Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 30

Lietuviškame įraše klaidina dėl COVID-19, žiūrovų – šimtai tūkstančių

Feisbuke itin aktyviai dalijamasi vaizdo įrašu, kuriame surinkti pramanų apie COVID-19 „geriausi hitai“. Klaidinama dėl mirtingumo rodiklių ir testų, laiko negailima ir sąmokslo teorijoms apie 5G bei masinį sekimą.
COVID-19
COVID-19 / „Scanpix“ nuotr.

„Dirbtinai sukelta krizė“, „va čia tai geras“ ir panašūs prierašai lydi feisbuke skelbiamą lietuviškai dubliuotą vaizdo įrašą. Per porą dienų turiniu pasidalyta tūkstančius kartų, o peržiūrų skaičius siekia daugiau nei 160 tūkst.

15min nuotr./Socialiniame tinkle skelbiamo vaizdo įrašas
15min nuotr./Socialiniame tinkle skelbiamo vaizdo įrašas

Pateikiama informacija sulipinta iš balandžio mėnesį alternatyvios žiniasklaidos atstovu save įvardijančio Briano Rose'o „Youtube“ kanale „LondonReal“ pasirodžiusios laidos.

Vyras verčiasi siūlydamas konsultacijas pradedantiems verslą, o savo pokalbių laidose nevengia bendrauti su pagarsėjusiais sąmokslo teorijų platintojais.

Vienas tokių Andrew Kaufmanas, matomas ir Lietuvoje platinamame vaizdo įraše. Pastarasis save įvardija „natūralaus gydymo konsultantu“, tačiau pagal išsilavinimą yra psichiatras.

Elementarios klaidos

Dramatiškos muzikos bei kadrų kaitos persunktas vaizdo įrašas pradedamas teiginiu, esą „žiniasklaida nesako, kad kažkas mirė nuo COVID-19“. Tai neva įrodymas, kad žmonės visame pasaulyje miršta dėl kitokių, nežinomų, priežasčių.

Vis dėlto rasti pavyzdžių, kur juodu ant balto įvardijama, kad mirtis sukėlė COVID-19, nėra sunku. Lietuviškai tokią informaciją galima rasti čia, čia ir čia, angliškai – čia ir čia. Tai yra kone pirmieji rezultatai pasinaudojus „Google“ paieška.

15min nuotr./Naujausi mitai apie COVID-19
15min nuotr./Naujausi mitai apie COVID-19

Nesileidžiant į detalius paaiškinimus įraše teigiama, kad „pandemija – dirbtinai sukelta krizė“. Nėra aišku, ar dvejojama viruso tikrumu, ar ligos tikrumu, ar šimtais tūkstančių ligos aukų.

Bet kuriuo atveju, tiek virusas, tiek liga – tikri. Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Biochemijos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja, virusologė dr. Laura Kalinienė interviu 15min teigė, kad yra aišku, jog virusas į žmogaus kūną perėjo iš gyvūnų.

Deja, tačiau mirtys – taip pat tikros. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, COVID-19 jau pareikalavo daugiau nei 650 tūkst. gyvybių. Mirčių statistiką skelbia ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC). Lietuvos duomenis skelbia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

VIDEO: COVID-19 gydymas – vis dar egzistuojantys mitai ir teorijos

Klaidinga ir įraše išsakyta mintis dėl neišaugusio mirtingumo. Pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose, labiausiai COVID-19 paveiktoje valstybėje pasaulyje, neįprastai išaugęs bendras mirčių skaičius registruojamas kiekvieną savaitę nuo kovo 28 d.

Europos mirtingumo stebėsenos duomenų bazės (EUROMOMO) duomenys rodo, kad mirčių skaičius buvo neįprastai išaugęs ir Europos šalyse, tačiau suvaldžius ligos protrūkį grįžta į įprastas vėžes.

Klaidingi teiginiai

Įraše taip pat aiškinama, kad COVID-19 dažnai diagnozuojamas klaidingai. Viena to priežasčių įvardijamas ligos nustatymo būdas – „invazinė procedūra iš plaučių paimant skystį“. Tačiau tokia procedūra taikoma buvo tik infekcijos plitimo aušroje, metų pradžioje.

E.Kurausko nuotr./Dr. Aurelija Žvirblienė
E.Kurausko nuotr./Dr. Aurelija Žvirblienė

Jau kelis mėnesius taikoma kur kas paprastesnė procedūra – mėginys paimamas iš nosiaryklės, naudojant sterilią priemonę. Apie COVID-19 testus jau esame rašę anksčiau.

„Mėginiui paimti naudojamas sterilus pagaliukas, o tepinėlis paimamas steriliais vienkartiniais įrankiais. Neįsivaizduočiau kelio, kaip tai (mėginio užkrėtimas, – aut. past.) galėtų įvykti“, – tada 15min sakė Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro profesorė ir Lietuvos imunologų draugijos tarybos narė Aurelija Žvirblienė.

Vaizdo įraše pateikiama testavimo procedūrų kritika tęsiama teiginiu, esą „mokslininkai nustatė, kad klaidingai teigiamų testų – 80 proc.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronaviruso tyrimai Kinijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronaviruso tyrimai Kinijoje

Tokius rezultatus pateikęs Kinijos mokslininkų tyrimas išties buvo pasirodęs kovo pradžioje, tačiau dėl neišspręstų klausimų dėl taikytos metodologijos ir teorinės prieigos buvo atšauktas tobulinti.

Įraše išsakytą idėją, kad koronaviruso „aukos autopsija parodytų, jog žmogus nesirgo COVID-19“ taip pat lengva išsklaidyti „Google“ paieška. Skrodimus atlikę medikai kalba apie COVID-19 sukeltus organų pakitimus.

Modernioji sąmokslo klasika

Įrašas užbaigiamas iš pažiūros ne itin daug ką bendro su COVID-19 turinčiomis temomis, pavyzdžiui, 5G tinklu, Billu Gatesu ir ketinimais gyventojams taikyti masinio sekimo priemones.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vyras Londone greta sienos su užrašu skelbiančiu, esą COVID-19 pandemija buvo pradėta 5G ryšio tinklui išplėsti
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vyras Londone greta sienos su užrašu skelbiančiu, esą COVID-19 pandemija buvo pradėta 5G ryšio tinklui išplėsti

Apie klaidinančias teorijas, siejančias 5G ir COVID-19, jau esame rašę ne kartą. Apie teorijas, siejančias vieną „Microsoft“ įkūrėjų Billą Gatesą ir COVID-19 pandemiją, taip pat esame skelbę anksčiau.

Verta pastebėti, kad įraše aptariamas 5G tinklo plėtros skeptikų dažnai įvardijamas tyrimas su žiurkėmis. Dažniausiai teigiama, kad tyrimas parodė, jog 5G dažnį atitinkanti spinduliuotė graužikams buvo mirtina. Tačiau tai nėra iki galo tiesa.

Dešimtmetį trukusio tyrimo metu buvo atliekami bandymai su pelėmis ir žiurkėmis. Tūkstančiai graužikų nuo susiformavimo gimdoje iki mirties po 18 valandų per dieną buvo švitinami spinduliuote, kurios dažnis atitinka naudojamą 2G ir 3G ryšiui.

Pasibaigus tyrimui, mokslininkai nustatė išaugusį auglių skaičių pagalbinėse nervų sistemos ląstelėse ir širdyje. Vis dėlto pakitimai buvo pastebimi tik žiurkių patinėlių gretose. Žiurkių patelės ir abiejų lyčių pelėse panašių rezultatų pastebėta nebuvo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žiurkės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žiurkės

Dar daugiau, tyrimą atlikę mokslininkai pastebėjo, kad graužikai, kuriems kasdien buvo taikoma spinduliuotė, gyveno ilgiau už graužikus, su kuriais nebuvo atliekami bandymai su spinduliuote.

Dėl to tyrimo duomenys nėra laikomi galutiniais. Jei elektromagnetinės bangos išties būtų universaliai kenksmingos, susirgimai turėtų būti matomi ne tik vienos rūšies graužikų, vienos lyties atstovų gretose, o visose kategorijose.

Šalies informacinę erdvę stebinčių institucijų ir SAM atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija. Prasidėjus koronaviruso pandemijai, kilo klaidinančios informacijos banga, kartais tyčia skatinama užsienio valstybių.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia SAM, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius