Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 22 /17:02

Platinamas raginimas nesiskiepyti nuo COVID-19, Seimo narys J.Džiugelis dėl to kreipėsi į VSD

Vis daugiau vilniečių savo pašto dėžutėse randa raštą, kuriame aiškinama, esą COVID-19 pandemija tėra manipuliavimo skaičiais ir žmonių sąmone, o ne tikro pavojingo užkrato rezultatas, esą ši liga – tik sezoninis ir ne mirtinas susirgimas. Kartu raginama nesiskiepyti, kad nebūtų pakeista DNR, o informacijos apie situaciją ieškoti ne žiniasklaidoje ir oficialiuose šaltiniuose, bet konspiracijos teorijas platinančiuose vaizdo įrašuose.
Medikų skiepijimas Panevėžyje
Medikų skiepijimas Panevėžyje / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Apie raštą sužinojęs Seimo narys Justas Džiugelis iškart ėmė svarstyti, ar dėl tokios galimai organizuotos, sąmoningai sumaištį siekiančių sukelti asmenų įgyvendinamos kampanijos nereikėtų kreiptis į atsakingas institucijas.

Sulaukęs pranešimų, kad ne vienas žmogus Vilniuje gavo šį popierių, ketvirtadienį jis kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą (VSD).

„Gavęs įrodymų, kad tai – organizuota akcija, medžiagą perdaviau atitinkamoms institucijoms“, – portalą 15min informavo jis.

„Tokie parašymai mūsų name tikrai gali rasti gerbėjų“

Portalo 15min žiniomis, tokie puslapio ilgio raštai buvo platinami bent keliuose Vilniaus rajonuose. Juos gavusios portalui patvirtino dvi vilnietės.

„Gyvenu daugiabutyje Karoliniškėse – senas namas, kurio nemaža dalis gyventojų yra pensininkai, be to, nemažai yra ne lietuviakalbių, – pasakojo viena iš jų. – Lankstinukas gulėjo mano pašto dėžutėje, tai, matyt, ir kitų kaimynų.

Tokie ir panašūs parašymai mūsų name tikrai galėjo rasti gerbėjų, kuriems kalbos apie netikrą pandemiją, kenkiančias kaukes ar skiepus, kurie keičia DNR, net labai patiktų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Moteris su kauke
AFP/„Scanpix“ nuotr./Moteris su kauke

Nes ir kaukių nešiojimas mūsų laiptinėje buvo tapęs įprastu tik sugriežtinus karantiną – matyt, bijojo baudų. Ir iki to, ir dabar laiptinėje su kauke išvysi vos vieną kitą žmogų, nes juk jų nereikia – taip mąstoma.

Platinti panašius kliedesius irgi lengva – turbūt dauguma ypač senų daugiabučių turi užrakinamas duris, kurias atidarinėja bet kas be jokio vargo. Kodai lengvai nuspėjami, durys dažnai net neuždarytos, tai eina kas nori.“

„Yra požymių, kad siekiama sukelti sumaištį“

J.Džiugelis teigė apie šį raštą sužinojęs iš susirūpinusios vilnietės, kuri jį, kaip ir kaimynai, taip pat rado pašto dėžutėje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justas Džiugelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justas Džiugelis

„Moterį papiktino ne tik atvirai skleidžiama dezinformacija, neva pandemijos nėra nė vienoje šalyje ar mRNR pagrindu sukurta vakcina keičia žmogaus DNR, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ rašo parlamentaras. – Blogiausia, kad dezinformacija brukama garbaus amžiaus žmonėms, kuriems neretai sunku atskirti faktus nuo melo.

Aš priimu faktą, kad kvailybės neuždrausi. Ji yra žmogiškos natūros dalis ir turi teisę reikštis – tokia demokratijos ir žodžio laisvės kaina.

Blogai, jei kvailybė yra organizuojama ir skatinama sąmoningai siekiančių sukelti sumaištį mūsų šalyje ir skatinti nepasitikėjimą Lietuvos valstybe. O tokių požymių yra.“

Į mane kreipėsi susirūpinusi vilnietė, pašto dėžutėje, kaip ir kaimynai, radusi štai tokią antivakserių skrajutę. Moterį...

Posted by Justas Džiugelis on Wednesday, 21 April 2021

Kartu jis pakvietė žmones, kurie gavo panašios dezinformacijos, pranešti jam. „Gavęs pagrįstų duomenų, kad tai – ne pavienė, o organizuota akcija, kreipsiuosi į atitinkamas tarnybas, kad išsiaiškintų, kas už šių „anoniminių paštininkų” slepiasi“, – įspėjo jis.

Mato konspiracijos teorijų įtaką

„Panašu į neramią sielą, konspiracijos teorijų paveiktą“ – taip raštą įvertino Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas dr. Nerijus Maliukevičius, paklaustas, ar tarp eilučių galima įžvelgti tikslingą ir koordinuotą dezinformacijos kampaniją.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Maliukevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Maliukevičius

Anot pašnekovo, kurio interesai apima ir informacinius karus, tekste nėra kvietimo jungtis prie kokios grupės, protestuoti ar dar kaip organizuotis.

„Bet simptomatiška, kai dezinformacija taip sujaukia protus“, – apibendrino N.Maliukevičius.

Gąsdina, kad pakeis DNR

„Ar tikrai yra pandemija? Yra specifiniai sezoniniai susirgimai, kuriais manipuliuojama, – tvirtinama viliečiams platinamame rašte. – Pandemijos nebuvo ir nėra nė vienoje šalyje. Mirusiųjų skaičius neatitinka tikrovės (mirusiojo artimiesiems peršama suma už diagnozę „COVID“ – netylėkite!“). Kaukių dėvėjimas (paklusnaus vergo simbolis) kenkia jūsų ir jūsų vaikų (!!) sveikatai.“

Toliau aiškinama, esą vyksta kova už žmonių sielas ir sąmonę. „Esame globalaus nusikaltimo žmogiškumui liūdininkai (kalba netaisyta)“, – tvirtina autorius ar autoriai.

Tekstas pradedamas įspėjimu, kad „ši žinutė yra griežtai prieš visuomenės susiskaldymą ir prieš sukiršinimą, prieš neapykantos kurstymą, prieš prievartą, prieš žmonių nesąmoningumą, prieš baimę ir prieš melą“.

Nuotr. iš asmeninio albumo/Vilnietės pašto dėžutėje rastas lapas
Nuotr. iš asmeninio albumo/Vilnietės pašto dėžutėje rastas lapas

Ja esą siekiama prabudinti žmones, nes „mus nuosekliai „auklėjo“ (= zombavo) agresyvios informacijos srautais, kad taptume suskaldyta nemąstančių avių banda su tuščiomis vertybėmis“.

Siūloma netikėti viskuo aklai, patiems nagrinėti informaciją. Anot teksto autorių, dauguma nė neturi kritinio mąstymo, nemoka savarankiškai nagrinėti informacijos ir daryti išvadas“. Aiškinama, esą žiniasklaida neatspindi tikrovės: „Oficiali žiniasklaida pagal užsakymą formuoja „tikrovę“ transliuodama tai, kas skaldo mus, sukelia konfliktus, neapykantą kitiems, stresą ir neviltį“.

Tačiau čia pat pateikiamos nuorodos į keletą vaizdo įrašų „BitChute“, vaizdo įrašų talpinimo tinklalapyje, kuris panašus į „YouTube“, tik žinomas kaip kraštutinių dešiniųjų, sąmokslo teoretikų, neapykantos kurstytojų priebėga.

Pasak rašto autorių, vadovaujamasi principu „skaldyk ir valdyk“. Pasaulio vyriausybės ir žiniasklaida esą panikuoja, nes „jų melas sparčiai demaskuojamas“, tad „jie griežtina beprasmius ribojimus, kad jūs bijotumėte ir patys atbėgtumėte vakcinuotis“.

Galiausiai pateikiama abejonė dėl vakcinų nuo COVID-19 saugumo: „Ar suvokiate, kad vakcinos saugumui užtikrinti reikia bent 10–12 metų tyrimų? Ar skaitėte vakcinos sudėtį? Ar žinote, kad vakcina mRNR pagrindu pakeis jūsų DNR? Ir visa tai dėl ligos, kurios mirtingumas 0,3–0,5 proc.“

Justo Džiugelio nuotr./Tokį raštą Seimo nariui Justui Džiugeliui perdavė vilnietė
Justo Džiugelio nuotr./Tokį raštą Seimo nariui Justui Džiugeliui perdavė vilnietė

Skaitantieji raginami priimti atsakomybę už save, vaikus ir žmonijos likimą, todėl nesiskiepyti – nuo ligos esą galima apsisaugoti kitaip. „Baimė + kaukės + izoliacija slopina jūsų sveiką imunitetą“, – tvirtinama rašte.

Remiasi populiariais mitais

Rašte į vieną suplaktos kelios konspiracijos teorijos. Pavyzdžiui, kad COVID-19 nėra liga, dėl kurios reikėjo skelbti pandemiją, arba kad pandemija buvo suplanuota.

Mitas, kad COVID-19 tėra gripo atmaina. Nors šios ligos simptomai išties panašūs į gripo ar peršalimo, jau pandemijos pradžioje buvo paneigta, kad COVID-19 sukeliantis virusas tėra modifikuota sezoninio gripo versija.

„Scanpix“/„BuzzFoto“ nuotr./Liga
„Scanpix“/„BuzzFoto“ nuotr./Liga

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pandemiją dėl SARS-CoV-2 paskelbė pernai kovo 11 d.

Aktyvus ir staigus ligos sklidimas vadinamas epidemija. Tai yra nekontroliuojamas protrūkis, tačiau paprastai jis apsiriboja viena šalimi ar vietove. Pandemija yra toks ligos proveržis, kai liga plinta tarp žmonių daugelyje skirtingose pasaulio vietose esančių šalių tuo pačiu metu.

Klaidinga teigti, kad pandemijos nebuvo ir nėra nė vienoje šalyje. Nuo 2019-ųjų gruodžio, kai Kinijoje buvo nustatyti naujojo koronaviruso sukeltos ligos atvejai, visame pasaulyje užregistruota bemaž 145 mln. užsikrėtimų, daugiau nei 3 mln. žmonių nuo jos mirė.

Per pastarąją savaitę buvo užfiksuota 5,5 mln. naujų atvejų (12 proc. daugiau nei ankstesnę savaitę), mirė 85 tūkst. žmonių (7 proc. daugiau).

Dar viena COVID-19 skeptikų ir konspiracijos teoretikų mėgstama tema – kad kaukės ne tik visiškai nesaugo, bet ir kenkia. Jos esą kenkia smegenims, nes žmogus su savo išvėptu oru įvepia daugiau ne deguonies, o anglies dvideginio.

David Veksler nuotr./ Unsplash nuotr./Kaukės
David Veksler nuotr./ Unsplash nuotr./Kaukės

Tai yra melas, nes kaukės neblokuoja šviežio oro ir deguonies lygio kraujyje nesumažina. Medikų teigimu, kaukės yra vienas iš būdų neplatinti COVID-19. Be to, ekspertai tvirtina, kad kaukės yra vienas iš būdų neplatinti kooronaviruso.

Mitas (čia ir čia), esą informacine RNR (angl. messenger RNA) paremtos vakcinos (tokias sukūrė kompanijos „Pfizer“/„BioNTech“ ir „Moderna“) pakeis žmogaus genomą – vienas populiariausių.

Kaip ir teiginiai, kad jos negali būti saugios ir veiksmingos, nes sukurtos itin greitai. Tai pavyko, nes buvo pasinaudota jau seniai tyrinėjama technologija, be to, buvo mestos viso pasaulio mokslininkų pastangos ir didžiulės lėšos.

Iš tiesų iRNR paremtos vakcinos nuo COVID-19 neturi sąlyčio su DNR. Paprastai kalbant, tai yra instrukcija ląstelei, kaip gaminti baltymą ar jo dalį.

Ląstelių branduoliuose pagal DNR esančią informaciją nuolat gaminama iRNR. Ji keliauja į ląstelės citoplazmą, kurioje pagal užkoduotą informaciją sintetinamas atitinkamas organizmui reikalingas baltymas. Šios vakcinos veikia panašiai – įterpia iRNR į ląstelės citoplazmą. SARS-CoV-2 spyglio baltymą koduojančią iRNR „praryja“ imuninės ląstelės, kurios galiausiai stimuliuoja B limfocitus pradėti gaminti antikūnus.

123rf.com nuotr./Žmogaus evoliucija
123rf.com nuotr./Žmogaus evoliucija

Kitaip tariant, iRNR iš vakcinos moko mūsų ląsteles gaminti baltymą, kuris paskatina imuninį atsaką. Vos patekusi į ląstelę ji suyra, net nepasiekusi ląstelės branduolio, kur yra DNR.

Patikimi šaltiniai

Pandemijos metu patariama skeptiškai vertinti bet kokią ne oficialią informaciją.

Raginama rinktis oficialių institucijų, patikimų žiniasklaidos priemonių duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Statistikos departamentas, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Jei kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius