-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 16

Prieš NATO susitikimą – informacinė ataka: tvirtina, kad Vilniumi nebepasitikima

Pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO Viršūnių susitikimas įvyks liepos 11–12 dienomis, tačiau jau dabar pastebima suaktyvėjusi propagandininkų veikla. Vienas tokių pavyzdžių – socialiniuose tinkluose vykdoma informacinė ataka – tvirtinama, neva NATO vadai pareiškė nepasitikintys „Litexpo“ parodų rūmų atliekamu darbu ir dėl to viršūnių susitikimą sieks perkelti į Kauną ar Rygą. Tačiau tai nėra tiesa.
Prienuose, Beržyno parke vyko NATO festivalis
NATO vėliava / Skirmanto Lisausko /15min nuotr.

Žinutės apie tai, kad Lietuva neva nesugeba surengti NATO viršūnių susitikimo, pasirodė „Facebook“ socialiniuose tinkluose ir kai kuriose Rusijos pokalbių svetainėse.

Melagienoje tvirtinama, esą buvo sukritikuota, kaip šalis rengia susitikimą.

NATO būstinės atstovai kritikavo LitExpo centro vietą, kur Lietuva birželio 11-12 dienomis planavo surengti NATO šalių narių ir bloko partnerių iš Indijos ir Ramiojo vandenyno regiono vadovų susitikimą“, – skelbiama melagienoje (kalba netaisyta).

Įdomu tai, kad žinutėje supainiotas renginio mėnuo – viršūnių susitikimas vyks liepą.

Pasirodžius dezinformacijai socialiniuose tinkluose, į ją suskubo reaguoti Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ atstovai.

Penktadienį išplatintame pranešime jie paneigė plintančią dezinformaciją ir tvirtino, kad pasirengimas NATO viršūnių susitikimui vyksta pagal planą.

„Visas pasirengimas vyksta pagal planą, „Litexpo“ nepatiria jokių nesklandumų.

Palaikome glaudų ryšį su visais partneriais – tiek Lietuvoje, tiek NATO būstinėje.

Bet kokia kita informacija neatitinka tikrovės“, – sakė l.e.p. „Litexpo“ generalinis direktorius Justinas Bortkevičius.

Informaciniai incidentai rusiškuose kanaluose

Lietuvos kariuomenė 15min pateiktame komentare ragino visuomenę išlikti atidžią, mat dezinformacijos artėjant susitikimui tikimasi sulaukti dar daugiau.

„Lietuvos kariuomenė prisidėdama prie NATO viršūnių susitikimo šalia kitų užduočių saugumui užtikrinti vykdo ir informacinės aplinkos vertinimą.

Kaip jau anksčiau esame įspėję Lietuvos visuomenę, informacinės grėsmės išlieka. Priešiški veikėjai sieks sukurti ar išnaudoti įvairią informaciją ir incidentus apie šį susitikimą.

Manipuliacijos informacija, faktų iškraipymai, gandai, etikečių klijavimas ir kitokios technikos gali būti panaudotos bet kokios faktinės informacijos iškraipymui ir klaidingo suvokimo formavimui.

Tai daroma siekiant sukelti visuomenės pasipiktinimą NATO viršūnių susitikimo organizavimu ir tikslais, trikdyti susitikimo eigą, didinti nepasitikėjimą valstybės institucijomis bei NATO sąjungininkais.

Šiuo metu pastebimi tik pavieniai informaciniai incidentai rusiškuose kanaluose.

Prašome jūsų ir toliau išlikti kritiškais, vadovautis atsakinga, tik oficialiuose šaltiniuose pateikiama informacija“, – rašoma kariuomenės atsiųstame komentare.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Prienuose, Beržyno parke vyko NATO festivalis
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Prienuose, Beržyno parke vyko NATO festivalis

15min primena, kad NATO viršūnių susitikimas Lietuvoje rengiamas pirmą kartą.

Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų.

Pirminiais duomenimis, renginyje dalyvaus ir delegacijas lydės apie 5 tūkst. žmonių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius