Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 29

Klausas Schwabas nepranašavo pandemijos, po kurios reikės skaitmeninių tapatybės kortelių

Internete plinta tvirtinimas, esą Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) įkūrėjas Klausas Schwabas perspėjo apie ateinančią naują, tik šįkart kibernetinę pandemiją. Po išpuolio internetas tariamai liks prieinamas tik turintiems biometrinę skaitmeninę ID kortelę. K.Schwabas apie galimą „skaitmeninę pandemiją“ šnekėjo viename forume, bet niekada nei jis pats, nei PEF apie privalomas skaitmenines ID ateityje nėra užsiminę.
Klauso Schwabo kalba renginyje „Cyber Polygon 2020“
Klauso Schwabo kalba renginyje „Cyber Polygon 2020“ / Ekrano nuotr. iš „BI.ZONE“ kanalo platformoje „YouTube“

Du pranešimus suplakė į vieną

Viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos pasidalino įrašo iš „Twitter“ su tokiu perspėjimu ekrano kopija. Greta ji rusiškai paaiškino, kas anglų kalba buvo paskelbta „Twitter“.

„SKAITMENINIS IDENTIFATORIUS – Klausas Schwabas perspėja apie kitą „pandemiją“, tokią didžiulę kibernetinę ataką, kad ji išjungs internetą. Naujasis internetas bus prieinamas tik turintiems biometrinį skaitmeninį identifikatorių. Beveik taip, lyg tai būtų planas“, – rašė ji.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete platinamos Klausui Schwabui priskiriamos frazės iš dviejų skirtingų pranešimų ir tarpusavyje nesusijusios
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete platinamos Klausui Schwabui priskiriamos frazės iš dviejų skirtingų pranešimų ir tarpusavyje nesusijusios

Cituota frazė platinama ir kitur internete.

Iš tiesų PEF vadovas yra įspėjęs dėl galimos tokio masto skaitmeninės atakos, kad, palyginus su pandemija, pastaroji atrodys visai nereikšminga. Tačiau apie tai, kad po jos žmonės turės įsigyti skaitmenines asmens tapatybės korteles, kitaip jiems nebus prieinamas internetas, K.Schwabas niekada nešnekėjo.

2020 m. forumo „Cyber Polygon“ metu jis dalinosi mintimis apie plataus masto kibernetinę ataką. Po metų PEF paskelbė ataskaitą, kurioje buvo aprašyta skaitmeninių tapatybės kortelių nauda gerinant nacionalinę ekonomiką.

Cituotame įspėjime šie du pareiškimai yra sumaišyti ir atrodo, lyg K.Schwabas sakė, esą netolimoje ateityje, norint naudotis būtiniausiomis paslaugomis, reikės skaitmeninio identifikavimo dokumento. Tačiau nei jis, nei PEF to nėra teigę.

Įspėjo po pandemijos neatsipalaiduoti

Atvirkštinė vaizdų paieškos sistema rodo, kad įraše matomas kadras yra iš 2020 m. liepą vykusio „Cyber Polygon 2020“ – kibernetinio saugumo forumo, kuriame kalbėjo ir K.Schwabas.

Taip pat skaitykite: Išgąsdino juokelis: Klausas Schwabas nesirengia reformuoti interneto

Į šį renginį kasmet susirenka pasaulinių organizacijų vadovai ir kiti svarbūs praktinio kibernetinio saugumo veikėjai. 2020 m. pagrindinė forumo tema buvo skaitmeninės pandemijos, kuri gali kilti dėl spartėjančios pasaulinės skaitmenizacijos, prevencija.

Renginio įrašą galima rasti „YouTube“, oficialiame „BI.ZONE“ kanale. Ši kompanija yra viena iš „Cyber Polygon“ iniciatorių.

K.Schwabo kalba, trunkanti apie 10 minučių, taip pat girdima šiame įraše (nuo 9 min. 20 sek. laiko žymos). Savo pranešime PEF vadovas perspėjo, kas gali nutikti, jei į kibernetinį saugumą nepradėsime žiūrėti labai rimtai.

Jis pripažino, kad dėl pandemijos paskatinto kibernetinių nusikaltimų skaičiaus daugėjimo vyriausybėms ir kibernetinio saugumo bendruomenei dabar tenka spręsti interneto saugumo užtikrinimo problemą.

Pasak PEF vadovo, pirmą kartą po Antrojo pasaulinio karo žmonija išgyvena lūžį savo istorijoje - technologijos vystosi rekordiniais tempais, o kibernetinis saugumas atsiduria diskusijų centre.

Jis užsiminė ir apie galimą didžiulę kibernetinę ataką, kuri galimai atneštų pražūtį visiems maitinimo šaltiniams, transportui, sveikatos sistemai ir apskritai visai mūsų visuomenei. COVID-19 pandemija, palyginus su šia krize, atrodytų kaip nedidelis trikdis mūsų gyvenimuose.

Apie kibernetinę ataką, turinčią panašias charakteristikas kaip COVID-19, PEF yra įspėję ne kartą.

Tinklalapis „Biometric Update“ 2021 m. lapkritį pranešė, jog PEF propaguoja skaitmeninių asmens tapatybės kortelių idėją tam, kad žmonėms lengviau prieinamos taptų ne tik finansinės paslaugos, bet ir politinės bei socialinės sritys. PEF kaip pavyzdį nurodė Indijos identifikavimo programą „Aadhaar“.

Šiemet „Biometric Update“ paskelbė, kad PEF skaitmeninės tapatybės iniciatyvoje svarstomos galimybės susitarti dėl tarptautinės politikos ir standartų sistemos, kuri taptų atspirties tašku siekiant skatinti skaitmeninių tapatybės sistemų, kuriose privatumas yra vienas svarbiausių prioritetų, diegimą.

Taip pat skaitykite: Lietuva jungiasi prie Davoso forumo: iš įkūrėjo K.Schwabo sulaukė kvietimo ir pagyrų

K.Schwabo žodžių interpretaciją jau yra paneigę JAV ir Jungtinės Karalystės faktų tikrinimo tinklalapiai „Lead Story“ bei „Logically“.

Išvada: „Facebook“ vartotojos pasidalintas įrašas tėra klaidinantis teiginys, nes nėra jokių įrodymų, kad K.Schwabas ar kas nors iš PEF kada nors būtų teigę kažką panašaus apie privalomas skaitmenines biometrines tapatybės korteles ir jų įdiegimą pasaulio gyventojams.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius