-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 13 /12:23

Makabriška reklama: melagingas pranešimas apie vinimis žalojamus gyvūnus

Žmogiška mylėti ištikimą keturkojį augintinį. Ne ką mažiau žmogiškas ir noras pasinaudoti aplinkinių geraširdiškumu, siekiant asmeninės naudos.
Socialiniame tinkle plintanti nuotrauka
Socialiniame tinkle plintanti nuotrauka / „Facebook“ nuotr.

Ketvirtadienį feisbuke pasirodė pranešimas apie vinimis žalojamus gyvūnus. Socialinio tinklo puslapis „Valgau tikrą maistą“ pasidalino nuotrauka, kurioje matomi sūrį primenantys kubeliai, prigrūsti vinių.

15min nuotr./„Valgau tikrą maistą“ įrašas
15min nuotr./„Valgau tikrą maistą“ įrašas

„Kokie gyvuliai gali taip daryti?? Prikaišiota vinių ir išmėtyta lauke. Saugokite savo augintinius, taip pat pasidalinkite su draugais, įspėkite juos!!! Tokių atvejų buvo aptikta Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, galėjo būti ir daugiau miestų“, – teigiama nuotrauką lydinčiame įraše.

Nuotrauka per parą pasidalino 1,3 tūkst. socialinio tinklo vartotojų, o komentatoriai piktinasi „nežmonišku žiaurumu“. Susisiekėme su puslapio administratoriais, tačiau šie nepanoro pasidalinti informacija apie tariamą pavojų didžiųjų šalies miestų keturkojams.

15min žurnalistams komentarų neturime“, – feisbuko žinutėje rašė „Valgau tikrą maistą“ administratoriai.

15min nuotr./Puslapio administratorių atsakymas
15min nuotr./Puslapio administratorių atsakymas

Nenorą bendrauti suprasti nesudėtinga, nes puslapyje skelbiama melaginga informacija. Ir ne pirmą kartą.

Šaknys Argentinoje

Tūkstančių feisbuko vartotojų naujienų sraute pasirodžiusi nuotrauka padaryta ne Lietuvoje. Faktų tikrinimo specialistai snopes.com apie nuotrauką rašė dar 2013 m., kuomet ši paplito Jungtinėse Valstijose.

Tuomet nuotrauka buvo platinama elektroniniu paštu, o žmonės, kaip ir Lietuvoje, buvo raginami saugotis parkuose išmėtytų šunų skanėstų su vinimis.

2014 m. apie tą pačią nuotrauką rašė ir kitas faktų tikrinimo tinklalapis hoax-slayer.com. Abiem atvejais nustatyta, kad nuotrauka su vinių prigrūstais skanėstais padaryta 2011 m. Argentinos sostinės Buenos Airių parke. Apie tai rašė šios Pietų Amerikos valstybės žiniasklaida.

„PetCity“ nuotr./Šuo
„PetCity“ nuotr./Šuo

Po to kai susisiekėme su puslapio administratoriais, įrašas papildytas prierašu, esą pateikiama nuotrauka – iliustracija. Vis dėlto iki papildant įrašą, šiuo pasidalino daugiau nei tūkstantis socialinio tinklo vartotojų.

Lengvas populiarumas

Suprasti tokį „Valgau tikrą maistą“ administratorių elgesį galima pasižiūrėjus į jame skelbiamų įrašų populiarumą. Nė vienas iš 15 rugsėjį puslapyje pasidalintų įrašų nesurinko daugiau 25 „patinka“ paspaudimų. Didžioji dalis įrašų „patiko“ – vienženkliui feisbuko vartotojų skaičiui.

Melaginga informacija apie nuodijamus gyvūnus – populiariausias šio mėnesio puslapio įrašas.

Tai nėra pirmas kartas, kai „Valgau tikrą maistą“ naudoja internetinį folklorą žinomumui didinti. Vasaros pradžioje puslapyje buvo platinama informacija apie neva kenksmingus Lietuvoje pardavinėjamus vaisius bei melaginga informacija apie vaisius žyminčių skaičių reikšmę.

Nors „Valgau tikrą maistą“ dalinasi 8 metų senumo nuotrauka, padaryta kitoje planetos pusėje, tikrų atvejų, kuomet Lietuvoje buvo bandoma nuodyti gyvūnus, yra buvę. Pavyzdžiui, praėjusiais metais sostinėje keli šunys apsinuodijo užnuodytu paštetu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius