-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 28 /12:19

R.Karbauskis: valdantieji nemato priežasčių J.Narkevičiaus pasitraukimui

Valdantieji nemato, kad susisiekimo ministras valdančiosios Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškos rinkimų sąjungos atstovas Jaroslavas Narkevičius turėtų atsistatydinti, sako „valstiečių“ vedlys Ramūnas Karbauskis. Valdantieji, anot jo, neleis „neesminėmis problemomis“ griauti Seimo ir Vyriausybės darbo.
Ramūnas Karbauskis, Jaroslavas Narkevičius
Ramūnas Karbauskis, Jaroslavas Narkevičius / 15min montažas

R.Karbauskis J.Narkevičiaus patraukimo ar pasitraukimo klausimus ketvirtadienį žurnalistams pakomentavo Seime. Anot jo, ministras pajudino „labai didelius interesus“, tad esą prasidėjo prieš jo atstovaujamą jėgą organizuotas puolimas.

„Ministras ėmėsi tokių labai svarbių sričių kaip Lietuvos paštas, Lietuvos geležinkeliai, kelių tvarkymo klausimai. Suprantu, kad pajudinti labai dideli interesai. Puolimas, kuris vyksta prieš Lenkų rinkimų akciją – čia jau akivaizdu, kad tai puolimas, organizuotas, sistemiškas“, – dėstė jis ir darė prielaidą, kad puolimą vykdo opozicija.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Yra suplanuota akcija, kuria siekiama sužlugdyti Lenkų rinkimų akciją, kuri yra viena iš koalicijos partnerių tam, kad mes, koalicija, nebegebėtumėm priimti sprendimų. Šitoje situacijoje aš teigiu, kad mes bet kokiu atveju ruošiamės priiminėti biudžetą, kuris bus socialiai orientuotas“, – pridūrė R.Karbauskis.

Valdantieji, anot jo, neleis sugriauti koalicijos: „Mes neduosime mūsų koalicijos suardyti, neduosime tokiomis neaiškiomis, neesminėmis problemomis griauti mūsų Vyriausybės ir Seimo darbo.“

J.Narkevičiaus elgesys, R.Karbauskio teigimu, „niekaip nesusijęs su jo pareigų vykdymu“.

Spręs ne prezidentas, o premjeras

„Pasakykit, dėl jo pareigų vykdymo, kokios pretenzijos yra“, – kėlė klausimą politikas ir pridūrė, kad naujasis susisiekimo ministras „ėmėsi palikto liūno“.

R.Karbauskio įsitikinimu, valdančiųjų reputacijai J.Narkevičiaus elgesys nekenkia: „Visuomenė tikrai pasimetusi, bet mes objektyviai žinodami priežastis ir situaciją nematome jokių priežasčių, kodėl turėtume svarstyti nepasitikėjimą juo.“

Klausiamas, ar prezidentui pareikalavus J.Narkevičius galėtų tęsti pareigas, politikas atsakė, kad dėl to spręs premjeras Saulius Skvernelis. Premjero atstovas Tomas Beržinskas pranešė, kad premjeras sprendimą priims greitai, kai tik grįš į darbą. Prezidento Gitano Nausėdos dekretas dėl nedarbingumo S.Skverneliui galioja iki ketvirtadienio. Anot T.Beržinsko, į darbą premjeras grįš artimiausiu metu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Atsakomybę už Vyriausybę prisiima premjeras Saulius Skvernelis, ne prezidentas. Premjeras ir priims sprendimą. Aš jokiu būdu negaliu šnekėti apie tai, kokį sprendimą priims premjeras, bet valdančiosios koalicijos vardu galiu pasakyti vieną – nepasitikėjimo kolega J.Narkevičiumi tikrai nėra ir būti negali“, – pakartojo R.Karbauskis.

Ketvirtadienį prezidentūroje – spaudos konferencija, kurios metu šalies vadovo patarėjas Povilas Mačiulis pateiks situacijos vertinimą.

Valstybės vadovas pasidavė konservatorių spaudimui?

„Valstiečių“ lyderis pareiškė, kad šalies vadovas pasidavė opozicinių konservatorių bandymui diskredituoti ministrą.

R.Karbauskis sakė, kad į G.Nausėdos verdiktą dėl J.Narkevičiaus reaguoja su apgailestavimu, jog prezidentas pasidavė konservatorių, opozicijos bandymui diskredituoti ministrą.

„Bandymui, kuris buvo organizuotas, buvo planuotas ir atitinkamai kuriame nėra jokio realaus pagrindo abejoti ministro kompetencija“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė „valstiečių“ lyderis.

R.Karbauskis aiškino, kad nėra jokio konflikto su prezidentūra.

„Mes kaip ir dirbome, taip ir dirbsime kartu vardan Lietuvos žmonių naudos, labo. Jeigu šnekėtumėme apie šitą situaciją, vėlgi prezidentas tikriausiai savo praktikoje pirmą sykį susiduria su tokia situacija. Jeigu jis būtų prezidentu ilgesnį laiką, jis būtų supratęs, kad čia dabar nieko naujo nevyksta. Tai yra sistemiška, tai yra planuojama. Taip būna tiesiog, kada puolamas asmuo per jo šeimą, per visa kita. Tiesiog apdedamas visokia informacija, kuri labai dažnai nieko bendra neturi su tuo darbu, kurį tas žmogus daro“, – mano jis.

R.Karbauskis tikino, kad J.Narkevičius stengiasi priimti sprendimus, kurių daug metų nepriėmė buvęs susisiekimo ministras.

„Šiuo atveju paaiškinimas mums akivaizdus – jį sąmoningai bando išstumti iš tos ministerijos, tikėdamiesi, kad į tą ministeriją ateis kas nors, kas nedrįs kelti klausimo dėl buvusio ministro Roko Masiulio sprendimų, dėl to, kas ten yra pridirbta per ilgus metus“, – sakė R.Karbauskis.

Jis pabrėžė, kad valdančioji koalicija tikrai nesvarstys klausimo dėl J.Narkevičiaus pakeitimo.

„Aš galiu užtikrintai pasakyti viena – mes priežasties, kodėl jis turi būti atstatydintas, nematome. Ir, kaip paminėjau, prezidentas tiesiog neturėjo patirties, nematė to, kaip vykdavo anksčiau tokios pat akcijos, kada mes padarydavome sprendimus ir jie būdavo klaidingi, aišku. Aš turiu ir Broniaus Markausko (jis atsistatydino iš žemės ūkio ministro pareigų, kai kilo skandalas, jog be leidimo dirba svetimą žemę, – red. past.) situaciją omeny ir taip toliau. Mes patys pasiduodavome tam bandymui nukreipti viešąją nuomonę prieš vieną, kitą asmenį. Dabar jau patirties turime tiek, kad nepasiduosime“, – pabrėžė R.Karbauskis.

Sako, kad sprendimai tinkami

R.Karbauskio partneris koalicijoje „socialdarbietis“ Gediminas Kirkilas tikino, kad partija nepalaikys nepasitikėjimo procedūros J.Narkevčiumi, jei tokia vyks.

Klausiamas, ar į skandalus įklimpęs susisiekimo ministras nekenkia valdančiosios koalicijos prestižui, G.Kirkilas sakė, kad labiausiai kenkia opozicijos veikla.

„Kuri akivaizdžiai matosi organizuojant įvairius streikus – šiek tiek jie ir juokingi, kurstant. Tiesą sakant, jeigu opozicija siekia sugriauti šitą koaliciją pati nesiimdama atsakomybės, tai labai neatsakinga. Nes tuo atveju mes tikrai neskirtumėme 2 procentų gynybai, dėl ko jie neva rūpinasi. Aš manau, kad visi klausimai bus atsakyti. Opozicija periodiškai įvairiems ministrams rengia interpeliacijas, žinodami, kad rezultatas bus joks. Toks jų darbas, ką darysi“, – komentavo Seimo vicepirmininkas.

G.Kirkilo nuomone, nepaisant to, kad tapęs ministru J.Narkevičius galbūt nesugebėjo tinkamai komunikuoti su spauda, visi jo sprendimai esą buvo priimti tinkamai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

G.Landsbergis: turi trauktis

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį Seime sakė, kad konservatoriai visiškai pritaria G.Nausėdos pozicijai, jog J.Narkevičius turi trauktis.

Kartu G.Landsbergis aiškino, kad Vyriausybė demonstruoja nepagarbą visuomenei.

„Krentantis visuomenės pasitikėjimas tiek Vyriausybe, tiek J.Narkevičiumi, tiek tais pačiais „valstiečiais“ yra to išraiška. J.Narkevičius, mano nuomone, jau turėjo būti pasitraukęs. Čia nėra ką aiškinti“, – akcentavo konservatorių lyderis.

Susisiekimo ministras, G.Landsbergio manymu, turi trauktis dėl sukurto chaoso, dėl interesų grupių.

„Tas yra mažiau skambėję, bet yra labai keistų dalykų vykdoma. Tiek su Klaipėdos uostu, su Baltarusijos kroviniais, vežamais per Lietuvą, ir kitais dalykais“, – aiškino jis.

G.Landsbergio teigimu, likę klausimai premjerui Sauliui Skverneliui: ar jam tinka J.Narkevičius, ar jam patinka tai, kaip veikia jo vadovaujama Vyriausybė, ir ką jis dėl to ketina daryti.

„Ir lygiai taip pat tegul įsivertina ir savo paties balsavimą dėl keliuko prie jo namų. Manau, kad visa tai susiję“, – pridūrė Seimo TS-LKD frakcijos seniūnas.

Valdyba, pietūs ir Seimo viešbutis

Kritikos sulaukė J.Narkevičiaus kelionė į pasaulinį kelių kongresą Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE). Kongrese turėjęs skaityti pranešimą, ministras ant scenos nepasirodė – tikina bendravęs su šeichu. Be to, jis Abu Dabio restorane vakarieniavo už Lietuvos automobilių kelių direkcijos pinigus, nors turėjo tam skirtus komandiruotpinigius.

15min jau rašė, kad ministrui buvo skirtas butas Seimo viešbutyje, tačiau jo kolegos sako nematę J.Narkevičiaus. Tame bute kartais gyveno jo dukra Karolina Narkevič, kultūros ministro patarėja. Jis pats gyvena Trakuose ir iš ten važinėja į darbą. Po 15min publikacijos J.Narkevičius atsisakė buto.

Dabar aiškėja, kad jis negalėjo gauti buto Seimo viešbutyje –J.Narkevičius turi butą prestižinėje vietoje, kurį nuomoja turistams. Butai Seimo viešbutyje skiriami tiems Seimo nariams, kurie neturi gyvenamosios vietos sostinėje ar netoli jos.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga J.Narkevičių į ministro pareigas delegavo po šiųmetinių prezidento rinkimų, kai partija prisijungė prie valdančiųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius