Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 18 /15:44

NMA vadovu gali tapti premjero patarėjas A.Muzikevičius arba NMA atstovas L.Šimkus

Rugsėjį turėtų paaiškėti, kas taps naujuoju Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) direktoriumi. Naujienų portalas alfa.lt skelbia, kad pagrindiniai kandidatai – NMA Kontrolės departamento direktorius Liutauras Šimkus ir premjero patarėjas žemės ūkio klausimais Aleksandras Muzikevičius. Skelbiama, esą pastaroji kandidatūra kelia abejonių dėl skaidrumo.
Aleksandras Muzikevičius
Aleksandras Muzikevičius / LVŽS ir 15min nuotr.

Praėjusį penktadienį, rugsėjo 13-ąją, Valstybės tarnybos departamentas (VTD) organizavo konkursą, kuriame buvo atrinkti du geriausi pretendentai į NMA direktoriaus pareigas.

Abi kandidatūros bus pateiktos žemės ūkio ministrui Andriui Palioniui, kuris ir išsirinks naująjį NMA vadovą. Tai turėtų įvykti artimiausiu metu, iki rugsėjo pabaigos.

Konkursą organizavusio VTD atstovas Audrius Dabrovolskas sakė negalįs atskleisti, kas yra tie atrinkti du geriausi kandidatai: „Duomenys apie pretendentus neskelbiami.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Palionis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Palionis

Pirmadienį naujienų portalas alfa.lt paskelbė, kad į NMA vadovo pareigas pretenduoja premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas žemės ūkio klausimais Aleksandras Muzikevičius ir NMA Kontrolės departamento direktorius Liutauras Šimkus.

Kad būtent iš šių dviejų kandidatų turės rinktis žemės ūkio ministras, patvirtino ir 15min šaltinis.

Abejonės dėl atrankos komisijos

Alfa.lt publikacijoje keliamos abejonės dėl skaidrumo, mat NMA vadovo atrankos komisijoje buvo du nariai, galimai susiję su premjero patarėju A.Muzikevičiumi.

Tai – A.Muzikevičiaus kolega, Vyriausybės kanclerio pavaduotojas Alminas Mačiulis ir su A.Muzikevičiaus kuruojama žemės ūkio sritimi susijusi Žemės ūkio ministerijos Strateginių pokyčių valdymo grupės vadovė Virginija Žostautienė.

Kad jie buvo atrankos komisijoje, 15min patvirtino VTD atstovas A.Dabrovolskas. Jis nurodė, kad iš viso atrankos komisijoje buvo 5 nariai.

Į NMA vadovo pareigas pretenduoja premjero patarėjas žemės ūkio klausimais Aleksandras Muzikevičius ir NMA Kontrolės departamento direktorius Liutauras Šimkus.

15min paklausė konkursą organizavusio VTD, ar atrankos komisijos nariai A.Mačiulis ir V.Žostautienė nusišalino, kai buvo svarstomas klausimas dėl jų kolegos A.Muzikevičiaus.

„Konkurso metu nebuvo pateikti nušalinimai, nusišalinimai ar aplinkybės, kurios keltų abejonių dėl komisijos nario nešališkumo“, – atsakė VTD atstovas A.Dabrovolskas.

Į klausimus neatsakė

Apie nusišalinimą 15min paklausė ir pačių atrankos komisijos narių A.Mačiulio ir V.Žostautienės.

Telefonu atsiliepęs Vyriausybės kanclerio pavaduotojas A.Mačiulis sakė negalįs kalbėti. Paklaustas, ar nusišalino, kai buvo svarstoma jo kolegos A.Muzikevičiaus kandidatūra, A.Mačiulis sakė: „Aš labai atsiprašau, aš dabar pirmininkauju pasitarimui.“ Pakartojus klausimą, jis atsakė: „Aš labai atsiprašau, aš dabar negaliu kalbėti.“

Tuos pačius klausimus 15min nusiuntė oficialiu A.Mačiulio elektroninio pašto adresu, bet jis į klausimus neatsakė.

Trečiadienio popietę, jau publikavus šį tekstą, Vyriausybės kanceliarija atsiuntė papildomą komentarą.

„A.Mačiulis, siekdamas visiškai pašalinti abejones, asmeniškai kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, prašydamas paaiškinti dėl būtinybės komisijos nariams nusišalinti nuo pretendento vertinimo vien tuo pagrindu, kad komisijos narys ir pretendentas yra bendradarbiai“, - rašoma neprisistačiusio Vyriausybės kanceliarijos Ryšių su visuomene skyriaus darbuotojo laiške.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alminas Mačiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alminas Mačiulis

Klausimus raštu uždavėme ir kitai atrankos komisijos narei, Žemės ūkio ministerijos atstovei V.Žostautienei. Tą pačią dieną neprisistatęs Žemės ūkio ministerijos Ryšių su visuomene skyrius darbuotojas atsiuntė atsakymus. Juose rašoma, kad V.Žostautienė į atrankos komisiją buvo deleguota, nes yra „sukaupusi daug žinių ir patirties įvairiose žemės ūkio ir kaimo plėtros srityse“.

„Pabrėžiame, kad nesant interesų konflikto, nebuvo ir pagrindo V.Žostautienės nusišalinimui iš komisijos“, – rašė neprisistatęs Žemės ūkio ministerijos tarnautojas.

Pats premjero patarėjas A.Muzikevičius neatsakė į skambučius mobiliuoju telefonu. Neatsakė ir į 15min klausimus, siųstus jo darbiniu elektroninio pašto adresu.

Klausimas iš „pilkosios zonos“

Apie šią situaciją paklausėme tarnybinės etikos specialisto, kuris dėl savo tarnybinės padėties prašė neskelbti jo vardo ir pavardės. Jis pabrėžė, kad A.Muzikevičiaus situacija patenka į „pilkąją zoną“, kur teisės aktus ir etines nuostatas galima interpretuoti skirtingai.

Paklaustas, ar atrankos komisijos nariai A.Mačiulis ir V.Žostautienė turėjo nusišalinti nuo klausimo svarstymo, nes, regis, yra susiję su A.Muzikevičiumi, tarnybinės etikos specialistas sakė: „Tai gali kelti interesų konfliktą, bet gali ir nekelti. Teismų praktikos dėl tokių situacijų nėra. Šitas klausimas patenka į „pilkąją zoną“. Mano asmenine nuomone, tai labiau pasitikėjimo klausimas, o ne klasikinis interesų konfliktas.“

Tai gali kelti interesų konfliktą, bet gali ir nekelti. Teismų praktikos dėl tokių situacijų nėra. Šitas klausimas patenka į „pilkąją zoną“, – sakė tarnybinės etikos specialistas.

Be kita ko, alfa.lt publikacijoje keliamos abejonės ir dėl vadinamojo „atvėsimo laikotarpio“, kai buvęs valstybės tarnautojas negali metus dirbti toje pačioje srityje. Šiuo atveju, A.Muzikevičius yra premjero patarėjas žemės ūkio klausimais, o NMA yra tiesiogiai pavaldi Žemės ūkio ministerijai.

Tačiau 15min kalbintas tarnybinės etikos specialistas suabejojo, ar A.Muzikevičiaus atveju „atvėsimo laikotarpis“ būtų taikomas.

„Pagal Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išaiškinimą, tas „atvėsimo laikotarpis“ nėra taikomas, jeigu asmuo įsidarbina biudžetinėje arba viešojoje įstaigoje (NMA yra biudžetinė įstaiga, – 15min). Nebent tas asmuo būtų pats priiminėjęs sprendimus, tiesiogiai susijusius su NMA. Bet, šiuo konkrečiu atveju, abejoju, ar premjero patarėjas būtų priiminėjęs sprendimus“, – sakė specialistas.

15min primena, kad buvęs NMA direktorius Erikas Bėrontas iš pareigų buvo atleistas, nes Valstybės saugumo departamentas rekomendavo nesuteikti jam teisės dirbti su slapta informacija. Nors toji žvalgybos pažyma nėra slapta, nepaaiškėjo, kas joje buvo rašoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius