas paskelbė apie sulaikytus asmenis, kelerius metus organizavusius nelegalų alkoholio verslą bei prekybą vogtomis automobilių detalėmis. Tarp 9 įtariamų asmenų sulaikyti ir Kauno apskrities VPK padalinio vadovas Donatas Karalukas, buvęs Kauno apskrities vieno iš padalinių vadovas, galimai žinojęs apie šią nelegalią veiklą, – Aurelijus Banys, bei policijos konfiskuoto turto saugojimu užsiimančios Kauno įmonės „Aleksoto prekyba“ vadovas Rimtautas Petronis.

VIDEO: Kaune grupė asmenų vykdė nusikalstamas veikas galimai turėdami policijos užtarimą

Tyrimas vyko daugiau kaip vienerius metus. Šiuo metu tiriamos tokios nusikalstamos veikos kaip neteisėtas disponavimas akcizais apmokestinamomis prekėmis, nusikalstamu būdu gauto turto įgijimas arba realizavimas, neteisėtas vertimasis ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla, piktnaudžiavimas tarnyba, kyšininkavimas. Speciali sulaikymų operacija vykdyta spalio 7–9 dienomis. Atliktos kelios dešimtys kratų Kauno ir Marijampolės apskrityse.

Viską įvertinus ir atsižvelgus į Policijos departamento Imuniteto valdybos atliktą Kauno apskrities policijos antikorupcinę analizę, priimtas sprendimas į Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovo pareigas laikinai perkelti Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininką Elaną Jablonską (dabartinis Kauno apskrities policijos vadas – Darius Žukauskas, iš tėvystės atostogų, trunkančių nuo balandžio mėnesio, turėtų grįžti lapkričio 2 d.). Į Kauno apskrities VPK komandiruoti ir apie 10 žmonių iš Lietuvos kriminalinės policijos biuro.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Elanas Jablonskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Elanas Jablonskas

„Imuniteto valdybos vadovą atsiunčiame į Kauno apskrities VPK tam, kad užtikrintume tinkamą įstaigos funkcionavimą. Kad nebūtų nereikalingų emocijų, nesutarimų, kad būtų nešališkas žmogus. Tai nereiškia, kad Kauno policija nepasitikima. Tarnybinių patikrinimų, natūralu, bus. Tai nėra eilinis įvykis, įtariamas ne žemiausio rango policininkas“, – dar spalio 9 d. žiniasklaidai teigė Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris.

Skelbta ir apie tai, kad artimiausiu metu bus atliktas įstaigos auditas, sprendžiamas klausimas dėl kelių Kauno apskrities padalinių vadovų rotacijos.

Rotacijos netrukus ir prasidėjo. Pirmasis skandalo padarinius, 15min žiniomis, pajuto Kauno apskrities VPK Patrulių rinktinės vadas Gintaras Gatulis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Gatulis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Gatulis

„Patrulių rinktinės vadą šiandien nušalino nuo pareigų. Nušalintas jis vadovybės sprendimu. Nuo vakar perkeltas į Kauno kelių policijos valdybą. Eis vyr. tyrėjo pareigas“, – spalio 16 dieną redakciją informavo vienas 15min šaltinis.

2019 metų vasario 15-ąją, Kauno rotušėje pagerbiant geradarius ir miestui nusipelniusius žmones, G.Gatulis buvo apdovanotas Kauno miesto burmistro Jono Vileišio žalvariniu medaliu už nuopelnus įtvirtinant Kauno miesto savivaldą, įgyvendinant pilietines iniciatyvas ir kuriant miesto įvaizdį. Medalis jam įteiktas už iniciatyvas kuriant saugią kauniečiams aplinką.

15min Kauno apskrities policijos vadovybės pasiteiravo, ar išties G.Gatulis nušalintas nuo pareigų ir ar tai – korupcijos skandalo išdava. Atsakydama Kauno apskrities policijos atstovė spaudai Justina Kazragytė paaiškino, kad pareigūnas nėra nušalintas ar pažemintas pareigose.

„Atsižvelgiant į Policijos departamento Imuniteto valdybos atliktą Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato antikorupcinę analizę, dėl etinių sumetimų, kol bus atliekamas patikrinimas Patrulių rinktinėje, pareigūnas sutiko laikinai būti perkeltas į jo turimą koeficientą atitinkančias pareigas Kelių policijos valdyboje“, – teigė J.Kazragytė.

Pasak jos, Kauno apskrities VPK Patrulių rinktinės vadui dėl jo atliekamo darbo pretenzijų nėra, pareigūno sutikimu jis tiesiog laikinai perkeltas į kitas pareigas, kol bus atliekamas patikrinimas jo vadovaujame padalinyje. G.Gatulio perkėlimas, 15min žiniomis, įvyko tik jam grįžus iš atostogų – spalio 16-ąją.

Patrulių rinktinei laikinai vadovaus kitas, iki šiol G.Gatulį įprastai pavadavęs, Kauno apskrities VPK dirbantis pareigūnas. Jo vardas ir pavardė neįvardyti. Neatsakytas liko ir žurnalistės klausimas apie tai, ar tai vienintelė iki šiol rotacija aukštų Kauno policijos pareigūnų pozicijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius