-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 31 /16:40

Mokymus su pacientais organizavęs A.Navickas iš balos lipa sausas – jokios nuobaudos, jokių įtarimų

„Asmenybės augimo grupių“ mokymus, kuriuose dalyvavo Vilniaus psichikos sveikatos centro pacientai, organizuoti padėjęs Vilniaus universiteto Psichiatrijos klinikos vadovas kol kas dėl šios veiklos nesulaukė jokių pasekmių. Jis ir toliau vadovauja klinikai ir, nors jo darbe ir savivaldybė, ir ligoninė, ir Jungtinių Tautų ekspertas rado daugybę trūkumų, iš tiesioginių darbdavių – Vilniaus universiteto – nesulaukė jokių nuobaudų. Kol kas A.Navickas netapo ir įtariamuoju prokuratūros dėl mokymų pradėtame tyrime.
Alvydas Navickas
Alvydas Navickas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šis tyrimas buvo pradėtas birželį. Prokuratūra nurodo, kad jis nenutrauktas, tačiau daugiau duomenų atsisako suteikti.

„Šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas dėl galimo piktnaudžiavimo, atliekami procesiniai veiksmai. Įtarimai šiame ikiteisminiame tyrime kol kas dar niekam nėra pareikšti. Šiuo metu daugiau ikiteisminio tyrimo detalių viešinti negalime siekiant nepakenkti tyrimui“, – nurodo Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė.

Universitetas pažeidimų nerado

Vilniaus universitete A.Navicko elgesį vertino Medicinos fakulteto Akademinės etikos komisija A.Navicko veikloje pažeidimų nerado.

Tuomet universiteto rektorius Artūras Žukauskas kalbėjo, kad profesorius vis tiek gali sulaukti drausminės nuobaudos.

„Akademinės veiklos požiūriu nėra rasta pažeidimų. Viskas ten yra tai, kas atitinka mokslo vystymą. Tačiau yra įžiūrima kai kurių tokių drausminių pažeidimų. Tai yra sutarties sudarymo, neturint tam įgaliojimų, ir dėl to yra dabar svarstomas drausminės nuobaudos variantas. Sprendimas dar nepriimtas, gavau medžiagą, nespėjau dar įsigilinti, bet drausminio pažeidimo požymių yra“, – 15min birželio pabaigoje sakė A.Žukauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Žukauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Žukauskas

Tačiau bent kol kas A.Navickas jokios nuobaudos negavo.

VU Viešosios komunikacijos vadovas Ervinas Spūdys nurodė, kad klausimas yra išsamiai nagrinėjamas universiteto viduje.

„O sprendimą dėl konkrečios nuobaudos inicijavimo doc. A. Navickui ir teikimo rektoriui turės priimti padalinio – šiuo atveju Medicinos fakulteto – vadovas. Kol kas detaliau pakomentuoti, deja, negalime, kadangi nenorime pakenkti vykdomam ikiteisminiam tyrimui“, – teigė E.Spūdys.

Papildyta 16.40 val: Medicinos fakulteto vadovas Algirdas Utkus pirmadienį 15min informavo, kad kol kas A.Navickui jokia nuobauda nėra skirta.

„Šiuo metu doc. A. Navickui neskirta jokia nuobauda, nes pagal Darbo kodeksą turime gauti darbuotojo pasiaiškinimą ir po to sprendžiama, kokia gali būti skiriama drausminė nuobauda. Doc. A. Navickas atostogauja iki rugpjūčio 29 d“, – nurodė A.Utkus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Utkus
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Utkus

Neatsiliepė ir A.Navickas, todėl nepavyko sužinoti, ar jis bent buvo apklaustas prokurorų atliekamame tyrime.

Neoficialiais 15min duomenimis, A.Navickui VU Medicinos fakulteto dekanas kelis kartus siūlė atsistatydinti, tačiau jis to padaryti nesutiko.

A.Navickas VU Psichiatrijos klinikai vadovauti paskirtas laikinai iki šių metų rugpjūčio 31 dienos. Rugsėjį universitetas klinikai ketina ieškoti naujo vadovo.

Lietuvos bankas nutraukė mokymus

„Asmenybės augimo grupių“ mokymus, kuriuose dalyviai išeiti iš komforto zonos buvo vežami į psichikos sveikatos centrą, kūdikių globos namus, nakvynės namus, buvo įsigijęs Lietuvos bankas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos bankas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos bankas

Pagal su „Asmenybės augimo grupių“ atstove sudarytą sutartį, kurią Lietuvos bankas pasirašė šiemet balandžio 6 dieną, už mokymus įsipareigota sumokėti 7,7 tūkst. eurų.

Gegužę Lietuvos banko Personalo skyriaus vadovė Oksana Balsienė tikino, kad buvo surengta tik viena mokymų sesija Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre, o po jos mokymai sustabdyti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Oksana Balsienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Oksana Balsienė

Iš tiesų numatytu laiku gegužę Lietuvos banko darbuotojai į Vilniaus miesto nakvynės namų filialą neatvyko.

Tačiau dabar aiškėja, kad Lietuvos banko darbuotojai vis dėlto spėjo sudalyvauti dviejose mokymų sesijose. Ir už jas abi atsiskaitė kaip už geras.

„Mokymai nebuvo pratęsti. Lietuvos bankas pasiūlė nutraukti sutartį ir tai buvo padaryta. Su tiekėju atsiskaityta už 2 mokymų modulius (iš 8 planuotų) – 1800 Eur“, – dabar nurodė O.Balsienė.

Esą vadovai ne tik apsilankė psichikos sveikatos centre, bet ir dalyvavo individualiose motyvavimo sesijose.

Nustatė gausybę rimtų pažeidimų

15min gegužę pranešė, kad Vilniaus psichikos sveikatos centro pacientai be ligoninės vadovo Martyno Marcinkevičiaus žinios dalyvaudavo mokymuose vadovams. Paaiškėjo, kad įmonių vadovus su ligoniais paslapčia suveda ne bet kas, o Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos vadovas, Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentas A.Navickas.

Jis pats tokiuose mokymuose pacientų teisių pažeidimo nemato. Atvirkščiai – A.Navickas sakė darantis tik gera: laužantis stereotipus apie psichikos sutrikimų turinčius asmenis.

Generalinė prokuratūra po šio 15min straipsnio pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo.

Vilniaus savivaldybės administracijos suburta komisija jau baigė šios istorijos tyrimą ir nustatė, kad Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos vadovas A.Navickas ir Vilniaus psichikos sveikatos centro Psichosocialinės reabilitacijos skyriaus vedėjas Janas Hilbigas ir šio centro Pirmojo skyriaus vedėjas Laurynas Bukelskis organizuodami „Asmenybės augimo grupių“ mokymus Lietuvos banko darbuotojams pažeidė pacientų teises.

Vilniaus psichikos sveikatos centras dėl situacijos atliko vidinį tyrimą ir nustatė pažeidimus. L.Bukelskis pasitraukė iš centro skyriaus vedėjo pareigų, o J.Hilbigas nesulaukė jokių nuobaudų.

Jungtinių Tautų (JT) Neįgaliųjų teisių komiteto narys ekspertas Jonas Ruškus pateikė nuomonę, kad šiais mokymais buvo grubiai pažeistos žmogaus teisės.

Tuo tarpu Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Akademinės etikos komisija pažeidimų A.Navicko veikloje nerado.

Dėl šių mokymų tyrimus dar atlieka Seimo kontrolieriaus tarnyba.

Situaciją stebi Sveikatos apsaugos bei Švietimo ir mokslo ministerijos.

Dėmesio problemai skyrė Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius