Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 10

Policija: kvietimas rinktis prie Katedros su Trispalvėmis – provokacija, ateikite sutikti Ukrainos vėliavą

Prieš kelias dienas tariamai Lietuvos šeimų sąjūdžio paskelbtas kvietimas pirmadienio vakarą rinktis Vilniaus Katedros aikštėje su Trispalvėmis yra melagingas. Jį provokacija pavadino ne tik policija – pats sąjūdis pranešė, kad tokio kvietimo neplatino, o jis pasirodė netikrame „Facebook“ puslapyje.
Policija įspėjo, kad kvietimas rinktis su Trispalvėmis yra provokacija
Policija įspėjo, kad kvietimas rinktis su Trispalvėmis yra provokacija / Ekrano nuotr. iš Lietuvos policijos paskyros „Facebook“

Puslapis akivaizdžiai netikras

Kvietimas kelti Lietuvos vėliavas socialiniame tinkle paviešintas liepos 7-osios popietę, jį iki šiol galima rasti šiame puslapyje. Šis iš pažiūros atrodo kaip prieš porą metų susibūrusio Lietuvos šeimų sąjūdžio – panaudotas sambūrio pavadinimas, ženklas – iš dviejų suaugusiųjų ir dviejų vaikų augantis ąžuolas.

„Keliu Trispalvę už Lietuvą“, – didžiosiomis raidėmis rašoma kvietime. Greta nurodytas laikas ir vieta: liepos 10 d., pirmadienis, 20 val. Katedros aikštė, Vilnius.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kvietimas rinktis su Trispalvėmis paskelbtas netikrame „Facebook“ puslapyje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kvietimas rinktis su Trispalvėmis paskelbtas netikrame „Facebook“ puslapyje

Trumpas tekstas baigiamas fraze „Tik savo vėliavą“. Nors įraše nepateikta jokios kitos informacijos, galima suprasti, kad žmonės raginami rinktis nurodytu laiku į nurodytą vietą su Trispalvėmis.

Akivaizdu, kad taip sureaguota į kvietimą liepos 7-11 d. kelti Ukrainos vėliavas. Kaip žinoma, birželio pradžioje Vilniaus politikai pakvietė NATO viršūnių susitikimo metu iškelti Ukrainos vėliavas.

Lietuvos šeimų sąjūdis savo veiklą pradėjo 2021-ųjų gegužę vykusiu Didžiuoju šeimų gynimo maršu, vėliau rengė įvairius protestus, tų metų rugpjūtį jų inicijuotas mitingas prie Seimo baigėsi riaušėmis. Tad kvietimas rinktis su Trispalvėmis skamba lyg dar vienas jų sumanyta akcija.

Bet nereikėtų apsigauti – puslapis, kuriame paskelbtas kvietimas, nėra šio sambūrio. Tikroji Lietuvos šeimų sąjūdžio paskyra pasiekiama čia, jos adresas yra facebook.com/lietuvosseimusajudis.lt. Šis puslapis turi 9,6 tūkst. sekėjų, 7,7 tūkst. žmonių yra pažymėję, kad jį „mėgsta“.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai ragindami kelti Ukrainos vėliavas politikai tyčiojasi iš Lietuvos trispalvės?

Puslapio, kuriame paskelbtas kvietimas, adresas – beprasmis raidžių kratinys (facebook.com/profile.php?id=100094321187046), tik pirmadienį atsirado 14 jo sekėjų. Jame pirmadienio popietę tebuvo keturi įrašai, pats pirmasis – kad pakeista pagrindinė puslapio nutrauka.

Abiejuose pateikti tie patys sąjūdžio atstovų kontaktai, fizinis ir interneto adresas. Tačiau paspaudus ant nuorodos į interneto svetainę paaiškėja, kad tokios nėra, mat jos adrese domenas yra ne Lietuvos (.lt), o (.it), tik „Facebook“ puslapyje panaudota didžioji I, todėl atrodo, kad parašyta .lt.

Pakvietė į Ukrainos vėliavos sutikimą

Lietuvos šeimų sąjūdis išplatino pareiškimą, kad puslapis nėra jų. Tiesa, kad nekviečia rinktis su Trispalvėmis prie Katedros, jo atstovai nepaskelbė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos vėliava.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos vėliava.

„Pranešame visuomenei, kad ką tik sukurtas netikras Lietuvos šeimų sąjūdžio puslapis, – teigiama pirmadienį paskelbtame įraše. – Jame mūsų organizacijos vardu skelbiami raginimai rengti mums nežinomus protestus NATO susitikimo Vilniuje metu.

Oficialiai pareiškiame, kad su šiuo puslapiu, turinčiu tik 4 sekėjus (tuo metu jų buvo tik tiek – red. past.), neturime nieko bendra. Tai provokacija prieš Lietuvos šeimų sąjūdį.

Dėl provokacijos kreipėmės į „Facebook“ administraciją, Generalinę prokuratūrą ir policiją.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Lietuvos šeimų sąjūdis patikino kvietimo rinktis su Trispalvėmis neplatinęs
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Lietuvos šeimų sąjūdis patikino kvietimo rinktis su Trispalvėmis neplatinęs

Sambūrio atstovai taip pat paragino kitus pranešti socialiniam tinklui apie netikrą puslapį.

Viena „Facebook“ vartotoja šiuo tekstu pasidaljo ir po netikru kvietimu rinktis su Trispalvėmis.

Taip pat skaitykite: Iš Ukrainos karo lauko į Lietuvą bus nešama Ukrainos v4liava, vyks akcija „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO!“

Dėl to įspėjo ir pareigūnai. Lietuvos policijos paskyroje „Facebook“ taip pat buvo pranešta, kad kvietimas tėra provokacija: „Žmonės masiškai gauna SMS žinutes apie nesankcionuotą renginį šiandien (pirmadienį – red. past.) vakare. Atkreipiame dėmesį, kad tai – klaidinanti informacija.“

Policijos atstovai savo ruožtu pakvietė liepos 11 d., antradienį, 18.30 val. pasitikti iš Kyjivo į Vilnių bėgikų nešamą Ukrainos vėliavą ir dalyvauti akcijos „Keliu vėliavą už Ukrainą“ baigiamajame koncerte Lukiškių aikštėje.

Šios vėliavos, kuri pabuvojo fronte, kelionė prasidėjo Maidano aikštėje Kyjive, ją per Ukrainą, Lenkiją ir Lietuvą iki Vilniaus neša Ukrainos sportininkai, žinomi žmonės bei kariai, taip pat – Lietuvos sportininkai, atlikėjai, visuomeninių organizacijų atstovai.

Ukrainos vėliavai iš fronto pasiekus Lukiškių aikštę, antradienį rengiamas baigiamasis lietuvių ir ukrainiečių atlikėjų koncertas.

15min verdiktas: melas. Kvietimas rinktis Vilniaus Katedros aikštėje su Trispalvėmis yra melagingas. Lietuvos šeimų sąjūdis, kurio vardu jis išplatintas, paneigė tai daręs, o Lietuvos policija kvietimą įvertino kaip provokaciją.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius