Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 01

Koronaviruso statistikoje toliau betvarkė: rekordiniame mirčių skaičiuje – ne vienos paros duomenys

Naujausioje susirgimų koronavirusu statistikoje nurodoma, kad per praėjusią parą šalyje nuo COVID-19 mirė 130 žmonių – kone dvigubai daugiau nei pastarasis dienos mirčių nuo šios infekcijos rekordas. Tačiau Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė sako, kad šis skaičius – ne vienos paros duomenys, bet ir ligoninių iš anksčiau nepateikta informacija.
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu
VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu / Vidmanto Balkūno nuotr.

Apie didžiausią iki šiol mirčių nuo COVID-19 skaičių penktadienio rytą pranešė Statistikos departamentas.

Nurodoma, kad per praėjusią parą mirė 73 moterys ir 57 vyrai.

Pavėluota informacija

Pasak NVSC Vilniaus departamento specialistės Austinos Vžesniauskaitės, 130 mirčių nuo koronaviruso – ne vienos paros duomenys.

Ji aiškino, kad skelbiamas rekordinis mirčių skaičius, nes ligoninių buvo paprašyta, kad jos informuotų apie visus atvejus, apie kuriuos dar nepranešė.

„Mes prašėme gydymo įstaigų, kad to, ko jos nedarė pagal nustatytą tvarką, kad tai būtų padaryta – susiųsti duomenys apie visas mirtis, kurios yra susijusios su COVID-19: ar tai yra nuo COVID-19 mirusieji, ar dėl kitų priežasčių, bet sirgę COVID-19. Tai jie dabar informuoja mus“, – sakė A.Vžesniauskaitė.

Jau skelbta, kad patikrinus NVSC duomenis rastos 804 neapskaitytos mirtys.

A.Vžesniauskaitės teigimu, taip atsitiko dėl gydymo įstaigų, nepateikusių informacijos pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytą tvarką.

„Dabar paprašyta, kad jos susiųstų visą informaciją, kurią vėlavo. Konkrečiai negaliu pasakyti, už kurį laikotarpį visos įstaigos, kurios nepranešė mums, galėjo vėluoti“, – aiškino NVSC specialistė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Santaros klinikų infekcinių ligų korpusas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Santaros klinikų infekcinių ligų korpusas

Statistikos departamentas nurodė, kad mirčių nuo COVID-19 skaičius kol kas imamas iš NVSC.

„Tokį skaičių pateikė jų sistemos. Artimiausiu metu Lietuvos statistikos departamentas pereis prie mirčių nuo COVID-19 skelbimo tiesiai iš pirminio šaltinio – e. sveikatos sistemos. Gali būti, kad dalis 2020-12-31 mirčių nuo COVID-19 už ankstesnes dienas pateko į 31 parą. Operatyvūs duomenys bus patikslinti per keletą dienų“, – sakoma Statistikos departamento pranešime.

Pastarojo meto koronaviruso statistikoje – balaganas.

Ketvirtadienį Statistikos departamentas tradiciškai išplatino pranešimą žiniasklaidai ir pranešė, jog per praėjusią parą nustatyta 2360 naujų COVID-19 atvejų.

Trečiadienį skelbta, kad naujų atvejų – 3934.

Tačiau departamento svetainės grafikuose buvo visai kiti skaičiai – per praėjusią parą esą fiksuoti 5668 COVID-19 atvejai, dieną anksčiau – 625.

Šiaulių apskrityje – 57 mirtys

Iš Statistikos departamento penktadienio rytą paskelbtų duomenų apie mirusiuosius nuo COVID-19 per praėjusią parą matyti, kad vienas asmuo priklausė 40-49 metų amžiaus grupei, 10 žmonių – 50-59 metų amžiaus grupei, 14 asmenų – 60-69 metų amžiaus grupei, 38 mirusieji – 70-79 metų amžiaus grupei.

Daugiausia praėjusią parą mirė žmonių, priklausiusių 80-89 metų amžiaus grupei, – iš viso 49 asmenys. 18 mirusių buvo 90-99 metų amžiaus.

Zitos Katkienės nuotr./COVID-19 sirgusiems ligoniams – moderniai įrengtos patalpos, šiuolaikiškiausia įranga ir profesionali priežiūra
Zitos Katkienės nuotr./COVID-19 sirgusiems ligoniams – moderniai įrengtos patalpos, šiuolaikiškiausia įranga ir profesionali priežiūra

Daugiausia mirčių nuo COVID-19 paskutinę praėjusių metų parą registruota Šiaulių apskrityje – iš viso 57 mirtys.

Vilniaus apskrityje nuo koronaviruso praėjusią parą mirė 28, Kauno apskrityje – 15, Klaipėdos apskrityje – 8, Panevėžio apskrityje – 7 , Tauragės apskrityje – 6 žmonės.

Alytaus apskrityje praėjusią parą registruotos 4 mirtys nuo COVID-19, Telšių apskrityje – 3, Utenos ir Marijampolės apskrityse – po vieną mirtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius