Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 10

L.Bielinis: koalicijai bus labai sunku gyvuoti

Keturiems valdančiąja neseniai tapusios Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas (Suvereni Lietuva)“ nariams paskelbus apie pasitraukimą, performuota koalicija gali sumažėti iki turinčios minimalią daugumą – iš viso 68 narius. Politologas Lauras Bielinis sako, kad nuo pradžių matėsi, jog nauja koalicija buvo sudėliota iš reikalo. Partijai „Tvarka ir teisingumas“ jis prognozuoja liūdnas perspektyvas.
Lauras Bielinis
Lauras Bielinis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iš Seimo „tvarkiečių“ gretų traukiasi Juozas Imbrasas, Ona Valiukevičiūtė, Vytautas Kamblevičius ir Algimantas Dumbrava. Apie tai jie pranešė tik prasidėjus naujam politiniam sezonui – Seimo rudens sesijai.

Jų pasitraukimas lėmė ne tik Seimo „Tvarka ir teisingumas (Suvereni Lietuva)“ frakcijos griūtį, bet ir gali sukelti sunkumų naujai valdančiajai koalicijai, neseniai pasipildžiusiai ne tik „tvarkiečiais“, bet ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pasirašyta nauja koalicinė sutartis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pasirašyta nauja koalicinė sutartis

Įtampos – iki Seimo rinkimų

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriaus L.Bielinio teigimu, jau nuo pat pradžių matėsi, kad valdančioji koalicija buvo performuota iš reikalo, o ne remiantis aiškiais ideologiniais politiniais pagrindais.

„Sukūrus tokią koaliciją iš tikrųjų labai tikėtina, kad ji pakankamai lengvai ir iširs. Nesakyčiau, kad koalicija visiškai iširs, bet vis dėlto mes matome, kad vienas ar kitas koalicijos atstovas, dabar, sakykime, tie keturi „tvarkiečiai“ pamato savo perspektyvas prieš artėjančius rinkimus kažkokioje kitokioje politinėje kombinacijoje ir todėl išeina iš koalicijos. Ta priešrinkiminė situacija kelia aistras ir koalicijai bus labai sunku gyvuoti“, – komentavo politologas.

Pasak L.Bielinio, dabar valdančioji koalicija skaičiuos visus įmanomus balsus.

„Tokiu būdu net ir šie rinkimai, kurie vyksta dabar keliose vienmandatėse rinkimų apygardose, tampa strategiškai svarbūs, nes kiekvienas balsas yra reikalingas. Tai sukuria įtampas valdančiojoje daugumoje, ypač – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje, nes ji yra dominuojanti koalicijoje. Matysime tas įtampas iki pat rinkimų“, – mano VDU profesorius.

Liūdnos „tvarkiečių“ perspektyvos

Vertindamas „Tvarka ir teisingumas“ perspektyvas, kai ji neteko dalies frakcijos Seime narių, tarp jų – ir seniūno V.Kamblevičiaus, L.Bielinis aiškino, kad partija taip ir nesugebėjo persitvarkyti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Matyt, vadovui, paskutiniajam partijos lyderiui, nepasisekė padaryti kažkokių rimtų poslinkių, esminių žingsnių, kurie leistų sutelkti, mobilizuoti partijos narius į vieną junginį ir veikti politikoje. Manyčiau, jeigu ir toliau taip tęsis, su šita partija mes turėsime atsisveikinti, iš tikrųjų ji suirs į keletą neesminių dalių, kurios gravituos politiniame lauke, tačiau neturės kažkokios įtakos ir savo atstovų Seime“, – prognozavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius