-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 21

Prezidentė: R.Vilkaičio likimas – koalicijos reikalas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė įsitikinusi, kad apsispręsti, ar dabartinis kultūros ministras Remigijus Vilkaitis turėtų likti savo poste, ar būti pakeistas nauju ministru, reikia pačiai valdančiajai koalicijai. Tokią šalies vadovės poziciją trečiadienį žurnalistams perdavė atstovas spaudai Linas Balsys. Premjeras A.Kubilius teigė ministrui dalykinių priekaištų neturįs, o kaip vienintelę R.Vilkaičio klaidą įvardijo tai, kad šis nesitardavo ir neatsiskaitydavo jį delegavusiai partijai už nuveiktus darbus.
Mugės atidaryme dalyvavo prezidentė Dalia Grybauskaitė
Prezidentė Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Šiandien tikrai nebuvo kalbama apie jokias kandidatūras ir apie kultūros ministro likimą. Apskritai prezidentė savo poziciją dėl kultūros ministro yra išsakiusi šiomis dienomis. Ji yra ganėtinai aiški ir žinoma: tai koalicijos reikalas“, – po prezidentės susitikimo su Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto (ŠMKK) atstovais žurnalistams sakė L.Balsys.

Jis taip pat pabrėžė, kad kultūros ministro klausimas bus sprendžiamas tuomet, kai premjeras Andrius Kubilius jai pateiks naujo ministro kandidatūrą. „Kai bus ministro pirmininko teikimas, tada prezidentė ir nagrinės situaciją bei analizuos. Esminis prezidentės nusiteikimas – kad Vyriausybė dirbtų stabiliai, kad vykdytų reformas, kurias reikia vykdyti, ir kad gyvenimas Lietuvoje nesustotų“, – tikino L.Balsys.

Jis taip pat teigė neturįs jokių duomenų apie galimą D.Grybauskaitės susitikimą su ministru R.Vilkaičiu.

Savo ruožtu ŠMKK pirmininkas Valentinas Stundys apie dabartinį kultūros ministrą kalbėjo aptakiai. „Komitetas diskutuoja apie kultūros dalykus, nuolat bendrauja su kultūros ministru ar jo atstovais. Mūsų bendravimas yra tikrai dalykiškas. Kultūros ministras turi aiškias pozicijas, aiškias nuostatas“, – sakė jis.

Komiteto vadovas taip pat pabrėžė manąs, kad svarbiausia problema kultūros srityje yra tai, kad per nepriklausomos Lietuvos 20-metį valstybėje į kultūros sektorių pradėta žiūrėti kaip į periferinį. „Čia reikia esminių pokyčių ir ne visada vienas ministras yra pajėgus tą proveržį, sujudimą padaryti. Apie tai mes komitete kartais pakalbame“, – sakė V.Stundys.

15min.lt primena, kad praėjusią savaitę Tautos prisikėlimo partijos (TPP) pirmininkas Arūnas Valinskas premjerui oficialiai įteikė partijos tarybos ir frakcijos prašymą atšaukti iš ministro posto šios partijos deleguotą Kultūros ministerijos vadovą R.Vilkaitį. Tačiau A.Valinsko iš posto verčiamo R.Vilkaičio klausimas praėjusią savaitę nebuvo svarstomas, mat šis buvo išvykęs į komandiruotę Kroatijoje. A.Kubilius tvirtino neketinąs priimti sprendimo ministrui už nugaros.

Iš pradžių ministras kategoriškai atmetė galimybę atsistatydinti, o pirmadienį, susitikęs su šalies premjeru ir A.Valinsku, savo poziciją sušvelnino. Po susitikimo R.Vilkaitis netiesiogiai užsiminė esąs pasiruošęs atsistatydinti. „Savo sprendimus šiandien jau esu padaręs. Bet anksti juos dar sakyti. Aš noriu baigti kai kuriuos pradėtus darbus, iš tikro yra kelerios derybos šią savaitę, keli posėdžiai, kelios įstatymų pataisos ir aš norėčiau jas iš tikro pats kuruoti“, – sakė R.Vilkaitis.

Paklaustas, kiek laiko reikėtų, kad baigtų šiuos darbus, ministras teigė, kad „bent savaitės“.

Tuo tarpu antradienį R.Vilkaitis partijos pirmininkui įteikė pareiškimą dėl pasitraukimo iš TPP.

Kiek seniau neoficialiai teigta, esą TPP nepatenkinta dėl to, kad pačios deleguotas ministras  nesitaria. R.Vilkaitis esą nesprendžia kultūros srityje susikaupusių problemų. Savo ruožtu A.Kubilius teigė didelių priekaištų R.Vilkaičiui neturintis. „Vieną priekaištą galiu tarti: galbūt kaip žmogus, pakankamai naujas politikoje, (R.Vilkaitis) nelabai paisė tų labai reikšmingų politikos abėcėlės taisyklių, kad su partija, su frakcija, kuri delegavo į ministro postą, reikia palaikyti labai glaudžius ryšius. Dėl to dabar ir turime tokių problemų“, – sakė A.Kubilius.

Pagal valdančiosios koalicijos susitarimą TPP priklauso kultūros ir aplinkos ministrų postai. TPP Seime turi 7 atstovus.

Remiantis šalies Konstitucija ministrus skiria ir atleidžia ministro pirmininko teikimu prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius