-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 02 09

Koronavirusą gydančioje ligoninėje Seule dirbantis lietuvis turi patarimų: nesigėdinkite mūvėti apsauginių kaukių

Vilniaus universiteto rezidentas chirurgas Žygimantas Židonis prieš keliaudamas atlikti praktikos Pietų Korėjoje labiau pergyveno dėl skrydžio nei dėl Kinijoje beprasidedančio koronaviruso. Tačiau atvykęs į Seulą medikas iš labai arti susitiko su viena labiausiai pasaulyje aptarinėjamų ligų – stažuotės ligoninėje dėl ligos izoliuoti 2–3 žmonės. Ž.Židonio teigimu, korėjiečiai su užklupusia liga tvarkosi ypatingai gerai – to linkėtų ir Lietuvai, jeigu liga pasiektų šalį.
Ž.Židonis prie stažuotės vietos
Ž.Židonis prie stažuotės vietos – Seulo Nacionalinės universitetinės ligoninės / Ž.Židonio nuotr.

Besikraudamas daiktus į lagaminą keturių savaičių kelionei Ž.Židonis kiek nerimavo. Jį jaudino mintis, ar nebus skrendama per Iraną, ar niekas nesikėsins į lėktuvą – juk namie lieka žmona Justina ir vaikelis.

Tačiau, panašu, jaudintis reikėjo ne skrydžio, o to, ką medikas ras Korėjoje – koronavirusą, dėl kurio Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė ekstremalią situaciją. Vasario pradžioje Pietų Korėjoje buvo užfiksuoti 24 susirgimai.

Medikui atvykus į Seulą, šalyje apie virusą buvo girdėti tik iš spaudos.

Ž.Židonio nuotr./Seule
Ž.Židonio nuotr./Seule

Tačiau ilgai netrukus buvo užfiksuotas pirmasis atvejis.

„Kai atvažiavau, keli žmonės mūvėjo kaukes, bet ne medicinines, o daugiau dėl smogo. Praėjus gerai savaitei, kada buvo užfiksuoti pirmieji atvejai, žmonės pradėjo dėvėti kaukes, valdžia ragino tą daryti, atsirado begalė reklamų tiek pačioje ligoninėje, tiek gatvėse, žmonėms ligoninėse pradėti dalinti respiratoriai, atsirado iškabos, kokios yra prevencinės priemonės – plauti rankas, kosėti užsidengus, mažiau būti viešose vietose“, – sako Seulo Nacionalinėje universitetinėje ligoninėje besistažuojantis chirurgas.

„Yra puiki komunikacija. Kaukės dalijamos, temperatūra yra matuojama. Pilnos vaistinės respiratorių – yra pilna visokiausių. Investicijos, matyt, yra valdžios. Ką aš matau Korėjoje, yra puikiai tvarkomasi, man yra džiugu. Jokios panikos“, – teigė vyras.

Anot jo, pats medikas visur vaikšto su kauke, kavinėse, baruose ar restoranuose yra dezinfektantai. Be to, visuomenė yra nuolat atvirai informuojama apie padėtį – kiek tuo metu yra užsikrėtusiųjų, kiek yra mirusiųjų.

Galimai koronavirusiu sergančiųjų gydytojas matė ir savo akimis.

„Per tą laiką, kol esu čia, savo akimis mačiau, kaip į ligoninę personalas atveža galimai koronavirusu sergančius žmones – kada baltai nuo iki apsirengę žmonės vežė ligonį. Aplinkui stovi apsauga, eismas uždraustas. Mano žiniomis, mūsų ligoninėje yra du trys tokie atvejai, jų būklė stabili“, – sakė gydytojas.

Ž.Židonio nuotr./Su apsaugos priemone
Ž.Židonio nuotr./Su apsaugos priemone

„Profesorius, su kuriuo dirbu, šią savaitę pasakoja, kad išsiaiškino, jog jis konsultavo žmogų poliklinikoje, kurio draugas serga koronavirusu. Aš gaunuosi kaip trečioji grandis. Bet dėl to jaudintis tikrai nereikia, kažkokio tiesioginio kontakto nebuvo. Ką man sakė profesorius, jis dabar stebi savo būklę, jeigu kas jam nutiktų, imtųsi visų saugumo priemonių. (…) Manau baimintis nėra ko, nes šios ligos mirštamumas yra 2–3 procentai“, – tikino chirurgas.

Pasak Ž.Židonio, Lietuva galėtų pasimokyti, kaip puikiai korėjiečiai tvarkosi su iškilusiais sunkumais, nes, anot mediko, tokia liga gali pasiekti ir mūsų kraštą.

„Nemanau, kad turėtų būti gėda kiekvienam mūsų piliečiui mūvėti kaukes, plauti rankas. Čia 80 ar 90 procentų žmonių mūvi kaukes, tai yra normalu. Žmonės nepanikuoja, gyvena savo gyvenimą.

Tikiuosi, kad Lietuvoje nebus koronaviruso, bet manau, kad to neišvengsime. Anksčiau ar vėliau tikriausiai bus, žmonės keliauja. Svarbiausia yra apsaugos priemonės ir prevencija – mūvėti kaukes, dažnai plauti ir dezinfekuoti rankas, nesilankyti viešose vietose, kosėti užsidengus burną bei nosį“, – teigė rezidentas, į Seulą išvykęs gydytojų Dr. Audriaus Dulsko ir prof. Narimanto Evaldo Samalavičiaus dėka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius